Je vyšetrenie priechodnosti vajcovodov (hyfosy) bolestivé?

Dobrý deň,

chcela by som sa informovať ohľadom vyšetrenia priechodnosti vajcovodov – hyfosy. Prosím vás ide o vyšetrenie, pri ktorom môže žena rátať s bolestivosťou? Obávam sa ho, nakoľko som sa dopočula rôzne informácie. Pomohla by mi odpoveď odborníka.

Ďakujem

Ľubka

Dobrý deň Ľubka,

Overenie priechodnosti vajíčkovodov môže prebiehať dvoma spôsobmi.

1. Laparoskopicky v celkovej anestézii – je nutné interné predoperačné vyšetrenie a tento zákrok je vykonávaný cestou gynekologicko-pôrodníckeho oddelenia a vyžaduje si hospitalizáciu. Výhodou je, že to prepláca poisťovňa.

2. HYFOSY – viete absolvovať aj na našich klinikách – použitie kontrastnej látky, ktorá po aplikácii do dutiny maternice je viditeľná ultrazvukom a vidíme aj jej prienik do vajíčkovodov smerom k vaječníkom. Ak sú vajíčkovody voľne priechodné je vyšetrenie väčšinou úplne nebolestivé, ak je prítomné zúženie, alebo poškodenie vaječníkov zrastami, zápalom, event. endometriózou je výkon bolestivejší a látka väčšinou neprenikne. V tom prípade ukončujeme výkon a konštatujeme záver – nepriechodnosť vajcovodu. Cena takéhoto úkonu je 150 Eur – neprepláca poisťovňa. V prípade ak sa rozhodnete absolvovať HYFOSY – objednajte sa prosím na recepcii cca 7-9. deň cyklu, prípadne na konzultáciu, kde vysvetlíme celý priebeh, naplánujeme výkon aj vysvetlíme a vyšetríme aj ostatné príčiny neplodnosti.

MUDr. Peter Hladký

Vedúci lekár Sanatória Helios Košice

objednat sa
Návrat hore