Prečo sa nám embryo neoplodní?

Dobrý deň,

prosím o radu. Dcéra aj zať majú 30 rokov. Boli už dva razy na odbere vajíčok a a štyri razy na vklade. A zase to nevyšlo. Vyšetrenia pred oplodnením aj genetické – ukázali, že sú obaja v poriadku. Brali množstvo odporučených vitamínov. Dcéra z toho začína mať depresie. Bojím sa o ňu. Prosím čo môže byť príčinou, že sa oplodnené vajíčko u nej neujme?

Ďakujem pekne za odpoveď a radu.

Ina

Dobrý deň Ina,

mrzí nás, že predošlá liečba pomocou IVF nebola úspešná a že si tým Vaša dcéra musela prejsť. Je veľa rôznych príčin prečo IVF nemusí byť úspešné a potreboval by som preštudovať jej kompletnú dokumentáciu, aby som sa vedel konkrétne vyjadriť k ich problému. Podstúpila IVF v niektorej z pobočiek Sanatória Helios? 

Príčina neúspešnej implantácie embrya môže byť vo vajíčkach, v spermiách, alebo vznikne až po oplodnení počas vývoja v inkubátore. Úspešnosť ovplyvňuje kvalita stimulácie – kontroly a správne dávkovanie injekcií počas prípravy na odber vajíčok. Ovplyvňuje ju aj správna separácia spermií a následne aj kvalitná kultivácia s kvalitných médiách a inkubátoroch, čo zabezpečujú vyškolení embryológovia. Kvalita embryí sa dá overiť predimplantančným genetickým testovaním embryí ešte pred vkladom do maternice, čo by som im určite odporúčal. 

Samozrejme dôkladný ultrazvuk, prípadne hysteroskopia môže overiť, či je maternica v poriadku a dutina maternice pripravená na „prijatie“ embryjka. 

Odporúčam, aby sa objednali na konzultáciu na našej ambulancii, kde preštudujeme dokumentáciu a odporučíme konkrétny postup. 

MUDr. Peter Hladký

Vedúci lekár Sanatória Helios Košice

objednat sa
Návrat hore