Kedy ísť do ďalšej stimulácie po kyretáži?

Dobrý deň,

mám za sebou 2 IVF, pričom v prvom sme mali 3 embryá a ani jeden KET nebol úspešný. V druhom sa bohužiaľ podarilo len 1 embryo a následne úspešný KET, ktorý však skončil potratom a kyretom v 7tt. Kyret bol robený 29.9 a moja pani doktorka z centra povedala, že ďalším cyklom môžeme ísť kľudne do stimulácie, avšak včera som mala sono u môjho gynekológa a ten ma zneistil, že by som mala počkať aj so stimuláciou až 3 cykly. Mojej pani doktorke z centra verím, je to môj anjel, avšak od včera mam pochybnosti. Preto by som chcela vedieť viac názorov a hlavne to, či po takom krátkom čase od zákroku nemôže mať stimulácia vplyv na počet alebo kvalitu vajíčok .Veľmi sa bojím, že nebudeme mať ani jedno embryo, preto by som to chcela urobiť na 100%. Ešte by som sa chcela opýtať, či je veľká pravdepodobnosť, že by sa opakoval scenár z druhej stimulácie. Mám polycystické vaječníky a mala som cez 25 folikulov – očakával sa teda väčší počet vajíčok bolo ich však iba 10 z toho 1 embryo. Dá sa robiť niečo pre zlepšenie kvality vajíčok alebo je to, ako sa hovorí, vo hviezdach?

Michaela

Dobrý deň pani Michaela,

odpoveď na  vašu otázku je áno môžete stimulovať hneď s najbližšou menzes. Kvalita vajíčok je ovplyvnená vhodným typom a priebehom stimulácie, ako aj kvalitným preparátom, ktorý aplikujete. Ďalej je samozrejme dôležité použiť správne laboratórne techniky pri separácii spermií a oplodňovaní vajíčok (viď Asistovaná reprodukcia – Sanatórium Helios (sanatoriumhelios.sk) – doporučujem Vám trošku popozerať nasledujúci odkaz)

s tým totiž súvisí výsledok kultivácie – čiže či bude embryo jedno alebo ich bude viac…

Ak ste mali v predchádzajúcom cykle abort /potrat/ u manžela by som určite odporučila test fragmentácie spermií (Funkčné testy spermií – Sanatórium Helios (sanatoriumhelios.sk) )

na  základe výsledku tohto testu sa potom volí ďalší postup v laboratóriu.

V prípade záujmu sa môžete objednať na nezáväznú konzultáciu do ktorejkoľvek kliniky Sanatória Helios.

objednat sa
Návrat hore