Dobrý deň pani doktorka, v januári 2020 som vysadila antikoncepciu Daylette. Menštruáciu som mávala každý druhý mesiac ale potom nastal zlom a poslednú menštruáciu som mala 24.6.2020. Dňa 5.10.2020 som bola na vyšetrení u gynekologičky s výsledkom: Predpísala mi Duphaston na vyvolanie menštruácie. Menštruácia mi prišla dňa 17.10.2020. Včera som bola na odber krvi pre vyšetrenie hormonálneho profilu. Posielam výsledok od doktorky:
Výsledky laboratórnych testov zo dňa 19.10.2020 : S-TSH : 4.68 mIU/l [0.35-5.10] , S-Anti-Müllerian hormón : 18.56 ng/ml [0.576-8.13] , S- Anti Mullerian hormon v pmol : 132.52 pmol/l , S-Luteinizačný hormón : 14.97 IU/l [1.90-12.50] , S-FSH : 6.68 IU/l [2.5-10.2] , S-Estradiol : 268.3 pmol/l [70.0-517.0] , S-Testosterón : 2.16 nmol/l [0.4-2.1]. 

Záver lekárky: zvýšené hodnoty poukazujú pravdepodobne na syndróm poylcystických vaječníkov /endokrinná porucha – pri ktorej dochádza k zvýšenej produkcii mužského hormónu testosterónu – preto aj akné… vhodné by bolo endokrinolog. vyš., sono brucha ešte raz sono gynekologické tesne po menzes – ak sa nič iné nezistí a neplánujete tehotnosť, najjednoduchšie sa tlmí pomocou antikoncepcie a antiandrogénnymi vlastnosťami /Daylette napr. – ako ste aj mali…/

Po menštruácii som absolvovala sonografické vyšetrenie, kde sa potvrdili cysty vo vaječníkoch. Následne mám ísť ešte na sono brucha + endokrinologické vyšetrenie, keďže užívam Euthyrox 125mg a mám vyoperovanú polovicu štítnej žľazy pre nodóznu strumu. Prosím o Váš názor na daný problém, či je nevyhnutné opätovné začatie užívania antikoncepcie. Ďakujem.

Marika

Dobrý deň, vo vašom prípade sa naozaj jedná o tzv. hyperandrogénny syndróm alebo aj syndróm polycystických vaječníkov. Je to hormonálne metabolická porucha, pri ktorej väčšinou nedochádza k ovulácii a preto sa prejavuje poruchami menštruačného cyklu, zhoršením stavu pleti /prejav zvýšeného testosterónu/ niekedy poruchou metabolizmu sacharidov-cukrov, s čím súvisí priberanie, zvýšenie telesnej hmotnosti a neskôr aj porucha inzulínovej rezistencie s rizikom vzniku cukrovky II. typu. Táto porucha sa inak rieši u pacientok, ktoré chcú aktuálne otehotnieť a inak u tých, ktoré aktuálne tehotenstvo neplánujú. V prvej skupine pacientok je potrebné vyriešiť ovuláciu – čiže dozrievanie vajíčok. Tento problém môže byť vyriešený tabletkami alebo injekciami s pravidelnými ultrazvukovými vyšetreniami – tzv. folikulometrie. Liečba väčšinou prebieha v centrách asistovanej reprodukcie. 

Ak patríte do druhej skupiny pacientok, je pre vás najjednoduchšie si ponechať antikoncepciu s antiandrogénym efektom /aby sa tlmil účinok vlastných androgénov/. Je potrebné si striehnuť váhu, cvičiť, športovať. Ak je BMI zvýšený, doporučila by som diabetologické vyšetrenie. Existujú tiež vitamínové doplnky s obsahom myoinozitolu, ktoré môžu napomôcť hormonálnemu metabolizmu.

Keď budete chcieť otehotnieť objednáte sa na konzultáciu, kde by sme si vysvetlili ako bude potrebné potom postupovať.

MUDr. Katarína Starovecká