Môžem podstúpiť IVF pri nešpecifikovanej spondylartritíde?

Dobrý deň,

v roku 2017 sa nám vďaka Vašej pomoci narodil zdravý chlapček. Žiaľ, po 6 mesiacoch som ochorela, mám dg. nešpecifikovanú spondylartritídu, kedy som nasadená na biologickú liečbu Cimziou v NURCHu. Doktorka v NURCHu hovorila, že Cimziu mi dala práve vďaka tomu, že sa pri nej dá otehotnieť. Túžim po druhom dieťati, ale obávam sa aj možných rizík. Rada by som sa informovala, či mi viete poskytnúť nejaké vaše odborné názory na možné tehotenstvo popri užívaní Cimzie? Tiež by ma zaujímalo, či vklad embrya s umelým navodením tehotenstva primárne nemôže zhoršiť moju dg.?

Ďakujem za Váš čas a ochotu.

Linda

Dobrý deň pani Linda.

Teším sa, že máte „od nás“ zdravého chlapca. Odpoveď na vašu otázku nie je jednoznačná. So spomínaným liekom neboli robené dostatočne veľké štúdie u tehotných žien a preto sa jeho používanie v tehotenstve vo všeobecnosti neodporúča.

Iná môže byť ale skúsenosť vašej ošetrujúcej lekárky, ktorá má určite veľa pacientok a spomínaný liek pravdepodobne už v minulosti použila. V tomto prípade by  ste sa mali spoľahnúť na jej odporučenie.

Tehotenstvo samé o sebe môže zhoršiť vaše ochorenie a je úplne jedno či je to prirodzené otehotnenie alebo po IVF.

Držím Vám palce a verím, že sa rozhodnete správne

objednat sa
Návrat hore