Dobrý deň,

v októbri 2020 som úspešne absolvovala vo vašom centre vklad embrya. Aktuálne som v 27. tt a vlastne od začiatku tehotenstva užívam Progestanelle 2x vaginálne. V 20. tt mi zistili, že mám nízko položenú placentu, kvôli ktorej som občas (asi 4krát) zakrvácala, hospitalizácia nebola nutná ani v jednom prípade. Všetky USG vyšetrenia sú nateraz v poriadku. Už vyše 4 týždňov nemám žiadne ťažkosti ale naďalej užívam Progestanelle, podľa gynekológia pre istotu ako prevencia. Chcela by som sa preto opýtať či takéto dlhodobé užívanie nemôže mať negatívny vplyv na vývoj bábätka.

Ďakujem

Monika

Dobrý deň, takéto dlhodobé užívanie progesterónu v tehotenstve nie je potrebné. Štandardne sa ukončuje v 13. týždni, kedy už je hormón produkovaný placentou. Neskôr sa ešte môže opäť aplikovať, ak je u pacientky riziko predčastného pôrodu a má skrátený krčok maternice. Ak u Vás nie je zhoršený vaginálny nález, môžete po dohode s Vašim gynekológom zvážiť postupné  vysadzovanie preparátu.

MUDr. Katarína Starovecká