Na vaše otázky odpovedajú:
MUDr. Martina Cuľbová, PhD.
MUDr. Martina Cuľbová, PhD.
Gynekológ
MUDr. Katarína Starovecká
MUDr. Katarína Starovecká
Gynekológ
Mgr. Jana Janáková
Mgr. Jana Janáková
Koordinátorka IVF
MUDr. Peter Krajkovič
MUDr. Peter Krajkovič
Vedúci lekár
« späť

Diskusia

Abecedný zoznam kľúčových slov:
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Chcem sa opýtať

Dobrý deň poprosím Vás dnes som 7 deň po embryotrensfere a začínam špiniť, vlastne je to aj dátum môjho cyklu. Mám ďalej vkladať utrogestan alebo ho mám jesť? Kontrolu mám až budúci utorok tak neviem ako ďalej a či je lepšie teraz ostať v úplnom kľude. Vopred Vám... (viac)

Miroslava Zreláková Mgr.

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň. Užívanie Utrogestanu zmeňte na 1 kapsulu 3x denne cez ústa. Prosím buďte pokojná a príďte na kontrolu v plánovanom termíne.

MUDr. Igor Bornay

Dobry den, v najblizsom obdobi chcem absolvovat KET, chcem sa spytat, ktory den cyklu sa mam objednat ked mam cyklus nepravidelny, 26 dnovy a menej. Dakujem za odpoved

Zuzana

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň. Objednajte sa na ultrazvukové vyšetrenie na 12. deň cyklu.

MUDr. Igor Bornay

dobry den.som v7tt po umelom oplodneni uvas a uz 2tyzdne ma trapi mikoza..beriem utrogestan 2krat rano 2krat vecer..masticku macmiror complex na vonkajsie pouzitie a tabletkyvagilact...neviete mi nieco poradit aby mi to ustupilo?moze inak mikoza ovplyvnit babo

vierka

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň. V prípade pretrvávajúceho zápalu pošvy alebo vulvy odporúčam gynekologické vyšetrenie. Vulvovaginálna mykóza nemá významný vplyv na vývin embrya.

MUDr. Igor Bornay

Dobrý den,chcela som sa spýtať na váš názor..mam PCO a snažíme sa o babatko, ale nedarí sa....Bola som na krvných testoch a toto su výsledky TSH 2.180, PRL 7.42, FSH 6.36, AMH 14.62, LH 25,62... Krv bola braná druhý den cyklu .Mohli by atd mi poradiť alebo vysvetlit aké su vlastne tie... (viac)

Monika

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň. Laboratórne výsledky korelujú s nálezom PCO. Máte dostatočnú ovariálnu rezervu. Pravdepodobnosť otehotnenia je závislá od mnohých faktorov. Odporúčam Vám konzultáciu v centre asistovanej reprodukcie.

MUDr. Igor Bornay

Dobry den.posielam vam moje vysledky a spermiogram.na zaklade toho budete mi vediet povedat ci je niejaka sanca otehotniet? Spermiogram-3,6ml,147mil/ml,,76% motilita,okrf.romy0,6mil/ml.teraz moje vag:vulva,vag,portio kòn.,br.jamk,palp.pohyby porciom nebolestive,uterus v AVf.maly,tuhy,nebolest.,oblast andex bilat.volne prioeh.,P ov .mierne zväčšene.... (viac)

vanesa

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň. Môžete otehotnieť. Pravdepodobnosť závisí od použitej metódy a ďalších faktorov (priechodnosť vajcovodov, načasovanie, morfológia a genetika spermií, kvalita a počet oocytov, protilátky proti spermiám alebo trofoblastu a i.).

MUDr. Igor Bornay

Dobry den, chcela by som sa informovat ohladom IFV vo vasom centre.Budem mat 32 rokov. Som liecena na vysoky krvny tlak. V tom období som uzivala dopegyt a isoptin. V minulosti som podstupila stimulaciu,kde som si pichala decapeptyl. Po 3 tyzdnoch sa mi tak zvysil krvny tlak, ze som so stimulaciou musela skoncit, nakolko som mala arytmiu srdca. v centre mi bola... (viac)

Lucia

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň. Áno, typ liečby prispôsobíme Vášmu zdravotnému stavu. Odporúčam Vám osobnú konzultáciu kde si podrobne preberieme všetky možnosti.

MUDr. Igor Bornay

Možem sa este opytat ci mam niejaku šancu otehotniet po clostilbegyte,kedze pani doktorka sa ma pytala ci sa este nadalej chceme snazit doma.pred tyzdnom som bola na kontrolea vysledok bol taky to USG.utereus v A V f,endometrium 8mm A,P ov.obeaz PCOSy,vlavo selekcia fol.18mm.na dalsi den som si pichla ovitrelle do brucha.mam pocit ze ovulacia prebehla v stredu.pri... (viac)

vanesa

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň. Pre určenie pravdepodobnosti otehotnenia je potrebné poznať výsledky Vašich vyšetrení a spermiogram partnera. V prípade pretrvávajúceho vaginálneho dyskomfortu navštívte Vášho gynekológa.

MUDr. Igor Bornay

Dobry den.chcem sa opytat mam sancu otehotniet kedze mi moj gynekolog určil PCO a anovulaciu.poslal ma do centra v Ke tam mi po menstruaci nasadili clostilbegyt brala som pol tabletky 1 krat denne na 9 den mi pichli ovitrelle.o dva tyzdne na to mi odobrali krv HCG 40.Oznamili mi ze som tehotna ale na ultrazvuku nebolo vidno nic.vraj to bolo len bio chcemicke... (viac)

vanesa

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

  Dobrý deň.  Pocit "nafúknutého brucha" je častý sprievodný jav pri hormonálnej liečbe ovplyvňujúcej rast, zrenie a prasknutie folikulov. Predchádzajúci neúspech v podobe biochemickej gravidity mohol byť spôsobený napríklad genetickou chybou embrya alebo funkčným poškodením vajcovodov.

MUDr. Igor Bornay

Dobrý deň prajem, prosím, ja sa chcem opýtať iné, som bola u gynekológa dnes, 2 mesiace ako som prestala kojiť mám taký čudný menzes, len jeden deň a silný, červená krv ..... robila som si radšej aj testy tehotenské ale boli negatívne .... robil mi aj sono, mám... (viac)

radka

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň. Mimomaternicové tehotenstvo je možné vidieť na ultrazvuku a močový tehotenský test býva pozitívny. Ak je tehotenstvo veľmi malé predošlá veta neplatí. Pri odôvodnenom podozrení na mimomaternicové tehotenstvo odporúčam krvný tehotenský test.

MUDr. Igor Bornay

Dobry den, mam 28 rokov a viac ako rok sa snazime o otehotnenie ale nedari sa. Zacala som chodit na vysetrenia. Zijeme v inej krajine a mne doktori tvrdia, ze som relativne v poriadku. Vysledky z hornomalnych testov su nasledovne: Prolaktin- 753 mIU/L bol mi robeny aj odber tri krat (704, 443, 737 mIU/L. FSH 9,92 mIU/L , druhy mesiac 8,37 LH 9,83 mIU/L, druhy mesiac 11,88... (viac)

Barbora JOKOVIC

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň. Odporúčam Vám navštíviť centrum reprodukčnej medicíny. Predbežne bude potrebné doplniť spermiogram, počet antrálnych folikulov, vyšetrenie protilátok proti spermiám a trofoblastu. Z dôvodu ľahkej hyperprolaktinémie a suboptimálnej hodnoty TSH endokrinologické vyšetrenie.

MUDr. Igor Bornay

Dobry den, chcela by som sa spytat som v 9 tt a mam polyp na maternici, Doktorka ho videla na ultrazvuku este v 2tt ked mi robili ultrazvuk v 6tt tak ho nevideli. Uzivam duphaston. Moze polyp ublizit zdravotne dietatku?

Katarina

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň. Polyp endometria by uhniezdenému embryu nemal ublížiť. Manažment a prognózy je však potrebné posudzovať individuálne.

MUDr. Igor Bornay

Dobry den, chcela by som sa informovat a dalsom postupe priebehu moznej liecby. S manzelom sa pokusame vyse roka o tahotenstvo, no zial neuspesne. Mam za sebou jeden spontanny potrat asi v 4 tyzdni v marci a od aprila do teraz sme sa s mojim gynekologom pokusali ambulantne s hormonalnymi tabletkami o tehotenstvo , no neuspesne. Brala som estrimax a klostylbegyt i pregnyl... (viac)

Kristina

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň. Na prvý pohovor môžete prísť kedykoľvek, nezávisle od užívanej hormonálnej liečby. Na časovom odstupe potrebnom pre niektoré vyšetrenia sa dohodneme podľa aktuálneho nálezu.

MUDr. Igor Bornay

Dobrý deň, chcem sa spýtať ohľadom výšky hormónu tsh. Absolvovala som IVF, ktoré však bolo neúspešne (1xET - XB/1 a 1xKET - HB/1). Hormón TSH mal pred IVF hodnotu 3,59. Je možné, že práve toto je za neúspechom? Na rôznych fórach som čítala, že pred... (viac)

Viera

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň. Neúspech IVF môže mať mnoho príčin. Nemyslím, že by kľúčovú úlohu zohrávala mierne zvýšená hodnota TSH. V každom prípade Vám odporúčam endokrinologické vyšetrenie a prípadnú liečbu.

MUDr. Igor Bornay

Dobrý deň, 6.6. som u Vás absolvovala embryotransfer, embryo sa najskôr ujalo ale potom došlo k potratu. Jemne som krvácala a špinila 13 dní. Odvtedy som riadnu menštruáciu ešte nemala, preto sa chcem spýtať či je vhodné požiadať obv. gynekológa o pichnutie vyvolávačky... (viac)

Timea

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Odporúčaný postup stanovíme na základe gynekologické vyšetrenia s ultrazvukom alebo odberom krvi na tehotenský hormón HCG. Prosím, navštívte naše centrum alebo Vášho obvodného gynekológa.

MUDr. Igor Bornay

Dobry den.Chcela by som opytat,ci je v 8tt normalny hnedy vytok.Mam za sebou 3x porod,3x potrat.Som 7mesiac po konizacii,v aprili som otehotnela,v maji som portratila a po kyrete som menzes nemala,nasledne som 8tt,uzivam duphaston uz 13den a ked idem na malu tak pozorujem hnedy vytok.Vo stvtok som bola na kontrolu a bolo vse ok.MAm sa obavat?Je to ok?Dakujem za odp.

Adriána

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Krvácanie v I. trimestri tehotenstva je pomerne časté. Môže byť súčasťou fyziologickej gravidity ale môže tiež upozorňovať na zdravotný problém. Dodržiavajte liečebné a režimové opatrenia podľa odporúčaní Vášho gynekológa. Odporúčané je tiež telesné šetrenie (PN), zákaz pohlavného styku a zdravá životospráva.

MUDr. Igor Bornay

Dobrý deň,som po umelom preruseni 11 dni a praskol nám kondom..chcem sa spýtať môžem ostať tehotna? Ďakujem za odpoveď

gabika

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň. Pravdepodobnosť otehotnenia je nízka ale nemožno ju vylúčiť.

MUDr. Igor Bornay

Prosim Vas, chcela by som sa opytat 2 otazky... 1. Na ktory den po odsledovanej ovulacii (testami) mam zacat s Duphastonom? Ak test ukaze ze ovulujem (tak stale neviem ci ovulujem este v ten den alebo az na druhy kedze to moze trvat viac hodin kym k ovulacii dojde po positivnom teste) tak na ktory den mam zacat s Duphastonom prosim Vas? 2. Je nejaky rozdiel v zobrati... (viac)

Lenka

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň. 1) Duphaston začnite užívať deň po ovulácii. 2) Clostilbegyt možno začať užívať v rôzne dni cyklu v závislosti od dĺžky folikulárnej fázy cyklu pacientky a zaužívaných postupov špecialistu pre liečbu neplodnosti. Ovulácia je ovplyvnená okrem iného dávkou a intervalom jeho užívania.

MUDr. Igor Bornay

Ak mam 44 rokov, bolo este mozne pouzit pri asistovanej reprodukcii moje vajicka??

Zuzana

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň. Áno, ale s nižšou šancou na úspech. S pribúdajúcim vekom klesá pravdepodobnosť tehotenstva, kvalita a kvantita oocytov.

MUDr. Igor Bornay

Dobry den. Začínam 6tt a na perách sa mi urobil herpes. Nie je to v tehotenstve nebezpečné? Čím si to možem liečiť? Dakujem

Lena

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

    Dobrý deň. Transplacentárny prenos infekcie HSV je zriedkavý a nie úplne objasnený. Odporúčam Vám včasnú lokálnu voľnopredajnú antivirotickú liečbu (Zovirax, Herpesin, Acyclovir, Erazaban).

MUDr. Igor Bornay

Dobrý deň, som druhý deň po odbere vajíčok a pichajú mi Solu-Medrol. Včera som mala nezvyčajne vysoký tlak (viac krát) okolo 160/110, tep 95. Dnes už mám ako zvyčajne 110/70 ale tep stále okolo 95. Je to niečo nezvyčajné? Ďakujem za odpoved.

Veronika

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň. Zvýšený krvný tlak je možným vedľajším účinkom Solu-Medrolu. Zrýchlený pulz môže byť spôsobený zníženým venóznym návratom pri hemokoncentrácii sprevádzajúcej ovariálny hyperstimulačný syndróm. Pite veľa tekutín a jedzte veľa stravy bohatej na bielkoviny. Šetrite sa. V prípade pretrvávajúcich obtiaží navštívte centrum asistovanej reprodukcie alebo lekársku pohotovosť.

MUDr. Igor Bornay

Dobrý deň, mám RH-, manžel RH-, syn RH-. Narodil sa po cisárskom pôrode, rhega mi nebola pichnutá. Následne som mala 3x potrat, no reghu mi pichli až pri 3.potrate. Vyšli mi pozitívne protilátky. Je možnosť mať ešte dieťatko? môj gynekológ nám už neodporúča... (viac)

Veronika

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

    Dobrý deň. Dedičnosť a faktor Rh sú oveľa komplikovanejšie ako to na prvý pohľad vyzerá. Existuje viacero variant génov kódujúcich faktor Rh. Úspešnosť ďalšieho tehotenstva aloimunizovanej matky je závislá od génov embrya. Odporúčam Vám využitie preimplantačnej genetickej diagnostiky ktorou môžeme selektovať "pre Vás Rh negatívne" embryo.

MUDr. Igor Bornay

Dobry vecer. Som v 15tt po umelom oplodneni. Rada by som chcela vediet kedy teda v ktorom tt mozem prist k Vam na 3D ultrazvuk na potvrdenie pohlavia. Neviem presne odkedy sa robia 3D ultrazvuky, niektore maminky spominaju uz aj od15tt, preto chcem vediet od Vas. Dakujem za odpoved LENKA

Lenka

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

     Dobrý deň. Najvhodnejším obdobím pre 3D/4D ultrazvukové vyšetrenie plodu je 26. až 28. týždeň tehotenstva. Ultrazvukové určenie pohlavia plodu je možné najskôr v 11. týždni tehotenstva avšak je zaťažené veľkou mierou nepresnosti. Stanovenie pohlavia plodu v 20. týždni tehotenstva dosahuje správnosť 95-100%.

 

   

MUDr. Igor Bornay

Dobry den.priatel bol u vas na spermiograme.prvy krat vysledok teratozoospermia 98% zly tvar hlaviciek spermii.druhy krat 99 % zly tvar hlaviciek spermii.bolo nam doporucene u vas ist 1krat na iui.boli sme a bolo neuspesne.chceme poziadat o ivf.budete potrebovat este nejake ine potvrdenia a spravy okrem ziadosti a cestneho potvrdenia o ivf pre zdravotnu poistovnu.dakujem... (viac)

Denisa

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň. Pre určenie ďalšieho postupu je potrebné nazrieť do Vašej zdravotnej dokumentácie po Vašej identifikácii. Najvhodnejšie by bolo osobné stretnutie alebo telefonát.

MUDr. Igor Bornay

dobry den chcela by som sa spitat ze cil by som mala absolvovat ket a chcela ba som vediet ze kedy a ako dlho sa uhniezduje blastocista a co by som mala spravit pre vedsiu uspesnost ? za skoru odpoved vopred dakujem

ela

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň. K implantácii blastocysty dochádza do piatich dní od embryotransferu. Pre zvýšenie úspešnosti dodržiavajte zdravú životosprávu, liekové a režimové opatrenia odporučené Vašimi lekármi.

MUDr. Igor Bornay

Dobry den, v 9tt mi bol nameran cervix na 2,3cm,som o konizacii,preto mi ho zmerala doktorka kt zastupovala mojho gynekologa,nasledne som dodrziavala kludovy rezim,max som zasla denne 200km a inak som cele dni lezala a jedla magnezium 3xd okrem toho mam aj duphaston a estrogen.Po 11 dnoch som bola na kontole znova a to uz ordinoval moj gynekolok,kt som to spomenula,tak mi... (viac)

LuciaB

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň. Krčok maternice sa môže mierne predĺžiť v prvom trimestri gravidity. V druhom a treťom trimestri prevažuje jeho skracovanie a "formovanie". Cerclage sa v našom centre nevykonáva.

MUDr. Igor Bornay

Dobrý deň,dnes som 12deň od vkladu 2 dvojdňových embryjok,tehotenský test bol negatívny,je ešte nejaká šanca na tehotenstvo? Ďakujem.

Martina

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň. V našom centre odporúčame krvný tehotenský test 14 dní po embryotransfere 5 až 6 dňového embrya. Odpoveď na Vašu otázku závisí od presných dátumov a druhu použitého testu.

MUDr. Igor Bornay

Dobrý deň, chcem Vás poprosiť o informáciu. Pani doktorka mi na sone našla cystu na vaječníku a povedala, že rozmer je cca 6x5. Doma som nad tým rozmýšľala a predpokladám, že tá veľkosť je v milimetroch, však? Ak zoberiem do úvahy normálnu veľkosť vaječníkov, tak... (viac)

Jarka

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň. S najväčšou pravdepodobnosťou išlo o centimetre.

MUDr. Igor Bornay

Dobry vecer,chcem sa spytat dna 2.7 mi bol robeny vklad,15.7 som bola uvas na kontrole ohladom tehotenstva vysledky boli ze som tehotna,len asi tym ze som bola moc nastimulovana(odobratych 14 vajicok)ma stale a hlavne vnoci strasne picha na pravej strane je to normalne nemoze sa nic zle stat?!Na poslednu kontrolu idem k Vam 28.7. Nemam prist skor mam obavy ci sa nieco zle... (viac)

Barbora

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň. V prípade, že bolo 2.7 vložené 5-dňové embryo, dnes (26.7.2016) ste v 6+1 týždni tehotenstva. V prípade pretrvávajúcich bolestí brucha odporúčam lekárske vyšetrenie.

MUDr. Igor Bornay

Dobry den, som v prebiehajucom 12. tt, v 10. tt mi bola brana krv a teraz som sa dozvedela vysledky - mam znizenu funkciu stitnej zlazy, TSH=0.01 (pricom norma je vraj 0,38-5,33). FT4 je v norme (i ked pri hornej hranici) a FT3 je v norme. Bolo mi odporucene navstivit endokrynologa. Prosim vas, ako moze ta znizena funkcia ovplyvnit plod? Nie je neskoro toto zistenie az v... (viac)

Zuzana

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň. Klinická symptomatológia porúch štítnej žľazy v tehotenstve je polymorfná a často nešpecifická. Závisí od typu a závažnosti poruchy a gestačného veku. Včasná adekvátna liečba s cieľom normalizácie hladiny hormónov štítnej žľazy minimalizuje riziká závažných maternálnych a fetálnych komplikácií. Odporúčam Vám dodržiavať rady Vašich lekárov.

MUDr. Igor Bornay

Dobry den, Kojim uz 8 mesiacov svoje prve dieta a stale nemam menstruaciu.chcem otehotniet znova a co najskor ale chcem aj nadalej kojit do 1 roka.ako mam postupovat dalej?ist napr na vyvolanie menstruacie alebo nejake vysetrenie?dakujem

Miroslava

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň. Vaše požiadavky sa navzájom vylučujú. Ak si želáte otehotnieť čo možno najskôr a nemáte menštruáciu mali by ste prestať dojčiť. Ak si želáte pokračovať v dojčení častokrát nie je možné vylúčiť dojčenie ako príčinu chýbajúcej menštruácie. K otehotneniu navyše môže dôjsť aj bez prvej menštruácie po pôrode a možno už tehotná ste. Po zvážení všetkých pre a proti Vám odporúčam navštíviť Vášho gynekológa.

MUDr. Igor Bornay

Dobrý deň, rada by som sa Vás opýtala, prečo nasledujúci cyklus po užívaní Utrogestanu jemne krvácam/na hnedo špiním od cca. 18 dňa cyklu. Cykly mávam cca 28-dňové. Ovuláciu som mala asi pred 3 dňami. V predchádzajúcom cykle som začala užívať na 3. deň po... (viac)

Zuzka

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň. Príčiny pre/pomenštruačného špinenia môžu byť rôzne. Poruchy menštruačného cyklu patria aj medzi nežiadúce účinky utrogestanu. Odporúčam Vám užívať Utrogestan ešte jeden cyklus v doterajšej schéme. V prípade pretrvávajúcich obtiaží gynekologické vyšetrenie.

MUDr. Igor Bornay

Dobrý deň, tento rok 2x som mala umelé oplodnenie , ale embryá neuchytili. Chcela by som sa spýtať aké vyšetrenie by ste nám odporúčali, ohľadom na to, že má 46 rokov, je mi jasné, že vajíčka už nemusia byť zdravé v tomto veku. Čítala som na vašej stránke o... (viac)

Zara

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň. Metódou PGD dokážeme selektovať kvalitné embryá. Kvalitu embryí ako takú žiadnym vyšetrením zvýšiť nedokážeme. Odporúčam Vám osobnú konzultáciu. Po podrobnom zhodnotení Vašich doterajších vyšetrení stanovíme najvhodnejší postup.

MUDr. Igor Bornay

dobry vecer zistil mi lekar mozaiku maternice no moc mi o tom nepovedal a mam obavi ci to nemoze nejako ohrozit moj plod nakolko som tehotna 4mesiac alebo ci ma to nejako nemoze ohrozit pri porode povedal mi iba tolko ze to treba sledovat a ked to zacne robit problem ze tak to dat vyrezat ak by sa vam dalo mi popisat co to vlastne je a ci to nejako ohrozuje mna ci dieta a... (viac)

lenka

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň. Váš lekár mal na mysli kolposkopický nález na krčku maternice. Pre stanovenie prognózy a ďalšieho postupu je vhodné porovnanie v čase a korelácia s výsledkami iných vyšetrení (onkocytologický ster, HR HPV a i.). Odporúčam Vám dodržať postup a frekvencie kontrol stanovené Vašim lekárom.

MUDr. Igor Bornay

Dobrý deň,chcela by som poprosiť o radu. V júli alebo v auguste som plánovala KET (máme u vás 1 embryo). Doteraz som mávala pravidelný menzes, ale práve teraz v júli som ho nedostala. Posledný bol 4.6. Ako mám prosím postupovať? Mám sa objednať na vyšetrenie u vás... (viac)

Monika Oravcová

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň. Vyšetrenie príčin a riešenie meškajúcej menštruácie môžete realizovať u svojho gynekológa alebo v našom centre. Pred plánovaním KET bude potrebné ultrazvukové vyšetrenie približne 14. deň cyklu.

MUDr. Igor Bornay

Dobrý deň, chcela by som sa opýtať , či je vhodné používať ovulačných testov v prípade polycystických vaječníkov? Ide mi hlavne o presné zistenie ovulácie. Ďakujem.

Lenka

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň. Domáce ovulačné testy z moču bývajú často nepresné.

MUDr. Igor Bornay

Dobry den,chcela by som sa spytat s priatelom by sme chceli este babatko,ale ja som po sterilizacii nakolko som mala 2 cisarske ale predsa len by sme este chceli jedno. Tak by sme sa chceli spytat ci by sa to dalo a ako to prebieha,a na koho sa mame obratit.Dakujem velmi pekne

Edita

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň, nech sa páči, objednajte sa prostrednictvom tel. čísel recepcie na konzultáciu, kde Vám vysvetlíme presný postup.

MUDr. Cuľbová Martina PhD.

dobry den mam vysledky spermiogramu: 3,5ml, pocet spermii 63xdesat na siestu ml, motilne 35 x desat na siestu ml, motilita A 30%, patologia 60%, je mozne prosim vas s tymito parametramy prirodze splodit dietatko? a ak sa rozhodneme pre IUI je mozne ju podstupit s uvedenymi hodnotamy spermiogramu???? dakujem vam za odpoved

branislav

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň, podľa uvedeného výsledku by problém s počatím nemal byť. Ak sa Však snažíte viac ako rok, bolo by vhodné navštíviť centrum asistovanej reprodukcie, kde zrealizujeme komplexnejšie vyšetrenia a odporučíme Vám ďalší postup.

MUDr. Cuľbová Martina PhD.

Dobry den, Kojim svojho syna ma 7 mesiacov a stale nemam menstruaciu. Chceme druhe dieta. Je mozne menstruaciu vyvolat a kojit dalej?chceme sa pokusat co najskor lebo s prvym otehotnenim sme tiez mali problemy,nastastie po inseminacii u vas sa to podarilo.ako mam postupovat okrem rocneho snazenia, co urobit, objednat sa k vam na vysetrenie?dakujem

Miroslava

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň, vhodnejšie by bolo plánovať otehotnenie až po ukončení dojčenia. Akékoľvek regulácie cyklu sa realizujú hormonálnymi liekmi čo počas dojčenia nie je vhodné.

MUDr. Cuľbová Martina PhD.

Dobry den chlela by som sa ingormovat o lieku estrimax berem ho lebo bi som mala absolvovat ket a vhcela by som vediet preco sa ma brat tento liek jeho funkciu za skoru odpoved dakujem

Ela

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň, Estrimax obsahuje hormón estrogén, ktorý zvyšuje výšku sliznice v maternici. Používa sa hlavne u žien s nízkym endometriom.

MUDr. Krajkovič Peter

ET/KET Dobrý deň,mame za sebou 2 IVF, prvé úplne neúspešne,v druhom cykle neúspešny ET (10.tt),následne neúspešný aj KET. V obidvoch prípadoch boli transferovane 2 embryjka. Máme zamračené ešte 2 embrya. Prosím o info, ako postupovať,prip. ake... (viac)

Jana

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň, nakoľko nepoznám Váš zdravotný stav, je ťažké sa vyjadriť k postupu liečby. Nech sa páči, objednajte sa na pohovor, kde si vieme dohodnúť ďalší postup.

MUDr. Krajkovič Peter

Dobry den, uzivam lieky na stitnu zlazu a tlak.Je potrebne pocas hormonalnej stimulacie pred IVF tieto lieky menit? Alebo to spolu nesuvisi?A mozu sa uzivat dalej? dakujem

Anette

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň, počas stimulácie ďalej pokračujte v antihypertenzívnej a endokrinologickej liečbe.

MUDr. Krajkovič Peter

Dobrý deň , som 11 deň po inseminacii, test negativny. Dnes večer som šla na toaletu , nic som necitila ale v zachode bola krvava guľa. Co to moze znamenat ?? Menštruáciu mam dostat az o 4 dni. Dakujem za odpoved.

Simona

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň, pravdepodobne Vám odišla krvná zrazenina. 14. deň po inseminácii je vhodné zrealizovať krvný tehotenský test.

MUDr. Krajkovič Peter

Dobry den, chcem sa opytat, o čom presne vypoveda hodnota AMH hormonu? Ak ma žena AMH 0,00 znamena to, že potrebuje darcovske vajička a nastava menopauza? Skonči pri hodnote AMH 0,00 menštruacia?Je pravda, že pri hodnote AMH 0,00 už nie su vo vaječníkoch žiadne vajička? Dakujem za odpoved.

Lubomira

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň, AMH hovorí o rezerve počtu zásobných vajíčok. Je možné otehotnieť aj pri hodnote AMH 0, ale s výrazne výrazne nižšou šancou.

MUDr. Krajkovič Peter

Dobrý deň, Mám za sebou dva neúspešné IVF vo Vašom centre. Vajíčok som mala dosť, ale veľa bolo prázdnych a nedozretých. Podarilo sa iba jedno vhodné embrio na vklad v oboch prípadoch. Chcem sa opýtať či môžem niečo užívať, nejaký vitamín čo... (viac)

Anna

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň, žiaľ stravou sa nedá ovplyvniť kvalita dozrievajúcich vajíčok. Vhodný je šetriaci režim, oddych a opakovanie cyklu IVF.

MUDr. Krajkovič Peter

Dobrý deň. Na 34 deň mi začala MS t.j. 27.06.2016. Včera t.j. 11.07.2016 som bola na fólikulometriu s tým, že sliznica je 10/2 mm a dominantný fólikul je na ľavom vaječníku. Dnes 16 DC večer cca 19:00 h. mám zájsť na gynekológiu, aby mi aplikovali Pregnyl 10 tisíc jednotiek. A od piatku 19 DC... (viac)

Michaela

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň, Duphaston je vhodné začať užívať po ovulácii.

MUDr. Krajkovič Peter

Dobrý deň, Absolvovala som u vás 10.7. embriotransfer, normálne by som menstruaciu mala dostať okolo 20.7., mám ju aj očakávať? Alebo ak bol embriotransfer úspešný, tak už menstruaciu tento mesiac nedostanem? Ďakujem za odpoveď :)

Katka

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň, ak ste tehotená, menštruácia už nepríde.

MUDr. Krajkovič Peter

Dobrý deň, chcela by som sa opýtať či fajčenie má dopad na antikoncepciu nuvaring. Že by sa mohol znižiť učinok. Ďakujem

Monika

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň, počas užívania antikoncepcie nie je vhodné fajčiť.

MUDr. Krajkovič Peter

dobry den.chcela by som sa spytat.preco po podani pregnylu nepraskol folikul?teraz sa mi tam urobila cysta.potom som absolvovala dalsi cyklus clostilbegyt a pregnyl. moze sa stat zeopat folikul nepraskne?ci to je individualne kazdy mesiac? dakujem

lucia

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň,

po podaní Pregnylu by mal folikul prasknúť. Niekedy na ultrazvuku cystické žlté teliesko vyzerá ako folikul a dokáže to pomýliť. Pri nejednoznačnom náleze je vhodný hormonálny odber.

MUDr. Krajkovič Peter

Dobrý deň, som cca v 7tt. Už pred tehotenstvom som mala problémy s alergickou nádchou. V tehotenstve sa tieto problémy veľmi zhoršili a nemôžem absolútne dýchať. Skúšala som morské vody a iné spreje na podobný princíp ale nezaberajú. Momentálne... (viac)

Anna

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň,

vhodné je imunoalergologické vyšetrenie s doporučením ďalšieho postupu. Alergológ Vám odporučí lieky, ktoré je možné užívať aj v tehotenstve.

MUDr. Krajkovič Peter

dobry den.mam Pco a chodim zu viac rokov do CAR.podstupila som zu 3 IVF ,tretie bolo pozitivne ale v 6.tt som potratila.medzitym mi zistili ze mi hustne krv cize treba lieky na riedenie...chcela som test na inzulinovu rezistenciu,nakolko velmi priberam a nedari sa mi zhodit´a obavam sa moznych nasledkov/cukrovka.../moj lekar v CAR to nepovazuje za nutne,vraj to s... (viac)

Blanka

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň,

syndróm PCO u niektorých žien ide ruka v ruke s inzulínovou rezistenciou, nábehom na cukrovku a metabolickým syndrómom. Vhodná je pri nadváhe redukcia váhy, ktorá naviac znižuje riziko cukrovky. Pri inzulínovej rezistencii sú možné lieky perorálne antidiabetiká.

MUDr. Krajkovič Peter

Dobrý deň, chcela by som sa informovať ohľadom tzv. tabletky po "Escapelle"- menzes mi skončil v neďelu ale v utorok po pohlavnom styku som zbadala male krvácanie, pripisovala som to tomu, že ešte asi niečo vo mne zostalo a neriešila som to krvácanie. A v s tredu som užila tabletku po, no nežiadúce... (viac)

Bara

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň,

po užití Escapelle sa zmení charakter menzes, je to normálne.

MUDr. Krajkovič Peter

DOBRY DEN CHCEM SA OPYTAT DNES MI DOKTORKA POVEDALA ZE MAM MALO FOLIKULOV NA VAJECNIKOCH AKYM VITAMINOM BY SOM TO ZLEPSILA A MANZEL MA ZLY TVAR SPERMIII DA SA TO NEJAKO UPRAVIT ZO SRDCA PROSIM O RADU DAKUJEM

KETRIN

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň,

počet folikulov vo vaječníkoch nie je možné zvýšiť užívaním vitamínov, vhodné je čo najskôr otehotnieť. U partnera pri horšej kvalite spermií je vhodné užívať vitamínové preparáty na zlepšenie kvality spermií.

MUDr. Krajkovič Peter

Dobrý deň, 22.06.16 som bola na embryo transfer, mám pozitívny krvný test. /z čoho sa veľmi tešíme a nechceme nič riskovať/ Je vhodné teraz cestovať autom do Chorvátska na dovolenku? V minulosti som potratila v 6tt po prirodzenom oplodnení, plod sa nevyvíjal. Ďakujem

Zuzana

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobeý den,

pokiaľ nekrvácate a nemáte žiadne problémy, môžete cestovať autom do Chorvátska. Pokračujte v užívaní liekov.

MUDr. Krajkovič Peter

Dobry den.chcela by som sa informovat na krcok v tehotenste. som po konizacii kvoli zmenam ale hpv sa nepotvrdil a cytologia bola vzdy negativna z histologie mi nasli len keratozu.to bolo v roku 2010konizacia s a robila elektrickou sluckou a vdprave bolo napisane.ze odobraly tak milimerer. Teraz ale som v zacinajucom 10tt.9+2 a moj krcok je len 23mm.Naordinovali mi... (viac)

LuciaB

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň,

vhodná je cervikometria, opakované merania krčka maternice ultrazvukom. Pri výraznom skrátení krčka sa zvažuje  cerclage. Aj pri tak krátkom krčku je možné udržať a donosiť tehotenstvo. Držíme palce.

MUDr. Krajkovič Peter

Dobrý deň, absolvovali sme u vás proces IVF s predlženou kultiváciou a metódami PICSI a ICSI. Mali sme 1 čerstvý transfer a 2xKET. Ešte máme u vás zamrazené posledné embryjko, s ktorým samozrejme rátame. Chcela by som sa opýtať, čo bude nasledovať v prípade, ak ani... (viac)

Ľubka

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň. Na osobnej konzultácii preberieme všetky ďalšie možnosti. Uvažovali by ste napríklad o preimplantačnej genetickej diagnostike? http://www.sanatoriumhelios.sk/pgd

MUDr. Igor Bornay

Dobry den.....Chcela som Vas poprosit o radu.....Som v 36 tyž.bola som na vyšetreni a bol mi zisteny streptokok....Moj dok.mi vravel že sa nemam bat rodit spontánne......ale čo som čitala pri spontánnom moze ohrozit babatko....Aky mate nazor Vy.spontánny či sekciu....DAKUJEM VELMI PEKNE....

Mia

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň. Samotný kultivačný nález Streptococcus agalactiae nie je indikáciou k cisárskemu rezu. Pri pôrode sa používa antibiotická profylaxia.

MUDr. Igor Bornay

Dobry den. pred 3 rokmi mi pri kontrole zistili na lavom vajecniku cokoladovu cystu. Kedze som v tej dobe tehotenstvo este zamietla, nastala polrocna liecba hormónmi, laparoskopia, injekcie a opat polroka hormony.. asi rok som vydrzala "cista" a cysty sa netvorili. Kedze som po dlhej dobe pocitovala opat bolest na lavej strane v podbrusku, na prehliadke... (viac)

Dajana

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň. Liečba endometriózy je chirurgická a medikamentózna. Tehotenstvo progresiu ochorenia spomaľuje. Pre zvolenie optimálneho postupu odporúčam osobnú konzultáciu s vyšetrením. Prosím, prineste so sebou operačné nálezy a výsledky doterajších vyšetrení.

MUDr. Igor Bornay

Dobry den, chcem sa opytat uz 2 cyklus berie duphaston 2×1 denne, 2 cyklus este neskoncil 9 den beriem duphaston a uz 2 den spinim;tmavohnede az cervene je to normalne ?

Žaneta gergelyová

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň. Počas užívania Duphastonu sa môže objaviť aj spomínaná porucha menštruačného cyklu.

MUDr. Igor Bornay

Dobry den, v predoslom tehotenstve v 2011 som uzivala duphaston kvoli spineniu v 5tt - spinenie prestalo a bolo to v poriadku. Teraz sa snazime o babo a chcem sa spytat ci mozem zacat uzivat duphaston bez vysetrenia (nezijem na sk) hned od 5tt? Dakujem

Sunshine

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň. Užívanie Duphastonu bez lekárskeho vyšetrenia neodporúčam.

MUDr. Igor Bornay

Dobrý večer, chcem sa spýtať či je možné začať so stimuláciou u vás v centre aj napriek tomu, že všetko doposiaľ šlo cez iné centrum, a žiadosť z poisťovne na IVF je už schválená. dakujem krásne za odpoved Luiac

lucia

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň. Určite Vám vyjdeme v ústrety. Prosím objednajte sa na pohovor s vyšetrením. Vypíšeme novú žiadosť do poisťovne.

MUDr. Igor Bornay

Dobry den chcela by som Vas poprosit o radu a pomoc.V roku 12/2014 som porodila sekciou dvojicky.A od porodu u mna nastali problemy.V roku 9/2015 so absolvovala akutnu laparotomiu odstranili mi cely pravy vajecnik mala som tam abces zapal hystologia bola v poriadku.A teraz pred dvoma mesiacmi mi gynekolog nasiel endometrioznu cystu velku 5x6cm.Za tyzden idem znovu na... (viac)

Gabika

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň. Liečba endometriózy je chirurgická a medikamentózna. Pre zvolenie optimálneho postupu odporúčam osobnú konzultáciu s vyšetrením. Prosím, prineste so sebou operačné nálezy a výsledky doterajších vyšetrení.

MUDr. Igor Bornay

Dobrý deň, za aký čas po missed abort a následnej kyretáži je vhodné absolvovať hematologické vyšetrenie na trombofilné stavy? Ďakujem.

petra

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň. Niektoré vyšetrenia vyžadujú dlhší časový odstup od gravidity alebo liekov ovplyvňujúcich zrážanlivosť krvi. Odporúčam Vám konzultáciu na hematologickej ambulancii.

MUDr. Igor Bornay

Dobrý deň, počas užívania ATB proti borelióze partnerom sme mali opakovaný nechránený styk zrovna v case ovulacie. Otehotniet by som sice chcela, no nemozu mat ATB negativny vplyv na plod? Co by ste odporucili ako dalsi krok? Dakujem pekne za odpoved. Andrea

Andy

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň. Snaženie o bábätko v čase užívania antibiotík neodporúčam. Počkajte na menštruáciu. Ak nepríde a otehotnela ste v čase užívania antibiotík odporúčam Vám rozšírený prenatálny skríning a konzultáciu na ambulancii klinickej farmakológie.

MUDr. Igor Bornay

Dobrý deň. Chcela by som sa opýtať na správne delenie embrya a jeho vývoj počas preklženej kultivácii. Vy máte na Vašej stránke znázornený postupný vývoj embrya,ktoré štádium vývoja zodpovedá danému dňu...na 3.deň vývoja... (viac)

antonia

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň. Optimálny počet buniek trojdňového embrya je od 7 do 10. Všetky čísla (párne aj nepárne) sa dajú dosiahnuť jednoducho tým, že hoci sa vtedy jedna bunka rozdelí na dve, nedelia sa všetky bunky v jednom čase. Takže ak sa napríklad 8 bunkovému embryu rozdelí jedna z buniek na dve (a v tomto čase ho zachytíme a zhodnotíme), aktuálne bude mať nepárny počet, konkrétne 9 buniek. Čo sa týka Vašej druhej otázky, optimálny počet buniek na štvrtý deň je 12-16 pričom súbežne prebieha kompaktácia buniek, čím sa embryo dostáva do štádia moruly a ďalej rastie.

Ing. Gocníková Hana, PhD. (embryológ)

Dobry den , som tri tyzdne po konizacii krcka maternice a dnes som zistila ze som tehotna to znamena ze som musela byt uz na konizacii tehotna , je velke riziko potratu? Po viac ako roku sa mi podarilo otehotniet a bojim sa

Michaela Koščáková

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň. Stanovenie prognózy ďalšieho tehotenstva vyžaduje podrobné informácie o rozsahu operačného výkonu, výsledkoch vašich vyšetrení (histológia, onkocytológia, kultivácia) a type anestézie. V rámci zníženia gynekologických a pôrodníckych rizík odporúčam dôslednú prevenciu infekcie, dočasné vylúčenie pohlavného styku, kyselinu listovú a rozšírený prenatálny skríning vrátane cervikometrie. Ohľadom farmakologických rizík anestézie odporúčam konzultáciu na ambulancii klinickej farmakológie.

MUDr. Igor Bornay

Dobry vecer, zacala som spinit po pohlavnom styku a ked to neprestavalo sla som k dr.ten mi potvrdil tehotenstvo 5-6tyzden a ze ak neprestanem spinit dame duphaston.neprestala som a duphaston mam uz 5dni 2x1 ale nezabral tak som k nemu dostala este ascorutin uz 3dni 3x1 ale zatial nezabera a ja spinim stale.obcas hnedkaste obcas jasna krv. zacinam sa naozaj vazne bat o... (viac)

Veronika

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň. Liečba ktorú Vám odporučil Váš lekár je dostatočná. Okrem uvedenej liečby odporúčam zdravú životosprávu, vitamíny, vylúčiť pohlavný styk, kľudový režim a trpezlivosť. Ak sa napriek tomu intenzita krvácania zvýši odporúčam opakovať gynekologické (ultrazvukové) vyšetrenie.

MUDr. Igor Bornay

Dobry den.Chcem sa opytat,ci moze utrogestan ublizit babätku,ked ho vkladam do posvy 2×2 az do pohybov babätka.Absolvovala som u vas ivf a odporucili ste mi ho uzivat do 12 tt,no moja lekarka mi povedala,ze by ho nevysadzala az do prvych pohybov.Ja sa bojim,ci to nebude mat zly vplyv na babätko.

Monika

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň. Aj keď uvedený postup nie je odporúčaný nemal by Vášmu bábätku uškodiť.

MUDr. Igor Bornay

Dobry den, na 12DC som mala dominantný folikul 16mm a endometrium 6mm. Na druhý den mi bol podaný Pregnyl ako príprava na KET. Vždy ma boli vaječník ako rastie folikul, aj teraz, ale len od 7 do 10DC. Prebehla ovulacia? Mohlo sa stať ze sa folikul vstrebal a k ovulácii nedošlo? Nemôže to nejako negativne... (viac)

Lenka

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň. Aj keby k ovulácii nedošlo hormonálna podpora liekom Duphaston by mala byť pre udržanie tehotenstva dostatočná. Ak chcete zistiť či prebehla ovulácia odporúčam gynekologické ultrazvukové vyšetrenie.

MUDr. Igor Bornay

Dobry den,som v 12 tt po ket. No mam stale zlty vytok. Nic ma nesvrbi,ani nepali. Raz ho je viac,inokedy menej. Lekar mi robil stery, boli v poriadku, az na jeden test,ktory mi vysiel pozitivny na Streptokoka. Je ten zlty vytok v tehotenstve normalny?

Mary K

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň. Žltkastý vaginálny výtok v tehotenstve môže byť normálny.

MUDr. Igor Bornay

Dobry den, chcela by som sa spytat som v 36tt +1 den a moj syn dostal chorobu nohy, ruky usta, je virusova infekcia, velmi sa obavam ze som to dostala aj ja, zacinaju ma tiez svrbiet ruky a boli ma hrdlo. Je nejake riziko pre babatko? Ako mam prosim postupovat. Dakujem velmi pekne za odpoved

Klaudia

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň. V prípade choroby ruka, ústa, noha v tehotenstve je riziko poškodenia plodu nízke. Komplikácie bývajú zriedkavé. Ak by ste ochorela tesne pred pôrodom môže dôjsť k prenosu infekcie na novorodenca. Väčšina detí narodených s chorobou ruka, ústa, noha má iba mierne príznaky. Sporadicky môže dôjsť k vážnejším komplikáciám s orgánovým postihnutím. Liečba v tehotenstve je symptomatická. Zvýšte príjem vitamínov a tekutín. Jedzte ľahšiu zdravšiu stravu. Vyhýbajte sa priamemu slnku. Čo najviac oddychujte. Určite o chorobe informujte Vášho gynekológa a všeobecného lekára.

MUDr. Igor Bornay

Dobry den, bolo mi povedane, ze mozem vysadit Progesteron po ukonceni 9. tt. Nie je to este prilis skoro ci uz naozaj nie je potrebne ho uzivat?

Z.

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň. Vysadzovanie závisí od indikácie a lekára. V našom centre štandardne odporúčame vysadzovanie gestagénov v 12. týždni tehotenstva postupným znižovaním dávky.

MUDr. Igor Bornay

Dobry den, chcela by som sa opytat som 6.den po et. od rana som zacala spinit a dnes by som mala dostat menzes. Chcem sa spytat znamena to, ze sa embryo neujalo,ale sa nemam stresovat?Bojim sa ze ked pridem k vam na krv, tak sa dozviem zlu spravu :(uz som z toho zufala.dakujem.Beriem 2x2 utrogestan.

Katka

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň. Špinenie po embryotransfere neznamená neúspech. Pokračujte v užívaní Utrogestanu až do odberu krvného tehotenského testu. Dávku zavádzanú do pošvy zvýšte na 3x2 tbl denne. V prípade silnejšieho krvácania prejdite na užívanie cez ústa v dávke 3x1 tbl denne.

MUDr. Igor Bornay

Dobrý deň, chcela by som sa spýtať, ak mám kyselinu listovú 800 a som v prvom trimestri, či užívanie 2 tabliet denne nie je nebezpečné. Ďakujem

Lucia

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň. Súčasné odporúčania pre bezpečný príjem kyseliny listovej v prvom trimestri gravidity sú 400-800 ug denne.

MUDr. Igor Bornay

dobrý deň, chcela by som sa spýtať bola som na amniocentéze kde mi vyšli všetky výsledky v poriadku a teraz mám dvojročnú dcérku a bol jej zistený turnerov syndrom 45XO v mozaike v 52 percentách chcela by som vedieť kde sa stala chyba a ako to je možné kedže aj všetky... (viac)

martina

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň. Pohlavný chromozóm X sa u Vašej dcéry stratil v skorom štádiu embryonálneho vývinu. Falošne negatívny výsledok amniocentézy a ultrazvukových vyšetrení je možné vysvetliť spomínaným mosaicizmom. Znaky a symptómy Turnerovho syndrómu v mozaike môžu byť relatívne mierne. Pre podrobnejšie informácie odporúčam konzultáciu s klinickým genetikom.

MUDr. Igor Bornay

Dobrý deň, chcela by som sa opýtať, či je to v poriadku: Som 6. deň po IUI, beriem progesterón každých 12 hod. zo spodu. Mám veľmi citlivú vagínu. niekedy sa stane, že po utretí toaletným papierom sa rozkrvácam. Je to jasne červená krv. Trvá to niekedy len pár minút,... (viac)

Ela

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň. Odporúčam Vám gynekologické vyšetrenie. Bez neho nie je možné určiť zdroj spomínaného krvácania.

MUDr. Igor Bornay

Dobry den, Dnes som 11+6 tt po KET vo vasom centre. Moj lekar mi vcera predpisal este jedno balenie Utrogestanu. Vkladam 2-2-2. Po dobrati tohto balenia ho mam naraz vysadit. Moze sa to? Nemusim postupne znizovat davku? A ked robil ultrazvuk cez posvu,skoro nic nebolo vidno, povedal,ze je to uz vysoko a urobil ultrazvuk cez brusko,nemohol poriadne urobit merania,lebo... (viac)

Mary K

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň. Utrogestan po 12. týždni tehotenstva môžete vysadiť náhle aj postupne. V našom centre odporúčame postupné znižovanie dávky. Ultrazvukové vyšetrenie môže byť limitované mnohými faktormi.

MUDr. Igor Bornay

Dobry den , akurat dnes nam po IVF vysli pozitivne vysledky a zajtra by sme mali ist autom do chorvatska -cca 5-6 hodin cesty autom. Mali by sme cestu zrusit? Dovolenka je len na 4 dni dni.

Petra

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň. V prípade, že boli IVF a výsledky Vašich vyšetrení v norme a cítite sa na to, môžete ísť. Dohodnite si termín najbližšej kontroly, zabezpečte dostatok liekov, pribaľte svoju zdravotnú dokumentáciu, pite veľa tekutín, majte častejšie  a dlhšie prestávky spojené s pohybovou aktivitou, vyvarujte sa priamemu slnku, dodržujte hygienické opatrenia a nejedzte exotické jedlá.

MUDr. Igor Bornay

Dobry den.ja uz som vam pisala,ale moj problem sa zhorsuje.som v 11.tt po ket a trapi ma neuveritelna zapcha.utrogestan som znizila na 1-0-1.pijem vodu.jem zdravo.skusala som uz vsetko.lan.vlocky.vlakninu.fruktolax.mahnezium.saraticu.slivky.stavy.stolica je jak kame.nejde zo mna von.mam bolesti.musim velmi tlacit.viete mi prosim poradit ako predist zspche?a moze to... (viac)

jaroslava golanova

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň. Odporúčam voľnopredajný liek Lactecon v dávke 45ml denne ráno. Po 7 dňoch užívania prosím napíšte či sa Váš problém zlepšil.

MUDr. Igor Bornay

Dobrý deň. Prežívam teraz ťažkú fázu v mojom živote. Po IVF ET (2.5.2016) dvoch 5 dňových balastocist sa nám zachytila jedna. Po prvom ultrazvuku všetko bolo Ok. Pokračovala som v užívaní liekov( Progesteron, Extrimax, Prednizon, a Fraxiparin). Mala som aj hyperstymulačny syndróm. Ale keď že... (viac)

Vita

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň. Odporúčania ohľadom plánovania kryoembryotransferu (KET) po kyretáži dutiny maternice sú individuálne. Štandardne odporúčame KET po troch mesiacoch. V skupine pacientok do 35 rokov je v našom centre pravdepodobnosť otehotnenia po jednom kryoembryotransfere približne 64%.

MUDr. Igor Bornay

Dobrý deň. Prosím Vás o informáciu ohľadom nasledovného: tento mesiac už 3. krát po ovulácii užívam Duphaston 2x1. Včera som ho užívala 13 deň. Včera som mala 14 dní po ovulácii. A dnes zavčasu ráno som zbadala, že začínam mať menštruáciu. Je to vôbec... (viac)

Slávka

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň, Duphaston je vhodné nasadzovať až povulácii na 10-12 dní. Vhodná je návšteva centra asistovanej reprodukcie s určením ďalšieho postupu v snahe otehotnieť. 

MUDr. Krajkovič Peter

Dobrý deň. V septembri resp. v októbri (podľa UZ vyšetrení) by sme chceli u Vás v sanatóriu Helios absolvovať KET. Moja gynekologička mi predpísala liek Acidum folicum Léčiva (kys. listová 10 mg) v dávkovaní 1 x 1 tabletu denne. Zároveň mi bol predpísaný aj Magnerot v... (viac)

Silvia

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň, je jedno aký preparát s kyselinou listovou budete pred tehotenstvom užívať, nie je však vhodné kombinovať viaceré preparáty naraz.

MUDr. Krajkovič Peter

Dobrý den.Chcem sa opytat ci sa da hned po menstruacii otehotniet.Dakujem za odpoved.

Renáta

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň, ak Vám menštruácia trvá dlhšie a ovulácia prebieha skôr, je možné, že k otehotneniu dôjde aj napríklad 7-8 dní od prvého dňa cyklu.

MUDr. Starovecká Katarína

Dobrý deň. Som objednaná v 12 tt na tehotenský ultrazvuk, môže na vyšertenie prísť so mnou aj partner?

Karolína

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň, na UZ vyšetrenie realizované u nás môže s Vami prísť aj rodinný príslušník, či iná blízka osoba.

MUDr. Starovecká Katarína

Dobrý deň, bolo mi zistené PCO a následne nasadený clostylbegyt pre otehotnenie, folikul stále pekne dorástol avšak samovoľne nikdy nepraskne. Môj gynekológ mi pichá pregnyl, ale až pri veľkosti 30-31 mm, podľa neho dovtedy nie je zrelý. Chcela by som sa opýtať, či je takýto... (viac)

lucia

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň, Pregnyl doporučujeme aplikovať pri veľkosti folikulu od 18-24mm. Pri veľkosti 30mm sa už jedná o folikulárnu cystu a aplikácia Pregnylu je už zbytočná.

MUDr. Starovecká Katarína

Dobry den; chcela by som sa informovat; v ktorom tyzdni je najvhodnejsie podstupit 4D sono? Aky dlhy cas predtym treba zavolat a objednat sa? Dakujem

Lenka

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

4D ultrazvuk je ideálne realizovať medzi 25. - 27. týždňom tehotenstva. O možných termínoch sa informujte cez našu recepciu.

MUDr. Starovecká Katarína

Dobry den, som tesne pred porodom (3.7) a vsade ma strasia, ze deti po ivf sa rodia cisarskym, ze maju vo velkom pocte adaptacne problemy, ze sa zvycajne urychluje porod oxytocinom..... Cele tehotenstvo mam bez problemov, citim sa skvele, pribrala som len 6 kil, maly mal pred dvoma tyzdnami 3200 g. Ak by ma chceli prehovorit na cisarsky, ako mam argumentovat, ze chcem... (viac)

zuzana

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň, vedenie pôrodu v tehotenstve po IVF sa riadi vo všeobecnosti rovnakými pravidlami ako tehotenstvo po spontánnej koncepcii. Pokiaľ nie je žiadna pôrodnícka či iná indikácia k cisárskemu rezu, len fakt, že ste po IVF nestačí. Rozhodnutie o epidurálnej analgéze je na Vás. Záleží od Vášho prahu vnímania bolesti. Držíme  palce.

MUDr. Starovecká Katarína

Dobry den možem sa opytať som v 20+6 tt a od začiatku mavam nprijemne vytoky zlte a pachnu doktor m bral zakaždym vyter vraj všetko v poriadku no pred mesiacom mi zistil už streptokoka dal mi macmiror ktory som vybrala val mi na prekonrolovanie opeť vyter streptokok preliečeni no vyskočila mi bakteria protect tak nejak to nazval lekar nasadil mi antibiotika... (viac)

Petronela

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň, pošvová infekcia v tehotenstve sa lieči prevažne lokálnymi antibiotikami alebo antimykotikami. Aby sa predišlo rozšíreniu infekcie na krčok eventuálne plodové obaly. K takémuto stavu ale dochádza výnimočne. Najčastejšie môže vaginálna infekcia spôsobiť predčasný odtok plodovej vody a predčasný pôrod. Pokiaľ vyberiete liečbu podľa doporučenia riziká sú minimálne. Vyliečená infekcia plod neohrozuje.

MUDr. Starovecká Katarína

Dobry den, 9.6. som podstupila u Vas inseminaciu, zial neuspesne. Tento mesiac ju podstupime znova. Rada by som sa opytala, ake bude nasledne riesenie. Na sedeni sme sa dohodli ze to skusime 2 krat a ak sa nepodari, pojdeme na umele oplodnenie. Bolo by mozne umele oplodnenie absolvovat hned v auguste, alebo tomu predchadza este nejaka hormonalna liecba. Kedy si mam... (viac)

Dagmar Gazíková

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň, pred požiadaním poisťovne o úhradu IVF u Vás je potrebné zrealizovať ešte jedenkrát IUI a kontrolný spermiogram partnera, inak by poisťovňa žiadosť neschválila.  Naplánovanie inseminácie aj pohovor IVF je možné zrealizovať v jeden deň, treba sa však objednať prostredníctvom recepcie na konzultáciu 10.-11. deň cyklu.

MUDr. Cuľbová Martina PhD.

Dobrý deň,aká je šanca že by som bola tehotná po IVF prvý pokus,ale z krvi mi povedali že je to negatívne ale zatiaľ menstruacia neprišla.Moze byt že by sa ten výsledok zmenil?Len som začala špiniť.Mam 16den po IVF.Dakujem.

Evka

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň, v prípade, že krvný tehotenský test bol negatívny, znamená to, že nie ste tehotná. Menštruácia by sa mala dostaviť pár dní po vysadení Utrogestanu/Duphastonu....

MUDr. Cuľbová Martina PhD.

Dobry den, chcela by som sa spytat zistila som, ze som tehotna v 5 tyzdni zacala som uzivat duphaston 2x1 tabletku denne 10 dni za mesiac ako si ho mam davkovat v tehotenstve? chcela by som predist potratu uz som Ich Mala 2... Dakujem

Katka

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň, v tehotenstve sa Duphaston zvyčajne užíva nepretržite v dávke 2x1 tableta denne do ukončeného 12. týždňa. Samozrejme o presnom postupe sa treba poradiť s Vašim obvodným gynekológom.

MUDr. Cuľbová Martina PhD.

Dobrý ďeň, v prvom rade by som sa chcela zo srdca poďakovať celému tímu. Som úspešne po prvom IVF a práve mi prebieha 8my tyždeň tehotenstva. Od stimulácie som ostala na PN, robím čašníčku a nechcem nič riskovať. Zatiaľ prebieha všetko v poriadku. Chcem sa spýtať, či po 12tom... (viac)

Martina

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň, ohľadom termínu pôrodu nás prosím kontaktujte telefonicky alebo mailom. Plávanie v tehotenstve síce prospešné je, no v náchylnosť na vznik infekcií je vyššia. Určite sa treba vyhýbať bazénom s teplou vodou. Čo sa týka pohybovej aktivity, vhodné sú cviky určené pre tehotené ženy.

MUDr. Cuľbová Martina PhD.

Dobry den mam za sebou neuspesne et a som dohodnuta z doktorkou ze mozem podstupit ket nasledujuci ciklus no nakolko bez pomoci nemam menzes bol mi predpisany duphastom vlastne mi bolo vypocitany od doktorky 16 den od posledneho menzesu zacat ho brat 2krat dene kedy by som asi mala ocakavat menzes ? Za skoru odpoved vopred dakujem

Ela

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň, menštruácia by sa mala dostaviť do týždňa po doužívaní Duphastonu.

MUDr. Cuľbová Martina PhD.

Dobrý deň, chcela by som sa spýtať: Som po umelom oplodnení v 4-5. týždni tehotenstva. Užívam, teda vkladám si utrogestan 3x denne po 2 tabletky. Je potrebné užívať aj nejaké vitamíny ako kyselinu listovú, zinok a iné.....? Čo by ste odporučili? Ďakujem

Monika

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň, užívanie rôznych vitamínov v tehotenstve nie je nutné, pokiaľ máte pestrú stravu. Môžete užívať kyselinu listovú.

MUDr. Cuľbová Martina PhD.

Dobrý deň, mám za sebou 3 potraty, z toho prvý bol v 6 mesiaci tehotenstva kvôli náhlemu vysokému tlaku. Ďalšie 2 boli zaml. potraty. Manželov spermiogram bol v poriadku. Prosím Vás odporúčali by ste nám genetické testy? Bojím sa ich, mohli by ukázať, že s manželom už... (viac)

Mirka

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň, ideálne by bolo objednať sa na konzultáciu kde si vysvetlíme možnosti.

MUDr. Cuľbová Martina PhD.

Dobry den chcem sa opytat, ci moze mat zena v tehotenstve pri dvojickach po IVF orgazmus, ci to nemoze poskodit babätka alebo vzniknut nejake problemy . Som uz v 2 trimestri doteraz sme boli bez . Dakujem za odpoved

Xx

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň, pokiaľ nemáte ťažkosti (nekrvácate, nešpiníte, nemáte bolesti...) tak môžete žiť pohlavným životom.

MUDr. Cuľbová Martina PhD.

Dobrý deň, ešte len začíname prvú fázu IVF, t.j. štvrtý deň beriem tabletky Provera. Dnes (19DC) som mala slabé (nečakané) krvácanie. Je to v poriadku? Ďakujem za odpoveď.

Veronika

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň. Áno, je to normálne. V prípade, že je krvácanie naozaj slabé pokračujte v užívaní tabliet Provera podľa vopred stanoveného rozpisu.

MUDr. Igor Bornay

Dobrý deň. Chcela by som sa opýtať, či by po 1. Missed abortion nebolo vhodné spraviť vyšetrenie zrážanlivosti krvi na odhalenie možnej poruchy - trombofílie. V mojom prípade bola v 8. týždni už preukázaná srdcová akcia plodu. Následne (zrejme v 9. týždni) bol rast plodu... (viac)

Silvia

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň. Potraty v 1. trimestri sú veľmi časté. Viac ako polovica z nich vzniká z genetických príčin. Špecializované vyšetrenia sú za štandardných okolností odporúčané až po 2-3 potratoch. Dlhodobé užívanie Duphastonu na reguláciu menštruačného cyklu potraty nespôsobuje.

MUDr. Igor Bornay

dobrý den, uz dlhsie ma trapili problemy s travenim brala som aj antibiotika na zapal yaludka a helikobaktera v zaludku koncom decembra po dobrati mi bolo stale zle ale vzsledkz vychadzali v poriadku, medzitým som otehotnela a rozhodla som sa pre kompletnz odber krvi ohladom travenia u jedneho internistu a vysledkz vysli ye ma toxoplazmozu, nepovedal mi k... (viac)

mama

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň. V prípade podozrenia na toxoplazmovú infekciu v gravidite odporúčam vyšetrenie na infektologickej ambulancii.

MUDr. Igor Bornay

Dobrý deň, mám otázočku...som po odbere vajíčok a teraz beriem vaginálne tablety utrogestan. Chem sa opýtať ak pôjdem na vklad oplodneného embria mám si tie tablety ráno aj tak vložiť alebo nie...

Lenka

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň. V deň vkladu embrya si Utrogestan ráno do pošvy nezavádzajte. Vložíte ho až po embryotransfere.

MUDr. Igor Bornay

Dobry den,som v 7tt tehitenstva.ked som bola v 6. zacala som slabunko krvacat.len na papieri. sla som na pohotovost.tam mi nezistili nic take.tak som sla domov s duphastonom 1x1tbl a magnezium vecer.plod bol velky na scvoj tyzden aj akcia srdiecka. do troch dni to spknenie bolo len tak raz za den.ale poobede na toaletnom papieri cerstva krv.sla som k mojmu gynekologovi.na... (viac)

zuzana b

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň. Gestagény (Duphaston, progesterónové injekcie) sú používané aj v prípadoch nízkej hladiny progesterónu u hroziaceho potratu. Sú podávané perorálne aj injekčne. Injekčný progesterón v depotnej fome má v porovnaní s perorálnym predĺžený účinok. Nepoznám presný druh injekcií ktoré Vám podal Váš lekár. Predpokladám však, že Vám poskytol odporúčania ohľadom  ďalšieho postupu. Dávku Duphastonu by som na Vašom mieste svojvoľne nezvyšoval. Krvácanie môže prestať kedykoľvek avšak predpovedať kedy presne je žiaľ nemožné. Ako podporná liečba je odporúčané telesné šetrenie (PN), zákaz pohlavného styku a zdravá životospráva.

MUDr. Igor Bornay
Meno *:
E-mail *:
Napíšte číslicami "dvadsaťdva" *:
Vaša otázka *:
* položky nutné k odoslaniu.
Odoslať!
Fotogalérie
Fotogaléria
Fotogaléria Sanatória Helios
prim. MUDr. Pavel Texl
prim. MUDr. Pavel Texl
Odborný garant
MUDr. Peter Krajkovič
MUDr. Peter Krajkovič
Vedúci lekár
Mgr. Jana Mikulová
Mgr. Jana Mikulová
Vedúca koordinátorka
MUDr. Martina Cuľbová, PhD.
MUDr. Martina Cuľbová, PhD.
Gynekológ
MUDr. Katarína Starovecká
MUDr. Katarína Starovecká
Gynekológ
Mgr. Tatiana Košarišťanová
Mgr. Tatiana Košarišťanová
Vedúca embryologického laboratória
MUDr. Benedikta Svitačová
MUDr. Benedikta Svitačová
Anesteziológ
Iveta Jamrišková
Iveta Jamrišková
Vedúca sestra
Nový lekár-gynekológ v našom centre

Aktuality

2016-07-08

Nový lekár-gynekológ v našom centre

Tím pracovníkov Sanatória Helios v Martine má nového člena, je ním MUDr. Igor Bornay.

Viac

Prečo Sanatorium Helios

 
1

Skúsenosti


2

Spolupráca


3

Bezplatné konzultácie


4

Hľadáme riešenie


5

Kvalita


6

7 dní v týždni


7

Výber metódy


8

Predĺžená kultivácia


9

Transfer jedného embrya


10

Objednanie


11

Technológie


12

Metóda mrazenia


13

Prví na Slovensku


14

Program darcovstva gamét


15

Kvalitná starostlivosť
