Snaha o otehotnenie s PCOS

Dobrý deň,

nedarí sa mi otehotnieť a chcela by som vedieť aj váš názor na môj problém.

Začnem od začiatku – mám 32 rokov mám dve dcéry. Prvýkrát som otehotnela v 20. rokoch bez problémov, keď som chcela otehotnieť druhýkrát už nastal problém, že vraj som vtedy mala polycystické vaječníky – neužívala som vtedy nič, iba mi po roku a 8 mesiacoch urobil môj gynekológ „prefuk“ vajcovodov a užívala som jeden mesiac Inofolic a hneď po menštruácii som otehotnela… Teraz sa snažím znova otehotnieť (ale s iným partnerom), no nedarí sa nám. Užívam na úpravu cyklu Duphaston od decembra 2021 kvôli nepravidelnej menštruácii – a to od 16. dňa 10 dní a znova som začala užívať Inofolic combi premium (už druhý mesiac) a partner užíva mesiac Folandrol.

Boli sme na vyšetrení a mne zistili polycystické vaječníky a na ďalšie výsledky čakáme. Zobrali nám aj krv, mne stery a partnerovi sa robil spermiogram – zatiaľ nemáme výsledky. Chcem sa spýtať, či mi vlastne Duphaston nerobí viac zle ako dobre. Možno kvôli Duphastonu nepríde ovulácia, lebo môže byť, že ju „stopne“. Nebolo by lepšie neužívať Duphaston a užívať LEN Inofolic combi premium? Čítala som všeličo o Duphastone – že vraj niektorým ženám pomohol otehotnieť, no ja, nakoľko mám potvrdené polycystické vaječníky neviem, či to má význam užívať, nakoľko ani neviem, či vlastne u mňa prebieha ovulácia. A keď aj náhodou, tak že či Duphaston tomu nejako nebráni. Čakáme na výsledky z jednej kliniky pre umelé oplodnenie, ale veľmi by som chcela otehotnieť prirodzene a nie umelým oplodnením. Podarilo sa mi to pri druhej dcére… A tiež som mala vtedy diagnostikované polycystické vaječníky.

Ďakujem za Vašu odpoveď.

Jaroslava

Dobrý deň pani Jaroslava,

v prvom rade je dôležité zistiť, či u Vás vôbec prebieha ovulácia a kedy prebieha. Pri PCOS je problém, že ovulácia často neprebieha, preto je potrebné užívať Inofolic. Ten, ale zaberá len pri miernejšom stupni PCOS. Ochorenie sa však časom mohlo zhoršiť a Inofolic nemusí stačiť. Vtedy je potrebná „silnejšia“ hormonálna stimulácia. To, či prebieha ovulácia a aký máte stupeň PCOS Vám vie povedať skúsený odborník z centra asistovanej reprodukcie na základe tzv. AFC vyšetrenia – čiže spočítania folikulov ultrazvukom a tiež na základe výsledku AMH z krvi. Duphaston sa užíva len na úpravu cyklu, resp. je potrebný len pre ženy, ktoré nemajú ovuláciu, aby vôbec menštruácia nastala. Samozrejme, ak sa nasadí pred ovuláciou a tá môže nastať aj neskôr ako 16.deň cyklu, tak môže ovuláciu narušiť. 

Ak sa u Vás ovulácia potvrdí a stále sa Vám nedarí otehotnieť, príčina neplodnosti môže byť už úplne iná a vzhľadom na zmenu partnera je dosť pravdepodobné, že môže byť patológia aj v spermiograme. 

Ak máte záujem, objednajte sa na kontrolné AFC, AMH a SPG v našej pobočke a rád Vám všetko osobne vysvetlím.

S pozdravom

MUDr. Peter Hladký

Vedúci lekár Sanatória Helios Košice

objednat sa
Návrat hore