Desať tipov ako prispieť k otehotneniu

Veľa žien sa mnoho rokov snaží a robí všetko preto, aby neotehotneli. Keď sa však konečne rozhodnú založiť si rodinu, sú prekvapené, že ich reprodukčný systém už nefunguje tak, ako by mal.

Áno, cesta za rodičovstvom môže niekedy trvať dlhšie, než ste predpokladali, každý šiesty pár čelí problému spojenému s fertilitou.
Nie každý pár však chce podstúpiť liečbu neplodnosti. Preto prinášame pár tipov, ktoré môžete skúsiť podniknúť, aby ste zvýšili svoju šancu na otehotnenie:

1.Neodkladajte to!

Ženy sa rodia so všetkými svojimi vajíčkami a ich kvantita a kvalita začne v priebehu času klesať. Z toho dôvodu sa šanca na počatie u žien nad 35 rokov prudko znižuje.

2. Jedzte zdravo a pravidelne cvičte

Ženy majú väčšiu šancu na otehotnenie vtedy, keď majú normálny index telesnej hmotnosti (BMI). Ak trpí jeden z partnerov nadváhou alebo obezitou, sú šance na otehotnenie značne znížené. U mužov aj žien by sa mala normálna hodnota BMI pohybovať medzi 18,5 a 24,9.

3. Užívajte vhodné potravinové doplnky

Ženy, ktoré sa snažia o bábätko, by mali ako doplnkovú látku prijímať kyselinu listovú, ktorá v strave vo väčšine prípadov chýba. Zvýšia tak svoje šance na zdravé tehotenstvo. Mnoho žien tiež trpí nedostatkom vitamínu D a jódu.

4. Snažte sa mať sex každý druhý deň predovšetkým v strednej fáze menštruačného cyklu

5. Poznajte svoj menštruačný cyklus

Menštruačný cyklus u ženy zvyčajne trvá 28 dní a k ovulácii dochádza uprostred cyklu – asi 14 dní po začiatku menštruácie. Existujú rôzne jednoduché metódy k určeniu ovulácie.  V tejto dobe – a aj o niečo skôr – je najlepší čas mať nechránený sex.

6. Nefajčite a výrazne obmedzte spotrebu alkoholu a kofeínu

Fajčenie je pre ľudské vajíčka toxické a má dlhotrvajúce negatívne účinky aj potom, čo žena prestane fajčiť.

7. Uistite sa, že Váš partner je tiež v poriadku a zdravý, nefajčí a znížil príjem alkoholu

Na dieťa je totiž treba dvoch…

8. Pamätajte, že ani vaši priatelia a dokonca ani vaša matka nie sú odborníkmi na plodnosť, hoci majú bohaté osobné skúsenosti

Ich rady môžu byť mienené dobre, no asi nebudú úplne presné.

9. Skúste sa uvoľniť

Posadnutosť počatím môže byť kontraproduktívna a môže vo vás vyvolať také napätie, že to ovplyvní vašu ovuláciu. Zvážte všetky spôsoby, ako znížiť svoju úzkosť a zostať pozitívny.

10. Snažte sa viesť normálny a spokojný život

Neexistuje dôkaz o tom, že keď sa snažíte otehotnieť, je nutné obmedziť cvičenie a nechať sa obskakovať.

Kontaktujte nás

Kontaktní formulár
O akú službu máte záujem?
objednat sa
Návrat hore