Dobrý deň, s partnerom sme sa rozhodli zo zvedavosti pre spermiogram. Ešte predtým, ako sa začneme pokúšať, aby sme vedeli, či to môžme ešte odkladať alebo je najvyšší čas začať riešiť rodinu (manžel 35 r, ja 32). Spermiogram mu vyšiel nasledovne: objem, koncentrácia, celkový počet, celková motilita – všetko nadpriemer, nad stanovenú hranicu. Avšak vyšla mu zlá morfológia. Napísané je: 2% normálnych foriem, hlava: 95% (81% zúžený tvar hlavy – vplyv vonkaj. faktorov, 20% malá/veľká hlava – možnosť chromoz. anomálií); stredná časť: 41% (20% cytoplazmy), bičík: 47% (30% stočený bičík – mŕtve spermie / možnosť infekcie). Záver: teratozoospermia, leukocytospermia (1,8mil / ml konc. leuk.). K leukocytom nám povedali, že má možno nejakú infekciu/baktériu, pôjde k urológovi na odbery. Zaujíma nás však váš názor na ten zvyšok – na morfológiu. Je tam nejaké riziko, že by sa nám malo narodiť postihnuté dieťa, ak by došlo k oplodneniu? Alebo čo to znamená v praxi laicky? Alebo budeme mať problém vôbec počať dieťa, za predpokladu, že ja som v poriadku? A posledná otázka – na morfológiu sú účinné nejaké vitamínové doplnky alebo sú skôr určené na pohyblivosť a množstvo, ktoré má manžel v poriadku a teda boli by to v našom prípade vyhodené peniaze? Ďakujem pekne za odpovede.

Katarína

Dobrý deň, uvedená porucha môže spôsobovať zníženie šance na otehotnenie. Doporučujem Vám spomínané výživové doplnky a kontrolný spermiogram spolu s testom integrity DNA – tzv. fragmentácia. Podľa percenta fragmentovaných spermií je možné určiť prípadné riziko genetických porúch plodu. Samotná teratozoospermia nezvyšuje percento vývojových vád alebo poškodení  plodu. Vzhľadom k vášmu veku určite doporučujem sa nebrániť otehotneniu. Ak sa vám nepodarí otehotrnieť do pol roka, objednajte sa na bezplatné vyšetrenie do nášho zariadenia, kde Vám po  zrealizovaní základných vyšetrení navrhneme ďalší postup.

MUDr. Katarína Starovecká