Na vaše otázky odpovedajú:
MUDr. Martina Cuľbová, PhD.
MUDr. Martina Cuľbová, PhD.
Gynekológ
MUDr. Katarína Starovecká
MUDr. Katarína Starovecká
Gynekológ
Mgr. Jana Janáková
Mgr. Jana Janáková
Koordinátorka IVF
MUDr. Peter Krajkovič
MUDr. Peter Krajkovič
Vedúci lekár
« späť

Diskusia

Abecedný zoznam kľúčových slov:
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Chcem sa opýtať

Dobry den. Po uziti prvej davky Clostylbegytu som bola na 11 a 13ty den na sone. Folikul mal 13 mm na 11 ty aj 13ty den a doktor mi povedal,ze tam je tekutina. Odporucil nam pohlavny styk. Je mozne,ze folikul dorastol za dva dni do potrebnej veľkosti a praskol alebo praskol aj ked bol taky maly? Je tam možnosť, ze prebehla ovulacia? Mala som mierne bolesti v... (viac)

Anna

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň, ovulácia prebehnúť mohla, avšak pravdepodobne nie zo spomínaného folikulu. Je možné, že tam bol aj iný, ktorý nebol viditeľný na UZ a ten praskol. Ak ste mali pohlavný styk, čakajte, či sa dostaví menštruácia. Držíme palce!

MUDr. Starovecká Katarína
Kľúčové slová: plánovanie pohlavného styku, folikul

Dobrý deň prajem,prosím vás čo znamená Sterilitas primaria?

Saša

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň, sterilitas primaria znamená,  že neplodnosť (neschopnosť otehotnieť) u ženy, ktorá nikdy predtým nebola tehotná.

MUDr. Starovecká Katarína
Kľúčové slová: sterilitas primaria

Dobrý deň prajem, prosím vás o radu. Už 5 rokov sa s manželom pokúšame o bábätko neúspešne. Menštruáciu som prvý krát dostala keď som mala 14 rokov, no odvtedy som ju mala len veľmi zriedka. Moja gynekologička mi predpísala duphaston, ktorý užívam už... (viac)

Miška

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň, polycystické vaječníky často spôsobujú poruchy ovulácie, predpokladám, že aj Vy máte tento problém. Doporučujem preto v prvom rade riešiť ovuláciu (hormonálnou liečbou) a jej ultrazvukové odsledovanie. Ak by sa Vám v dvoch takto odsledovaných cykloch nepodarilo otehotnieť, doporučujem navštíviť naše centrum, kde vyšetríme Vás aj Vášho partnera (spermiogram) a navrhneme Vám ďalší postup.

MUDr. Starovecká Katarína
Kľúčové slová: PCO, anovulácia, menzes len na Duphastone

Dobry, chcela by som sa opitat že ked mam menštruaciu tak mam velmi strašne bolesti,teploty a zvraciam niekedy je to na nevydržanie už dlhe roky tym trpim,a to som už po 2 neuspešnych ivf a 1 KET všetky pokusy boli neuspešne. Niekedy mi už nezaberaju tabletky od bolesti. Vopred dakujem

monika

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň. Nepoznám bližšie Vašu anamnézu ani celkový zdravotný stav. Doporučujem Vám absolvovať komplexné gynekologické vyšetrenie, podľa nálezu, ev. zvážiť hormonálnu liečbu.

MUDr. Martina Cuľbová, PhD.
Kľúčové slová: bolestivá menštruácia

Dobry den prajem.Pred 2 tyzdnami som bola u vas na UTZ a bolo vidno len vacok. Dnes som bola na kontrole u svojej doktorky a povedala mi, ze vak je nejaky spuceny. Plod aj reakciu bolo vidno, len ma znepokojila doktorkyna reakcia,kedze som pred rokom mala zamlknuty potrat.Moze sa stat, ze ani teraz to nebude v poriadku?Dakujem

martina

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň. Tvar plodového vačku nie je rozhodujúci, dôležité je, že bol pri ultrazvukovom vyšetrení viditeľný plod aj jeho akcia srdiečka. V prípade pochybností, či sa tehotenstvo vyvíja správe, je potrebná ultrazvuková kontrola s odstupom 10-14 dní. Zatiaľ nie je možné jednoznačne  sa vyjadriť, či tehotenstvo bude postupovať fyziologicky alebo nie. Držíme palce!

MUDr. Martina Cuľbová, PhD.
Kľúčové slová: plodový vačok

Dobrý deň, mám 30 rokov s manželom sa snažíme rok o bábätko no žiaľ sa nám nedarí ...lekár my predpísal Clostilbegyt tak som ho užívala ako mi kázal na 11 deň som bola na ultrazvuku PO-folikul 17 mm, LO-folikul 22mm,hovoril že na druhý deň máme mať pohlavný styk a... (viac)

Lenka

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň. Môžete užívať Clostilbegyt a plánovať pohlavný styk podľa ultrazvukového nálezu 2-3 mesiace. Ak sa Vám nepodarí otehotnieť, určite doporučujem navštíviť centrum asistovanej reprodukcie s komplexným vyšetrením Vás aj Vášho partnera. V prípade záujmu sa k nám môžete objednať na bezplatnú konzultáciu cez recepciu, ideálne by bolo naplánovať u Vášho partnera v deň konzultácie vyšetrenie spermiogramu u nás. Na základe všetkých výsledkov Vám potom doporučíme optimálny postup vo Vašom konkrétnom prípade.

MUDr. Martina Cuľbová, PhD.
Kľúčové slová: Clostilbegyt, snaha otehotnieť

Dobrý večer, vyše dvoch rokov sa snažíme otehotnieť a stále sa nám nedarí sme z toho nešťastní a už nevieme čo robiť lebo už sme vyskúšali všetko možné. Keď aj máme pohlavný styk tak všetko zo mňa vytečie takže už neviem že čo ďalej.

jana

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň. Pokiaľ sa už 2 roky neúspešne pokúšate otehotnieť, je určite čas navštíviť centrum asistovanej reprodukcie s komplexným vyšetrením Vás aj Vášho partnera. V prípade záujmu sa k nám môžete objednať cez recepciu na bezplatnú konzultáciu, ideálne by bolo v ten deň aj vyšetrenie spermiogramu Vášho partnera u nás. V prípade, že Vám už nejaké vyšetrenie ohľadom snahy otehotnieť boli realizované /hormonálny profil, spermiogram, vyšetrenie priechodnosti vajíčkovodov/, prineste si ich, prosím, so sebou.

MUDr. Martina Cuľbová, PhD.
Kľúčové slová: dlhodobá snaha otehotnieť

Dobrý deň,chcela by som sa spýtať ohľadom môjho manžela.Absolvoval už 3 spermiogramy,ale v priebehu krátkej doby,t.j. prvý mu robila moja gynekologička niekedy v polovici januára,druhý hneď o týždeň mu robil androlog,a na tretí bol hneď objednaný tým istým... (viac)

Lucia

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň. V prípade nálezu azoospermie je určite potrebné andrologické a genetické vyšetrenie, ktoré môžu odhaliť príčinu poruchy tvorby spermií. Diagnózu azoospermia je potrebné potvrdiť opakovaným vyšetrením, ideálne s odstupom 2-3 mesiacov. Pokiaľ zatiaľ Váš partner neužíva žiadne vitamíny, môže si nasadiť vitamíny C, E, zinok selén, Tribulus na 2-3 mesiace. Kontrolný spermiogram po vitaminoterapii by už ale bolo vhodné zrealizovať v centre asistovanej reporodukcie, kde je možné podrobnejšie spracovanie a vyšetrenie ejakulátu. Ak sa aj opakovaným nálezom potvrdí, že spermie nie sú v ejakuláte vôbec prítomné, prirodzene otehotnieť nemôžete. Pri negatívnom genetickom vyšetrení /t.j. ak sa u partnera nezistí geneticky podmienená porucha tvorby spermií/ je možné v cykle umelého oplodnenia zrealizovať u partnera chirurgický odber spermií priamo zo semenníka /TESE/ a v prípade získania spermií nimi oplodniť Vaše vajíčka. Druhou možnosťou je otehotnenie pomocou spermií darcu. Bližšie informácie Vám radi poskytneme osobne na bezplatnej konzultácii. V prípade záujmu sa k nám môžete objednať cez recepciu, prineste si, prosím, so sebou výsledky Vašich a partnerových doterajších vyšetrení a operačné správy.

MUDr. Martina Cuľbová, PhD.
Kľúčové slová: azoospermia

Dobry den, zaujimalo by ma, v akych jednotkach je vo vasom laboratoriu stanovene hcg a aky je rozdiel medzi hcg a beta hcg. Dakujem

Dany

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň. U nás máme hodnoty HCG v jednotkách U/l. Stanovenie hladiny betaHCG má vyššiu citlivosť ako klasické HCG /hlavne pri veľmi nízkych a hraničných hodnotách HCG/. Dôležitejšie ako samotná hodnota HCG je jeho dynamika pri opakovanom vyšetrení + ultrazvukový nález. Hladina HCG v krvi pri normálne prebiehajúcom vnútromaternicovom tehotenstve narastá veľmi rýchlo s odstupom pár dní.

MUDr. Martina Cuľbová, PhD.
Kľúčové slová: HCG a betaHCG

Dobry den. som 4 den po ET a začala dom krvácat. Doobeda len špinenie, potom ako normálna menštruácia. Menštr. mala príst, až o týžden. Prišla dost skoro. Úplne ma to rozhodilo. Znamená to koniec? :-/Je to normálne?

kuki23

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň. Pokračujte aj ďalej v užívaní liekov Duphaston, ev. Utrogestan až do vyšetrenie krvného tehotenského testu HCG. Môžete si aj zvýšiť dávku - Duphaston 3x1 tbl cez ústa ev. Utrogestan 3x1 tbl cez ústa. Tehotená môžete byť aj keď krvácate, i keď pri silnom a dlhom krvácaní je šanca nižšia. Doporučujem Vám kľudový režim a držím palce!

MUDr. Martina Cuľbová, PhD.
Kľúčové slová: krvácanie po ET

Dobry den. Už asi 2 roky nemám vobec ziadnu menstruaciu. Mám 26 rokov od 19tich som užívala logest 4 roky a po vysazení to začalo. Bludny kruh stále tabletky na vyvolanie menstruacie, folikulometria 2 x do tyzdna a stále nic. Hormony v poriadku, váha je tiez ok, ziadna inzulinova rezistencia... Vsetko je Inak v poriadku... (viac)

Michaela Kostalova

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň. Pokiaľ máte polycystické vyječníky /syndróm PCO/, sú také od narodenia. Užívanie antikoncepcie nepravidelný cyklus prechodne zakryje, ale PCO sa nedá vyliečiť ani odstrániť. Ak vám menštruácia sama vôbec nechodí, pravdepodobne nemáte ani ovuláciu /alebo len veľmi nepravidelne/ a teda nemôžete ani otehotnieť. Je potrebná dlhodobá hormonálna regulácia cyklu, aby Ste mali pravidelnú menštruáciu. V prípade snahy otehotnieť je možné liekmi stimulovať ovuláciu a podľa nej načasovať pohlavný styk. Váš problém je podľa Vašich údajov dlhodobý a namieste je návšteva centra asistovanej reprodukcie s komplexným vyšetrením Vás aj Vášho partnera. Ak sa rozhodnete pre naše centrum, objednať sa môžete cez recepciu telefonicky, mailom alebo prostredníctvom kontaktného formulára.

MUDr. Martina Cuľbová, PhD.
Kľúčové slová: PCO, nepravidelná menštruácia

Prajem dobrý deň, som v 6tt a máme doma psa. Chcela by som sa informovať, či sa môžem nadalej venovať aj psovi - teda hladkať ho a cvičiť. Či nie je potrebné ho dať zatial preč. Dakujem za odpoved

Ivana

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň. Pokiaľ je Váš pes očkovaný, pravidelne navštevujete veterinára a dodržiavate bežné hygienické  pravidlá, pokojne sa môžete Vášmu psovi venovať aj v tehotenstve.

MUDr. Martina Cuľbová, PhD.
Kľúčové slová: pes v tehotenstve

Dobry den, momentalne navstevujem centrum gynfiv v ba, no nie som spokojna s viacerymi vecami daneho centra. Keby som chcela u vas absolvovat dalsie ivf su potrebne nejake papiere o predoslom ivfku? Dakujem

martina

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň. Správy z predošlého IVF cyklu nevyhnutne nepotrebujeme. Pokiaľ je to ale možné, prineste si so sebou na vstupnú konzultáciu výsledky Vašich a partnerových vyšetrení, ev. operačné správy. Ideálne by bolo v deň konzultácie objednať partnera na vyšetrenie spermiogramu u nás. Objednať sa môžete cez recepciu telefonicky, mailom alebo prostredníctvom kontaktného formulára.

MUDr. Martina Cuľbová, PhD.
Kľúčové slová: vstupná konzultácia

Dobrý deň, Som 13 deň po KET a začala som krvácať, mám naďalej užívať utrogestan?

Lenka

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň. Určite neprestávajte užívať Utrogestan až do výsledku krvného tehotenského testu HCG. V prípade krvácania je vhodnejšie užívať Utrogestan 3x1 tbl cez ústa. Držíme palce!

MUDr. Martina Cuľbová, PhD.
Kľúčové slová: Utrogestan a krvácanie po KET

Dobrý deň, mam na Vás jednú otázočku, môžno trocha ojedinelu, ale predsa ma to zaujíma, kedže som už v 8tt. Dnes som poskytla jednej staršej pani prvú pomoc, krvácala/praskla jej žila/, hrozilo že vykrvacia, tak som jej obviazala ranu. Ruky som si umyla a následne po 5 min vydezifikovala Dettolom... (viac)

Jana

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň. Pokiaľ nemáte na rukách žiadne ranky a ruky Ste si následne vydezinfikovali, nemalo by Vám ani vyvíjajúcemu sa dieťatku nič hroziť. Držíme palce a želáme príjemné tehotenstvo!

MUDr. Martina Cuľbová, PhD.
Kľúčové slová: prvá pomoc a tehotenstvo

prajem dobrý den,chcela by som sa spytat mala som cystu na vajecniku 3x5 centimetrov uz je uspesne von.mohlo to mat vplyv,ze som nemohla otehotniet , manzel ma spermiogram v poriadku.dakujem

adela

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň. Neudávate, o akú cystu presne išlo, takže sa neviem jednoznačne vyjadriť k otázke, či práve táto cysta vo Vašom prípade mohla brániť otehotneniu. Ak sa neúspešne pokúšate o tehotenstvo viac ako rok, vhodné je navštíviť centrum asistovanej reprodukcie a komplexne vyšetriť Vás aj Vášho partnera. V prípade záujmu sa k nám môžete objednať cez recepciu na vstupnú bezplatnú konzultáciu. Prineste si so sebou aj výsledky Vašich doterajších vyšetrení a operačné správy. Ideálne by bolo v ten deň zrealizovať aj vyšetrenie spermiogramu partnera u nás.

MUDr. Martina Cuľbová, PhD.
Kľúčové slová: cysta a snaha otehotnieť

Prajem dobrý den, bolo mi potvrdené tehotenstvo - dosť často ma pobolieva v pravej časi podbrušku. Chcela by som sa opýtať, či sa mám obávať, nakoľko som už raz potratila. Momentálne užívam Duphasom a kyselinu listovú? A ešte jedna otázočka, či si môžem farbiť vlasy. Dakujem... (viac)

katka

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň, mierne pobolievanie podbruška je časté v rannom tehotenstve a väčšinou nie je nebezpečné. Určite Vám bola doporučená ultrazvuková kontrola, spomeňte pri nej Váš problém, ak to budeš nutné, gynekológ Vás vyšetrí. V prípade zhoršenia ťažkostí alebo krvácania, vyhľadajte lekára ihneď. Farbiť si vlasy v tehotnosti môžete.

MUDr. Starovecká Katarína
Kľúčové slová: pobolievanie podbruška v tehotnosti, farbenie vlasov v tehotnosti

Dobrý deň, 05.04. som bola u Vás na KET 14.04. a 16.04. som si robila tehotenský test a bol negatívny, beriem utrogestan 2x2 tabletky, nemám ani krvácanie ani špinenie. Mám ešte nádej že som tehotná?? Ďakujem

Lenka

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň. Močové tehotenské testy nie sú 100% spoľahlivé. Vy Ste si robili tehotenský test 9. a 11.deň po kryoembryotransfere, v tomto čase ešte močový tehotenský test nemusí jednoznačne tehotenstvo zachytiť. Pokračujte ďalej v užívaní Utrogestanu 2x2 tbl vaginálne až do stanovenia krvného tehotenského testu 14.deň po KET. Držíme palce!

MUDr. Martina Cuľbová, PhD.
Kľúčové slová: tehotenský test po KET

Dobrý den na budúci týžden som k Vám objednaná na ultrazvuk den predtým idem na ultrazvuk k svojmu gynekologovi na prehliadku som tehotná nemôže sono dva dni po sebe ublížiť babetku? nIEJE TO čASTO?DAKUJEM

zoja

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň, nemusíte sa obávať, ultrazvukové vyšetrenie medicínskym prítstrojom v bežnom trvaní nemá škodlivý vplyv na vývoj plodu. Nevidím však zmysel v tom, realizovať to isté vyšetrenie 2 dni po sebe.

MUDr. Cuľbová Martina, PhD.
Kľúčové slová: ultrazvuk v tehotnosti

Dobrý den navštevujem Vaše centrum som v 12 tt a užívam Ustrogestan 2x2tabletky, mám tablety na posledné dva dni mám si ich dať predpísať alebo môžem ukončiť s užívanim. Dakujem

Zuzana

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň, nemusíte si už dávať predpisovať nové balenie, dajte si 1 deň len jednu tabletu ráno a jednu večer, na ďalší deň už len večer a nasledujúci deň opäť len večer, až ich vysadíte úplne. Dieťatko má už v tomto týždni dostatočne vytvorenú placentu, vysadenia Utrogestanu sa nemusíte obávať.

MUDr. Cuľbová Martina, PhD.
Kľúčové slová: vysadenie Utrogestanu

Dobrý deň, pokiaľ by som absolvovala umelé oplodnenie IVF začiatkom leta, je bezpečné potom navštevovať kúpaliská a kúpať sa v bazénoch alebo v prírodných vodných nádržiach? Alebo je lepšie úplne sa vyvarovať kúpaniu sa a slneniu? Ďakujem.

Lia

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň, plávanie a kúpanie nie je počas IVF cyklu zakázané, ale dbajte na dostatočnú prevenciu zápalov.

MUDr. Cuľbová Martina, PhD.
Kľúčové slová: kúpanie sa a IVF

Dobrý deň, chcem sa spýtať, mešká my skoro 2 týždne menštruácia, bola som nachladnutá, pichalo ma pri vaječníkoch. Partner si pri súloži vždy dával pozor a napriek tomu mi vyšiel pozitívny test. Je to vôbec možné? Je pravda, že okrem bolesti v prsníkoch... (viac)

Vlaďa

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň, doporučujem Vám gynekologické vyšetrenie na potvrdenie tehotenstva. Močový test je nepresný, môže dávať falošný výsledok.

MUDr. Krajkovič Peter
Kľúčové slová: pozitívny test, meškanie menzes

Dobrý deň, chcela by som sa opýtať, od januára sa mi stále skracuje cyklus. Bolo to najprv 27, potom 25 a teraz 24 dní. Myslíte, že toto skracovanie cyklov niečo naznačuje? Mám 37 rokov, moja mama v takomto veku začala mať prechod. Máme ešte nejaké embryá. Zvažovali by ste v takomto... (viac)

laura

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň, skracovanie cyklu môže byť jedným z prejavov zhoršujúcej sa funkcie vaječníkov. Pri plánovaní KET je vhodné spraviť ultrazvuk skôr (napríklad na 12 DC).

MUDr. Krajkovič Peter
Kľúčové slová: skrátený cyklus, plánovanie KET

Dobrý deň, plánovala som začať užívať od 16.dňa cyklu Proveru, ale dostala som chrípku. Beriem bežné lieky ako paralen, coldrex a stoptussin. Mám zvýšenú teplotu a bolí ma v krku. O pár dní mám začať s užívaním Provery, ale ešte je čas posunúť... (viac)

Sandra

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň, odber vajíčok Vás čaká zhruba o mesiac, takže máte dosť času sa poliečiť, z môjho pohľadu nie je nutné odkladať stimuláciu o mesiac. Predoperačné vyšetrenia si však vybavujte až keď budete zdravá. Želáme Vám skoré uzdravenie!

Mgr. Jana Janáková (koordinátorka IVF)
Kľúčové slová: chrípka a IVF

Dobry den, rada by som sa spytala, aky je rozdiel v ucinnej latke medzi dufastonom a utrogestanom. Mam za sebou 1ET a 1 KET a brala som utrogestan, zial neuspesne. caka ma 2. KET, viem ze utrogestan uz nie je, ale da sa zohnat v cechach. Mam si ho zohnat alebo vyskusat dufaston? Este by som sa rada spytala, podla hormonalneho profilu mi bolo zistene malo progesteronu v... (viac)

Andrea

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň, Utrogestan a Duphaston sú podobné preparáty, Utrogestan obsahuje progesterón, Duphaston obsahuje retroprogesterón, účinok majú podobný. IVF centrá sú zvyknuté skôr na Utrogestan, tento liek má momentálne výpadok na Slovensku, je možné ho zohnať  v zahraničí. Po IVF cykle je možné použiť oba preparáty, Duphaston v dávke 2-3x denne 1 tabletu (je to dostatočná dávka).

MUDR. Krajkovič Peter
Kľúčové slová: Utrogestan, Duphaston

Dobry den, chcela by som sa poradit. Som dnes 6. den po ET. Beriem 2x1 tabl. Duphaston. Tak ako ste poradili, ze hlavne prve 3 dni sa treba setrit, cize ani pohlavny styk. Doteraz som nemala ziadne problemy, ani tazkosti. Dnes sme mali prvykrat pohl.styk a nasledne po nom som trosku spinila. Je to velky problem? Nemohli sme nejak uskodit embryju, ak sa teda uhniezdilo?... (viac)

Denisa

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň, nemusíte sa obávať, jednorazové zašpinenie po pohlavnom styku sa môže vyskytnúť, pokračujte naďalej v užívaní Duphastonu (počas špinenia si môžete zvýšiť dávku na 3x denne 1 tabletku). Držíme palce!

Mgr. Jana Janáková (koordinátorka IVF)
Kľúčové slová: špinenie po embryotransfere, špinenie po pohlavnom styku

Dobry den, chcem sa spytat, s manzelom sa snazime a dieta uz rok a nedari sa. Tento mesiac som chodila na folikulometriu,kde mi doktorka hovorila, ze mi vajicko pekne narastlo,aj sliznica mala 8mm, a den po ovulacii (vysli mi aj pozitivne ovulacne testy) mi na sone nevidela uz vajicko ale nenasla tam ani to zlte teliesko...chcem sa spytat, myslite ze ho len nevidela,... (viac)

Martina

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň, ultrazvukovými známkami prebehnutej ovulácie sú: žlté teliesko na vaječníku, periovulačná sliznica v maternici a voľná tekutina za maternicou. Žlté teliesko môže mať cystický tvar, nepravidelný tvar, ale niekedy po úplnom vyprázdnení skolabuje tak, že je prítomná len nenápadná jazva na vaječníku. Keď je ultrazvukový nález nejasný, je vhodné zrelaizovať odber krvi na vyšetrenie hladiny progesterónu (asi týždeň po ovulácii), hladina progesterónu by mala byť v tomto období najvyššia. Pokiaľ bol u vás prítomný dominantný folikul, s vysokou pravdepodobnosťou ovulácia prebehla.

Vzhľadom na to, že máte predĺžené cykly s krátkym trvaním krvácania a neúspešne sa snažíte o otehotnenie viac ako rok, odporúčam Vám návštevu špecializovaného pracoviska, kde Vám na základe kompletných vyšetrení Vás aj Vášho partnera odporučíme najefektívnejší spôsob otehotnenia.

MUDr. Cuľbová Martina, PhD.
Kľúčové slová: žlté teliesko, ultrazvukové známky ovulácie

Dobri den da sa otehotniet na liek dipherelin11,25 ak ano tak ako beru sa aj nejake lieky nato aby som otehotnela?

denisa

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň, liek Diphereline sa používa v rôznych indikáciách a v rôznych dávkovacích schémach. Jednou z indikácií je liečba endometriózy, kedy Diphereline navodí umelo "prechod"- menopauzu (na 3-6 meciacov), aby sa potlačil vývoj ochorenia. Vtedy sa počas tejto liečby nedá otehotnieť.

Diphereline sa používa aj pri umelom otehotnení (v nízkych dávkach) v kombinácii s ďalšími hormonálnymi injekciami.

MUDr. Cuľbová Marina, PhD.
Kľúčové slová: Diphereline

Dobry den, chcela by som sa opytat, ci je normalne, ked v obdobi dojcenia spinim. Maly ma 4. mesiace (vdaka Vam) a uz sa mi to stalo pocas tretieho mesiaca. Spinenie je tmave, skoro az cierne... myslite, ze to moze mat aj vplyv na kvalitu a tvorbu mlieka? Pocas dojcenia by krvacanie nemalo byt, ci?

Lubica

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň, počas dojčenia môže byť prítomné špinenie aj krvácanie, kedy sa rozbehne menštruačný cyklus závisí od pravidelnosti a intenzity dojčenia. Vaše špinenie neovplyvňuje kvalitu ani tvorbu mlieka. Odporúčam Vám absolvovať gynekologické a ultrazvukové vyšetrenie.

MUDr. Cuľbová Martina, PhD.
Kľúčové slová: špinenie počas dojčenia

Dobrý den, na testoch v 12 tt mi vyšla hodnota papp-A 5126,00, neviem či o je dobre alebo zle. Nie je veľmi vysoká táto hodnota? Čakám dvojičky. Ďakujem za odpoved

Lea

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň, hodnoty biochemického skríningu pri viacplodovej tehotnosti nie je možné presne interpretovať. Krv braná na biochemický skríning vo Vašom prípade je len orientačná, doporučovala by som Vám podrobné ultrazvukové sledovanie oboch plodov, v prípade pochybností alebo inej indikácie (vek, gravidita po IVF...) je vhodná amniocentéza.

MUDr. Starovecká Katarína

Dobrý deň, potrebovala by som radu. Nakoľko sme s manželom absolvovali úvodné stretnutie vo Vašom centre a to 23.1.2014- odber krvi, spermiogram a 7.2.2014- odber krvi, sono. Poslednú riadnu menštruáciu som mala 13.1.2014, potom ďalšiu - veľmi slabú 13.2.2014 a následne ďalšie slabé... (viac)

Lucia

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň. Môžete ísť k Vášmu gynekológovi na odber krvi 14.4., ale Clostilbegyt si zatiaľ nenasadzujte. Mal by sa užívať od 3.dňa cyklu a krv by mala byť odobratá mimo jeho užívania, čo Vám v tomto cykle nevyjde. Keď budete mať výsledok z odberu krvi u Vášho gynekológa, objednajte sa k nám na konzultáciu /optimálne okolo 12.-14.dňa cyklu/. Podľa všetkých výsledkov a aktuálneho ultrazvukového nálezu sa dohodneme  na ďalšom postupe.

MUDr. Martina Cuľbová, PhD.
Kľúčové slová: nepravidelný menses, odber krvi na HP

Dobry den chcela by som sa spytat ze ci nemoze dietatu ublizit ak mi bude zubar vrtat zub a da mi injekciu od bolesti.som v 5 tt.dakujem

sona

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň. Pokojne môžete absolvovať zubné ošetrenie, len Vášho zubára informujte, že Ste tehotná.

MUDr. Martina Cuľbová, PhD.
Kľúčové slová: zubné ošetrenie v tehotenstve

Dobry den, chcem sa opytat, či može autoimunitne ochorenie štitnej žlazy, hypothyreoza znižit šancu na otehotnenie. V krvi sa mi stale vytvaraju protilatky proti štitnej žlaze. Gynekolog tvrdi,že to na 100 precent ovplyvnuje. Endokrinologička povedala, že je to mierna porucha a nemalo by to ovplyvnovat. Nemalo by, znamena nemusi aj može.... (viac)

Lubomira

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň. Neliečená porucha funkcie štítnej žľazy znižuje šancu otehotnieť a v tehotnosti môže mať negatívny vplyv na vývoj plodu. Pokiaľ Ste pravidelne kontrolovaná endokrinológom a máte funkciu štítnej žľazy kompenzovanú, nemala by byť táto diagnóza prekážkou otehotnenia alebo rizikom v tehotenstve /v tehotenstve budete tiež kontrolovaná endokrinológom/. Ak sa Vám už niekoľko rokov nedarí otehotnieť, určite Vám doporučujem navštíviť centrum asistovanej reprodukcie, kde sa zrealizuje komplexné vyšetrenie Vás aj Vášho partnera a na základe výsledkov vyšetrení bude stanovený optimálny liečebný postup. V prípade záujmu sa k nám môžete objednať na bezplatnú konzultáciu cez recepciu telefonicky, mailom alebo prostredníctvom kontaktného formulára. Ideálne by bolo v deň konzultácie objednať Vášho partnera na vyšetrenie spermiogramu u nás po 3-4dňovej pohlavne abstinencii.

MUDr. Martina Cuľbová, PhD.
Kľúčové slová: porucha štítnej žľazy, hypotyreóza a tehotenstvo

Dobrý deň, chcela by som sa poradiť. Som Vašou pacientkou, musím užívať clostilbegyt 3-7DC 1x1tabletku a od 16DC /10 dní/ 2x1 tabletku Duphastonu. Teraz som už ale na 23 DC začala špiniť na hnedo...ešte včase, keď som brala Duphaston. Nie je to veľa, tak na intímku, ale vôbec to neprestáva,... (viac)

Zuzana

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň. Špinenie sa občas môže vyskytnúť aj počas užívania Duphastonu, takže strach mať nemusíte. Po vysadení Duphastonu by mala prísť menštruácia do 3-5 dní. Ak Vám menštruácia nepríde, doporučujem Vám ultrazvukové vyšterenie a vyšetrenie krvného tehotenského testu HCG. Držíme palce!

MUDr. Martina Cuľbová, PhD.
Kľúčové slová: špinenie pri Duphastone

Dobry den prajem, chcela by som sa opytat,niekedy zaciatkom tohto roku mi poistovna schvalila 2xIVF a neviem ako dlho plati schvalenie ziadosti, kedze cakam uz skoro 3mesiace na vysledky z genetiky v BB a tak sa bojim, ze ziadost mi prepadne, co potom v takom pripade?Velmi pekne dakujem za odpoved. Katarina Gavaldova (podpisala som sa celym menom, aby ste mi vedeli... (viac)

Katka

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň. Platnosť Vašej žiadosti je do 11.8.2014. Pokiaľ by sa cyklus IVF z nejakých dôvodov posunul o 1-2 mesiace, je možné požiadať o predĺženie platnosti. Ak by bol posun dlhší, bolo by potrebné nanovo vypísať žiadosť o ten istý IVF cyklus.

MUDr. Martina Cuľbová, PhD.
Kľúčové slová: platnosť žiadosti na IVF

Dobry den, som momentalne v programe IVF, sydney protokol, 24DC (prave uzivam Proveru a Decapeptyl). Stimulacia bude Puregonom. Tento tyzden si idem vybavovat predoperacne vysetrenie na internom a vo vysledkoch krvi Citrat.krv je hodnota P-PT-INR 1,08 s poznamkou : \"terapeuticku hladinu pri liečbe kumarinmi urcuje osetrujuci lekar. odporucana hladina... (viac)

Petra

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň. Popisovaná poznámka platí pre pacientov liečených kumarínmi. Výsledky krvi Vám bude internista kontrolovať a pokiaľ bude z jeho hľadiska všetko v poriadku, žiadne ďalšie vyšetrenia nie sú potrebné.

MUDr. Martina Cuľbová, PhD.
Kľúčové slová: odbery krvi pred IVF

Dobry den,som po 3 neuspesnych IVF a 1 KET a uvazujeme o zmene centra (toto sme absolvovali v BA v Iscare). Ziskat u nas embryo je velka vzacnost, nakolko partner trpi azospermiou, absolvoval uz 2 TESy a ja po IVF trpim hyperstimulacnym syndromom (po 2. IVF som skoncila v nemocnici). Napriek tomu, sliznicu mam vzdy OK a nic nenasvedcuje nikdy tomu, ze by sa embrya nemali... (viac)

Miska

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň. Vyšetrenie protilátok proti trofoblastu /proti placente plodu/ sa realizuje  z krvi ktorýkoľvek deň cyklu, nie je potrebné byť nalačno. Tieto protilátky sa vyskytujú veľmi zriedkavo, ale po opakovaných neúspešných IVF cykloch je vhodné ich vyšetrenie. Medzi ďalšie vyšetrenia po opakovaných neúspešných IVF patrí genetické vyšetrenie Vás aj Vášho partnera, optické vyšetrenie dutiny maternice - hysteroskopia /individuálne podľa ultrazvukových nálezov a doterajšej sterilitnej anamnézy/ a v novom IVF cykle predimplantačná genetická diagnostika vzniknutých embryí /aCGH/. V prípade záujmu sa k nám môžete objednať na bezplatnú konzultáciu, podrobné informácie Vám radi poskytneme osobne.

MUDr. Martina Cuľbová, PhD.
Kľúčové slová: protilátky proti trofoblastu

Dobrý deň, prosím vás chcela by som sa opýtať som na začiatku tehotenstva asi 5-6 týždeň a už som mala 2 krát herpes na pere, nebol sprevádzaný ani teplotou, nejedná sa o moj prvý herpes, herpesy mávam už oddávna. Chcem sa preto opýtať, či može herpes na pere... (viac)

Monika

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň. Pokiaľ to nie je prvotná infekcia a nemáte celkové príznaky ochorenia /zvýšená telesná teplota, slabosť, bolesti hlavy.../, nemal by herpes na pere robiť v tehotenstve komplikácie. Lokálne si môžete aplikovať masti s obsahom aloe vera.

MUDr. Martina Cuľbová, PhD.
Kľúčové slová: herpes v tehotenstve

Dobrý deň, chcela by som sa opýtať: poslednú menštruáciu som mala 28.1.2014 a mala by som byť podľa gynekológa v 8t+4d. Gynekológ ešte na ultrazvuku nevidel plod len gestačný vačok. Tehotenský test robený 25.2.2014 bol ešte negatívny a 28.2.2014 bolo na tehotenskom teste... (viac)

Katka

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň, k Vašej otázke sa nemôžem jednoznačne vyjadriť. Ak máte predĺžené cykly alebo nepravidelnú menštruáciu, mohlo k oplodneniu dôjsť aj neskôr a riadime sa opakovaným ultrazvukovým nálezom event. hodnotami krvných tehotenských testov. Ak Váš gynekológ realizoval opakovane ultrazvukové vyšetrenia bez progresie tehotenského nálezu, je potrebné tehotenstvo ukončiť.

MUDr. Cuľbová Martina, PhD.
Kľúčové slová: kyretáž, gestačný vačok bez plodu

Dobrý deň,chcela by som Vás poprosiť o vypočítanie termínu pôrodu po IVF (ICPI,predlžená kultivácia) PM-12.11.2013. Odber oocytov29.11.-vklad 4.12.2013.Dakujem za odpoved andrea

Andrea

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň, termín pôrodu máte 22.8.2014, dnes (9.4.) ste 20+5tt (21. týždeň tehotnosti). Pozdravujeme Vás a prajeme príjemné tehotenstvo!

Mgr. Jana Janáková (koordinátorka IVF)
Kľúčové slová: termín pôrodu po embryotransfere

Dobrý deň, už 4 rok sa nám nedarí otehotnieť. V októrbri 2013 mi zistili ANA protilátky proti spermiám. Užívam prednison 5mg. Je vhodné ho užívať a pri IVF? manžel má zlý SPG.

Mária

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň, nepoznám Vašu kompletnú anamnézu, výsledky ostatných vyšetrení- hormonálnych, ultrazvukový nález, aký je presne spermiogram Vášho partnera...Neviem sa tedy vyjadriť k vhodnosti/nutnosti užívania Prednisonu. Prednison je kortikoid, ktorý má mnoho vedľajších účinkov (potlačenie celkovej imunity, metabolické, hormonálne účinky...), preto jeho užívanie treba dôsledne zvážiť.

MUDr. Cuľbová Martina, PhD.
Kľúčové slová: protilátky proti spermiám, Prednison

Dobrý deň. Chcela by som sa opýtať, kedy najbližšie by sme sa mohli objednať na hormonálnu liečbu pred umelým oplodnením. Na počiatočne testy sme boli ešte minulý rok v júly, kde mi zistili, že mám zvýšenú funkciu štítnej žlazy, ktorú mám... (viac)

Erika

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň, preštudovala som si Vašu kartu, všetky potrebné vyšetrenia máte zrealizované, objednajte sa prosím na:

1. pohovor s lekárom

2. partnera na vyšetrenie spermií: TW + test integrity DNA spermií (hradí sa 150€)

3. pohovor s koordinátorkou

Všetky tieto konzultácie/vyšetrenia si naplánujte na jeden deň. Odporúčam Vám objednať sa čo najskôr, platnosť žiadosti IVF Vám skončí 29.8.2014 (dovtedy už má byť vložené embryo).

Ak máte nejaké ďalšie otázky, môžete kontaktovať koordinátorky 043/4210208, 043/4210213, 0915/858457.

Mgr. Jana Janáková (koordinátorka IVF)
Kľúčové slová: funkčné testy spermií, plánovanie IVF, pohovor u koordinátorky

Dobry den ,mam problem nemozem byt tehotna lebo mam 3 deti a po tretom porode som bola sterilizovana zo zdravotnych dovodom,no ja som sa rozviedla a terajsi moj priatel je odomna o 4 roky mladsi a este nema deti no radi by sme mali ,uz som bola u mojho gynekologa a odporucal mi umele oplodnenie u Vas,chcela by som sa spitat ake byboli poplatky a ci by sa to dalo na... (viac)

Janette

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň, poisťovňa hradí časť nákladov ženám 3x za život do 39. roku. Keďže máte 40. rokov, IVF cyklus by ste si musela hradiť ako samoplatkyňa. Nakoľko nepoznám presne Vašu anamnézu a partnerov spermiogram, neviem presne odhadnúť výšku poplatkov (1900-2500eur?). Ideálne by bolo, aby ste sa spoločne s partnerom objednali na konzultáciu a spermiogram, kde Vám ochotne poskytnem podrobnejšie informácie aj o možnostiach úhrady IVF cyklu.

MUDr. Krajkovič Peter
Kľúčové slová: IVF ako samoplatkyňa, IVF poplatky

Dobrý deň, plánujeme otehotnieť a chcela by som sa opýtať aké vitamíny možem užívať keď sa liečim na zníženú funkciu štítnej žľazy a beriem Euthyrox 100. Ďakujem Eva

Eva

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň, pri plánovaní tehotenstva môžete užívať kyselinu listovú alebo preparáty, ktoré ju obsahujú.  Pri plánovaní tehotenstva  a počas neho je dôležitá správna funkcia štítnej žľazy a teda pravidelné endokrinologické kontroly.

MUDr. Cuľbová Martina, PhD.
Kľúčové slová: vitamíny

Dobry den, 18.3. som vo vasom centre absolvovala KET, zial, krvny test bol negativny, ihned po vysadeni utrogestanu som dostala menstruaciu. Mame este dve zamrazene blastocysty. Chcem sa spytat, kedy sa mam objednat na dalsiu kontrolu pred KET, ked mam dlhy, az 35 dnovy cyklus. Naposledy to bolo na 18.dc a vklad mi bol realizovany na 23.dc. Mam postupovat rovnako?... (viac)

Zuzana

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň. Príďte na kontrolu radšej už 14.deň cyklu, cyklus sa môže občas aj skrátiť a správne načasovanie termínu kryoembryotransferu je veľmi dôležité. V prípade, že bude Váš cyklus opäť dlhší, nie je problém embryotransfer posunúť a prispôsobiť sa Vám.

MUDr. Martina Cuľbová, PhD.
Kľúčové slová: kontrola pred KET

Dobry den. Som po umelom oplodneni,transfer embrii (2) bol 26.2.2014,z krvi mi bolo potvrdene tehotenstvo,ale 1.4.2014 som bola na prvom ultrazvuku,no bol vidno len gestacny vak,ale plod nie,7.4.2014 som zacala trochu spinit,tak som isla na pohotovost,ci sa nieco nestalo,DR.mi robil ultrazvuk a zasa tam videl len gestacny vak,plod zasa nie. Bojim sa ze je to zamlknuty... (viac)

katarina

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň, doporučujem Vám ultrazvukové kontroly a sledovanie rastu plodového vačku. pokiaľ sa nebude tehotenstvo sledovať je potrebné ukončiť tehotenstvo. Kontrolný ultrazvuk môžeme zrealizovať aj v našom centre, objednať sa môžete na telefónnych číslach recepcie: 043 4271201, 043 4306148, 0918 702986, 0911 825297 alebo mailom recepcia@sanatoriumhelios.sk alebo vyplnením nášho kontaktného formulára na stránke http://www.sanatoriumhelios.sk/prenatalna-diagnostika-1

MUDr. Krajkovič Peter
Kľúčové slová: zamĺknutý potrat

Dobry den prajem, mam 40 rokov, zdraveho 5 ročného chlapčeka. Posledné 2 roky sa opat pokusame o dieta. Mam za sebou 4 potraty v 5. tyzdni, 1x v 8. tyzdni (povodne dvojicky -syndrom zaniknuteho dvojcata), 1x v 14. tyzdni (povodne trojicky, z toho dva plody odisli v 7-8 tyzdni). Hematologicke, endokrinologicke vysetrenia mam v poriadku. Mam sa obratit na... (viac)

Martina

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň, odporúčam Vám návštevu centra asistovanej reprodukcie, kde Vám zrealizujeme ďalšie vyšetrenia a dohodneme sa na postupe pri otehotnení. Vhodné je zvážiť genetické vyšetrenie, hystertoskopiu, prípadne preimplantačnú genetickú diagnostiku embryí.

MUDr. Krajkovič Peter
Kľúčové slová: opakované potraty

Dobrý deň, dňa 20.3. som bola u Vás naET, 14 deň na kontrle som mala hodnotu HCG 2040. Užívam utrogestan 2x2 tab. vaginálne. Od dnes 7.4. rána mám v podbrušku a v krížovej oblasti bolesti ako pri MS, a slabý výtok veľmi slabo sfarbený do hneda. Chcela by som sa opýtať či je to v... (viac)

Henrieta

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň, pobolievanie v podbrušku a slabé špinenie sa môže vyskytovať v tehotnosti, pri zosilnení špinenia alebo zosilnení bolesti je vhodná kontrola.

MUDr. Krajkovič Peter
Kľúčové slová: bolesti podbruška v tehotnosti, špinenie v tehotnosti

chcem sa spytat ci je to dobry spermiogram pocet spermii 109 milionov,pohyblivost 60% a morgologia 1,5 az 2% tvarovo spravnych

adriana

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň, normálne hodnoty spermiogramu sú nasledovné:

počet (koncentrácia) - nad 15 miliónov/ml

progresívna pohyblivosť spermií - aspoň 32%

tvar spermií (morfológia) - 4% tvarovo správnych spermií.

Z uvedeného vyplýva, že spermiogram Vášho partnera je dobrý a je možné prirodzené otehotnenie.

Neuschlová Júlia (vedúca andrologického laboratória)
Kľúčové slová: spermiogram

Dobry den, chcela by som sa opytat, ake vitaminy mozem uzivat. ET som mala vcera 06.04.2014 a okrem Duphastonu nic ine neberiem. Co by bolo vhodne? Dakujem.

Denisa

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň. Pokiaľ máte normálnu pestrú stravu, po embryotransfere nemusíte užívať žiadne špeciálne vitamíny. Môžete užívať kyselinu listovú alebo prípravky s obsahom kyseliny listovej v bežných dávkach. Držíme palce!

MUDr. Martina Cuľbová, PhD.
Kľúčové slová: vitamíny po ET

Prosim vas, aka je sanca na otehotnenie ked mi na 5ty den vkladali vcasnu blastocystu? dakujem

karolina

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň, embryo v štádiu včasnej blastocysty by malo mať zreteľne založené základné zárodočné vrstvy (embryoblast + trofoblast) a toto štádium embryo dosahuje po 120 hodinách od oplodnenia, t.j. 5. deň kultivácie. Vaše šance na otehotnenie sú preto po transfere včasnej blastocysty reálne. Držíme palce!

Mgr. Petrušová Martina (embryológ)
Kľúčové slová: predĺžená kultivácia, včasná blastocysta

Dobrý deň, chceli sme budúci cyklus podstúpiť tretie IVF, ale obaja s manželom sme ochoreli a užívame antibiotiká, paralen a tabletky od kašla a bolenia v krku. Chcem sa opýtať, či by to mohlo mať nepiaznivý vplyv na kvalitu vyjíčok a spermií a na celkový priebeh IVF. Môžme... (viac)

Natália

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň, odporúčam Vám počkať aspoň mesiac po doužívaní antibiotík, kým začnete cyklus IVF.

MUDr. Krajkovič Peter
Kľúčové slová: antibiotiká a IVF

Dobry den,chcela by som sa opytat mala som neustale problemy s menzesom niekedy mi neprisiel ani po troch mesiacoch brala som vseliake lieky a injekcie a tak mi aspon vyvolavali liekmy ale bez liekov som menzes nemala ,a teraz problem s otehotnenim uz 4.roky .Tak ma poslali na prefuk vajcovodou no tam zistili ze mam jeden nepriechodny inac je vsetko ok ze spontalne by som... (viac)

Gabika

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň, pravdepodobne máte anovulačné cykly a nedozrieva Vám vajíčko, vhodné je sledovanie v poradni pre sterilitu, kontrola ovulácie a plánovanie otehotnenia pri dozretom folikule na strane priechodného vajíčkovodu. Objednať sa môžete aj do nášho centra na telefónnych číslach 043 4271201, 043 4306148, 0918 702986, 0911 825297, alebo mailom (recepcia@sanatoriumhelios.sk) alebo vyplnením kontaktného formulára na našej stránke http://www.sanatoriumhelios.sk/liecba-neplodnosti

MUDr. Krajkovič Peter
Kľúčové slová: nepriechodný vajíčkovod, nepravidelná menštruácia, anovulačné cykly

Dobry den, este by som sa chcela spytat, ked chceme s manzelom pred druhym IVF (ktore by malo byt niekedy v juni) zacat uzivat vitaminy, (manzel C,E, zinok, selen a tribulus a ja kys. listovu, B6, B12, C, D, vapnik, horcik), kedy by sme mali zacat s uzivanim? Manzel predpokladam co najskor a mne staci az pri stimulacii alebo skor? Ja sa totiz nestavujem velmi zdravo (vela... (viac)

Lucia

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň, partner môže začať užívať vitamíny už teraz, Vy aspoň mesiac pred plánovaným IVF. Odporúčam Vám samozrejme zmeniť stravovacie návyky.

MUDr. Krajkovič Peter
Kľúčové slová: vitamíny

Dobry den chcela by som sa opytat ze v kolkom tyzdni tehotenstva moze doktor urobit sono alebo ultrazvuk? Aby neposkodil dieta Dakjem

sona

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň, použitie medicínskeho ultrazvuku s transabdominálnou alebo tranvaginálnou sondou je bezpečné v priebehu celého tehotenstva, pri správnom používaní a indikovanom vyšetrení je možné realizovať ultrazvuk od prvých týždňov tehotenstva.

MUDr. Krajkovič Peter
Kľúčové slová: bezpečnosť ultrazvuku v tehotnosti

Dobry den chcela by som sa este opytat ze ked pocas tehotenstva budem uzivat vitaminove doplnky pre tehotne nenarodi sa velke dieta.dakujem

sona

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň, nadmerné užívanie vitamínov je štatisticky spojené s pôrodom väčšieho dieťatka, preto ani s vitamínmi to v tehotenstve netreba preháňať.

MUDr. Krajkovič Peter
Kľúčové slová: vitamíny pre tehotné

Dobry den chcela by som sa opytat ze kedy si mam urobit tehotensky test ak posledna menstruacia bola 12.3.2014 cyklus mavam kazdych 30 dni. 28.3.2014 mi bol podana injekcia na ovulaciu.sex bol pred aj pocas ovulacie.Dakujem

sona

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň. Ak Vám bude meškať menštruácia 3-4 dni, môžete si urobiť tehotenský test. Pri pozitivite navštívte do týždňa gynekológa. Ak Vám močový tehotenský test vyjde negatívny a menštruácia bude meškať týždeň, je potrebný krvný tehotenský test a ultrazvukové vyšetrenie.

MUDr. Martina Cuľbová, PhD.
Kľúčové slová: tehotenský test

Dobry den chcela by som opytat ked mam krvnu skupinu 0 rh.neg. a manzel A pozitiv. Je tam nejake riziko alebo bude vsetko ok nehrozi tam potrat alebo? Dakujem

sona

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň. Pokiaľ plánujete prvé tehotenstvo, nehrozia nijaké komnplikácie, po pôrode by Vám mala byť podaná injekcia /antiD/, ktorá potlačí tvorbu protilátok u Vás vzhľadom k tomu, že máte Rh faktor negatívny. Tieto protilátky by mohli robiť problémy až v nasledujúcom tehotenstve, ale vzľadom k preventívnemu podávaniu antiD protilátok po pôrode a k pravidelným kontrolám hladiny protilátok v tehotenstve sa nemusíte obávať.

MUDr. Martina Cuľbová, PhD.
Kľúčové slová: krvné skupiny a tehotenstvo

Dobry den, manzel vcera uzil poslednu davku antibiotik (Dalacin C). Chystame sa na IVF (chceli by sme ist v juni). Viem, ze antibiotika ovplyvnia kvalitu spermii. Keby by bol podla Vas vhodny cas, aby dozreli kvalitne spermie? Nie je jun priskoro, nemame pockat? Dakujem.

Lucia

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň. Partner po antibiotikách môže užívať vitamíny /C, E, zinok, selén/ a pokojne môžete absolvovať IVF v júni. Ak nebol dlhšie vyšetrovaný spermiogram, tesne pred IVF je možné spermiogram skontrolovať.

MUDr. Martina Cuľbová, PhD.
Kľúčové slová: antibiotiká a IVF

Dobry den, som pred tretim planovanim pohlavneho styku, uzivam clostilbegyt, duphaston, inj. Pregnyl. Chcem sa opytat, ako mam dalej postupovat, ak aj po tretom - poslednom planovani pohl. styku dostanem menstruaciu? Nasleduje pauza po uzivani tychto liekov? Kedy sa objednat na IUI? Robi sa pred IUI vysetrenie priechodnosti vajickovodov? Dakujem

Barbora

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň. Clostilbegyt sa môže užívať 3 mesiace po sebe, potom musí byť mesiac pauza. V tomto čase sa môžete objednať na konzultáciu, na ktorej sa podľa výsledkov Vašich doterajších vyšetrení dohodnem, či je potrebné pred IUI vyšetrenie priechodnosti vajíčkovodov a vysvetlíme Vám postup pri plánovaní IUI.

MUDr. Martina Cuľbová, PhD.
Kľúčové slová: plánovaný pohlavný styk

Dobry den.Chcem sa spytat ci sa da u vas objednat na ultrazvuk ktory sa roby v 12tt meranie NT.A kolko sa plati za tento ultrazvuk.Dakujem pekne za odpoved..

Mirka

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň, v našom centre realizujeme aj prenatálne ultrazvuky. Objednať sa môžete cez telefónne čísla recepcie 043 4271201, 043 4306148, 0918 702986, 0911 825297, alebo e-mailom (recepcia@sanatoriumhelios.sk). Poplatok za tehotenský ultrazvuk je 16,50€.

Mgr. Jana Janáková (koordinátorka IVF)
Kľúčové slová: prenatálny ultrazvuk

Dobrý den, ako sa pocítajú tehotenské týzdne po IVF? Zaujíma ma to uzvlastne dodatocne; chcem len vediet, v ktorom týzdni sa dcéra vlastne narodila, t.j. ci bola donosená, kedze kazdý lekár mi to pocítal inak: 1. posledná MS 17.4. 2013 2. OPU 30.4. 2013 3. ET 5.5.2013 4. porod 15.... (viac)

Basa

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň. Podľa Vašich údajov Ste porodili týždeň pred termínom pôrodu /v 39.týždni tehotenstva/, dieťatko by malo byť normálne donosené. Gratulujeme!

MUDr. Martina Cuľbová, PhD.
Kľúčové slová: termín pôrodu po IVF

Dobrý deň, v pondelok (31.3.2014) som bola na vložení, berem duphaston 2x 1 tab. Dnes ráno (5deň po vložení) a naobed som mala špinenie. Je všetko v poriadku ? Ďakujem

Gabriela

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň, hlavne pokračujte naďalej v užívaní Duphastonu 2x1 tbl, fyzicky sa nenamáhajte. Špinenie sa môže vyskytovať aj keď je žena tehotná. Držíme palce!

Mgr. Jana Janáková (koordinátorka IVF)
Kľúčové slová: špinenie po embryotransfere

Dobry den.Chcem sa vas opytat na jednu vec a to je,ze minuly tyzden v Piatok som mala s priatelom pohlavny styk s tym ze v Sobotu rano som mala na nohavickach trochu krvi.A od Nedele som zacala spinit,mala som aj bolesti v krizoch.Spinenie je cierno-hnede,s tym ze rano a vecer aj krvacam.Spinim do dnes.Viete mi vysvetlit co to moze byt?Dakujem

Lucia

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň. Špinenie alebo krvácanie môže byť niekedy prítomné v čase ovulácie. Pokiaľ Ste viac ako rok nemali kompletnú gynekologickú prehliadku s odberom onkocytológie z krčka maternice, doporučujem Vám ju absolvovať. Pokiaľ bude špinenie pretrvávať dlhšie alebo sa znovu bude opakovať,  je tiež vhodná návšteva gynekológa.

MUDr. Martina Cuľbová, PhD.
Kľúčové slová: špinenie po pohlavnom styku

Dobrý deň. Som po neúspešnom IVF, bohužiaľ nemáme ani žiadne embriá zamrazené. Chcem sa opýtať či druhé IVF a celá stimulácia prebieha tak isto, alebo budeme musieť predtým podstúpiť nejaké ďalšie vyšetrenia, keďže prvý pokus nevyšiel? Ďakujem... (viac)

Alena

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň. Vhodné by bolo objednať sa na konzultáciu, na ktorej Vám aj Vášmu partnerovi doporučíme pred 2.IVF cyklom absolvovať genetické vyšetrenie, aby sme vylúčili, či niektorý z Vás nie je nositeľom nejakej poškodenej genetickej informácie, ktorá by sa mohla prenášať na potomstvo a znižovať úspešnosť IVF. Podrobné informácie, ako aj doporučenie na genetiku, Vám poskytneme osobne.

MUDr. Martina Cuľbová, PhD.
Kľúčové slová: neúspešné IVF

Dobrý deň!Chcela by som sa poradť...Môj gynekolog mi zistil cystu na ľavom vaječníku(údajne endometrioza vaječníka)mám ísť na operáciu laparoskopicky a trochu sa obávam,či budem môcť mať dieťatko.Je veľmi potrebné podstúpiť túto operáciu?Nedalo by sa tomu... (viac)

Erika Matúšková

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň. Endometrióza je ochorenie, pri ktorom sa výstelka, ktorá je normálne prítomná len v maternici, nachádza aj inde, napr. vytvára cysty na vaječníkoch vyplnené starou hustou krvou, ložiská v malej panve, bežná je aj prítomnosť zrastov. Endometriózne cysty utláčajú normálne tkanivo vaječníkov a zrasty obmedzujú priechodnosť vajíčkovodov, týmto spôsobom endometrióza znižuje šancu na otehotnenie. Liečba môže byť chirurgická /odstránenie cýst, ložísk, rozrušenie zrastov/, hormonálna /vyvolanie tzv. pseudomenopauzy pozastavením Vášho cyklu/ alebo otehotnenie. Tehotenstvo tiež zablokuje Váš cyklus, čím je rozvoj endometriózy potlačený. Podľa Vášho popisu máte na ľavom vaječníku cca 3cm endometrióznu cystu. Ideálne by teda bolo čím skôr otehotnieť. V prípade záujmu sa k nám môžete objednať na konzultáciu a podľa ultrazvukového nálezu a výsledkov ostatných vyšetrení sa dohodneme na vhodnom postupe vo Vašom prípade.

MUDr. Martina Cuľbová, PhD.
Kľúčové slová: endometrióza

Dobry den, chcela by som sa spytat, ci oslabena imunita zeny, moze mat vplyv na uspesne IVF. Dnes som absolvovala vklad casnej blastocysty EB a az pocas poslednych dni som si uvedomila, ze tuto jesen a zimu byvam casto prechladnuta - mavam nadchu (bez teplot) kazdy mesiac - vzdy po 7mich dnoch bez liecby skonci. Ci mam oslabenu imunitu nemam lekarsky potvrdene, to je iba... (viac)

Janka

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň. Na Vašu otázku jednoznačnú odpoveď dať neviem, ale pokiaľ mávate časté nádchy, ktoré samy odoznejú bez iných ťažkostí, závažná porucha imunitty by u Vás nemala byť prítomná. Skôr je možné, že Vaše opakované nádchy sú alergického pôvodu. Určite by bolo vhodné zrealizovať imuno-alergologické vyšetrenie. Na aktuálne IVF by Vaše ťažkosti nemali mať vplyv. Držíme palce!

MUDr. Martina Cuľbová, PhD.
Kľúčové slová: časté nádchy a IVF, znížená imunita a IVF

Dobry deň, chcela by som sa opytat 25.3.2014 mi bol realizovaný vklad 1 expandovanej blastocysty kv.1 po predĺženej kultivácii, dnes som bola na krv na hcg- negat.,mam ešte 6 zamrazených embrii,chcelabysom sa opytat kedy najskor je možné postúpiť kryoembryotransfer,je lepšie hneď v1.cykle kvoli \"nabudeniu tela... (viac)

anka

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň, obidva postupy sú možné. nepozorujeme štatisticky žiadne rozdiely v úspešnosti. Rozhodnite sa sama podľa toho, kedy Vám to viac vyhovuje.

MUDr. Starovecká katarína

Dobrý den, momentálne som v 11 tt po IVF u vás. Stále beriem Utrogestan, viem že ho mám brať do 12 tt. Len neviem čo to presne znamená kedy ho má vysadiť. 11 + 6 tt alebo 12 + 6 tt. Tabletky my výjdu presne do 11 + 6 tt, ciže do konca 12tt, ak sa to tak počíta. Bude mi to stačiť? Dakujem krásne... (viac)

Jana

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň, užívajte Utrogestan do 11+6 tt, v tomto štádiu už je dostatočne vyvinutá placenta, jeho ďalšie užívanie nie je potrebné.

MUDr. Starovecká Katarína
Kľúčové slová: Utrogestan

Dobrý deň, chcela by som sa spýtať,či môžem používať na ekzém na rukách masť Beloderm a Camphor pastu, nakoľko som po úspešnom KET, ktorý bol realizovaný dňa 18.3.2014. Chcela by som ešte vedieť, či môžem už začať užívať kyselinu listovú. Ďakujem za... (viac)

L

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň, kyselinu listovú začnite užívať ihneď. Lokálna aplikácia krémov by nemala robiť problém, pri pochybnostiach doporučujem skonzultovať to s kožným lekárom, ktorý Vám uvedené preparáty predpísal.

MUDr. Starovecká Katarína
Kľúčové slová: ekzém v tehotnosti

Dobry den bola som na sonografickom vysetreni a neviem porozumiet tym skratkam ci je vsetko v poriadku BPD77mm,FL 56mm,HC285mm,AC281mm,Placenta post,2,Cirkulacia RI:a.c.m v norme RI:a.umb.v norme .Dakujem za odpoved

Katarina

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň, BPD je priečny priemer hlavičky, FL je dĺžka stehennej kosti, HC je obvod hlavičky, AC je obvod bruška, placentu máte na zadnej stene maternice, cirkulácia v cievach plodu je v norme. Ak by niečo nebolo  poriadku, lekár, ktorý Vám ultrazvukové vyšetrenie realizoval, by Vás na to určite upozornil.

MUDr. Cuľbová Martina, PhD.
Kľúčové slová: prenatálny ultrazvuk

Dobry den. chcem sa opytat, či by mi preplatila poistovna IVF,ked jedno dieta máme. Máme 6 ročné dieta, otehotnenie bez problémov asi po 1,5 roku snaženia. 5 rokov a neuspešne pokušame o druhé. Vyšetrenia všetky v norme, len mne diagnostikovali zniženu funkciu štitnej žlazy. Absolvovala som 2xIUI... (viac)

Lubomira

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň, zdravotná poisťovňa prepláca časť nákladov na IVF aj ženám, ktoré majú deti, pokiaľ je na to zdravotná indikácia. 5 rokov je naozaj už dlhá doba, takže je u Vás na mieste návšteva centra asistovanej reprodukcie, naplánujeme potrebné vyšetrenia a dohodneme si ďalší postup. Objednať sa môžete cez telefónne čísla recepcie (043 4271201, 043 4306148, 0918 702986, 0911 825297), e-mailom (recepcia@sanatoriumhelios.sk) alebo vyplnením nášho kontaktného formulára http://www.sanatoriumhelios.sk/prva-konzultacia

MUDr. Cuľbová Martina, PhD.
Kľúčové slová: prvá konzultácia, schvaľovanie IVF poisťovňou, snaha o druhé dieťa

Dobrý deň, potrebovala by som sa poradiť. Nakoľko sme s manželom absolvovali úvodné stretnutie vo Vašom centre a to 23.1.2014- odber krvi, spermiogram a 7.2.2014- odber krvi, sono. Poslednú riadnu menštruáciu som mala 13.1.2014, potom ďalšiu 13.2.2014, ktorá bola veľmi slabá a trvala 3-4 dni a... (viac)

Lucia Čemanová

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň, príďte do nášho centra ktorýkoľvek pracovný deň ráno medzi 7-8:30 hod. na kontrolný ultrazvuk, prípadne odber krvi, dohodneme sa podľa nálezu, či bude potrebné vyvolať menštruáciu a hlavne určíme, v akej fáze cyklu Ste.

MUDr. Cuľbová Martina, PhD.
Kľúčové slová: nepravidelná menštruácia

Dobry den. V piatok 28.3. som bola na kyrete v 10. tyzdni (zadrzany potrat), nedetekovany plod, po poklese teh. hormonov... Po prebrati z narkozy som dostala do hornej casti sedacieho svalu injekciu proti bolesti a hormonalnu injekciu. Dnes je 1.4. a miesto vpichu je stale horuce, cervene, tvrde a dost bolestive. Dnes som bola u gynekologa zaniest prepustacie spravy a... (viac)

Sona Kovacikova

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň, môže ísť o nejaké lokálne podráždenie, zápal alebo alergickú reakciu v mieste vpichu. Choďte ku gynekológovi alebo všeobecnému lekárovi, aby posúdil, či je potrebná nejaká liečba.

MUDr. Cuľbová Martina, PhD.
Kľúčové slová: muskulárna injekcia

Dobry den. Som po úspešnom IVF. Posledná menštruácia bola 13.02., odber vajíčok bol 27.02., predĺžená kultivácia 5 dni. Termin pôrodu mám 20.11.2014 CRL bolo 6mm a mám tam napísané zodpovedá 7 týždňu tehotenstva ale ja by som prosím Vás chcela vedieť... (viac)

Iveta

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň, dnes (2.4.) ste 6+6 týždeň tehotnosti, vždy v piatok Vám bude začínať nový týždeň, takže 4.4. začnete 8. týždeň tehotnosti.

MUDr. Cuľbová Martina, PhD.
Kľúčové slová: týždeň tehotnosti

Dobry den. Pred tyzdnom sme u Vas absolvovali inseminaciu. Na buduci tyzden mam ist na kontrolne sono a odber krvi. Od vcera mam zvysenu teplotu a zapal hrdla, moj obvodny lekar mi predpisal antibiotika Megamox Bid a kvapky Pleumolysin. Chcela by som sa poradit, ci ich mozem zacat uzivat, ked este neviem vysledok inseminacie. Vopred dakujem za odpoved.

Iveta

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň, uvedené preparáty sa môžu užívať aj v prípadnej tehotnosti. Držíme palce!

MUDr. Cuľbová Martina, PhD.
Kľúčové slová: antibiotiká po IUI, bolesť hrdla po inseminácii

Dobrý večer, Mazelovi bola predpísaná od kožnej lekárky masť Locoid Lipocream, koli ekzému na nohe. Na budúci týžden začíname stimulovať na IVF. Moźe tento liek ovplyvniť kvalitu spermii? Ďakujem za odpoveď

MaryK.

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň, manžel môže používať uvedenú masť, nemal by ovplyvniť kvalitu jeho spermií.

MUDr. Krajkovič Peter
Kľúčové slová: Locoid Lipocream, masť na ekzém počas IVF

Dobrý den, mám syna z tretieho cyklu IVF, ktorý sa narodil sekciou pred 1,5 rokom. Máme este zmrazené 3 embryá a tie sú pre mna jedinou perspektívou, ako mat este dieta, kedze uz dalsie IVF absolvovat nechceme. Chcem sa preto spýtat, ci by som pred KET mala podstúpit nejaké vysetrenia (napr.... (viac)

Ivana

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň, v čase plánovania otehotnenia môžete začať užívať kyselinu listovú. Absolvujte preventívnu gynekologickú prehliadku. Na 14. deň pred kryoembryotransferom sa realizuje ultrazvuková kontrola maternice a pohovor, kde sa dohodneme, či je v danom cykle vhodné plánovať kryoembryotransfer.

MUDr. Krajkovič Peter
Kľúčové slová: príprava na KET

Dobry den,uz som sa s vami vela radila a zas mam na vas par otazok.Manzel sa bol dat vysetrit vysledok je astenozoospermia podrobil sa aj urologickemu vystreniu bere profertil a pije caj kotvicnik. O 2 mesiace mam eist na kontrolny spermiogram,kde nam povedia ci sa to zlepsilo ak nie tak sme uvazovali nad umelym oplodnenim u vas v sanatoriu .Otazka je kolko sa caka na... (viac)

Anett

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň, príďte ku nám na úvodnú konzultáciu, kde podľa Vášho zdravotného stavu naplánujeme potrebné vyšetrenia. Ak po zhodnotení výsledkov odporučíme IVF, radi Vám na osobnej konzultácii vysvetlíme celý postup. Pred IVF sa vypisuje žiadosť na poisťovňu, jej schvaľovanie trvá cca 1 mesiac. V našom centre nie je na absolvovanie IVF žiaden poradovník. Samotný cyklus IVF (od začatia hormonálnej liečby až po odber vajíčok) trvá 2-4 týždne (záleží od typu stimulačného protokolu). Viac informácii o procese IVF si zatiaľ môžete prečítať na našich stránkach: http://www.sanatoriumhelios.sk/postup

Mgr. Jana Janáková (koordinátorka IVF)
Kľúčové slová: IVF, umelé oplodnenie, prvá konzultácia

Zdravim vas :-) chcem sa opytať Ket mi robili 14.3.2014,kultivaciu som mala 5dnovu a posledny menzes som mala 25.2.2014 ,vysledok HCG bol pozitivny takže som tehotna aj ked som začala špiniť no zatial sa babo drži len ma zaujima v ktorom tyzdni som neviem ako to ratate vy dakujem za odpoved

P

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň, dnes (1.4.) ste 6. týždeň tehotnosti, termín pôrodu vychádza 30.11.2014. Gratulujeme!

MUDr. Krajkovič Peter
Kľúčové slová: týždeň tehotnosti po KET, termín pôrodu po KET

Dobry den, prosim o nazor a radu. V CAR v Bratislave som absolvovala HYFOSY. Lavym vajičkovodom tekutina prešla, doktor mi povedal, že je určite priechodny. Pravym vajičkovodom tekutina neprešla, doktor mi povedal,že alebo je nepriechodny, alebo ste pri tom vyšetreni chytili do toho vajičkovodu krč a ten krč ten vajičkovod uzavrel.Ze on... (viac)

Lubomira

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň, pokiaľ máte určite priechodný aspoň jeden vajíčkovod, je možné plánovať pohlavný styk alebo insemináciu pri dozrievaní vajíčka na priechodnej strane. Pri požiadavke na zistenie priechodnosti druhého vajíčkovodu je vhodnejšia náročnejšia metóda, napr. laparoskopia.

MUDr. Krajkovič Peter
Kľúčové slová: priechodnosť vajíčkovodov

Dobrý deň, som v 6 tt a nemám vôbec žiadne tehot. príznaky, uvedomujem si, že každá žena je iná, ale zaujímalo by ma, v ktorom týždni najčastejšie nastavajú príznaky. Je normálne, ak nič necitím/bolia ma len kríže a troška prsia/. Ďakujem za odpoveď.

Janka

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň, pociťovanie tehotenstva a tehotenských príznakov je veľmi individuálne a prejavujú sa v rôznej miere. To, že nemáte výraznejšie prejavy (napr. zvracanie...) nezamená, že tehotenstvo nie je v poriadku.

MUDR. Krajkovič Peter
Kľúčové slová: tehotenské príznaky

Dobry den.chcela by som sa spytat manzel ma zly spermiogram ph 7.5 pocet spermii 0 ako aj ostatne vysetrenia ako je rychla motilita pomala motilita nepohyblive a motilita bez pohybu tak to vsetko tiez ma na 0 percent.da sa podstupit umele oplodnenie ci existuje aj nejake lieky na upravu tych hodnot.??mozme mat po uprave aj dieta normalnou cestou? Dakujem za odpoved

silvia

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň. Doporučujem Vám objednať sa k nám na bezplatnú vstupnú konzultáciu a zároveň v ten deň objednať Vášho partnera na podrobné vyšetrenie spermiogramu u nás. Pokiaľ sa opakovaným vyšetrením potvrdí nález azoospermie /neprítomnosti spermií v ejakuláte/, doplníme ešte urologické a genetické vyšetrenie. V prípade, že tieto vyšetrenia u partnera dopadnú dobre, je možné získať spermie chirurgickým zákrokom priamo zo semennníkov /TESE/ a oplodniť nimi Vaše vajíčka v cykle umelého oplodnenia. Ak sa zistí u partnera azoospermia z genetických príčin, je možné otehotnenie len pomocou spermií darcu /insemináciou alebo umelým oplodnením/.

MUDr. Martina Cuľbová, PhD.
Kľúčové slová: azoospermia, TESE

Dobrý deň, veľmi sa chcem poradiť dnes som bola u svojho gynekologa s tym , že som si robila dva teho. testy , kt. vysli pozitívne a PM bola 20.01.2014 a robila mi sono a povedala , že nepravidelne počuje srdiečko a objednala ma o týždeň aký je Váš názor nato? mám sa niečoho obávať dakujem za radu s... (viac)

Vrtiaková

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň. V takomto prípade sa naozaj dá len vyčkať niekoľko dní a skontrolovať, či plod primerane rastie a potvrdí sa pravidelná akcia srdiečka. Neexistuje žiadna špeciálna liečba, ktorá zabezpečí, aby sa tehotenstvo vyvíjalo správne. Držíme palce!

MUDr. Martina Cuľbová, PhD.
Kľúčové slová: nepravidelná akcia srdca plodu

Dobrý deň, touto cestou chcem poďakovať Vašemu Sanatóriu a hlavne MUDr. Kataríne Staroveckej za profesionálny a citlivý prístup ku mne a za vysoko odbornú starostlivosť. Je mi naozaj veľkou cťou byť Vašou pacientkou. Vrelo odporúčam všetkým pacientkám :) S pozdravom R.

Renáta

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Ďakujeme za pochvalu, veľmi si to vážime!

MUDr. Starovecká Katarína
Kľúčové slová: poďakovanie

Dobry den je lepsie brat Femibion 800 s jodom alebo bez? ci je to uplne jedno.Dakujem

sona

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň. Pokiaľ sa normálne pestro stravujete, úplne stačí počas plánovania tehotenstva a v tehotenstve užívať kyselinu listovú, prípadne prípravky s jej obsahom.

MUDr. Martina Cuľbová, PhD.
Kľúčové slová: Femibion

kolko stoji zakrok odber vzorky tkaniva z krcku maternice ked si ho chce pacientka plati sama

vaclav

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň. Neudávate presne Vašu diagnózu ani typ operačného výkou. Pokiaľ ide o polyp /výrastok/ na krčku maternice, hradí sa 100  Euro, konizácia krčka sa hradí 150 Euro. Doporučujem Vám objednať sa v prípade záujmu k nám na konzultáciu s gynekologickým vyšetrením, podľa nálezu Vám presne povieme, aký typ výkonu by bolo potrebné realizovať a aká je zaň platba.

MUDr. Martina Cuľbová, PhD.
Kľúčové slová: zákrok na krčku maternice

Dobry den chcela by som sa opytat ze kedy si mam urobit tehotensky test ak som mala 19.3 nechraneny sex.aku dobu musim cakat aby mi to ukazalo dobre.12.3 som mala poslednu mestruaciu.dakujem

sona

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň, po týždni meškania menštruácie si môžete urobiť močový tehotenský test. Ale pravdepodobnosť, že ste tehotná (ak ste mali pohlavný styk len 19.3.) je nízka, nakoľko to bol 7deň cyklu a na ovuláciu ešte proskoro.

MUDr. Starovecká Katarína
Kľúčové slová: tehotenský test

Dobrý deň, už deviaty deň mi mešká menštruácia. Robila som si opakovane tehotenský test a vždy mi vyšiel negatívne. Nemám žiadne príznaky tehotentva. Na gynekológiu chodím pravidelne, pred dvoma mesiacmi som bola na preventívnej prehliadke, nakoľko mi meškal... (viac)

Mária

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň, uvedené poruchy cyklu, ktoré popisujete, sú bežné a nie sú prejavom menopauzy. Pravdepodobne sa jedná o tzv. anovulačné cykly a vtedy sa menštruácia oneskorí. Táto porucha sa dá liečiť hormonálnymi liekmi, ktoré sa užívajú v 2. polovici menštruačného cyklu, voláme ich gestagény. Doporučujem Vám však odsledovať si menštruačný cyklus, pokiaľ nepravidelnosti nie sú veľké, je možné ich ponechať bez liečby. Nespomínate však, či si prajete otehotnieť, v tom prípade doporučujem vyšetrenia zamerané na kontrolu ovulácie.

MUDr. Starovecká Katarína
Kľúčové slová: Meškanie menštruácie, anovulačné cykly

Dobry den, mam otazocku ohladom planovania tehotenstva. v najblizsich mesiacoch planujeme s partnerom nase prve babätko,partner ma uz 2 deti z predchadzajuceho manzelstva. Na prve babatko sme uz starsi, ja mam 34 rokov a on 43.Chcem sa spytat ci je dobre zacat brat Inofolic a ak sa mi podari otehotniet potom zacat brat Femibion 800? Alebo bude lepsie zacat brat... (viac)

Martina

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň, pokiaľ nemáte polycystické vaječníky a s nimi súvisiacu poruchu ovulácie, stačí Vám predkoncepčne užívať prípravok s obsahom kyseliny listovej, napríklad Femibion 800, alebo Acidum follicum...Počas tehotenstva je užívanie kyseliny listovej dôležité hlavne do 12 týždňa tehotnosti, v neskorších štádiách je dôležitá hlavne pestrá strava bohatáý na vitamíny. Samozrejme nie je na škodu užívanie nejakých doplnkových prípravkov pre tehotné (aj s obsahom železa), hlavne v 3. trimestri, kde sú zvýšené nároky na prísun železa pre vyvýjajúci sa plod.

MUDr. Starovecká Katarína
Kľúčové slová: Inofolic, kyselina listová, Femibion

Dobry den. Uz dva roky sa s manzelom snazime o babatko. Obaja mame 30rokov a sme bezdetny. Manzelovi zistili zo spermiogramu diagnozu NORMOSPERMIA-CIASTOCNA GLOBOZOOSPERMIA. Chcela by som sa spytat ci pri tejto diagnoze je mozne otehotniet prirodzene alebo iba pomocou umeleho oplodnenia? Vedeli by ste mi poradit ake lieky by mohol manzel uzivat na zlepsenie spermiogramu?... (viac)

Adela

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň. Globozoospermia je nález spermií s okúhlymi hlavičkami, ktoré kvôli svojmu tvaru nevedia oplodniť vajíčko. Nález, ktorý popisujete, je nejednoznačný /normospermia - čiastočná globozoospermia/. Doporučujem Vám podrobné vyšetrenie spermiogramu v centre asistovanej reprodukcie. V prípade potvrdenia tejto diagnózy je potrebná liečba neplodnosti umelým oplodnením /IVF/. Genetické vyšetrenie je určite namieste. Kauzálna liečba poruchy tvaru spermií v zmysle globozoospermie nie je, žiadne vitamíny nemajú priamy vplyv na tvar spermií. Čo sa týka zvýšenej hladiny mužských hormónov u Vás, podľa príznakov, ktoré popisujete, sa jedná pravdepodobne o syndróm polycystických vaječníkov. Hladinu mužských hormónov a úpravu cyklu môžeme riešiť antikoncepciou, ale pokiaľ plánujete tehotenstvo, je u Vás potrebná stimulácia ovulácie. Pri dobrom spermiograme partnera vyvolávame ovuláciu tabletkami /Clostilbegyt/ a plánujeme pohlavný styk alebo insemináciu. Pri patologickom spermiograme stimulujeme vaječníky hormonálnymi injekciami v cykle IVF. Pokiaľ sa pri opakovanom ultrazvukovom vyšetrení u Vás potvrdí nález polypu endometria, doporučuje sa pred IVF jeho odstránenie. Popisovanú pošvovú  infekciu stačí preliečiť zatiaľ u Vás, ak sa zopakuje, je vhodné aj vyšetrenie u partnera.  V prípade záujmu sa k nám môžete objednať na bezplatnú konzultáciu cez recepciu, prineste si so sebou, prosím, výsledky Vašich doterajších vyšetrení.

MUDr. Martina Cuľbová, PhD.
Kľúčové slová: PCO, globozoospermia, polyp v maternici

Dobry den ,chcem sa opytať posledny menzes som mala 25.2.2014 a na vklad Ket som bola 14.3.včera som mala dostať svoje dni (zatial mi meška aj ked len jeden den)a zaujima ma či možem byť tehotna ak tehotensky test mi vyšiel pozitivne no bolesti v podbrušku mam akokeby som už mala menzes,prsia ma nebolia vobec a utrogestan uživam 2x2 tobolky zo... (viac)

Nela

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň. Pokiaľ Vám vyšiel pozitívny močový tehotenský test a nekrvácate, je pradvepodobné, že Ste tehotná. Ale jednoznačne môžeme tehotenstvo potvrdiť len krvným tehotenským testom hCG a následným ultrazvukovým vyšetrením. Bolesti v podbrušku môžu byť prítomné aj vo včasnom tehotenstve. Bolesť prsníkov ani iné príznaky tehotenstva nemusia byť prítomné. Doporučujem Vám 14.deň po kryoembryotransfere zrealizovať odber HCG + ultrazvukové vyšetrenie. V užívaní Utrogestanu pokračujte. Držíme palce!

MUDr. Martina Cuľbová, PhD.
Kľúčové slová: tehotenský test po KET, bolesť v podbrušku po KET

Dobry den este by som sa chcela opytat ze ci mozem brat Inofolic a k tomu Femibion 800? nebude mat telo potom vela kyseliny listovej?dakujem

sona

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň. Pokiaľ užívate Inofolic, nie je potrebné k tomu užívať ešte aj Femibion.

MUDr. Martina Cuľbová, PhD.
Kľúčové slová: kyselina listová

Dobry den chcela by som sa opytat ze aky musi byt velky folikul aby som otehotnela teraz ma 16mm.Dakujem

sona

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň. Zrelý dominantný folikul má veľkosť 18-22mm - pri takejto veľkosti je možné podať aj injekciu Pregnyl na spustenie a načasovanie ovulácie. Tesne pred ovuláciou /pred prasknutím/ má folikul priemerný rozmer 23-24mm.

MUDr. Martina Cuľbová, PhD.
Kľúčové slová: folikul pred ovuláciou

Dobry den! Datum poslednej menzes som mala 19.2.2014. Na preventivnej gynekologickej prehliadke som bola 19.3.2014 a dnes som ai robila tehotensky test, vysiel pizitivne. Som cca v 5tt. Je mozne, aby moj gynekolog pri prehliadke a sono vysetreni este nic nevidel? Dakujem!

Veronika

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň. Ultrazvukom je možné diagnostikovať tehotenstvo zvyčajne až keď asi týždeň mešká menses, čo zodpovedá 5.týždňu tehotensvta. Váš gynekológ teda v uvedenom termíne ešte plodový vačok ultrazvukom zachytiť nemohol. Doporučujem Vám zopakovať ultrazvukové vyšetrenie, teraz už by malo byť tehotenstvo viditeľné sonograficky.

MUDr. Martina Cuľbová, PhD.
Kľúčové slová: ultrazvuk vo včasnom tehotenstve

Dobrý deň, chcela by som sa informovať. 20.3.2014 som absolvovala LSK koli neplodnosti už 4 rok. a nepravidelnosti menštruačného cyklu a krvácaniu mimo cyklu- výsledok neplodnosť inej príčiny .Manžel bol vo februari 2014 na spermiograme výsledok Asthenozoospermia moja gynekologyčka mi predpísala dupaston od... (viac)

Katarína kánová

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň. Pred intrauterinnou insemináciou /IUI/ zvyčajne doporučujeme užívať Clostilbegyt 2x1 tbl od 3. do 7.dňa cyklu, sonografickú kontrolu robíme 10.-11.deň cyklu, podľa veľkosti folikulov podávame injekciu Pregnyl na spustenie a načasovanie ovulácie a v čase ovulácie realizujeme IUI. Inseminácia nie je hradená zdravotnou poisťovňou, za výkon sa hradí 100 Euro. Pokiaľ sa už snažíte otehotnieť 4 roky a u partnera bola diagnostikovaná astenospermia /znížená pohyblivosť spermií/, doporučujem Vám objednať sa k nám na bezplatnú vstupnú konzultáciu s výsledkami Vašich doterajších vyšetrení a operačných správ, ideálne by bolo v ten deň aj vyšetrenie spermiogramu partnera u nás. Na základe komplexného posúdenia Vašich aj partnerových vyšetrení sa dohodneme na najvhodnejšom postupe liečby pre Vás.

MUDr. Martina Cuľbová, PhD.
Kľúčové slová: IUI, astenospermia

Dobrý den, som v 13 tt, chcela som uz postupne zacat vysadzovat utrogestan, ktorý som mala este predpísany od vás, ale môj gynekolog mi povedal ze ho nechame až do 16 tt. Je jeho postup správny? Nie je branie utrogestanu uz zbytočne? On to odôvodnil tým ze čakám dvojicky. Ďakujem za odpoved S.

S.s

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň. Užívanie Utrogestanu po ukončenom 12.týždni tehotenstva nie je potrebné, keďže je už vyvinutá plne funkčná placenta, ktorá si sama tvorí potrebné hormóny. Treba ho postupne vysadzovať - 2-3 dni už len 2x1 tbl, potom ďalšie 2-3 dni 1tbl večer a následne úplne vysadiť. Jeho dlhšie užívanie Vám ale nemôže nijako poškdiť.

MUDr. Martina Cuľbová, PhD.
Kľúčové slová: Utrogestan

Dobrý deň, chcela by som sa opýtať, v ktorom týždni tehotenstva som. Som po IVF, tehotenstvo mi bolo potvrdené 24.03.2014. Odber vajíčok bol 4.03.2014, et bol 09.03.2014 a posledná menštruácia bola 19.02.2014. Prosím, a dalo by sa mi vyrátať aj termín pôrodu. Dakujem

Jana

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň, dnes 25.4. 2014 ste 5+0tt (od dnes začínate 6. týždeň tehotnosti), termín pôrodu máte 25.11.2014. Blahoželáme!

MUDr. Krajkovič Peter
Kľúčové slová: termín pôrodu, týždeň tehotnosti

Dobri den us som vam pisala chcem sa opitat som po dvoch inekciach prvu som mala 5.9 a druhu 9.12 a pocity na menzes mam stale pobolievaju ma aj vajecniky v podbrusku krize robila som si aj test a vysiel negatyvny tak neviem ci mam este pockat.Lebo strasne tuzim po babetku ja aj polovicka

Denisa

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň, pri tak nepravidelnej menštruácii je vhodné vyšetrenie v centre asistovanej reprodukcie, ak máte záujem, môžete sa objednať na kompletné vyšetrenie do nášho centra cez telefónne čísla recepcie: 043 4271201, 043 4306148, 0918 702986, 0911 825297, e-mailom (recepcia@sanatoriumhelios.sk) alebo vyplnením kontaktného formulára na našej stránke http://www.sanatoriumhelios.sk/diagnostika-neplodnosti

MUDr. Krajkovič Peter
Kľúčové slová: objednanie sa do centra

Dobrý den prajem, som 12 tt + 4 a chcem sa spýtať možno trosku od veci otázku :-), môžem si dať farbit vlasy? Chodím roky na melir. Ďakujem za odpoved a prajem pekny den

Ela

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň, môžete si dať farbiť vlasy aj v tehotnosti. Miestnosť počas vetrania dostatočne vetrajte.

MUDr. Krajkovič Peter
Kľúčové slová: farbenie vlasov v tehotnosti
Meno *:
E-mail *:
Napíšte číslicami "dvadsaťdva" *:
Vaša otázka *:
* položky nutné k odoslaniu.
Odoslať!
Fotogalérie
Fotogaléria
Fotogaléria Sanatória Helios
prim. MUDr. Pavel Texl
prim. MUDr. Pavel Texl
Odborný garant
MUDr. Peter Krajkovič
MUDr. Peter Krajkovič
Vedúci lekár
Mgr. Jana Mikulová
Mgr. Jana Mikulová
Vedúca koordinátorka
MUDr. Martina Cuľbová, PhD.
MUDr. Martina Cuľbová, PhD.
Gynekológ
MUDr. Katarína Starovecká
MUDr. Katarína Starovecká
Gynekológ
Mgr. Tatiana Košarišťanová
Mgr. Tatiana Košarišťanová
Vedúca embryologického laboratória
MUDr. Benedikta Svitačová
MUDr. Benedikta Svitačová
Anesteziológ
Iveta Jamrišková
Iveta Jamrišková
Vedúca sestra
Chceme sa pochváliť úspešnosťou IVF za rok 2013!

Aktuality

2014-04-16

Chceme sa pochváliť úspešnosťou IVF za rok 2013!

Prinášame Vám štatistické spracovanie výsledkov IVF cyklov za rok 2013...

Viac

Prečo Sanatorium Helios

 
1

Skúsenosti


2

Spolupráca


3

Bezplatné konzultácie


4

Hľadáme riešenie


5

Kvalita


6

7 dní v týždni


7

Výber metódy


8

Predĺžená kultivácia


9

Transfer jedného embrya


10

Objednanie


11

Technológie


12

Metóda mrazenia


13

Prví na Slovensku


14

Program darcovstva gamét


15

Kvalitná starostlivosť
