Ako mám dávkovať progesterón v tehotenstve?

Dobrý deň,

chcela by som sa spýtať som po 2 potratoch. Jeden bol v 8. týždni a druhý v 9. týždni v rozmedzí 4 rokov. Pri druhom tehotenstve mi nasadil pán doktor hneď progesterón 100mg (2-0-3) a taktiež som bola sledovaná na hematológii kde mi boli nasadené injekcie Fraxiparin. Pri tomto 3. tehotenstve mi opäť nasadil pán doktor progesterón 100mg vaginálne (2-0-3) nie je to vysoká dávka??? A od hematologičky mám namiesto injekcii tablety aspirin protect 100mg (1-0-0) po jedle. Nechcem nič podceniť. Ale už mám obavy zo všetkého, nakoľko aj druhé tehotenstvo už bolo pod prísnejším dohľadom a aj tak to dopadlo zle. Chcela by som vedieť aj váš názor ako nezávislého lekára.

Ďakujem pekne za váš čas a názor.

Radana

Dobrý deň Radana,

Dávkovanie vaginálneho progesterónu, ako píšete, je bežné a dostačujúce. Túto liečbu by som odporúčal minimálne do 16. týždňa gravidity. Taktiež je dobré, že ste pod dohľadom hematológa, ktorý podľa odberov v krvi v tehotenstve najlepšie vie odporúčať antikoagulačnú liečbu s cieľom znížiť riziko potratu. Príčiny potratov sú však najčastejšie genetickej príčiny, čo žiadna liečba nevie ovplyvniť. Musíte len dúfať, že embryjko je geneticky v poriadku. Existuje samozrejme aj neinvazívne prenatálne genetické testovanie z krvi matky cca v 10. týždni tehotenstva, pri ktorom si viete preveriť, či embryo je geneticky v poriadku.

Držíme palce, ak by aj žiaľ tehotenstvo nedopadlo dobre odporúčal by som Vám genetické vyšetrenie Vaše aj partnera a prípadne zvážiť – PGT – predimplantačné testovanie embryí pred vkladom do maternice – kompletné informácie viete získať aj v našich ambulanciách.

MUDr. Peter Hladký

Vedúci lekár Sanatória Helios Košice

objednat sa
Návrat hore