Na vaše otázky odpovedajú:
MUDr. Martina Cuľbová, PhD.
MUDr. Martina Cuľbová, PhD.
Gynekológ
MUDr. Katarína Starovecká
MUDr. Katarína Starovecká
Gynekológ
Mgr. Jana Janáková
Mgr. Jana Janáková
Koordinátorka IVF
MUDr. Peter Krajkovič
MUDr. Peter Krajkovič
Vedúci lekár
« späť

Diskusia

Abecedný zoznam kľúčových slov:
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Chcem sa opýtať

Dobry den, aky presny je test HCG z krvi na 8 den po ET? Dakujem.

Maria

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň. Optimálne je odobrať krv na hCG po embryotransfere na 14.deň. Najskôr to má význam na 10.deň po ET. Odber krvi 8.deň je zbytočne zavčasu, výsledok nemusí byť jednoznačný, aj tak by bolo potrebné ho zopakovať o pár dní.

MUDr. Martina Cuľbová, PhD.
Kľúčové slová: HCG po ET

ak by nebolo uspesne ET,k menstruacnemu krvacaniu dojde podla povodneho cyklu? dakujem. hanka

hanka

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň. Po ET sa štandardne aplikuje progesterón /Utrogestan, Duphaston, Lutenyl, Crinone/, ktorý do určitej miery nástup menštruácie potláča. V prípade neúspešného ET teda menštruačné krvávanie môže prísť s oneskorením a môže mať aj iný charakter a dĺžku trvania.

MUDr. Martina Cuľbová, PhD.
Kľúčové slová: menštruácia po ET

Dobrý deň, som v 9. týždni tehotenstva, chystám sa k zubárovi, ktorý mi bude aplikovať lokálnu anestézu. Je informovaný o tom, že som tehotná. Chcem Vás poprosiť o radu, či je bezpečné, nechať si pichnúť injekciu (alebo je vhodné počkať až do druhého trimestra,... (viac)

Lucia

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň. Pokiaľ je Váš zubár informovaný o Vašom tehotenstve, prispôsobí tomu aj výber medikácie, určite ošetrenie zubov neodkladajte.

MUDr. Martina Cuľbová, PhD.
Kľúčové slová: zubné ošetrenie v tehotenstve

Dobrý večer, chcela by som sa informovať ohľadom IUI. Dá sa robiť zákrok v iný deň ako odber spermií? Teda že by sa odobrali spermie a o niekoľko dní sa naplánuje IUI? Ďakujem Eva

Eva

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň. Pokiaľ by sme robili odber spermií iný deň ako IUI, bolo by nevyhnutné spermie partnera zamraziť. V takom prípade by sa partner musel objednať vopred na mrazenie vzorky spermií /ktoré by si hradil/ a v deň mrazenia by sme uňho odobrali krv na infekčné serológie /bez týchto výsledkov nemôžeme biologický materiál mraziť/. Následne v deň IUI by sme vzorku rozmrazili.

MUDr. Martina Cuľbová, PhD.
Kľúčové slová: mrazenie spermií pred IUI

Dobry den pisem vam este raz nakolko muz nevedel vysvetlit co znamena co bol na spermiogramee. Zaver: Astheno-teratozoospermia.Hypospermia.Zvysene pH,aglutinacie,Leukocytospermia! Vysoka bunkovost.Zvysena fragmentacia DNA,ASA na spermiach IgG v norme,IgA slabo pozit.(moze poukazovat na urogenitalnu infekciu) nezrele spermie v norme,Patologia spermii poukazuje na mozne... (viac)

Patrícia

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň. Astenoteratozoospermia znamená znížená pohyblivosť a horší tvar spermií, leukocytospermia a vysoká bunkovosť poukazujú na pravdepodobný zápal - bolo by vhodné absolvovať urologické vyšetrenie a pri potvrdení infekcie ju cielene preliečiť. Zvýšená fragmentácia DNA spermií znamená vyššie percento spermií s poškodenou genetickou informáciou, čo môže viesť k neplodnosti alebo opakovaným tehotenským stratám. Okrem urologického vyšetrenia je vhodné nasadiť vitamíny /C, E, zinok, selén, Tribulus/ a skontrolovať spermiogram o 2-3 mesiace. Pokiaľ nenastane zlepšenie, je indikované umelé oplodnenie /IVF/.

MUDr. Martina Cuľbová, PhD.
Kľúčové slová: fragmentácia DNA spermií, astenoteratospermia, leukocytospermia

Dobrý deň, v 11+4tt mi bolo robené NT, kde mi vyšla hodnota 2,0 (v najhrubšom mieste, inak 1,8-1,9). Nosová kostička bola prítomná. Dr. povedal, že je to v poriadku, že norma je do 3,0. Na internete som sa dočítala, že norma je do 2,5. Aká je teda norma? a je môj výsledok v poriadku?... (viac)

Miroslava Budošová

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň. Výsledok NT plodu u Vás je v rozmedzí normálnych hodnôt, patologické hodnoty sú až nad 3mm. Ultrazvukové aj krvné testy v tehotenstve sú len skríningové - majú vyhľadať rizikú populáciu, ktorú je potrebné dodiagnostikovať náročnejšími metódami. Pozitívne výsledky teda nemusia vždy automaticky znamenať poškodenie plodu a naopak negatívne výsledky nevylučujú 100% genetickú alebo inú abnormalitu plodu. Presná diagnostika je možná odberom plodovej vody /amniocentézou/. Tú doporučuje v prípade potreby genetik na základe krvných a ultrazvukových nálezov.

MUDr. Martina Cuľbová, PhD.
Kľúčové slová: NT plodu

Dobry den, momentalne stimulujem na moje druhe ivf.Na kontrolno, sone v 9 dc som mala vysku endometria 11 mm. Nemoze takato vacsia sliznica robit problem s uhniezdenim embryja. Dakujem velmi pekne za odpoved.

dominika

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň. Výška endometria 11mm je úplne v poriadku, je vhodná na embryotransfer. Držíme palce!

MUDr. Martina Cuľbová, PhD.
Kľúčové slová: výška endometria

Dobrý deň, mala by som na Vás jednu otázku. S manželom sa pokúšame o babätko, ale bezvýsledne. Preto sme navštívili centrum reprodukovanej asistencie, kde nám robili testy. Manžel má dostatok spermií, ale majú nižšiu pohyblivosť a tvar. Mne zistili... (viac)

zuzana

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň. Šancu na vlastné bábätko určite máte. No pokiaľ je u partnera znížená pohyblivosť aj horší tvar spermií /astenoteratospermia/ a u Vás prítomné protilátky proti spermiám, je šanca na prirodzené otehotnenie znížená. Skúste partnerovi nasadť vitamíny /C, E, zinok, selén, Tribulus/ na 2-3 mesiace a zrealizovať potom kontrolný spermiogram. Pokiaľ bude nález pretrvávať, doporučujem Vám skôr umelé oplodnenie /IVF/, pri ktorom máte šancu otehotnieť neporovnateľne vyššiu.

MUDr. Martina Cuľbová, PhD.
Kľúčové slová: astenoteratospermia

Dobry den,tak dnes sa dozvedela že je to zas negativne.Už som postupila 2krat ET a 2krat KET ja som podla Dr. zdrava vo mne nieje problem, manžel ma oligoasthenspermie.Embryologička nam povedala že embria su kvalitne tak potom kde može byt chyba už som s toho zufala.Budem rada za odpoved dakujem

monika

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň. Doporučujem Vám doplniť genetické vyšetrenie Vás aj Vášho partnera, u partnera test fragmentácie DNA spermií /je možné vyšetriť pri počte spermií nad 5mil/ml/. Bolo by vhodné u Vás doplniť vyšetrenie protilátok proti trofoblastu /placente plodu/ a ev. zvážiť aj hysteroskopiu /optické vyšetrenie dutiny maternice/. V novom IVF cykle je možné geneticky vyšetriť samotné embryá /predimplantačná genetická diagnostika embryí aCGH/.

MUDr. Martina Cuľbová, PhD.
Kľúčové slová: neúspešné IVF

Dobrý den, chcela by som sa opýtať, ci možem dva týždne po kyretazi letieť na dovolenku do Turecka a kúpať sa v mori. Dakujem pekne.

Janka H.

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň. Pokiaľ mala kyretáž nekomplikovaný priebeh a už nekrvácate, môžete ísť na dovolenku aj sa kúpať v mori.

MUDr. Martina Cuľbová, PhD.
Kľúčové slová: dovolenka po kyretáži

Dobry den. po dlhsej dobe sa zasa hlasim. mam na Vas jednu otazocku.pred 4 dnami som bola na Hysterosalpingografii (HSG) a bolo mi zistene (ako som aj predpokladala) na vajcovode co este mamje sactosalpix a je neprichodny (zrastene a zlepene fimbrie.).ten sactosalpinx v ten den bol aj dost velky....a teraz neviem ci si ho mam dat odstranit alebo spriechodnit pomocou... (viac)

Leony

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň. Spriechodňovanie sactosalpingu /rozšíreného a nepriechodného vajíčkovodu/ nemá veľký význam - plne obnoviť funkčnosť už raz poškodeného vajíčkovodu sa zvyčajne nepodarí, skôr je následne riziko vzniku mimomaternicovej tehotnosti. Ak plánujete liečbu neplodnosti pomocou IVF, doporučovala by som radšej sactosalpinx odstrániť. Obsah sactosalpingu sa totiž môže intermitentne vyprázňovať do dutiny maternice a znižuje tak úspešosť IVF.

MUDr. Martina Cuľbová, PhD.
Kľúčové slová: sactosalpinx

Dobrý deň, chcela by som sa informovať ako je to pri IUI s možnosťou mať dvojičky, síce túto možnosť úplne nevylučujeme ale už teraz vieme, že dvojičky asi nie dá sa tomu vyhnúť, či to treba brať automaticky pri IUI=väčšia pravdepodobnosť na dvojčatá.ďakujem

Veronika

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň. Pokiaľ pred insemináciou užívate Clostilbegyt a dozreje Vám viac ako jeden folikul, riziko vzniku viacpočetného tehotenstva je zvýšené oproti bežnému cyklu. Predísť sa mu dá tak, že pred insemináciou Clostilbegyt nebudete užívať a IUI naplánujeme len pri jednom dominantnom folikule. V takom prípade je riziko dvojičiek minimálne /jednovaječné dvojčatá/.

MUDr. Martina Cuľbová, PhD.
Kľúčové slová: inseminácia, viacpočetné tehotenstvo

Dobry den mam 24rokov a pred tyzdnom mi gynekolog nasiel cystu na pravom vajecniku. Endometrioznu cystu. Tzv.cokoladovu (vysvetlil mi to pri vysetreni sono-ze tam mam krv preto je to take tmave)o velkosti 5x4 centimetre. Ze raj treba pockat do menstruacie ci to neprejde samo. Mam neustale bolesti na pravej strane podbruska.su to neprijemne tupe bolesti prirovnala by som... (viac)

Adriana

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň. Endometrióza je ochorenia, pri ktorom sa výstelka z maternice nachádza aj mimo nej - kdekoľvek v malej panve, niekedy aj v brušnej dutine. Môže vytvárať drobné ložiská, zrasty a endometriózne cysty na vaječníkoch. Pokiaľ cysta na vaječníku u Vás má vzhľad endometrióznej, bude pretrvávať aj v nasledujúcich cykloch a spôsobuje Vám bolesti, pravdepodobne sa o endometriózu jedná. Jej liečba môže byť chirurgická /odstránenie cýst, spálenie ložísk, uvoľnenie zrastov/ alebo hormonálna. Najlepšou liečbou endometriózy je tehotenstvo, keďže počas neho máte zastavený cyklus a aj progresia endometriózy je potlačená. Endometrióza je progresívne ochorenie - cysty sa môžu zväčšovať, môže sa rozširovať aj na ďalší vaječník a postupne tkanivo vaječníkov poškodzovať, obmedzovať pohyblivosť vajíčkovodov a tým viesť k neplodnosti. O postupe liečby vo Vašom prípade sa môžete poradiť s Vaším gynekológom.

MUDr. Martina Cuľbová, PhD.
Kľúčové slová: endometrióza

dobry vecer chcem sa opytat moj priatel bol v miulosti operovany na pruh ma male semenniky a na spg nam vysli vysledky oligospr.bral macu a kotvicnik a teraz profertil.nepije nefajci robi kamionistu.mame skusit fertilup alebo podla vas je nadej ze budeme mat babo?a ked sa dame na umele oplodnenie mame sancu ze sa to podari?ja by som mala byt v poriadku.nevieme kam dalej... (viac)

Alžbeta Drgoňová

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň. Pri oligospermii doporučujeme úpravu životosprávy, užívanie vitamínov a kontrolný spermiogram o 2-3 mesiace. Pokiaľ nález pretrváva, je indikované umelé oplodnenie. Šanca na prirodzené otehotnenie pri tejto diagnóze je veľmi nízka, ale v cykle umelého otehotnenia máte reálnu šancu otehotnieť - na oplodnenie Vašich vajíčok stačí pár pohyblivých dobrých spermií. V prípade záujmu sa k nám môžete objednať cez recepciu na konzultáciu /v ten deň je možné zrealizovať kontrolný spermiogram  partnera  u nás/ a na základe výsledkov všetkých vyšetrení Vám doporučíme aj vysvetlíme optimálny liečbený postup vo Vašom prípade.

MUDr. Martina Cuľbová, PhD.
Kľúčové slová: oligospermia

Dobrý deň, chcela by som sa opýtať ohľadom hysteroskopii. Mala som ju podstúpiť už v júli, lenže som mala rozhádzaný cyklus /slabé špinenie od 15.7., 22.7. a 27.7. každé 2- 3 dni/. Volala som s pánom doktorom Krajkovičom, ktorý mi odporučil, aby som navštivila svojho... (viac)

Jana

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň. Interné predoperačné vyšetrenie z júla by sme mohli akceptovať, treba ale odobrať znovu krv ráno nalačno podľa rozpisu k internému vyšetreniu /krvný obraz, zrážacie faktory, základná biochémia, minerály/. S výsledkami si môžete u nás dohodnúť termín zákroku telefonicky podľa Vášho cyklu.

MUDr. Martina Cuľbová, PhD.
Kľúčové slová: vyšetrenia pred hysteroskopiou

Dobry den, pre nedavnom som podstupila prve IVF, prvy vklad...neviem preco, ci to bolo tym, ze som vypila velmi vela vody pred vkladom alebo to bolo z ineho dovodu, ale vklad bol dost neprijemny, doktor mi opakoval aby som sa uvolnila, ale nedalo sa mi, mam podobny problem ked mi robia ster z krcku maternice...proste som velmi napata.... Prosim Vas, je nieco na uvolnenie... (viac)

Lenka

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň. Skúste ísť na embryotransfer s mierne naplneným močovým mechúrom. Nie je nutné, aby bol preplnený - vedie to len k nepríjemnému pocitu a zvýšenému napätiu celého podbruška. Na dobré zviditeľnenie maternice stačí malé množstvo tekutiny v močovom mechúre. Počas embryotransferu sa snažte sústrediť na Váš cieľ - tehotenstvo, dýchať pokojne a nezdvíhať panvu z podložky. Držíme palce!

MUDr. Martina Cuľbová, PhD.
Kľúčové slová: embryotransfer

Dobry den, chcela by som sa spytat na par doplnujucich otazok ohladom IVF. Podstupila som uz 1xIVF, zial nepodarilo sa mi otehotniet. Mala som vela vajicok, ale len jedno embryo. Uz som vypisala tlacivo aj na druhe IVF, avsak zabudla som sa spytat, ci budem stimulovana rovnakymi liekmi - respektive, povedali mi, ze dostanem rovnake... Na stimulaciu som reagovala velmi... (viac)

silvia

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň, nakoľko bol počet vajíčok získaných pri stimulácii dostatočný, na spomínané lieky ste reagovala dobre. Kvalita oocytov nie je závislá od typu preparátu FSH. To, že sa vyvinulo iba jedno embryo, nesúvisí s použitými liekmi alebo počtom vajíčok. Pri druhom cykle absolvujete aj embryologický pohovor, kde sa spolu s embryológom dohodnete na prípadnej zmene metodiky oplodňovania oocytov. Ak Vám nebolo doporučené, bolo by vhodné ešte zrealizovať genetické vyšetrenie Vás aj Vášho partnera, zlý vývoj embryí môže byť totiž podmienený geneticky.

MUDr. Starovecká Katarína
Kľúčové slová: jedno embryo po IVF

Dobry den, chcela by som sa opytat, co po KET mozem a co nie. Som dnes este len 1 den po KET, v sobotu ideme na svadbu. Mozem tancovat? Alebo to moze uskodit? A co sa tyka kupalisk a wellnes, comu by som sa mala vyhnut? Dakujem.

Deny

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň, bežná pohybová aktivita nie je zakázaná, nedoporučuje sa nadmerné fyzické zaťaženie (cvičenie v posilovni, dvíhanie ťažkých bremien...). Kúpanie vo verejných kúpaliskách samozrejme nie je možné, nakoľko si vkladáte do pošvy Utrogestan a taktiež hrozí riziko zanesenia infekcie. sauny a slnenie tiež nie je vhodné.

MUDr. Starovecká Katarína
Kľúčové slová: režim po KET

Dobry den, tento mesiac mam u Vas planovanu IUI, potom planujem dovolenku, preto sa Vas chcem opytat, ci musi byt krvny tehotensky test robeny na 14 den, alebo moze byt posunuty na 15 den, kedze sa mi to krizi s dovolenkou. Predpokladam ze kupat sa mozem po IUI? dakujem pekne

basa

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň, tehotenský test po inseminácii sa môže zrealizovať aj na 15. deň po inseminácii. Kúpať sa na dovolenke pokojne môžete.

MUDr. Cuľbová Martina, PhD.
Kľúčové slová: krvný tehotenský test po IUI

Dobry den, s manzelom sa snazime o dieta uz 11mesiacov. Prve tehotenstvo bolo ukoncene kvoli VVCH plodu v 14tt v 02/2014, druhe tehotenstvo skoncilo ako MA v juni, v oboch pripadoch bez kyretaze. Absolvovala som hematologicke aj infektologicke vysetrenie a s manzelom aj geneticke. Vsetko je vraj v poriadku. Velmi tuzime po babatku. Aky postup nam teda navrhujete? Dakujem... (viac)

Martina

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň, odporúčam Vám objednať sa ku nám na konzultáciu, prineste si prosím so sebou všetky výsledky doteraz absolvovaných vyšetrení a operácií, manžela objednajte na ten istý deň aj na vyšetrenie DNA fragmentácie spermií. Na konzultácii Vám navrhneme možný postup liečby vo Vašom prípade, pravdepodobne sa budeme rozprávať aj o preimplantačnej genetickej diagnostike embryí (PGD), viac o tejto metóde si zatiaľ môžete prečítať na našich stránkach, tu: http://www.sanatoriumhelios.sk/pgd

MUDr. Cuľbová Martina, PhD.
Kľúčové slová: PGD, missed abortion, preimplantačná diagnostika embryí, VVCH plodu

Dobry den chcela by som vediet na KET som bola 7.8. a dnes som si spravila tehotensky test je to len 7den viem že je to ešte skoro,ale mala som tam jednu čiarku mam sa začat obavat že to nevyšlo. Dakujem

monika

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň, močový tehotenský test ste realizovala na 6. deň po KET a určite je to ešte skoro na relevantný výsledok. Najskôr má význam reliazovať močový  baby test na 10. deň po transfere embrya, ale jeho výsledok je len orientačný a častokrát falošný. Pokračujte v užívaní Utrogestanu až do stanovenia krvného tehotenského testu. Držíme palce!

MUDr. Cuľbová Martina, PhD.
Kľúčové slová: močový tehotenský test

Dobrý deň, chcela by som sa spýtať či je možné prirodzené otehotnenie keď mám protilátky na spermie, čiže som na ne alergická a manželov spermiogram vyšiel, že má málo spermií 4 mil.? užívam Dusphaston a nedarí sa nám rok a pol a som po jednom potrate v 8tt už... (viac)

Veronika

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň, samotná pozitivita protilátok proti spemiám nevylučuje prirodzené otehotnenie. Oveľa výraznejší vplyv na Vašu neúspešnú snahu o tehotenstvo má manželov spermiogram. Pokiaľ bol u neho opakovane potvrdený znížený počet spermií, je to indikácia na umelé oplodnenie (IVF). Pokiaľ bol spermiogram manžela realizovaný iba raz, odporúčam Vám úpravu životosprávy, užíívanie vitamínov (C, E, zinok, selén...) a zopakovanie spermiogramu o 3 mesiace.

MUDr. Cuľbová Martina, PhD.
Kľúčové slová: protilátky proti spermiám, oligospermia

Ak je hodnota HCG 0.897 mlU/ml, znamena to graviditu? vystrenie sa robilo 9 DPO. dakujem

julia

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň, interpretácia výsledku HCG je závislá od referenčných noriem v danom laboratóriu. Poprosím Vás, napíšte mi referenčné normy pre Vaše laboratórium, na základe toho Vám vieme zhodnotiť výsledok.

MUDr. Krajkovič Peter
Kľúčové slová: hodnota HCG

Dobrý deň, chcem sa spýtať. Mám problém s ovuláciou. Nedozrievajú mi vajíčka. Užívala som 8 rokov vkuse antikoncepciu. Teraz chodím pravidelne ku gynekológovi na pozorovanie. Je to už vyše pol roka čo som vysadila antikoncepciu, najskôr som mala problém s pravidelnou... (viac)

Andrea Fúsková

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň, pri anovulačných cykloch je použitie Clostilbegytu vhodné. Pokiaľ ani po Clostilbegyte nedozrievajú folikuly, tak je vhodná návšteva centra asistovanej reprodukcie, potrebné je nasadiť silnejšie lieky na spustenie ovulácie. V prípade záujmu o konzultáciu a vyšetrenie v našom centre sa môžete objednať prostredníctvom telefónnych čísel recepcie: 043 4271201, 043 4306148, 0918 702986, 0911 825297, e-mailom recepcia@sanatoriumhelios.sk alebo vyplnením kontaktného formulára na našej stránke http://www.sanatoriumhelios.sk/prva-konzultacia

MUDr. Krajkovič Peter
Kľúčové slová: anovulačné cykly

Dobrý deň, som 9 deň po vložení embria, od 8 dňa slabo krvácam. Beriem 2x2 utrogestan. Ako mám ďalej postupovať? Trošku sa toho bojím. Ďakujem za odpoveď.

Katka

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň, pri špinení sa odporúča zvýšiť dávku Utrogestanu na 3x denne po 2 tablety do pošvy, ak sa ale špinenie zmení na krvácanie, je lepšie užívať Utrogestan cez ústa 3x denne 1 tableta. Samozrejme dodržiavajte kľudový režim, nenamáhajte sa, nemajte pohlavný styk. Absolvujte dohodnutú kontrolu HCG z krvi na 14. deň po embryotransfere. Držíme palce!

Mgr. Jana Janáková (koordinátorka IVF)
Kľúčové slová: krvácanie po embryotransfere

Dobrý deň, chcem sa spýtať, pri podpisovaní žiadosti o IVF kvôli endometrióze,som sa zabudla spýtať, či je pre CAR dôležitá aj informácia o tom, že počas nášho 4 mesačného prirodzeného snaženia o tehotenstvo po operácii a liečbe endometriózy sa mi 2... (viac)

Janka

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň, pozitívny močový tehotenský test nemusí automaticky znamenať tehotenstvo, najmä ak Vám prišla menštruácia načas. Ak by sa to zopakovalo, je vhodné zrealizovať krvný tehotenský test, overiť výsledok močového testu. Táto informácia nemení postup pri schvaľovaní žiadosti IVF.

MUDr. Krajkovič Peter
Kľúčové slová: pozitívny močový tehotenský test

Dobry den, rada by som sa opytala, ci je este sanca na tehotenstvo, ked 9. den po transfere som zacala spinit, teraz na 11. den uz slabsie krvacam. V podbrusku pocitujem bolest ako pri menstruacii. Uzivam teraz utrogestan 3x1 oralne. Na krvny test sa chystam o tri dni. Stava sa casto, ze je zena i napriek vyssie spomenutemu tehotna? Nechcem si velmi dufat ale tiez nechcem... (viac)

Lucia

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň. Mierne špinenie po embryotransfere sa môže objaviť, v prípade krvácania je šanca na otehotnenie síce znížená, nie však vylúčená. Pokračujte v užívaní Utrogestanu 3x1 tbl cez ústa až do stanovenia krvného tehotenského testu, doporučujem Vám kľudový režim - nenamáhajte sa, necvičte,vyhnite sa v tomto období pohlavnému styku. Držíme place!

MUDr. Martina Cuľbová, PhD.
Kľúčové slová: krvácanie po embryotransfere

Dobrý deň,chcela by som sa opýtat v ktorom týždni tehotenstva je najlepšie príst na 4D ultrazvuk aby sme všetko pekne videli?ďakujem

Iveta

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň. Optimálne obdobie na 4D ultrazvukové vyšetrenie plodu v tehotenstve je medzi 24. a 26.týždňom.

MUDr.Martina Cuľbová, PhD.
Kľúčové slová: 4D ultrazvuk

Dobry den, minuly rok mi diagnostikovali laparoskopiou endometriozu v priestore duglas. Neviem presne co to znamena ake to je stadium endometriozy, nakolko v sprave nic moc nebolo napisane. Snazime sa otehotniet uz 4rok, preto nam odporucili IVF cyklus, absolvovali sme ho este minuly rok, zial neuspesne. Nasledovala liecba endometriozy formou injekcie decapeptyl depot... (viac)

katarina

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň. Posúdiť štádium endometriózy je možné len laparoskopicky. Endometriózne ložiská v Douglasovom priestore /priehlbina za maternicou/ však nie sú prekážkou ďalšej liečby sterility a pokiaľ sa u Vás endometrióza rozšírila aj na vaječníky, endometriózne cysty sú diagnostikovateľné ultrazvukovým vyšetrením. Pred ďalším iVF cyklom by som Vám odporúčala zrealizovať posúdenie aktuálneho stavu a kapacity vaječníkov /ultrazvukom + hormonálnymi testami/, u partnera test integrity DNA spermií /Halosperm/ a u Vás oboch genetické vyšetrenie. Tieto vyšetrnia by vám mali doporučiť v centre asistovanej reprodukcie, prípadne sa o nich môžete aj sami informovať. V nasledujúcom IVF cykle je možné vyšetriť aj samotné embryá pred vložením do maternice - predimplantačná genetická diagnostika emryí /aCGH/, pretože väčšinou je príčinou neúspešného IVF práve nízka kvalita embryí. Bližšie informácie Vám radi poskytneme osobne na konzultácii, v prípade záujmu sa k nám môžete objednať cez recepciu.

MUDr. Martina Cuľbová, PhD.
Kľúčové slová: neúspešné IVF

Dobry den chcem sa opytat objavila sa mi cysta alebo myon. Na vajecniku alebo maternici nezistila mi to lekarka presnejsie mam ist na vysetrenie o dva tyzdne chcela by.som vediet ci je to zivotu nebeezpecne ci mi nehrozi daka rakovina velmi sa obavam bolasom na vklade embrya ak by so otehotnela neuskodi to nejak babetku dakujem za odpoved

lucia

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň. Keďže podľa Vašich údajov vôbec neviem, čo a na ktorom orgáne Vám bolo nájdené, k ev. riziku pre Vás alebo škodlivému vplyvu na priebeh tehotenstva sa neviem vyjadriť. Je potrebné vyčkať na kontrolné podrobné vyšetrenie.

MUDr. Martina Cuľbová, PhD.

Dobrý deň, lekarka mi predpisala duphaston nakolko som mala dlhodobe krvacanie (cca2mesiace). Snažime sa o babätko rok a tak teraz neviem ci je nasa snaha marna alebo sa mame snažit dalej. Mohla som si tym zablokovat ovulaciu ? Mala by som podstupit nejake vysetrenia? Dakujem

michaela

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň. Vzhľadom k neúspešnej snahe otehotnieť jeden rok a poruchám menštruačného cyklu Vám doporučujem aj s Vaším partnerom absolvovať komplexné vyšetrenie v centre asistovanej reprodukcie: u Vás ultrazvukové vyšetrenie maternice, vaječníkov, hormonálne, ev. aj ďalšie doplňujúce krvné testy, u partnera vyšetrenie spermiogramu. Na základe výsledkov vyšetrení Vám doporučíme ďalší optimálny postup. V prípade záujmu sa k nám môžete cez recepciu objednať na bezplatnú vstupnú konzultáciu.

MUDr. Martina Cuľbová, PhD.
Kľúčové slová: snaha otehotnieť, poruchy cyklu

Dobrý deň. Chcela by som sa opýtať. Budúci piatok som k vám objednaná na prvú konzultáciu. Deň pred tým to štvrtok absolvujem vyšetrenie na priechodnosť vajcovodov. Ovulacia je pravdepodobná na deň zákroku alebo maximálne druhý., keď budem u vás v centre na... (viac)

soňa

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň. Neudávate, akou metódou bude vyšetrovaná priechodnosť vajíčkovodov. Pokiaľ sa jedná o hysterosalpingografiu - RTG vyšetrenie vajíčkovodov pomocou kontrastnej látky, nie je vhodné hneď na nasledujúci deň plánovať insemináciu. Liečbu neplodnosti indikujeme až na základe komplexného vyšetrenia páru - ultrazvukové vyšetrenie, hormonálne testy, spermiogram partnera. Neviem sa teda vopred vyjadriť k vhodnosti realizácie inseminácie u Vás. Prineste si, prosím, na konzultáciu výsledky Vašich aj partnerových doterajších vyšetrení a dohodneme sa na možnom postupe.

MUDr. Martina Cuľbová, PhD.
Kľúčové slová: inseminácia, vstupné vyšetrenie

Dobry den, uz viac ako rok mame nechraneny styk a doposial sa nam nepodarilo pocat dieta. Ja mam 32-rokov a za sebou viac ako 10-rocne uzivanie HATK (teraz uz viac ako 2 roky HATK neberiem). Zakladne vysetrenia u gynekologa mam v poriadku - len mi zistil dvojrohu maternicu. Menstruaciu mam pravidelnu a cca v case ovulacie mavam bolesti bud v lavom alebo pravom boku... (viac)

katarina

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň. Vášmu partnerovi vzhľadom k zníženému počtu a pohyblivosti spermií doporučujem nasadiť vitamíny - C, E, zinok, selén + Tribulus na 2-3 mesiace. Optimálne by bolo kontrolný spermiogram po vitaminoterapii zrealizovať už v centre asistovanej reprodukcie zároveň s konzultáciou a ultrazvukovým a hormonálnym vyšetrením u Vás. Podľa výsledkov všetkých vyšetrení Vám doporučíme optimálny postup vo Vašom prípade. V prípade záujmu sa k nám môžete objednať cez recepciu telefonicky, mailom alebo prostredníctvom kontaktného formulára.

MUDr. Martina Cuľbová, PhD.
Kľúčové slová: oligoastenozoospermia

Dobry den, minuly rok som podstupila laparotomiu kvoli endometrickym cystam,na oboch vajecnikoch,nasledovala liecba inj. Diphereline na 9 mesiacov,momentalne som 5 cyklus po liecbe a podpisala som ziadost na IVF,nakolko mam endometriom na lavom vajecniku 22mm opät,polyp na maternici 8mm a množstvo zrastov. Nie je endometriom prekazkou IVF a stimulacie?nebude to... (viac)

Janka

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň. Endometriózna cysta priemeru 22mm vôbec nie je prekážkou stimulácie v cykle IVF. Vzhľadom k Vašej anamnéze a udávaným výsledkom - stav po operačnej a hormonálnej liečbe endometriózy, znížené AMH 0,22 - Vám odporúčam čím skôr začať stimuláciu pred IVF a čím skôr otehotnieť. Ďalšia operačná liečba by mohla ešte zhoršiť už aj tak zníženú rezervu vaječníkov, a tým aj úspešnosť IVF. Odklad IVF na neskôr môže viesť k zväčšeniu endometrióznej cysty na vaječníku a zhoršeniu odpovede na stimuláciu.

MUDr. Martina Cuľbová, PhD.
Kľúčové slová: endometrióza a IVF

Dobry den, hodnotu HCG po 12dnoch od ET mam 934. Transferovali mi na 5ty den 2 embryjka 1x hatchujucu blastocystu a 1x blastocystu. Vyzera to na 1 alebo 2 deti? dakujem

klara

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň. V tomto štádiu len na základe hodnoty HCG nie je možné posúdiť či sa jedná o viacpočetné tehotenstvo. Je potrebné vyčkať na ultrazvukové vyšetrenie. Držíme palce!

MUDr. Martina Cuľbová, PhD.
Kľúčové slová: HCG

Dobrý deň, mám 48 rokov, nikdy som nebola tehotná. S mladším partnerom sa už dlhší čas pokúšam otehotnieť. Chcem sa opýtať - z Vašich skúseností, je vôbec nejaká šanca na otehotnenie? Prísť ešte k Vám na konzultáciu? Obidvaja s... (viac)

Monika Cajkova

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň. V prípade záujmu sa k nám môžete objednať na konzultáciu, ultrazvukovým vyšetrením a hormonálnymi testami posúdime vaječníkovú rezervu u Vás. Vo Vašom veku je už ale šanca na otehotnenie s vlastnými vajíčkami minimálna /ak aj sú na vaječníkoch prítomné folikuly, mnohé sú prázdne a ak sa podarí získať vajíčka, bývajú nízkej kvality/. Skôr by sme Vám doporučovali darcovský program - pri dobrom spermiograme partnera použitie darovaných vajíčok a ich oplodnenie spermiami Vášho partnera, pri abnormálnom spermiograme darcovský program embryí. Bližiš informácie Vám v prípade záujmu radi poskytneme osobne na konzultácii.

MUDr. Martina Cuľbová, PhD.
Kľúčové slová: vyšší vek a IVF

Dobrý deň, nedarí sa nám otehotnieť, po vyšetreniach sa nezistili žiadné príčiny, ktoré by bránili otehotneniu, manžel mal v poriadku spermiogram a ja som podstupila všetky vyšetrenia okrem priechodnosti vaječníkov, chcela by som sa spýtať na insemináciu o ktorej uvažujeme,... (viac)

Viera

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň. Doporučujem Vám čím skôr absolvovať komplexné vyšetrenie v centre asistovanej reprodukcie - u Vás ultrazvukové vyšetrenie, hormonálne testy s posúdením vaječníkovej kapacity, podľa potreby ďalšie vyšetrenia, u Vášho partnera podrobné vyšetrenie spermiogramu. Po zhodnotení doterajších a doplňujúcich výsledkov vyšetrení Vám bude doporučený optimálny liečebný postup. Do úvahy treba vziať aj Váš vek, keďže zdravotná poisťovňa Vám čiastočne prepláca umelé oplodnenie len do 39-tych narodenín. Inseminácia /IUI/ nespadá do metód umelého oplodnenia, zdravotnou poisťovňou hradená nie je. Nie je podmienkou absolvovať pred ňou vyšetrenie priechodnosti vajíčkovodov. Čakacia doba na inseminácie nie je. Po absolvovaní vstupných vyšetrení je možné v ďalšom cykle hneď naplánovať IUI. Bližšie informácie Vám radi poskytneme osobne na konzultácii, v prípade záujmu sa k nám môžete objednať prostredníctvom recepcie.

MUDr. Martina Cuľbová, PhD.
Kľúčové slová: inseminácia

Dobry den , Volam sa Klaudia a potrebujem radu o umelom oplodneni IVF. Ja a moj partner sme uz spolu 4 roky a skusame o dietatko treti rok a dajak sa nam nedari .Skusali sme uz niekolko metod ale bohuzial. Moja otazka je cena tohoto zakroku.Dakujem

klaudia

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň. Doporučujem Vám aj s partnerom komplexné vyšetrenie v centre asistovanej reprodukcie, v prípade záujmu sa k nám môžete objednť cez recepciu. Na základe výsledkov vyšetrení Vám bude doporučený konkrétny liečebný postup, vysvetlený jeho priebeh aj cena. V prípade IVF Vám zdravotná poisťovňa hradí časť výdavkov 3x do 39-tych narodenín. Doplatky mimo zdravotnej poisťovne závisia od typu metódy, ktorou budú oplodňované vajíčka, od počtu oplodňovaných vajíčok, počtu mrazených embryí, množstva liekov, ktoré budete v stimulácii potrebovať. Priemerná výška doplatkov mimo zdravotnej poisťovne u nás je okolo 1000-1200 Euro. Bližšie informácie Vám radi poskytneme osobne na konzultácii.

MUDr. Martina Cuľbová, PhD.
Kľúčové slová: cena IVF

Dobry den, rada by som sa s Vami poradila ohladne metody p. Ludmily Mojzisovej ako doplnok pri ivf; a to konkretne jej cvicenia a bylinkoveho caju. Poprosim o Vas nazor. Dakujem S pozdravom Lucia

Lucia

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň. Tieto cvičenia pred IVF môžete praktizovať, bylinné čaje piť tiež môžete. Štatistiky o zvýšení úspešnosti IVF pomocou týchto metód nevedieme, ale určite tým nič nepokazíte.

MUDr. Martina Cuľbová, PhD.
Kľúčové slová: Mojžišovej metóda a IVF

Dobrý deň, je vhodné pred začatím alebo počas IVF využiť akupunktúru. Má podľa Vás akupunktúra vplyv na úspešnosť IVF?ďakujem

Mária

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň. Nemáme k dispozícii štatistiky o úspešnosti IVF v súvislosti s akupunktúrou, negatívny vplyv by však na priebeh a výsledok IVF nemala mať.

MUDr. Martina Cuľbová, PhD.
Kľúčové slová: akupunktúra a IVF

Dobry den, Cakam 2. dieta, som v 9. Tyzdni tehotenstva. Pri prvom tehotenstve sim v 10. t. mierne spinila. Nasledujuce 2. Tehotenstvo skoncilo z dovodu Missed abortion. Z uvedeneho dovodu mi lekarka predpisala do konca 1. trimestra Duphaston, 3 x denne 10 mg kyseliny listovej a odporucila uzivat Magne B6. Je prosim mnozstvo 30 mg kys. listovej denne bezpecne? Nemoze... (viac)

Katarina

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň. Uvedené dávkovanie kyseliny listovej môžete v tehotenstve užívať. Prajeme šťastné a bezproblémové tehotenstvo!

MUDr. Martina Cuľbová, PhD.
Kľúčové slová: kyselina listová v tehotenstve

Dobry den, Chcela by som sa Vas opytat...mam 32rokov, od 15tich rokov ked som dostala prvy krat menstruaciu, som ju vzdy mala slabu, prvy den spinenie, druhy den stredne silnu, treti den slabsiu a stvrty uz skoro nic....zevraj mam PCOS, neviem ci to ma s tym nieco spolocne? Afektuje mi to nejako sance na otehotnenie? Ja vzdy myslela, ze cim silnejsi menzes tym viac... (viac)

Lenka

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň. Slabšia menštruácia súvisí väčšinou s nižšou výstelkou v maternici. Sliznica rastie na základe hormónov, ktroré produkuje dozrievajúci folikul pred ovuláciou. Pokiaľ máte ovuláciu, sliznica narastie zvyčajne dostatočne, aby mohlo otehotnenie nastať /výnimkou je poškodená sliznica po ťažkých zápaloch a opakovaných kyretážach/. Pokiaľ u Vás ovulácia neprebehne, sliznica ostáva nízka a môže sa stať, že ani po Duphastone menštruácia nepríde. Vzhľadom k Vašej anamnéze Vám doporučujem absolvovať aj s Vaším partnerom komplexné vyšetrenie v centre asistovanej reprodukcie, až na základe výsledkov všetkých vyšetrení je možné vyjadrovať sa k šanci na prirodzené otehotnenie alebo nutnosti zopakovať IVF. V prípade záujmu sa k nám môžete objednať cez recepciu, bližšie informácie Vám radi poskytneme osobne.

MUDr. Martina Cuľbová, PhD.
Kľúčové slová: slabá menštruácia

Dobry den chcem sa opytat.... pri odberoch vajicok sa v jeden den odoberaju pri IVF aj spermie,je taka moznost byt s manzelom pri ich odbere a potom sa odoberu vajicka,alebo to musi zvladnut sam. Dakujem ....

Mata

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň. V prípade potreby je možné naplánovať odbery tak, aby Ste pri odbere spermií mohli byť s partnerom /túto požiadavku je potrebné nahlásiť vopred/.

MUDr. Martina Cuľbová, PhD.
Kľúčové slová: odber spermií

Dobrý deň, v novembri 2013 a júli 2014 som v 10.tom týždni podstúpila kyretáž po missed abortion. Pri druhum MA bol odobratý materiál na genetické vyšetrenie, ktoré sa však nedalo spraviť. Doporučujete nám nejaké vyšetrenia u Vás? Treba nejaké... (viac)

Mária Hruštincová

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň. Doporučujem Vám absolvovať genetické vyšetrenie Vás aj Vášho partnera, u Vás hematologické vyšetrenie a test na protilátky proti trofoblastu /placente plodu/ a hormonálne testy. U partnera by bolo vhodné zrealizovať vyšeštrenie spermiogramu s testom integrity DNA spermií /Halosperm/, keďže aj vysoké percento spermií s poškodenou DNA môže viesť k opakovaným potratom. Bližšie informácie Vám radi poskytneme osobne na konzultácií, uvedené vyšetrenia je možné podstúpiť aj u nás. V prípade záujmu sa k nám môžete objednať cez recepciu.

MUDr. Martina Cuľbová, PhD.
Kľúčové slová: opakované potraty

Dobrý deň. Minulý mesiac som užívala Clostil begyt 2x1tab denne. Po Duphastone mi prišila 30.deň menzes. Môžem tento mesiac zvýšiť dávku Clostil begyt na 3x1tab. denne. Môže mi predpísať Clostil begyt aj môj gynekológ? Ktorý deň mám prísť na sono? Minulý... (viac)

Monika Vajčnerová

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň. Pokiaľ bola reakcia na Clostilbegyt minulý mesiac slabá, je možné zvýšiť dávku na 3x1 tbl, Clostilbegyt môže predpisovať aj obvodný gynekológ. Ultrazvukovú kontrolu je najvhodnejšie zrealizovať 10.-11.DC, keďže každý mesiac môžete na stimulcáia reagovať inak.

MUDr. Martina Cuľbová, PhD.
Kľúčové slová: Clostilbegyt

Dobry vecer, 7 den po KET som zacala spinit ak by zacalo aj krvacanie je potrebne zmenit davkovanie Utrogestanu? (davkovanie teraz 2 rano 2 vecer). Dakujem

katka

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň, pri špinení si môžete prechodne zvýšiť dávkovanie Utrogestanu 3x denne po 2 tablety do pošvy, snažte sa fyzicky nenamáhať. Pri krvácaní treba začať užívať Utrogestan cez ústa 3x denne 1 tabletu.

Mgr. Jana Janáková (koordinátorka IVF)
Kľúčové slová: Urogestan počas krvácania

Dobrý deň, som 17 tt a 4 dni, tehotná u vás po ivf, icsi. mám stále nutkanie na močenie ale bez teploty alebo bolesti, moč nebol čistý, gynekol. ma dovolenku, obvodná mi predpísala zinnat 250, 2x1, bude to pre babo v poriadku? dakujem katka

katka

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň. Zinnat patrí medz antibiotiká, ktoré je možné v tehotenstve užívať. Dodržujte dôsledne pitný režim. Gratulujeme a prajeme šťastné tehotenstvo!

MUDr. Martina Cuľbová, PhD.
Kľúčové slová: zápal močového mechúra a tehotenstvo

Dobrý deň,máme za sebou prvú neúspešnú insemináciu.Chcela by som sa Vás opýtať,ak by sme vynechali jeden mesiac a na ten ďaľší by sme prišli,narušili by sme s tým niečo?Ďakujem za Vašu odpoveď.S pozdravom

Nikuša

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň, plánovanie inseminácie je čisto na Vašom rozhodnutí, V mesiaci, kedy nechcete plánovať insemináciu samozrejme neužívajte Clostilbegyt, nasaďte si ho až v tom cykle, kedy Vám vyhovuje naplánovať insemináciu.

Mgr. Jana Janáková (koordinátorka IVF)
Kľúčové slová: pauza v plánovaní inseminácie

Dobry den, absolvovala som prve IVF, stimulacia Clostilbegyt+Merional, vajicok 11, metoda ISCI, oplodnenych 8, zostali 4, z ktorych mi vlozili jedno EB, zvysok vsak nebol vhodny na zamrazenie. HCG negativne. Kedy mi prosim odporucate dalsiu stimulaciu na IVF? Po 3 mesiacoch? Chcem sa opytat, ci protilatky proti placente znamenaju nieco ine ako protilatky proti... (viac)

Marta

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň. Zopakovanie stimulácie vaječníkov pred IVF je možné po 3 mesiacoch od predchádzajúcej stimulácie. Protilátky proti trofoblastu = protilátky proti placente plodu.

MUDr. Martina Cuľbová, PhD.
Kľúčové slová: opakovanie stimulácie

Dobrý deň, som 2 dni po kyretazi nakolko som pred cca mesiacom spontanne potratila...mesiac som krvacala, tak ma gynekologicka poslala na docistenie, takze vybrali uz len posledne zvysky. Nemam ziadne bolesti a ani nekrvacam. Chcem sa opytat kedy mozem mat pohl. styk a ci nebude problem s kupanim sa v mori 4 dni po kyretazi?

Kristína

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň. Aj keď nemáte žiadne ťažkosti, nie je vhodné pár dní po kyretáži sa kúpať - maternica je ešte mierne zväčšená, krčok maternice nie je úplne uzavretý a hrozí riziko zavedenia infekcie do maternice. Aj po nekomplikovanom zákroku je treba počkať s kúpaním a pohlavným stykom aspoň 10-14 dní.

MUDr. Martina Cuľbová, PhD.
Kľúčové slová: kúpanie po kyretáži

Dobrý deň. Chcela by som sa opýtať kedy najneskôr by som mala dostať menštruáciu po neúspešnom KET? Som 4. deň po vysadení liekov ( krvné testy mi boli robené na 14. deň po KET ) a ešte som menštruáciu nedostala. Užívala som Estrofem ( 2-2-2 ) a Utrogestan (2-2-2).... (viac)

Dagmara

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň. Menštruácia sa zvyčajen dotaví na 2.-4.deň po vysadení medikácie. Pokiaľ by Ste nezačali krvácať do týždňa po vysadení Estrofemu a Utrogestanu, doporučujem Vám gynekologickú kontrolu.

MUDr. Martina Cuľbová, PhD.
Kľúčové slová: menštruácia po KET

Dobry den, chcela by som sa spytat ci je vhodne uzivat doplnok Inofolic a k tomu este brat aj kyselinu listovu? Inofolic beriem 2 x denne . Nemoze sa telo nejak predavkovat tou kyselinou listovou? Mame za sebou jedno neuspesne IVF a pripravujeme sa na druhe.

Renata

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň. Úplne stačí užívanie jedného z týchto preparátov počas plánovania tehotenstva. Súčasné užívanie preparátu Inofolic aj kyseliny listovej je zbytočné.

MUDr. Martina Cuľľbová, PhD.
Kľúčové slová: kyselina listová

Dobrý den,mám 21 rokov a v januari tohto roku mi bola pri preventivnej prehliadke zistena cysta na lavom vaječniku, lekar v martine na sone sa vyjadril, že to je funkčna cysta, to iste povedala aj moja gynekologička, že pravdepodobne je to funkčna cysta velkosti cca 6,5 cm. menštruaciu mam každy mesiac presne v termine a sem-tam mierne... (viac)

Dominika

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň. Doporučujem Vám objednať sa k nám na gynekologické vyšetrenie - podľa vzhľadu a lokalizácie cysty zhodnotíme, či je možné ju odstrániť len odsatím pod ultrazvukovou kontrolou alebo je potrebná laparoskopia.

MUDr. Martina Cuľbová, PhD.
Kľúčové slová: cysta vaječníka

Mám 43 rokov, jedno dieťa, s mladším partnerom sa pokúšame o dieťa. Za posledné 2 roky som 2x spontanne otehotnela a potratila v 4 mesiaci. Genetické testy sú v poriadku, spermiogram tiež, AMH mám nízke, ale nie nulové. Existujú cesty na zvýšenie AMH, na zlepšenie... (viac)

Judy

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň. Vaše vajíčka sa vytvorili ešte počas Vášho vnútromaternicového vývoja pred Vaším narodením a počas života sa nové vajíčka netvoria. Nijakými liekmi ani vitamínmi nie je teda možné zvýžiť už zníženú kapacitu vaječníkov. S vekom sa počet, ale aj kvalita vajíčok znižuje, výraznejšie po 35.roku života, častejší je aj výskyt neúspešných tehotenstiev. Doporučujem vám objednať sa k nám na konzultáciu s výsledkami Vašich a partnerových vyšetrení. Vhodné by bolo v ten deň zrealizovať aj vyšetrenie spermiogramu Vášho partnera u nás a ak zatiaľ neabsolvoval vyšetrenie fragmentácie DNA spermií /Halosperm, test integrity DNA spermií/, doporučovala by som urobiť aj toto vyšetrenia. Vysoké percento spermií s fragmentovanou DNA môže tieť viesť k opakovanému potrácaniu. Na základe výsledkov všetkých vyšetrení Vám doporučíme ďalší postup. V prípade záujmu sa k nám môžete objednať cez recepciu.

MUDr. Martina Cuľbová, PhD.
Kľúčové slová: opakované potraty, nízke AMH

Dobry den,prosim vas chcela by som sa spytat.2x som spontanne otehotnela a aj potratila v 10-11tyzdni.Absolvovala som vysetrenia genetiku,hematologiu,endokrinologiu vsetko v poriadku,okrem reprodukcej imunologie.Tvorim protilatky proti trofoblastu,proti spermiam cudzim a aj vlastnym,momentalne som nastavena na liecbu prednisonom.Je vobec sanca mat v mojom pripade vlastne... (viac)

Monika

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň. Doporučujem Vám objednať sa k nám na konzultáciu s výsledkami dotejaších vyšetrení, ideálne by bolo v ten deň objednať Vášho partnera na vyšetrenie spermiogu u nás. Vzhľadom k anamnéze by som odporúčala v rámci vyšetrenia spermiogramu aj test intergtity DNA spermií /Halosperm/ - vysoké percento spermií s poruchou integrity DNA môže tiež viesť k opakovaným tehotenským stratám. V takomto prípade je riešením IVF s oplodnením získaných vajíčok metódou PICSI. V cykle IVF je možné aj genetické vyšetrenie samotných embryí pred vložením do maternice /aCGH/, čím sa riziko potratu tiež znižuje. Bližšie informácie Vám radi poskytneme osoben, objednať sa k nám môžete cez recepciu. Po komplexnom zhodnotení Vašich a partnerových výsledkov Vám doporučíme optimálny liečebný postup.

MUDr. Martina Cuľbová, PhD.
Kľúčové slová: opakované potraty

Dobry den som Vasov pacientkou, 2×som absolvovala u vas neuspesne IUI chcem sa spytat cim je sposobene ze uz od 20 dna cyklu aj pri uzivani duphastonu na upravu cyklu ktory som uzivala pol roka a po rocnom uzivani ho zas berem 4 mesiace aI stale zacinam spinit, robili ste mi testy na rezervu vajicok kde vysli znizene hodnoty no neviem si vysvetlit preco sa toto... (viac)

Katka

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň. Skracovanie a rôzne nepravidelnosti cyklu môžu súvisieť aj so znižujúcou sa vaječníkovou kapacitou. Pokiaľ Vám bola diagnostikovaná znížená rezerva vaječníkov a absolvovali Ste už 2x neúspešne IUI, doporučujem Vám objednať sa k nám na konzultáciu, kde Vám podrobne vysvetlíme ďalšie možnosti a priebeh liečby.

MUDr. Martina Cuľbová, PhD.
Kľúčové slová: špinenie pri Duphastone

Dobry den, v sobotu som bola u vas na KET, a hned do nedele rana sa mi spravil herpes na pere, ktory je dost velky a dnes mam uz aj slabu horucku 37st. Chcem sa spytat, liecim si ho svedskymi kvapkami, mozem si dat aj paralen na tu teplotu? neublizi tento herpes, ak by sa ket podaril? Lebo inak som bola 3x tehotna, a 3x herpes pred potratom.. A este sa chcem spytat,... (viac)

silvia

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň. Pokiaľ máte telesnú teplotu okolo 37st., netreba užívať lieky na zníženie teploty. V prípade zvýšenej teploty môžete užiť Paralen, dbajte na dostatočný pitný režim, môžete užívať vitamíny, lokálne môžete použiť krém s obsahom aloe vera. Wobenzym zatiaľ neužívajte. Herpes na pere by nemal mať škodlivý vplyv na tehotenstvo.

MUDr. Martina Cuľbová, PhD.
Kľúčové slová: herpes po KET

Dobry den, som v 7tt a mala som slabe svrbenie, pouzila som par krat jenamazol 2%, ale IBA zvonku, nedavala som ho aplikatorom dnu, pomohol, svrbenie prešlo, ale nemohla som tym poškodiť plod?Mam strach, že som urobla niečo zle?dakujem

Lucia

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň. Vonkajšie lokálne použitie Jenamazolu by nemalo mať negatívny vplyv na vývoj plodu. V prípade opakovania ťažkostí radšej navštívte gynekológa, ktorý Vám adekvátnu liečbu podľa nálezu doporučí.

MUDr. Martina Cuľbová, PhD.
Kľúčové slová: zápal pošvy v tehotenstve

Dobry den, 18. jula som mala potrat a cistenie, chceli by sme ist k moru 10. augusta, mozem sa kupat v mori a aj v bazene alebo este nie? A pohlavny styk mozeme mat kedy najskor? Dakujem

Erika

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň. Pokiaľ čistenie dutiny maternice prebehlo bez komplikácií, nemáte žiadne ťažkosti /krvácanie, bolesti, zvýšená telesná teplota.../, môžete ísť na dovolenku, kúpať sa aj mať pohlavný styk.

MUDr. Martina Cuľbová, PhD.
Kľúčové slová: dovolenka po kyretáži

Pre Mudr.Krajkoviča. Dobrý deň pán doktor. V 2011 som bola Vašou pacientkou a po IUI sa mi podarilo tehotniet-dnes mame zdraveho 2,5rocnaho chlapceka za kt. dakujeme hlavne Vam. Teraz sa opat pokusame ale zatial bez uspechu...Moja lekarka mi jednoznacne radi ist rovno k Vam do centra. Chcela by som preto vediet ci by som sa na prvu konz.vysetrenie... (viac)

Majka

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň. Srdečne gratulujem k synčekovi a prajem veľa zdravia! Na konzultáciu sa môžete objednať aj sama, následne sa dohodneme na ďalšom postupe. Objednať sa môžete cez recepciu telefonicky, mailom alebo prostredníctvom kontaktného formulára.

MUDr. Peter Krajkovič

Dobry den, chcela by som sa poradit. Chystame sa v auguste k vam na KET. Dnes som 3DC. Mame posledne zamrazene embryjko. Mam strach, ze to opät nevyjde. Je to totiz nas druhy cyklus IVF. Pocula som od vela zien, ktore k vam chodia, ze si pred KET a po nom pichali Fraxiparin aj napriek tomu, ze nemali ziadne hematologicke vysetrenie. Rada by som vedela, ci je to mozne... (viac)

Denisa

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň. Fraxiparine je liek v injekčnej forme, ktorý je indikovaný pri vrodených alebo získaných poruchách zrážania krvi v zmysle zvýšenej krvnej zrážanlivosti. Jeho užívanie by mal indikovať hematológ. Pokiaľ Ste hematologické vyšetrenie absolvovali, bolo by najvhodnejšie počkať na výsledky a podľa nich zvážiť potrebu aplikácie Fraxiparinu. Fraxiparine je možné preventívne nasadiť po embryotransfere u žien s opakovanými tehotenskými strartami aj pri negatívnom výsledku hematologického vyšetrenia.

MUDr. Martina Cuľbová, PhD.
Kľúčové slová: Fraxiparine po KET

Dobry den, vdaka Vasmu centru mam za sebou uspesny KET 5dnoveho embryjka (5.6). V piatok (25.7) som bola na utz kontrole lekar mi podla hodnoty crl (36mm) do knizky napisal, ze som v ten den bola 10+4tt. Podla inych kalkulaciek (kedze presne viem, kolko dni mal plodik) som bola iba 9+5tt. Podla coho sa mam teraz riadit pri vysadzovani Utrogestanu? Je mozne, ze plodik je o... (viac)

Zuzana

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň. Dnes 30.7.2014 máte 4.deň 11.týždňa tehotenstva /10+4/ a termín pôrodu 21.2.2015. Gratulujeme a prajeme šťastné tehotenstvo!

MUDr. Martina Cuľbová, PhD.

Dobrý deň Prosím vás dala by sa u Vás urobiť hysteroskopia aj ambulantne bez narkózy ?Čítala som že niektoré centrá to robia a aj niektorí lepšie vybavený gynekologický lekári. Ďakujem

mirka

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň. V našom centre používame rigídny /pevný/ hysteroskop a hysteroskopie robíme v celkovej anestézii s podávaním anestetika vnútrožilovo. Bez anestézie by bol pre Vás takýto zákrok bolestivý. Hysteroskopie robíme v rámci jednodňovej operatívy - ráno pacientky prijímame, trvanie zákrou je cca 10-15 minút, 2 hodiny po zákroku prepúšťame pacientky domov. Zákrok máte hradený zdravotnou poisťovňou a potrebujete k nemu len interné predoperačné vyšetrenie /nie je potrebný RTG hrudníka ani anesteziologické vyšetrenie/. V prípade záujmu sa k nám môžete objednať cez recepciu na konzultáciu, bližšie informácie Vám radi poskytneme osobne,

MUDr. Martina Cuľbová, PhD.
Kľúčové slová: hysteroskopia

Dobrý deň, našli mi v pošve streptokoka. Doktor mi vypísal sa mi zdá dalacin. Teraz som po menštruácií, a mám pocit že mi to nezmizlo cítim mierne svrbenie. Chcem ho ešte raz navštíviť nech mi dá ešte niečo, o týždeň ideme na dovolenku a bojím sa... (viac)

nikola

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň. Pre istotu určite ešte pred dovolenkou navštívte gynekológa, aby sa prípadná pretrvávajúca pošvová infekcia preliečila. Na dovolenke sa potom môžete pokojne snažiť o tehotenstvo.

MUDr. Martina Cuľbová, PhD.
Kľúčové slová: zápal a snaha otehotnieť

Dobrý deň, planujeme druhy KET vo vasom centre. Prvy KET dopadol vyborne a mame krasneho syna. Aj vdaka Vam. Chcem sa pre istotu ale opytat, ako je to s rh faktormi. Ja mam rh negativ a manzel rh pozitiv. Syn zdedil rh pozitiv. Po porode mi pichli injekciu rhega. Moze mat tato inkompatibilita faktorov vpylv na vyvoj druheho dietata? Dakujem za odpoved.

Beata

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň. Pokiaľ Vám bola po pôrode podaná injekcia Rhega, práve tá by mala minimalizovať tvorbu protilátok a tým aj riziko komplikácií v ďalšom tehotenstve. Preventívne sa však v každom tehotenstve hladina protilátok pravidelne kontroluje. Môžete teda pokojne plánovať druhé dieťatko. V cykle, keď by Ste chceli zrealizovať KET, príďte k nám na ultrazvukovú kontrolu 14.deň cyklu a podľa nálezu sa dohodneme na vhodnom termíne. Ak mávate cyklus kratší ako 28 dní, príďte na ultrazvukovú kontrolu pred KET radšej už 12.deň cyklu.

MUDr. Martina Cuľbová, PhD.
Kľúčové slová: KET, Rh inkompatibilita

Dobry den mam 41 rokov a partner ma 34 rokov. Doposial deti nemam ani som nebola tehotna. Asi pol roka sa bezuspesne pokusame o dieta. Partner pracuje mimo SK takze tiez nie je jednoduche trafit sa do mojej ovulacie. Partnerovi bol v maji robeny aj spermiogram,ktoreho výsledok bol Oligoteratoastenozoospermiag II st dif dg.Povodne sme uvazovali nad... (viac)

Elena

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň. Doporučujem Vám objednať sa k nám na vstupný pohovor aj s partnerom. Zrealizujeme podrobné ultrazvukové vyšetrenie maternice /zhodnotenie veľkosti a lokalizácie myómu, jeho možný vplyv na tehotenstvo/ + vaječníkov, hormonálne testy s posúdením vaječníkovej kapacity, podľa potreby i ďalšie vyšetrenia. Ideálne by bolo v ten deň objednať Vášho partnera na vyšetrenie spermiogramu u nás. Prineste si, prosím, so sebou výsledky Vašich doterajších vyšetrení a operačných správ. Podľa kompletnej anamnézy a výsledkov vyšetrení Vám doporučíme optimálny postup vo Vašom prípade. Objednať sa môžete cez recepciu telefonicky, mailom alebo prostredníctvom kontaktného formulára.

MUDr. Martina Cuľbová, PhD.
Kľúčové slová: myóm, vstupné vyšetrenia

dobry den ,chystame sa k vam na IVF,chcem sa opytat ci menstruacia vyvolana agolutinom ma vplyv na uspesnost IVF dakujem za odpoved

veronika

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň. Vyvolanie menštruácie Agolutinom nemá vplyv na úspešnosť IVF.

MUDr. Martina Cuľbová, PhD.
Kľúčové slová: Agolutin a IVF

Dobry den dnes som 9 den po (2) iui zacla som tmavo spinit chcem sa spytat ak prejde toto spinenie do krvacania mam vysadit duphaston a povazovat dalsie iui za neuspesne a objednat sa k vam na konzultaciu ohladom ivf? Dakujem

Katarina

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň. Krvácanie po IUI znižuje šancu na otehotnenie, úplne ju však určite nevylučuje. Je preto potrebné pokračovať v užívaní Duphastonu až do vyšetrenia krvného tehotenského testu. V prípade, že už Ste odber hCG absolvovali s negatívnym výsledkom, môžete sa objednať na pohovor o ďalšom postupe.

MUDr. Martina Cuľbová, PhD.
Kľúčové slová: krvácanie po IUI

Dobry vecer, chcela by om a informovat, oddnes picham Merional...picham ho tak isto ako doteraz diphereline cize do bruska, je to spravne? na viacerych forach som sa docitala, ze sa ma pichat do svalu. Nerada by som nieco urobila zle. Dakujem vopred za Vasu odpoved. Monika

Monika

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň, Diphereline aj Merional pichajte podkožne do bruška. V prípade ďalších otázok a nejasností neváhajte kontaktovať koordinátorky.

Mgr. Jana Janáková (koordinátorka IVF)
Kľúčové slová: Merional

Dobrý den, chcela by som sa informovat.Som 9 den po KET a hodnota hcg je 17.Moze sa stat ze ovulacia pebehla trochu neskor ked je taka nizka hladina? Dakujem za odpoved. Hegerova

Lucia Hegerova

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň, hodnota HCG na 9. deň po transfere zmrazeného embrya je v poriadku. Doporučujem Vám kontrolné vyšetrenie na 15. deň , aj s ultrazvukovým vyšetrením.

MUDr. Starovecká Katarína
Kľúčové slová: HCG po KET

Dobry den, Vdaka sanatoriu Helios som po KET, ktory bol 25.5., tehotna, 11+1tt, za co som vam vsetkym nesmierne vdacna. Vsetko je v poriadku, dietatko uz ma 4cm a velmi dobre prosperuje. Placenta je ulozena na zadnej stene maternice. Ja sa citim dobre, som PN, trapi ma len nizky tlak, 80-90/60. Chcela som sa spytat, akym sposobom mam vysadzovat utrogestan, beriem 2x2... (viac)

Zuzana

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň, nasledujúci týždeň si môžete znížiť dávku Utrogestanu na 2xdenne 1 tableta, a nasledujúce 2 dni ponechať už len večernú dávku, čím skončíte s liečbou Utrogestanom. Prajeme Vám príjemné tehotenstvo.

MUDr. Starovecká Katarína
Kľúčové slová: vysadzovanie Utrogestanu

Dobrý deň, včera som bola na hysteroskopii a pani doktorka mi povedala, že by som sa týždeň mala vyhýbať vode, aby som nedostala infekciu, a snažiť o dieťatko sa tiež môžeme začať najskôr o 7dní. Rozmýšľali sme však aj o IUI, a preto ma zaujíma či tento zákrok mohol ovplyvniť... (viac)

Barbora

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň, v cykle, v ktorom bola realizovaná hysteroskopia nie je vhodné plánovať otehotnenie, pokiaľ bola bratá aj vzorka zo sliznice maternice, je pravdepodobné, že budete pár dní po zákroku špiniť, menzes by však mala prísť v termíne. Insemináciu je možné plánovať v nasledujúcom cykle.

MUDr. Starovecká Katarína
Kľúčové slová: hysteroskopia

Dobré ránko, v septembri planujeme ísť ku Vám na KET, len som si teraz nie istá, či prísť k vám skôr, aby ste mi upravili nejako cyklus, pretože po porode ho mám nepravidelny - vacsinou dostanem az po agolutine. alebo to nevadí a nijako to nezníži úspešnosť KET ? dakujem za... (viac)

iveta

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň, na úpravu menštruačného cyklu je možné použiť gestagény už pred plánovaním KET - napríklad Duphaston. V auguste sa objednajte na konzultáciu, kde si dohodneme ďalší postup.

MUDr. Starovecká Katarína
Kľúčové slová: KET

Dobry den. Zaujimala by ma realna uspesnost splodenia a donosenia dietatka, s diagnozou polycysticke ovaria, nepriechodnostou praveho vajecnika, nepravidelnym MC, kde folikul v tretej faze ovulacie nepraskne. Samozrejme za pomoci asistovanej reprodukcie. Manzel je zdravy. Ja mam 32 rokov. Dakujem za odpoved

Andrea Kováčová

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň, Úspešnosť IVF cyklu s transferom jedného embrya je cca 50%. Ak máte polycystické vaječníky pri stimulácii je predpoklad získania dostatočného počtu vajíčok. Čo sa týka tubárneho faktoru (nepriechodnosť vajcovodu), pokiaľ by tento bol patologicky zmenený tzv. saktosalpinx je vhodné ho pred IVF odstrániť, pretože môže znižovať úspešnosť cyklu. Podrobnejšie Vám všetko vysvetlíme pri osobnej konzultácii, ktorá je v našom centre bezplatná.

MUDr. Starovecká Katarína
Kľúčové slová: PCO, nepriechodný vajíčkovod

dobrý deň som v 11t tehotenstva a už ma nebolia prsia je to normálne?A ešte asi 5 dni mam sem tam mierne pichnutie v slabinách.Je to moje druhe tehotenstvo po MA a tak sa bojím.

ada

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň, uvedené pocity sú úplne normálne, doporučujem Vám bežný menežment tehotenstva. Vhodné sú častejšie ultrazvukové kontroly vzhľadom na predchádzajúci potrat.

MUDr. Starovecká Katarína

Dobrý deň, v stredu sme u vás podstúpili insemináciu, teraz beriem Duphaston. Dnes od rána mám bolesti v podbrušku, a pociťujem dosť silnú pichavú bolesť. Je to v poriadku, alebo treba vysadiť tie tabletky, či ísť k lekárovi? Ďakujem

Ľubica

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň, pichavé bolesti nie sú bežné, nemajú súvis s insemináciou ani s užívaním Duphastonu. Pokiaľ sa budú zosilňovať, doporučujem gynekologické vyšetrenie.

MUDr. Starovecká Katarína
Kľúčové slová: pichavá bolesť po inseminácii

Prosim pre MUDr. Peter Krajkovič Dobry den prajem, partner pracuje dlhodobo v zahranici a radi by sme splodili potomka. Boli sme v Brne na odbere spermii a myslela som, ze uz to bude len otazkou inseminacie. Mam 42 rokov a dostala som takuto odpoved: rovnou Vám musím napsat, že vzhledem k Vašemu věku nemá cenu inseminací... (viac)

Darina Kesegiova

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň, oplodnenie pri IVF s Vašimi vlastnými vajíčkami má určite výrazne nižšiu šancu na otehotnenie ako pri použití darcovských vajíčok alebo embryí. Pri pohovore v centre Vám lekár povie možnosti otehotnenia a je následne na Vašom rozhodnutí, ktorú alternatívu otehotnenia budete chcieť využiť. Pokiaľ budete chcieť prekonzultovať Váš zdravotný stav a možnosti prevozu spermií, nech sa páči, objednajte sa na pohovor.

MUDr. Krajkovič Peter

Dobrý deň, chcela by som sa opýtať na IUI.Som pacientka vášho centra a čaká ma IUI.Ccela by som vedieť koľko to trvá a či to je bolestivé .ďakujem

Anett

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň, v deň inseminácie odovzdáva partner spermie, ktoré sa približne 2 hodiny spracovávajú, potom sa realizuje samotná inseminácia - vpravenie spermií cez krčok do maternice. Je to jednoduchý ambulantný zákrok, ktorý nevyžaduje žiadnu špeciálnu prípravu, nemusíte byť nalačno, je nebolestivý. Samotný zákrok spolu s oddychom na lôžku trvá cca 10 minút, potom odchádzate domov.

Mgr. Jana Janáková
Kľúčové slová: inseminácia

dobry den chcela by som sa opytat ohladom spontanneho potratu mala som zamlknuty potrat ktory pred dvomi tyzdnami skoncil spontannym potratom,,nebola som na cisteni chodila som na kontroly..ostala minejaka dutinka do 8 mm a na poslednej kontrole to uzavreli ako uterus v RVF prim.velkosti, E 8 mm ,TL , homogenne, E/M ostra, drobne echog.lozisko v pravej hrane, myometrium... (viac)

katarina

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň, osobne si myslím, že dovolenku môžete plánovať, spomínaný ultrazvukový nález neukazuje na riziko zbytkov po potrate, avšak bude vhodné urobiť kontrolný ultrazvuk po najbližšej menštruácii.

MUDr. Starovecká Katarína
Kľúčové slová: kontrolný ultrazvuk po potrate

Dobry vecer, uzivam Utrogestan 2 rano, 2 vecer, mam ho uzit takisto aj v den KET? (KET stvrtok 24.7.)

katka

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň, v deň transferu embrya si nemusíte ráno vkladať Utrogestan do pošvy, vezmite si ho so sebou do centra a dajte si ho po transfere.

Mgr. Jana Janáková (koordinátorka IVF)
Kľúčové slová: užitie Utrogestanu v deň transferu

Dobry den, prosim vas je sanca na otehotnenie ked embryo ma na 3ti den 9 buniek? Embrya s neparnym poctom buniek su menej kvalitne, prip. ich dosledkom moze byt potrat v skorom stadiu tehotenstva? dakujem

kaia

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň, optimálny počet buniek trojdňového embrya je od 7 do 10. Všetky čísla (párne aj nepárne) sa dajú dosiahnuť jednoducho tým, že hoci sa vtedy jedna bunka rozdelí na dve, nedelia sa všetky bunky v jednom čase. Takže ak sa napríklad 8 bunkovému embryu rozdelí jedna z buniek na dve (a v tomto čase ho zachytíme a zhodnotíme), aktuálne bude mať spomínaných 9 buniek.

Ing. Gocníková Hana, PhD. (embryológ)
Kľúčové slová: trojdňové embryo

Dobrý deň. Chcem sa spýtať,či je ešte nejaká nádej,že vklad vyšiel?Keďže dnes som 10.deň po KET a test negatívny,mám bolesti ako pri menzese.Užívam Estrimax 2x1 a Lutinus 3x1.Ďakujem za odpoveď.

Gabriela

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň, doporučujem Vám odber krvi na HCG, v tomto štádiu, pokiaľ ste tehotná, už bude pozitívny.  Držíme palce!

MUDr. Starovecká Katarína
Kľúčové slová: HCG po KET

Dobry den chcem sa opytat ze ci moze byt menstruacia po Clostilbegyte, po Pregnyl injekcii a po Duphastolne ovplyvnena?totiz menstruacia prisla o 4 dni skor a mala som len 2 dni totalne slabe co mavam fakt silne.

katka

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň, áno, Vami popisovaný stav je bežný. Menštruácia môže trvať kratšie, pravdepodobne je to dôsledok užívania Duphastonu. Ak máte nejaké pochybnosti, choďte na ultrazvukové vyšetrenie ku svojmu gynekológovi.

MUDr. Starovecká Katarína
Kľúčové slová: Duphaston

Dobrý deň, som 12 deň po ET včera som začala špiniť no dnes už krvácam chcem sa opýtať ako mám pokračovať v užívaní utrogestanu? Ďakujem za odpoveď.

Andrea

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň, pri krvácaní užívajte Utrogestan cez ústa 3xdenne po 1 tabletke, určite ho nevysadzujte, pokračujte v užívaní  až do výsledku tehotenského testu.

Mgr. Jana Janáková (koordinátorka IVF)
Kľúčové slová: krvácanie, užívanie Utrogestanu

Dobrý deň, Som v 14 týždni tehotenstva ( po KET u Vás) a kedže som mala výtok môj lekár mi predpísal čipky a masť MACMIROR COMPLEX s tým že mám zlé PH. Chcem sa spýtať nemôžu tieto uškodiť bábätku? Neupraví sa PH samo? Ďakujem pekne.

Magda

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň, zmena PH v pošve je pravdepodobne dôsledkom zápalu, ktorý pokiaľ by sa neliečil, mohol by spôsobiť komplikácie v tehotenstve. Predpísaný liek je v tehotnosti bezpečný, jeho aplikácia nemôže bábätku uškodiť.

MUDr. Starovecká Katarína
Kľúčové slová: liečba zápalu v tehotnosti

Dobrý večer, chcela by som sa spýtať, co sa môže stať ak sa užíva menopur a žena dojci. Dakujem

Tatiana

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň, spomínaný preparát je pri dojčení kontraindikovaný, pretože prechádza do materského mlieka a mohol by negatívne vplývať na zdravie a vývoj Vášho dieťaťa.

MUDr. Starovecká Katarína
Kľúčové slová: Menopur a dojčenie

Dobrý deň, mám za sebou 3 x missed Ab v priebehu 20 mesiacov.Absolvovala som už všetky vyšetrenia endokrinologia,genetika,imunologia,hematologia.Všetky výsledky sú v norme.Partner bol na spermiograme .Záver: Teratozoospermia.Prítomné PMNLe.Poskodenie chromatínu a nezrelé spermie v... (viac)

Adriana

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň, príčina potrácania nemusí byť v partnerovej diagnóze, pretože tá je relatívne bežná. Doporučujem Vám navštíviť naše centrum, kde Vám vysvetlíme možnosti predimplantačnej diagnostiky embryí, ktorá by mohla vyriešiť Váš problém. 

MUDr. Starovecká Katarína
Kľúčové slová: missed ab., preimplantnačná genetická diagnostika

Dobrý den chcela by som sa spýtat moj priatel má cukrovku užíva siofor 1000 a gliclada 30 mg snažíme sa obábetko a nejak sa nám nedarí.Ja viem že cukrovka je problém ale nemožu to ovplivnovat aj lieky.....

Lucia Brezovská

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň, najrýchlejšie zistíme odpoveď na Vašu otázku, keď pošlete partnera na vyšetrenie spermiogramu. Objednať sa môžete na telefónnom čísle:0)43 4271201, 043 4306148, 0918 702986, 0911 825297, kde Vám radi poskytneme bližšie informácie.

MUDr. Starovecká Katarína
Kľúčové slová: spermiogram

Dobrý deň, chcem sa spýtať či môžem brať Betakaroten Premium tabletky obohatené o biotin a selen ak planujem byť tehotna, alebo v prvých mesiacoch tehotenstva. dakujem

Martina

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň, áno, môžete. nezabudnite však aj na kyselinu listovú.

MUDr. Starovecká Katarína
Kľúčové slová: betakarotén

Dobry den, chcela by som sa spytat, ci dlha sexualna abstinencia muza - 25 dni moze mat vplyv na kvalitu spermii pri IVF ICSI. Na utz kontrole som bola v stredu a OPU naplanovali na piatok. Termin OPU sa vyrazne posunul, predpokladala som, ze bude 14 den cyklu a nie 11 ty den, cize o 2 dni od utz kontroly. Dnes mi odobrali 10 vajicok. Vysledky spermiogramu este neviem. V... (viac)

klara

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň, pacientky, ktoré podstupujú stimuláciu v našom centre sú inštruované, aby pred odberom vajíčok bola dodržaná u muža pohlavná abstinencia cca 2 dni, čiže páni sú inštruovaní aby posledná ejakulácia prebehla 2 dni pred odberom vajíčok. Dlhá pohlavná abstinencia môže mať vplyv na kvalitu spermií.

MUDr. Starovecká Katarína
Kľúčové slová: pohlavná abstinencia pred odberom spermií

Dobry den,chcela by som sa opytat,ci po vlozeni utrogestanu treba ostat nejaky cas lezat?A tiez mam otazku,ci sa po ET mozem slnit,lebo mi bolo povedane,ze prilisne teplo mi moze uskodit.Dakujem.

Lucia

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň, ležanie po vložení Utrogestanu nie je nutné (vkladá sa hlboko do pošvy), dávkovanie 2x2 vaginálne je dostatočné aj keď rátame s určitou stratou pri pohybe...Vo všeobecnosti slnenie v gravidite nie je príliš vhodné.

MUDr. Starovecká Katarína
Kľúčové slová: slnenie v tehotnosti

Dobrý deň, chcem sa Vás opýtať ohľadom merania NT u plodu. Viem, že sa robí v 12. - 13. týždni, ale neviem či sa to ráta od poslednej menštruácie alebo od dátumu počatia. Ďakujem

Katarína

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň, týždne tehotnosti sa rátajú od prvého dňa poslednej menštruácie, čiže v dobe ovulácie (cca na 14 deň cyklu) ste v 2. týždni tehotenstva. Horeuvedené platí pri pravidelnom menštruačnom cykle.

MUDr. Starovecká Katarína
Kľúčové slová: NT

Dobry den chcela by som sa spytat ze ked som 24.4 bola u zubara a dal mi do zubu nejaku liecivu latku asi antibiotika na preliecenie nervu a zablomboval potom povedal ze ked ma to bude boliet mam prist.do dnesneho dna ma to neboli a 14.5 som zistila ze som tehotna moze to nejako skodit alebo?ako dlho som mohla mat v tele to antibiotikum? Dakujem

sona

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň, nebojte sa, liečba zubu neovplyvní vyvýjajúce sa tehotenstvo, pokiaľ neberiete antibiotiká celkovo. O ďalšej liečbe zubu sa poraďte s Vašim zubárom.

MUDr. Starovecká Katarína
Kľúčové slová: liečenie zubu v tehotnosti

Dobry den bola som na 3D ultrazvuku v Košiciach v 21tt moj lekar ma poslal tam aj ked som chcela prisť do vašho centra kedže som tehotna vdaka vam.A v sprave z ultrazvuku mam napisane v zavere Mierna ventrikulomegalia rozmery Vp vlavo 9,0mm Vp vpravo 9,0mm tolko na mozog a hlava :normalny tvar lebky,manifestna je normalna denzita krania.Tvar:nieje pritomny... (viac)

Petronela

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň, dôverujte lekárovi, ktorý ultrazvukové vyšetrenie relaizoval, ak Vám povedal, že je nevidí žiadnu patológiu a nedoporučil kontrolu, nález považoval za normálny. Mierna ventrikulomegalia je mierne rozšírenie komorového systému.

MUDr. Starovecká Katarína
Kľúčové slová: ventrikulomegalia

Som po laparoskopickej operacii endimetriozy. Stale mam bolesti vysadila som antikoncepciu a cakame ako sa bude spravat. Vajecniky mam zatial zachovane. Odporucenie ihned otehotniet, ale ako ked mam problem aj s mocenim a nie aby dom mala pohlavny styk.Dakujem za odpoved. ZD

zuzana dubovcova

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň, bolesti tesne po operácii môžu byť ešte spôsobené procesom hojenia, neviem, kedy bola operácia realizovaná. Na podporu hojenia skúste Wobenzym. Avšak zároveň Vám doporučujem navštíviť naše centrum s prineseným operačným nálezom, kde zistíme v akom štádiu máte endometriózu a či bude pre Vás stačiť prirodzená snaha o tehotenstvo.

MUDr. Starovecká Katarína
Kľúčové slová: endometrióza

Navštívila som gynekológa s problémom vynechania menštr. cyklov. Posledný cyklus bol 25.4. Mám 51 rokov. Lekár mi odobral krv na rozbor. Menzes som teraz dostala 14.7. Lekár mi predpísal gestagén - Norethisteron s predpisom užívania od 15.dňa začatia menzesu 1-0-1 á 5 mg. Po... (viac)

Klára Rázgová

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň, Norethisteron je hormonálny liek patriaci do skupiny gestagénov , ktorý sa používa na úpravu menštruačného cyklu - napríklad aj v perimenopauze. neviem výsledky hormonálnych testov, ktoré Vám vyšetroval Váš gynekológ, ale predpokladám, že neboli ešte menopauzálne, preto Vám naordinoval liek, ktorý máte užívať v druhej polovici cyklu, aby Vám menštruácia nemeškala a chodila pravidelne. Ako dlho bude liek užívať ako aj o možných vedľajších účinkoch sa poraďte prosím s Vašim gynekológom. 

MUDr. Starovecká Katarína
Kľúčové slová: Norethisteron

Dobrý deň. Chcela by som sa opýtať. 3.7. som dostala menštruáciu,mávam ju pravidelne (cca 28DC)len posledné 2 mesiace mi chodí akosi skôr o 3 až 4 dni. Je to v poriadku? A dalsia otázka na 12DC som začala slabo krvácať,stalo sa mi to po prvý raz a neviem prečo.bolo to po cvičení.No... (viac)

Nikol

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň, poruchy menštruačného cyklu v zmysle špinenia môžu mať viacero dôvodov. V prvom rade Vám doporučujem gynekologické vyšetrenie na vylúčenie lézie krčka maternice a ultrazvukové vyšetrenie. V prípade, že sa jedná o hormonálnu poruchu, treba ju liečiť. Bez spomínaných vyšetrení Vám nemôžem odpovedať na vašu otázku prečo špiníte. Na tieto vyšetrenia sa môžete objednať aj do nášho centra.

MUDr. Starovecká Katarína
Kľúčové slová: nepravidelný cyklus

Dobry den , chcela by som sa opytat, či može byt v zrelom folikule, ktory na ultrazvuku vykazuje primeranu velkost, nezrele vajičko? A či može byt v nezrelom folikule napr, 14 mm zrele vajičko? Počula som, že obal vajička je mnohonasobne väčši ako vajičko. Ešte sa chcem opytat, ako je s menštruaciou u ženy, ktora ma jeden vaječnik,... (viac)

Lubomira

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň. Pri ultrazvukovej folikulometrii vidíme na vaječníku len folikul - cystickú štruktúru s tekutinou, v ktorej by malo byť vajíčko. Či je vnútri vajíčko a akej je kvality, je možné zistiť až pri umelom oplodnení pri odbere vajíčok. Za zrelý folikul sa považuje folikul veľkosti 18-23mm, ale aj vo folikule o priemere 15-16mm môže byť zrelé vajíčko. Pokiaľ má žena len jeden vaječník, ten je zvyčajne schopný plne prebrať funkciu aj druhého vaječníka, menštruácia je teda každý mesiac a je možné prirodzene otehotnieť. Šanca na otehotnenie potom závisí aj od ďalším faktorov /spermiogram, priechodnosť vajíčkovodu.../.

MUDr. Martina Cuľbová, PhD.
Kľúčové slová: folikul

Dobry den, Chcela by som sa Vas opytat ako by som sa mohla co najlepsie pripravit na KET? Myslim po fyzickej stranke? Odporucate nejake vitamy, doplnky...? Zacinam s akupunkturou, bolo dokazane ze naozaj pomaha? Chcem urobit uplne vsetko preto aby to bolo uspesne tento krat.... Viem, ze aj psychika je dolezita, myslite ze vazne pozitivne myslenie je zakladom uspechu?... (viac)

Lenka

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň, za úspechom kryoembryotransferu stojí kvalitné embryo, správna fáza menštruačného cyklu a kvalitná sliznica v maternici. Žiadne vitamínové doplnky nie sú potrebné, event. môžete užívať kyselinu listovú.

Ak máte fyzicky alebo psychicky veľmi náročné zamestnanie, odporúčam pár dní zostať doma.

Pozitívne myslenie je určite dôležitou súčasťou prípravy na otehotnenie. Držíme palce!

MUDr. Cuľbová Martina, PhD.
Kľúčové slová: príprava pred KET

Dobrý deň, chcela by som sa spýtať, či je možne po IUI pociťovať predmenštruačný syndróm ak by som bola náhodou tehotná? a koľko krát sa móže najviac robiť IUI ? a či po neúspešných IUI sa robí hneď umelé oplodnenie alebo či je ešte nejaká... (viac)

Eliska

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň. Po inseminácii sa užíva zvyčajne Duphaston, ktorý môže spôsobovať pocity ako pred menštruáciou /napätie v podbrušku, pocit nafúknutia, napätie prsníkov.../. Počet realizovaných insemináciií nie je obmedzený. Pokiaľ však pred insemináciou užívate Clostilbegyt, ten sa môže užívať 3 mesiace po sebe, potom je potrebná pauza jeden mesiac a celkovo by sa tento liek nemal užívať viac ako jeden rok. Zvyčajne doporučujeme insemináciu zopakovať pri dobrom spermiograme 3x a ak sa nepodarí otehotieť, je už indikované umelé oplodnenie.

MUDr. Martina Cuľbová, PhD.
Kľúčové slová: inseminácia
Meno *:
E-mail *:
Napíšte číslicami "dvadsaťdva" *:
Vaša otázka *:
* položky nutné k odoslaniu.
Odoslať!
Fotogalérie
Fotogaléria
Fotogaléria Sanatória Helios
prim. MUDr. Pavel Texl
prim. MUDr. Pavel Texl
Odborný garant
MUDr. Peter Krajkovič
MUDr. Peter Krajkovič
Vedúci lekár
Mgr. Jana Mikulová
Mgr. Jana Mikulová
Vedúca koordinátorka
MUDr. Martina Cuľbová, PhD.
MUDr. Martina Cuľbová, PhD.
Gynekológ
MUDr. Katarína Starovecká
MUDr. Katarína Starovecká
Gynekológ
Mgr. Tatiana Košarišťanová
Mgr. Tatiana Košarišťanová
Vedúca embryologického laboratória
MUDr. Benedikta Svitačová
MUDr. Benedikta Svitačová
Anesteziológ
Iveta Jamrišková
Iveta Jamrišková
Vedúca sestra
Sme tu pre Vás aj počas letných dní!

Aktuality

2014-08-08

Sme tu pre Vás aj počas letných dní!

Sanatórium Helios v Martine pracuje bez obmedzení aj počas letných mesiacov, tešíme sa na Vašu návštevu!

Objednať sa na konzultácie, gynekologické vyšetrenia, prenatálne ultrazvuky či vyšetrenia spermií môžete cez telefónne čísla recepcie:

Viac

Prečo Sanatorium Helios

 
1

Skúsenosti


2

Spolupráca


3

Bezplatné konzultácie


4

Hľadáme riešenie


5

Kvalita


6

7 dní v týždni


7

Výber metódy


8

Predĺžená kultivácia


9

Transfer jedného embrya


10

Objednanie


11

Technológie


12

Metóda mrazenia


13

Prví na Slovensku


14

Program darcovstva gamét


15

Kvalitná starostlivosť
