Dobrý deň, absolvovala som IVF (ISCI) – z odobratých 13 vajíčok – 3 päť dňové embryá. Manželovi robili iba základný spermiogram – nízky počet a pomalé spermie, 46r. Ja 32r, PCOS a inzulínová rezistencia. Geneticky sme boli vyšetrený iba my – výsledky normálne karyotypy, hormonálne profily v poriadku.
1. ET neúspešný, 1. KET neúspešný, 2. KET sa podaril, no v 12. tt bolo bábätku namerané NT=5,4 mm a na ultrazvuku nevidela lekárka pohyby. Podstúpila som odber choriových klkov s negatívnymi výsledkami. Žiaľ na morfologickom ultrazvuku v 19. tt viditeľné vývojové vady nezlučiteľné so životom + malá stále bez pohybov, NF 9 mm. Podstúpený potrat v 19,5. tt.
Prosím Vás, vedeli by ste nám poradiť, kde sa stala chyba, či embryo mohlo byť poškodené – chybné vajíčka alebo spermie? Pred aj počas tehotenstva som užívala kyselinu listovú. Kedy by bolo možné po pôrode podstúpiť ďalšie IVF? Pri ďalšom IVF by bolo potrebné absolvovať PGS? Má to vôbec význam, keď CVS bolo negatívne a predsa malo bábo vývojové vady?

Klaudia

Dobrý deň. To, že mal plod vývojové vady a normálny karyotyp /podľa CVS/, sa niekedy stáva. Naproti tomu, oveľa častejšie sú vývojové vady spojené s rôznymi genetickými abnormalitami a syndrómami. Či sa pri CVS dal plod vyšetriť kompletne, je skôr otázka na genetika. Ale odpoveď na vašu otázku, či by malo pri IVF význam robiť PGS, je jednoznačná – áno malo. Nebudete  riskovať geneticky aneuploidný plod po tom, čo ste podstúpila. Je potrebné si však uvedomiť, že pri IVF nevieme zariadiť, aby plod nemal žiadnu vadu. Pravdepodobnosť vzniku nejakej chyby je  rovnaká ako pri spontánnom otehotnení. Stúpa s vekom partnerov, s výskytom vývojových vád v rodine, ako aj pri užívaní určitých liekov alebo chorobách. 

Ideálnejšia by bola osobná konzultácia, kde vám vysvetlím možnosti a výhody liečby v našom zariadení. Jednoznačne by som doporučila manželovi urobiť kompletný spermiogram spolu s testom integrity DNA spermií.

Ohľadom termínu kontaktujte, prosím, našu recepciu.

MUDr. Katarína Starovecká