Príčiny spontánneho potratu po KET

Dobrý deň pán doktor,

tehotenstvo po poslednom KET skončilo spontánnym potratom v 8. týždni, bez nutnosti čistenia. Chcem sa opýtať, kedy je možný ďalší vklad? A aké sú príčiny spontánneho potratu, ak už bola srdcová akcia plodu? Brala som preventívne Clexane, genetické a imunologické vyšetrenia sme mali v poriadku. Prvý KET sme mali úspešný a máme zdravého syna.

Ďakujem za odpoveď

Patrícia

Dobrý deň pani Patrícia,

po spontánnom potrate bez nutnosti revízie je potrené, aby ste absolvovali ultrazvukové vyšetrenie maternice na posúdenie, či je dutina prázdna, bez zvyškov po potrate. Ak je UZ nález v poriadku, čakanie nie je potrebné a KET môžete plánovať v nasledujúcom cykle.

K druhej časti vašej otázky ohľadom príčin potrácania… Najčastejšou príčinou potratu do 12. týždňa je  genetická chyba embrya. Aj dvaja zdraví ľudia môžu mať /a aj majú/ vzniknuté určité percento embryí, ktoré nemajú správny počet chromozómov. Počty takýchto embryií stúpajú s vekom partnerov. V našom zariadení vieme   embryá vopred vyšetriť a zabezpečiť tak párom vyššiu úspešnosť. Dlhodobé štatistiky dokazujú, že PGT a transfer embryí bez genetických abnormalít je zásadným prelomom v úspešnosti IVF cyklov. Tehotenské straty sú teda veľmi často spôsobené genetickými chybami u embrya. Viac sa o danej problematike dočítate v nasledujúcom odkaze. Alebo sa môžete objednať na bezplatnú konzultáciu do niektorej z našich pobočiek.

www.sanatoriumhelios.sk/preimplantacna-geneticka-diagnostika-a-screening/

MUDr. Peter Krajkoviuč

MUDr. Peter Krajkovič

Vedúci lekár Sanatória Helios SK a Sanatória Helios Banská Bystrica

objednat sa
Návrat hore