Dobrý deň, bola mi diagnostikovaná predčasná menopauza v 26 rokoch. Následne som podstúpila IVF s darovanými vajíčkami. Po pôrode mi Dr. nasadila hormonálnu antikoncepciu na dopĺňanie hormónov. Asi po 3 rokoch užívania som podstúpila KET, ale žiaľ bol neúspešný. Na začiatku mi zle rástla sliznica, ale v druhom cykle po zvýšení dávky hormónov to už bolo v poriadku, aj keď len 7 mm. Chcem sa opýtať, nakoľko by som v budúcnosti chcela podstúpiť IVF s darovanými vajíčkami, či je šanca, že sa embryo uchytí, keďže som nútená užívať antikoncepciu aj naďalej. Bojím sa, že mi môže zničiť sliznicu maternice tak, že ani Estrofenom a Utrogestanom sa nedokáže pripraviť na vklad embrya. Alebo je teda nutné na nejaký čas pred prípravou na KET vysadiť HAK? Mám vôbec šancu na úspech, ak budem nútená užívať HAK napr. 6 rokov a následne podstúpiť IVF s darovanym vajíčkom? Ďakujem krásne za odpoveď.

Mária

​Dobrý deň, užívanie HATK je v poriadku a môžete ju užívať dlhodobo. Keď budete chcieť plánovať KET, doporučujem prejsť z HATK na kombinovanú hormonálnu liečbu – Estrofem – Duphaston,  alebo Estrofem – Utrogestan, ale aspoň na 3 menštruačné cykly! Takáto liečba by bola možná aj dlhodobo namiesto spomínanej antikoncepcie. Avšak jej nevýhodou je, že je potrebné dodržiavať určitú presnú schému užívania a tabletky sa užívajú viackrát denne. Toto je preto menej praktické ako antikoncepcia. Čiže ak neplánujeme IVF – KET nechajte si HATK, 3 mesiace pred vkladom prejdite na hormonálnu schému Estrofem – Duphaston/Utrogestan – dávkovanie určia v centre kde podstúpite KET.

MUDr. Katarína Starovecká