Dobrý deň, absolvovala som 1. IVF – ET aj KET neúspešne, embryá už nemáme. Indikácia na IVF bola z mužovej strany – azoospermia 2 roky, po liečbe Clostilbegytom aktuálne počet spermií cca 30 miliónov, znížená pohyblivosť o 2% pod normu. Na ďalšie IVF sa aktuálne po sklamaní necítime, avšak po zlepšení spermiogramu uvažujeme o podpore prirodzeného snaženia formou IUI. Nemám spravené vyšetrenie Hyfosy ale rozmýšľam nad hysteroskopiou – aj z dôvodu, že sa ani jedno embryo neuchytilo. Ja som z gynekologického hľadiska zdravá (okrem cytológie Ascus Pap II-III, ktorá je sledovaná a podľa mojich informácií nemá súvis s plodnosťou). Myslíte si, že má zmysel skúsiť IUI? Je tam šanca aj pri mierne zníženej motilite spermií? A odporúčate skôr Hyfosy alebo hysteroskopiu? Ďakujem vopred za Váš názor.

Zuzka

Dobrý deň, ak sa naozaj aktuálne spermiogram partnera zlepšil, je možné IUI absolvovať. Vnútromaternicová inseminácia má určite nižšiu úspešnosť a v našich pobočkách ju indikujeme pre páry, ktoré majú počet a pohyb spermií v norme, ale aj tvarová správnosť spermií je v norme. Ak sú spermie “deformované”, šanca že sa vlastnou snahou dostanú cez obal vajíčka dovnútra je výrazne znížená. Ešte by som Vám doporučil, aby si partner nechal dovyšetrovať rozšírené funkčné testy spermií, akými sú test integrity DNA spermií, Trial wash a imunobead test. U vás by bolo dobré absolvovať aj postkoitálny test. Zvýšená fragmentácia DNA spermií môže byť príčinou, prečo bol 1.cyklus IVF neúspešný a tie ostatné testy nám dávajú informáciu o tom, či má zmysel pokúšať sa o tehotenstvo insemináciou. 

Hysteroskopiu vzhľadom na neúspešné embryotransfery Vám môžem len odporúčať, hlavne ak v minulosti bolo podozrenie na polypy, alebo myómy v maternici. HYFOSY – overenie priechodnosti vajíčkovodov pod ultrazvukovou kontrolou je možné absolvovať aj v ktorejkoľvek našej pobočke a je možno to podstúpiť aj bez narkózy a bezbolestne. Toto vyšetrenie tiež patrí k vyšetreniam, ktoré u pacientiek odporúčame pred plánovanou insemináciou, ak mali predošlé vyšetrenia – čiže spermiogram, funkčné testy spermií – v poriadku. 

MUDr. Peter Hladký