Na vaše otázky odpovedajú:
MUDr. Martina Cuľbová, PhD.
MUDr. Martina Cuľbová, PhD.
Gynekológ
MUDr. Katarína Starovecká
MUDr. Katarína Starovecká
Gynekológ
Mgr. Jana Janáková
Mgr. Jana Janáková
Koordinátorka IVF
MUDr. Peter Krajkovič
MUDr. Peter Krajkovič
Vedúci lekár
« späť

Diskusia

Abecedný zoznam kľúčových slov:
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Chcem sa opýtať

Dobry vecer, chcela by om a informovat, oddnes picham Merional...picham ho tak isto ako doteraz diphereline cize do bruska, je to spravne? na viacerych forach som sa docitala, ze sa ma pichat do svalu. Nerada by som nieco urobila zle. Dakujem vopred za Vasu odpoved. Monika

Monika

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň, Diphereline aj Merional pichajte podkožne do bruška. V prípade ďalších otázok a nejasností neváhajte kontaktovať koordinátorky.

Mgr. Jana Janáková (koordinátorka IVF)
Kľúčové slová: Merional

Dobrý den, chcela by som sa informovat.Som 9 den po KET a hodnota hcg je 17.Moze sa stat ze ovulacia pebehla trochu neskor ked je taka nizka hladina? Dakujem za odpoved. Hegerova

Lucia Hegerova

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň, hodnota HCG na 9. deň po transfere zmrazeného embrya je v poriadku. Doporučujem Vám kontrolné vyšetrenie na 15. deň , aj s ultrazvukovým vyšetrením.

MUDr. Starovecká Katarína
Kľúčové slová: HCG po KET

Dobry den, Vdaka sanatoriu Helios som po KET, ktory bol 25.5., tehotna, 11+1tt, za co som vam vsetkym nesmierne vdacna. Vsetko je v poriadku, dietatko uz ma 4cm a velmi dobre prosperuje. Placenta je ulozena na zadnej stene maternice. Ja sa citim dobre, som PN, trapi ma len nizky tlak, 80-90/60. Chcela som sa spytat, akym sposobom mam vysadzovat utrogestan, beriem 2x2... (viac)

Zuzana

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň, nasledujúci týždeň si môžete znížiť dávku Utrogestanu na 2xdenne 1 tableta, a nasledujúce 2 dni ponechať už len večernú dávku, čím skončíte s liečbou Utrogestanom. Prajeme Vám príjemné tehotenstvo.

MUDr. Starovecká Katarína
Kľúčové slová: vysadzovanie Utrogestanu

Dobrý deň, včera som bola na hysteroskopii a pani doktorka mi povedala, že by som sa týždeň mala vyhýbať vode, aby som nedostala infekciu, a snažiť o dieťatko sa tiež môžeme začať najskôr o 7dní. Rozmýšľali sme však aj o IUI, a preto ma zaujíma či tento zákrok mohol ovplyvniť... (viac)

Barbora

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň, v cykle, v ktorom bola realizovaná hysteroskopia nie je vhodné plánovať otehotnenie, pokiaľ bola bratá aj vzorka zo sliznice maternice, je pravdepodobné, že budete pár dní po zákroku špiniť, menzes by však mala prísť v termíne. Insemináciu je možné plánovať v nasledujúcom cykle.

MUDr. Starovecká Katarína
Kľúčové slová: hysteroskopia

Dobré ránko, v septembri planujeme ísť ku Vám na KET, len som si teraz nie istá, či prísť k vám skôr, aby ste mi upravili nejako cyklus, pretože po porode ho mám nepravidelny - vacsinou dostanem az po agolutine. alebo to nevadí a nijako to nezníži úspešnosť KET ? dakujem za... (viac)

iveta

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň, na úpravu menštruačného cyklu je možné použiť gestagény už pred plánovaním KET - napríklad Duphaston. V auguste sa objednajte na konzultáciu, kde si dohodneme ďalší postup.

MUDr. Starovecká Katarína
Kľúčové slová: KET

Dobry den. Zaujimala by ma realna uspesnost splodenia a donosenia dietatka, s diagnozou polycysticke ovaria, nepriechodnostou praveho vajecnika, nepravidelnym MC, kde folikul v tretej faze ovulacie nepraskne. Samozrejme za pomoci asistovanej reprodukcie. Manzel je zdravy. Ja mam 32 rokov. Dakujem za odpoved

Andrea Kováčová

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň, Úspešnosť IVF cyklu s transferom jedného embrya je cca 50%. Ak máte polycystické vaječníky pri stimulácii je predpoklad získania dostatočného počtu vajíčok. Čo sa týka tubárneho faktoru (nepriechodnosť vajcovodu), pokiaľ by tento bol patologicky zmenený tzv. saktosalpinx je vhodné ho pred IVF odstrániť, pretože môže znižovať úspešnosť cyklu. Podrobnejšie Vám všetko vysvetlíme pri osobnej konzultácii, ktorá je v našom centre bezplatná.

MUDr. Starovecká Katarína
Kľúčové slová: PCO, nepriechodný vajíčkovod

dobrý deň som v 11t tehotenstva a už ma nebolia prsia je to normálne?A ešte asi 5 dni mam sem tam mierne pichnutie v slabinách.Je to moje druhe tehotenstvo po MA a tak sa bojím.

ada

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň, uvedené pocity sú úplne normálne, doporučujem Vám bežný menežment tehotenstva. Vhodné sú častejšie ultrazvukové kontroly vzhľadom na predchádzajúci potrat.

MUDr. Starovecká Katarína

Dobrý deň, v stredu sme u vás podstúpili insemináciu, teraz beriem Duphaston. Dnes od rána mám bolesti v podbrušku, a pociťujem dosť silnú pichavú bolesť. Je to v poriadku, alebo treba vysadiť tie tabletky, či ísť k lekárovi? Ďakujem

Ľubica

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň, pichavé bolesti nie sú bežné, nemajú súvis s insemináciou ani s užívaním Duphastonu. Pokiaľ sa budú zosilňovať, doporučujem gynekologické vyšetrenie.

MUDr. Starovecká Katarína
Kľúčové slová: pichavá bolesť po inseminácii

Prosim pre MUDr. Peter Krajkovič Dobry den prajem, partner pracuje dlhodobo v zahranici a radi by sme splodili potomka. Boli sme v Brne na odbere spermii a myslela som, ze uz to bude len otazkou inseminacie. Mam 42 rokov a dostala som takuto odpoved: rovnou Vám musím napsat, že vzhledem k Vašemu věku nemá cenu inseminací... (viac)

Darina Kesegiova

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň, oplodnenie pri IVF s Vašimi vlastnými vajíčkami má určite výrazne nižšiu šancu na otehotnenie ako pri použití darcovských vajíčok alebo embryí. Pri pohovore v centre Vám lekár povie možnosti otehotnenia a je následne na Vašom rozhodnutí, ktorú alternatívu otehotnenia budete chcieť využiť. Pokiaľ budete chcieť prekonzultovať Váš zdravotný stav a možnosti prevozu spermií, nech sa páči, objednajte sa na pohovor.

MUDr. Krajkovič Peter

Dobrý deň, chcela by som sa opýtať na IUI.Som pacientka vášho centra a čaká ma IUI.Ccela by som vedieť koľko to trvá a či to je bolestivé .ďakujem

Anett

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň, v deň inseminácie odovzdáva partner spermie, ktoré sa približne 2 hodiny spracovávajú, potom sa realizuje samotná inseminácia - vpravenie spermií cez krčok do maternice. Je to jednoduchý ambulantný zákrok, ktorý nevyžaduje žiadnu špeciálnu prípravu, nemusíte byť nalačno, je nebolestivý. Samotný zákrok spolu s oddychom na lôžku trvá cca 10 minút, potom odchádzate domov.

Mgr. Jana Janáková
Kľúčové slová: inseminácia

dobry den chcela by som sa opytat ohladom spontanneho potratu mala som zamlknuty potrat ktory pred dvomi tyzdnami skoncil spontannym potratom,,nebola som na cisteni chodila som na kontroly..ostala minejaka dutinka do 8 mm a na poslednej kontrole to uzavreli ako uterus v RVF prim.velkosti, E 8 mm ,TL , homogenne, E/M ostra, drobne echog.lozisko v pravej hrane, myometrium... (viac)

katarina

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň, osobne si myslím, že dovolenku môžete plánovať, spomínaný ultrazvukový nález neukazuje na riziko zbytkov po potrate, avšak bude vhodné urobiť kontrolný ultrazvuk po najbližšej menštruácii.

MUDr. Starovecká Katarína
Kľúčové slová: kontrolný ultrazvuk po potrate

Dobry vecer, uzivam Utrogestan 2 rano, 2 vecer, mam ho uzit takisto aj v den KET? (KET stvrtok 24.7.)

katka

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň, v deň transferu embrya si nemusíte ráno vkladať Utrogestan do pošvy, vezmite si ho so sebou do centra a dajte si ho po transfere.

Mgr. Jana Janáková (koordinátorka IVF)
Kľúčové slová: užitie Utrogestanu v deň transferu

Dobry den, prosim vas je sanca na otehotnenie ked embryo ma na 3ti den 9 buniek? Embrya s neparnym poctom buniek su menej kvalitne, prip. ich dosledkom moze byt potrat v skorom stadiu tehotenstva? dakujem

kaia

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň, optimálny počet buniek trojdňového embrya je od 7 do 10. Všetky čísla (párne aj nepárne) sa dajú dosiahnuť jednoducho tým, že hoci sa vtedy jedna bunka rozdelí na dve, nedelia sa všetky bunky v jednom čase. Takže ak sa napríklad 8 bunkovému embryu rozdelí jedna z buniek na dve (a v tomto čase ho zachytíme a zhodnotíme), aktuálne bude mať spomínaných 9 buniek.

Ing. Gocníková Hana, PhD. (embryológ)
Kľúčové slová: trojdňové embryo

Dobrý deň. Chcem sa spýtať,či je ešte nejaká nádej,že vklad vyšiel?Keďže dnes som 10.deň po KET a test negatívny,mám bolesti ako pri menzese.Užívam Estrimax 2x1 a Lutinus 3x1.Ďakujem za odpoveď.

Gabriela

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň, doporučujem Vám odber krvi na HCG, v tomto štádiu, pokiaľ ste tehotná, už bude pozitívny.  Držíme palce!

MUDr. Starovecká Katarína
Kľúčové slová: HCG po KET

Dobry den chcem sa opytat ze ci moze byt menstruacia po Clostilbegyte, po Pregnyl injekcii a po Duphastolne ovplyvnena?totiz menstruacia prisla o 4 dni skor a mala som len 2 dni totalne slabe co mavam fakt silne.

katka

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň, áno, Vami popisovaný stav je bežný. Menštruácia môže trvať kratšie, pravdepodobne je to dôsledok užívania Duphastonu. Ak máte nejaké pochybnosti, choďte na ultrazvukové vyšetrenie ku svojmu gynekológovi.

MUDr. Starovecká Katarína
Kľúčové slová: Duphaston

Dobrý deň, som 12 deň po ET včera som začala špiniť no dnes už krvácam chcem sa opýtať ako mám pokračovať v užívaní utrogestanu? Ďakujem za odpoveď.

Andrea

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň, pri krvácaní užívajte Utrogestan cez ústa 3xdenne po 1 tabletke, určite ho nevysadzujte, pokračujte v užívaní  až do výsledku tehotenského testu.

Mgr. Jana Janáková (koordinátorka IVF)
Kľúčové slová: krvácanie, užívanie Utrogestanu

Dobrý deň, Som v 14 týždni tehotenstva ( po KET u Vás) a kedže som mala výtok môj lekár mi predpísal čipky a masť MACMIROR COMPLEX s tým že mám zlé PH. Chcem sa spýtať nemôžu tieto uškodiť bábätku? Neupraví sa PH samo? Ďakujem pekne.

Magda

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň, zmena PH v pošve je pravdepodobne dôsledkom zápalu, ktorý pokiaľ by sa neliečil, mohol by spôsobiť komplikácie v tehotenstve. Predpísaný liek je v tehotnosti bezpečný, jeho aplikácia nemôže bábätku uškodiť.

MUDr. Starovecká Katarína
Kľúčové slová: liečba zápalu v tehotnosti

Dobrý večer, chcela by som sa spýtať, co sa môže stať ak sa užíva menopur a žena dojci. Dakujem

Tatiana

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň, spomínaný preparát je pri dojčení kontraindikovaný, pretože prechádza do materského mlieka a mohol by negatívne vplývať na zdravie a vývoj Vášho dieťaťa.

MUDr. Starovecká Katarína
Kľúčové slová: Menopur a dojčenie

Dobrý deň, mám za sebou 3 x missed Ab v priebehu 20 mesiacov.Absolvovala som už všetky vyšetrenia endokrinologia,genetika,imunologia,hematologia.Všetky výsledky sú v norme.Partner bol na spermiograme .Záver: Teratozoospermia.Prítomné PMNLe.Poskodenie chromatínu a nezrelé spermie v... (viac)

Adriana

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň, príčina potrácania nemusí byť v partnerovej diagnóze, pretože tá je relatívne bežná. Doporučujem Vám navštíviť naše centrum, kde Vám vysvetlíme možnosti predimplantačnej diagnostiky embryí, ktorá by mohla vyriešiť Váš problém. 

MUDr. Starovecká Katarína
Kľúčové slová: missed ab., preimplantnačná genetická diagnostika

Dobrý den chcela by som sa spýtat moj priatel má cukrovku užíva siofor 1000 a gliclada 30 mg snažíme sa obábetko a nejak sa nám nedarí.Ja viem že cukrovka je problém ale nemožu to ovplivnovat aj lieky.....

Lucia Brezovská

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň, najrýchlejšie zistíme odpoveď na Vašu otázku, keď pošlete partnera na vyšetrenie spermiogramu. Objednať sa môžete na telefónnom čísle:0)43 4271201, 043 4306148, 0918 702986, 0911 825297, kde Vám radi poskytneme bližšie informácie.

MUDr. Starovecká Katarína
Kľúčové slová: spermiogram

Dobrý deň, chcem sa spýtať či môžem brať Betakaroten Premium tabletky obohatené o biotin a selen ak planujem byť tehotna, alebo v prvých mesiacoch tehotenstva. dakujem

Martina

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň, áno, môžete. nezabudnite však aj na kyselinu listovú.

MUDr. Starovecká Katarína
Kľúčové slová: betakarotén

Dobry den, chcela by som sa spytat, ci dlha sexualna abstinencia muza - 25 dni moze mat vplyv na kvalitu spermii pri IVF ICSI. Na utz kontrole som bola v stredu a OPU naplanovali na piatok. Termin OPU sa vyrazne posunul, predpokladala som, ze bude 14 den cyklu a nie 11 ty den, cize o 2 dni od utz kontroly. Dnes mi odobrali 10 vajicok. Vysledky spermiogramu este neviem. V... (viac)

klara

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň, pacientky, ktoré podstupujú stimuláciu v našom centre sú inštruované, aby pred odberom vajíčok bola dodržaná u muža pohlavná abstinencia cca 2 dni, čiže páni sú inštruovaní aby posledná ejakulácia prebehla 2 dni pred odberom vajíčok. Dlhá pohlavná abstinencia môže mať vplyv na kvalitu spermií.

MUDr. Starovecká Katarína
Kľúčové slová: pohlavná abstinencia pred odberom spermií

Dobry den,chcela by som sa opytat,ci po vlozeni utrogestanu treba ostat nejaky cas lezat?A tiez mam otazku,ci sa po ET mozem slnit,lebo mi bolo povedane,ze prilisne teplo mi moze uskodit.Dakujem.

Lucia

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň, ležanie po vložení Utrogestanu nie je nutné (vkladá sa hlboko do pošvy), dávkovanie 2x2 vaginálne je dostatočné aj keď rátame s určitou stratou pri pohybe...Vo všeobecnosti slnenie v gravidite nie je príliš vhodné.

MUDr. Starovecká Katarína
Kľúčové slová: slnenie v tehotnosti

Dobrý deň, chcem sa Vás opýtať ohľadom merania NT u plodu. Viem, že sa robí v 12. - 13. týždni, ale neviem či sa to ráta od poslednej menštruácie alebo od dátumu počatia. Ďakujem

Katarína

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň, týždne tehotnosti sa rátajú od prvého dňa poslednej menštruácie, čiže v dobe ovulácie (cca na 14 deň cyklu) ste v 2. týždni tehotenstva. Horeuvedené platí pri pravidelnom menštruačnom cykle.

MUDr. Starovecká Katarína
Kľúčové slová: NT

Dobry den chcela by som sa spytat ze ked som 24.4 bola u zubara a dal mi do zubu nejaku liecivu latku asi antibiotika na preliecenie nervu a zablomboval potom povedal ze ked ma to bude boliet mam prist.do dnesneho dna ma to neboli a 14.5 som zistila ze som tehotna moze to nejako skodit alebo?ako dlho som mohla mat v tele to antibiotikum? Dakujem

sona

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň, nebojte sa, liečba zubu neovplyvní vyvýjajúce sa tehotenstvo, pokiaľ neberiete antibiotiká celkovo. O ďalšej liečbe zubu sa poraďte s Vašim zubárom.

MUDr. Starovecká Katarína
Kľúčové slová: liečenie zubu v tehotnosti

Dobry den bola som na 3D ultrazvuku v Košiciach v 21tt moj lekar ma poslal tam aj ked som chcela prisť do vašho centra kedže som tehotna vdaka vam.A v sprave z ultrazvuku mam napisane v zavere Mierna ventrikulomegalia rozmery Vp vlavo 9,0mm Vp vpravo 9,0mm tolko na mozog a hlava :normalny tvar lebky,manifestna je normalna denzita krania.Tvar:nieje pritomny... (viac)

Petronela

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň, dôverujte lekárovi, ktorý ultrazvukové vyšetrenie relaizoval, ak Vám povedal, že je nevidí žiadnu patológiu a nedoporučil kontrolu, nález považoval za normálny. Mierna ventrikulomegalia je mierne rozšírenie komorového systému.

MUDr. Starovecká Katarína
Kľúčové slová: ventrikulomegalia

Som po laparoskopickej operacii endimetriozy. Stale mam bolesti vysadila som antikoncepciu a cakame ako sa bude spravat. Vajecniky mam zatial zachovane. Odporucenie ihned otehotniet, ale ako ked mam problem aj s mocenim a nie aby dom mala pohlavny styk.Dakujem za odpoved. ZD

zuzana dubovcova

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň, bolesti tesne po operácii môžu byť ešte spôsobené procesom hojenia, neviem, kedy bola operácia realizovaná. Na podporu hojenia skúste Wobenzym. Avšak zároveň Vám doporučujem navštíviť naše centrum s prineseným operačným nálezom, kde zistíme v akom štádiu máte endometriózu a či bude pre Vás stačiť prirodzená snaha o tehotenstvo.

MUDr. Starovecká Katarína
Kľúčové slová: endometrióza

Navštívila som gynekológa s problémom vynechania menštr. cyklov. Posledný cyklus bol 25.4. Mám 51 rokov. Lekár mi odobral krv na rozbor. Menzes som teraz dostala 14.7. Lekár mi predpísal gestagén - Norethisteron s predpisom užívania od 15.dňa začatia menzesu 1-0-1 á 5 mg. Po... (viac)

Klára Rázgová

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň, Norethisteron je hormonálny liek patriaci do skupiny gestagénov , ktorý sa používa na úpravu menštruačného cyklu - napríklad aj v perimenopauze. neviem výsledky hormonálnych testov, ktoré Vám vyšetroval Váš gynekológ, ale predpokladám, že neboli ešte menopauzálne, preto Vám naordinoval liek, ktorý máte užívať v druhej polovici cyklu, aby Vám menštruácia nemeškala a chodila pravidelne. Ako dlho bude liek užívať ako aj o možných vedľajších účinkoch sa poraďte prosím s Vašim gynekológom. 

MUDr. Starovecká Katarína
Kľúčové slová: Norethisteron

Dobrý deň. Chcela by som sa opýtať. 3.7. som dostala menštruáciu,mávam ju pravidelne (cca 28DC)len posledné 2 mesiace mi chodí akosi skôr o 3 až 4 dni. Je to v poriadku? A dalsia otázka na 12DC som začala slabo krvácať,stalo sa mi to po prvý raz a neviem prečo.bolo to po cvičení.No... (viac)

Nikol

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň, poruchy menštruačného cyklu v zmysle špinenia môžu mať viacero dôvodov. V prvom rade Vám doporučujem gynekologické vyšetrenie na vylúčenie lézie krčka maternice a ultrazvukové vyšetrenie. V prípade, že sa jedná o hormonálnu poruchu, treba ju liečiť. Bez spomínaných vyšetrení Vám nemôžem odpovedať na vašu otázku prečo špiníte. Na tieto vyšetrenia sa môžete objednať aj do nášho centra.

MUDr. Starovecká Katarína
Kľúčové slová: nepravidelný cyklus

Dobry den , chcela by som sa opytat, či može byt v zrelom folikule, ktory na ultrazvuku vykazuje primeranu velkost, nezrele vajičko? A či može byt v nezrelom folikule napr, 14 mm zrele vajičko? Počula som, že obal vajička je mnohonasobne väčši ako vajičko. Ešte sa chcem opytat, ako je s menštruaciou u ženy, ktora ma jeden vaječnik,... (viac)

Lubomira

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň. Pri ultrazvukovej folikulometrii vidíme na vaječníku len folikul - cystickú štruktúru s tekutinou, v ktorej by malo byť vajíčko. Či je vnútri vajíčko a akej je kvality, je možné zistiť až pri umelom oplodnení pri odbere vajíčok. Za zrelý folikul sa považuje folikul veľkosti 18-23mm, ale aj vo folikule o priemere 15-16mm môže byť zrelé vajíčko. Pokiaľ má žena len jeden vaječník, ten je zvyčajne schopný plne prebrať funkciu aj druhého vaječníka, menštruácia je teda každý mesiac a je možné prirodzene otehotnieť. Šanca na otehotnenie potom závisí aj od ďalším faktorov /spermiogram, priechodnosť vajíčkovodu.../.

MUDr. Martina Cuľbová, PhD.
Kľúčové slová: folikul

Dobry den, Chcela by som sa Vas opytat ako by som sa mohla co najlepsie pripravit na KET? Myslim po fyzickej stranke? Odporucate nejake vitamy, doplnky...? Zacinam s akupunkturou, bolo dokazane ze naozaj pomaha? Chcem urobit uplne vsetko preto aby to bolo uspesne tento krat.... Viem, ze aj psychika je dolezita, myslite ze vazne pozitivne myslenie je zakladom uspechu?... (viac)

Lenka

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň, za úspechom kryoembryotransferu stojí kvalitné embryo, správna fáza menštruačného cyklu a kvalitná sliznica v maternici. Žiadne vitamínové doplnky nie sú potrebné, event. môžete užívať kyselinu listovú.

Ak máte fyzicky alebo psychicky veľmi náročné zamestnanie, odporúčam pár dní zostať doma.

Pozitívne myslenie je určite dôležitou súčasťou prípravy na otehotnenie. Držíme palce!

MUDr. Cuľbová Martina, PhD.
Kľúčové slová: príprava pred KET

Dobrý deň, chcela by som sa spýtať, či je možne po IUI pociťovať predmenštruačný syndróm ak by som bola náhodou tehotná? a koľko krát sa móže najviac robiť IUI ? a či po neúspešných IUI sa robí hneď umelé oplodnenie alebo či je ešte nejaká... (viac)

Eliska

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň. Po inseminácii sa užíva zvyčajne Duphaston, ktorý môže spôsobovať pocity ako pred menštruáciou /napätie v podbrušku, pocit nafúknutia, napätie prsníkov.../. Počet realizovaných insemináciií nie je obmedzený. Pokiaľ však pred insemináciou užívate Clostilbegyt, ten sa môže užívať 3 mesiace po sebe, potom je potrebná pauza jeden mesiac a celkovo by sa tento liek nemal užívať viac ako jeden rok. Zvyčajne doporučujeme insemináciu zopakovať pri dobrom spermiograme 3x a ak sa nepodarí otehotieť, je už indikované umelé oplodnenie.

MUDr. Martina Cuľbová, PhD.
Kľúčové slová: inseminácia

Dobrý deň, minulého roku som mala mimomaternicové tehotenstvo, o 3 mesiace na to som znovu otehotnela a plod mi odumrel v 26+5 tt. Podľa histologie sa príčina nezistila. Ja mám výsledky z hematologie a imunologie dobré. Partnerovi na spermiograme zistili astenoteratospermiu, porušenú integritu... (viac)

Eva

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň, zvýšená fragmentácia DNA spermií (40%) nemohla byť príčinou odumretia plodu v 27. týždni tehotenstva. S uvedeným spermiogramom je možné prirodzene otehotnieť. Odporúčam Vám doplniť ešte genetické vyšetrenie Vás oboch a u Vás infekčné serologické testy.

V prípade záujmu sa môžete objednať do nášho centra na bezplatnú konzultáciu.

MUDr. Cuľbová Martina, PhD.

Dobrý deň, chcela by som sa spýtať aké predoperačné vyšetrenia potrebuje k odberu vajíčok? Ďakujem za odpoveď

Mirka

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň, predoperačné vyšetrenia pred odberom vajíčok pozostávajú z odberu krvi (krvný obraz, koagulácia, základné biochemické vyšetrenia, minerály) a vyšetrenia u internistu (EKG, zhodnotenie zdravotného stavu).

MUDr. Cuľbová Martina, PhD.
Kľúčové slová: predoperačné vyšetrenia pred odberom vajíčok

Dobrý deň, chcela by som sa opýtať, či vo Vašom centre robíte aj hysteroskopiu.

Beata

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň, áno, aj v našom centre realizujeme hysteroskopiu  - formou jednodňovej chirurgie. Tento výkon máte u nás hradený poisťovňou. Bližšie informácie Vám radi poskytneme na osobnej konzultácii.

MUDr. Cuľbová Martina, PhD.
Kľúčové slová: hysteroskopia

Dobry den, som po prvej neuspesnej IUI, pred tym som mala 3 x plan. pohl. styku, takze uz som niekolko mesiacov na tabletkach, medzi tym som mala mesiac pauzu. Tento mesiac som mala aj dlho zvysenu teplotu, skoro 3 tyzdne, ktora mi zacala odo dna pichnutia inj. pregnyl. Moja vseobecna doktorka usudila, ze zvysenu teplotu mam pravdepodobne z hormonov a tabletiek, ktore... (viac)

Barbora

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň, Duphaston, Clostilbegyt ani Pregnyl nespôsobujú dlhodobé zvýšenie telesnej teploty (zaznamenať môžete iba ľahké zvýšenie bazálnej teploty po ovulácii). Odporúčam Vám opätovne navštíviť Vašu lekárku a pátrať po príčinách zvýšenej teploty (zápalové ložiská?). Mesačná pauza v plánovaní inseminácie neznižuje pravdepodobnosť otehotnenia.

MUDr. Cuľbová Martina, PhD.
Kľúčové slová: zvýšená teplota po hormonálnych liekoch

Dobry den, chcem sa spytat, po ovulacii mavam dost velke bolesti po vymoceni v podbrusku. Tie bolesti su akoby som mala dostat menzes a trvaju az do menzesu skoro dva tyzdne, ale len po vymoceni. Bolest je dost velka a vystreluje mi az do noh. Co mozs byt pricinou? Odsledovala som to asi uz 4 mesiac. Dalej sa chcem spytat, chodime k vam do centra a bola mi navrhnuta... (viac)

Martina

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň, Vami popisované ťažkosti môžu byť spôsobené ložiskami endometriózy, alebo zrastami v malej panve, event. môžu byť urologického pôvodu...Odporúčam Vám komplexné gynekologické vyšetrenie, prípadne urologické vyšetrenie.

K Vašej druhej otázke - po hysteroskopii môže byť 1-2 dni slabé krvácanie alebo špinenie, v prípade predĺženého a silného krvácania (ktoré nie je po hysteroskopii bežné) treba ihneď zrealizovať kontrolu.

MUDr. Cuľbová Martina, PhD.
Kľúčové slová: hysteroskopia, bolesti v podbrušku

Dobrý deň, prosím Vás, je to pravda, že KET absolvovaný hneď v ďalšom cykle po neúspešnom ET má vyššie percento úspešnosti ako KET absovovaný po uplynutí dlhšieho času? Ďakujem.

Lia

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň, absolvovanie KET po neúspešnom ET je veľmi individuálne, rozhodnutie závisí nie len od zdravotného stavu, ale aj od psychického stavu ženy. U niektorých pacientiek je vhodnejšie absolvovať KET hneď v ďalšom cykle kvôli pretrvávajúcim vyšším hladinám ženských hormónov. Rozhodnutie absolvovať KET je definitívne na rozhodnutí daného páru.

MUDr. Krajkovič Peter
Kľúčové slová: plánovanie KET

Dobrý deň, moje tehotenstvo skončilo MA- odkrvacaním .kontrolné sono či všetko vyšlo von budem mat koncom týždňa.ak bude všetko v poriadku kedy je možné plánovať ďalšie otehotnenie, prípadne ísť na KET. máme u Vás 2 embrya. prvé tehotenstvo po ET bolo... (viac)

Renáta

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň, plánovať tehotenstvo môžete nasledujúci mesiac. Pri plánovaní KET príďte na ultrazvuk na 14 deň cyklu.

MUDr. Krajkovič Peter
Kľúčové slová: plánovanie tehotnosti po missed ab.

Dobry den prajem, chcela by som sa spytat 28.6. som bola na ET. Od 8 dna som zacala slabo spinit a 11.7, ked som isla na krv som zacala slabo krvacat. Krvny test bol pozitivny, gynekolog mi povedal ze 18, taka hranicna hodnota. 14.7 mam ist na dalsi test, aby sa to potvrdilo. Stale slabo krvacam, je taky hlienovity a ma pobolieva v podbrusku. Znamena to potrat, alebo este... (viac)

Monika

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň. Pokiaľ Ste mali na 13.deň po embryotransfere krvný tehotenský test hCG 18, čo je veľmi nízka hodnota, pravdepodobne sa tehotenstvo nevyvíja správne - môže sa jednať o včasný potrat, ev. mimomaternicové tehotenstvo. Ďalší postup zvolíme podľa výsledku kontrolného odberu hCG.

MUDr. Martina Cuľbová, PhD.
Kľúčové slová: nízke hCG po ET

dobry den mozno budem musiet absolvovat kyretaz lebo mi ostala nejaka dutinka s homogennym obsahom do 8 mm je mozne ze sa to vstrebe? ak nie budem moct ist s tym na dovolenku do zahranicia k moru a kupat sa v mori? ak by som nahodou podstupila kyretaz kedy sa mozem najskor kupat v mori? dakujem katka

katarina

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň. Na Vaše otázky Vám neviem dať jednoznačnú odpoveď, keďže nepoznám celú Vašu anamnézu a presný ultrazvukový nález + krvné výsledky. Doporučujem Vám poradiť sa o ďalšom postupe s Vaším lekárom pri najbližšej kontrole. Pokiaľ budú v maternici prítomné ešte nejaké zvyšky tehotenstva, dovolenku v zahraničí Vám nedoporučujem. Po ev. kyretáži sa môžete kúpať v mori najskôr o 2-3 týždne, ak už nebudete vôbec krvácať a nebudete mať žiadne ťažkosti.

MUDr. Martina Cuľbová, PhD.
Kľúčové slová: kyretáž, kúpanie po kyretáži

Dobrý deň, chodíme k Vám do centra a chcem sa spýtať ohľadom kontrolného ultrazvuku, či bude problém, ked prídem na sono 13 DC a nie 12 DC. Minulý mesiac na 12 DC mal folikul 19 mm, druhý 17 mm po Clostile. Plánovaný PS nevyšiel, tak ideme na prvé IUI. Ďakujem.

Monika

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň. Pokiaľ budeme plánovať insemináciu, je lepšie prísť na ultrazvukovú kontrolu skôr - keby boli folikuly už priveľké, insemináciu by sme nestihli naplánovať. Pokiaľ nemôžete prísť na kontrolu 12.DC, príďte radšej  už na 11.deň.

MUDr. Martina Cuľbová, PhD.
Kľúčové slová: IUI

Dobry den, je mozne vo Vasom centre namiesto zmrazovania embrii zmrazovat len vajicka? Dakujem.

Karolína

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň. V našom centre je možná aj kryoprezervácia /mrazenie/ vajíčok. Doporučujem Vám objednať sa k nám na konzultáciu, prineste si so sebou, prosím, výsledky Vašich doterajších vyšetrení a operačné správy. Bližšie informácie Vám radi  poskytneme osobne.

MUDr. Martina Cuľbová, PhD.
Kľúčové slová: mrazenie vajíčok

Dobrý deň, chcem sa spýtať na koľký DC sa vykonáva OPU? a aký veľký by mal by zrelý folikul? ďakujem

Mária

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň. Zrelý folikul má veľkosť 18-23mm a odber vajíčok sa vykonáva približne 14.deň stimulácie - môže však byť posunutý o pár dní skôr alebo neskôr podľa individuálnej reakcie vaječníkov na stimuláciu.

MUDr. Martina Cuľbová, PhD.
Kľúčové slová: zrelý folikul, odber vajíčok

Dobry den, po odobrati vajicok som 26 den cyklu dostala mestruaciu, po ktorej mam uz siesty den slabe spinenie. A tento cyklus by som mala ist na KET. Mozte mi prosim vysvetlit v com je problem preco mam nadalej slabe krvacanie?

katka

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň. Po stimulácii vaječníkov a odbere vajíčok, môže Váš cyklus byť nepravidelný 2-3 mesiace, bezprostredne po stimulácii môže byť krvácanie alebo špinenie predĺžené. Pri ultrazvukovej kontrole u nás pred kryoembryotransferom skontrolujeme výstelku v maternici aj Vaše vaječníky a dohodneme sa na ďalšom postupe.

MUDr. Martina Cuľbová, PhD.
Kľúčové slová: špinenie po IVF

Dobrý deň, mám za sebou tretí neúspešný cyklus ET, ale mám ešte 3 zmrazené embryá. Ani jeden vklad zo štyroch, ktoré som doteraz podstúpila nebol úspešný. Rada by som si preto ešte pred tým ako pojdem na KET dala urobiť nejaké... (viac)

Linda

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dpbrý deň. Doporučujem Vám ešte doplniť odber protilátok proti trofoblastu /placente plodu/, ak Vám ešte nebol robený /je možné absolvovať u nás/, prípadne zvážiť hematologické vyšetrenie. V prevažnej väčšine je príčina neúspešných ET/KET v samotnom embryu. Embryá, ktoré máte zamrazené, však už nie je možné geneticky vyšetriť. V prípade plánovania nového IVF cyklu by bolo vhodné zrealizovať predimplantačné genetické vyšetrenie vzniknutých embryí /aCGH/ s následným vkladom vyšetreného zdravého embrya do maternice. Tým sa úspešnosť IVF výrazne zvyšuje.

MUDr. Martina Cuľbová, PhD.
Kľúčové slová: neúspešné ET/KET

Dobry den, som po IUI vo vasom centre, dnes mam 28 den cyklu a uz treti den pocitujem mierne napatie ako pred menstruaciou, ktora zatial neprichadza a mam aj obcasne slabunke spinenie - take svetlo hnede. Moze sa jednat o uhniezdovanie? Ak mi krvny test urci tehotenstvo, je to v poriadku? dakujem

Basa

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň. Napätie v podbrušku môže byť spôsobené Duphastonom, ale aj blížiacou sa menštruáciou. Slabé špinenie môže byť vo včasnom tehotenstve prítomné, dôležitý je výsledok krvného tehotenského testu a ultrazvukového vyšetrenia 14.deň po IUI. Držíme palce!

MUDr. Martina Cuľbová, PhD.
Kľúčové slová: špinenie po IUI, napätie v podbrušku po IUI

Dobrý deň, Som vďaka Vášmu centru v 12 týždni tehotenstva, v ôsmom týždni som mala špinenie mala som hematóm ktorý sa vstrebal. Môj lekár mi povedal že mám užívať dufaston až do konca 16 týždňa 2x1 denne. Chcem sa spýtať či je to normálne alebo ho... (viac)

Magda

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň, Duphaston stačí užívať do ukončeného 12. týždňa tehotnosti a potom ho postupne vysadzovať. Jeho dlhším užívaním však bábätku neuškodíte. Po 12. týždni je vytvorená funkčná placenta, ktorá si všetky potrebné hormóny už vytvára sama.

MUDr. Cuľbová Martina, PhD.
Kľúčové slová: vysadzovanie Duphastonu po inseminácii

Dobrý večer, chcem sa opýtať ,ak som 8 deň po IUI či už tehotenský test ukáže či som tehotná ,alebo nie? Ďakujem.

Mariana

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň, 8. deň po inseminácii je ešte skoro na realizáciu tehotenského močového testu. Ani na 10. deň sa ešte nedá 100%-ne spoľahnúť na močový tehotenský test. Doporučujem Vám krvný tehotenský test na 14. deň. Držíme palce!

MUDr. Cuľbová Martina PhD.

Dobrý deň,ja by som sa chcela opýtať či sa dá pri oligoteratozoospermii spraviť inseminácia?Manzel ma rychle spermie,ale zle tvary,neviem aké má teraz neboli sme uz polroka na spermiograme a bral vitamíny,ale nechceme umelé oplodnenie,chceli by sme skúsiť insemináciu,keby sme moc chceli dalo by... (viac)

Saša

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň, odporúčam zrealizovať kontrolný spermiogram. Ak bude koncentrácia spermií viac ako 10 mil/ml, a dobrá pohyblivosť, je možné zrealizovať insemináciu.

MUDr. Cuľbová Martina, PhD.
Kľúčové slová: inseminácia

Dobry den, V 7 tyzdny tehotenstva dr.zistila ze mam len gestacny vak bez srdiecka a posiela ma na kyretaz.Musim ju absolvovat alebo mam aj inu moznost..nevyjde vak z tela sam ..mozno to nieje otazka na mieste ale hladam inu alternatinu ako kyretaz.Ake su rizika v pripade ze kyretaz odmietnem? Dakujem

zdenks

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň, pri jednorazovo zistenej anembryomole je vhodná ultrazvuková kontrola, pri potvrdení nálezu je vhodné ukončenie tehotenstva. Tento typ potratu - anembryomola väčšinou nechce samovoľne odkrvácať a je potrebné zvážiť vákumaspiráciu dutiny maternice. Pokiaľ nezačneme krvácať do niekoľkých dní tak je vhodnejšie absolvovať revíziu dutiny maternice.

MUDr. Krajkovič Peter
Kľúčové slová: kyretáž, anembryomola, vákumaspirácia

Dobrý deň Manžel má diagnostikovanú azoospermiu, už sme boli u Vás v centre na úvodnom pohovore a sme objednaný na genetiku a manžel aj na spermioram u vás. V manželovej karte sme našli že v dvoch rokoch bol operovaný na detskej urológii na diagnózu:obojstranný otvorený... (viac)

Veronika

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň, processus vaginalis testis je pozostatok embryonálneho vývoja pri vývoji močovopohlavného aparátu, po operačnej liečbe je možné uzatvorenie semenovodov s možnou následnou azoospermiou. Po zrealizovaní všetkých vyšetrení budeme u partnera zvažovať operáciu TESE - vyhľadávanie spermií priamo v semenníkoch. Viac o azoospermií a TESE sa môžete dozvedieť aj tu: http://www.sanatoriumhelios.sk/azoospermia

MUDr. Krajkovič Peter
Kľúčové slová: azoospermia, TESE

Clostilbegyt aj Tribulus sa používajú na vytváranie vajíčok vo vaječníkoch. Aký je medzi nimi rozdiel resp. s ktorým sú lepšie výsledky? Ďakujem.

Ika

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň, po Clostilbegyte Vám vo vaječníkoch dozrieva niekoľko folikulov súčastne, tento liek sa používa na stimuláciu ovulácie. Tribulus je preparát obsahujúci prírodný testosterón, používa sa napríklad pri doplnení testosterónu alebo na zvýšenie kvality spermií.

MUDr. Krajkovič Peter
Kľúčové slová: Clostilbegyt a Tribulus

Dobrý deň, chcem sa opýtať, či 3 zamrazené emryá znamenajú ešte 3 pokusy na KET (samozrejme v prípade ak sa úspešne rozmrazia), alebo ich rozmrazujete naraz a znamená to teda iba jeden pokus o KET? Ďakujem.

Maja

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň, ak sú embryá mrazené v našom centre, tak za predpokladu úspešného rozmrazenia máte 3 pokusy na KET, nakoľko sú embryá uskladnené samostatne.

Mgr. Košarišťanová Tatiana - vedúci embryológ
Kľúčové slová: mrazenie embryí, uskladnenie embryí

Dobry den.mam na Vas otazocku.mam za sebou 4 ivf neuspesne.1 ivf mimomaternicove, 2 ivf biochemicke 1KET nic, 3 ivf nic, 4 ivf nic.manzel ma morfologiu 1%.fragmentaciu DNA spermii nam nerobili.je to zbytocne podla Vas?vsetky vysledky ja mam v poriadku (endokrinologia, hematologia,imunologia,.je podla Vas pricinou neuspechu manzelov spermiogram.koncentracia spermii (x10na... (viac)

Marcela

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň. Určite by som Vám doporučovala vyšetriť fragmentáciu DNA spermií partnera a v prípade plánovania nového IVF cyklu aj predimplantačnú genetickú diagnostiku embryí /aCGH/. Podľa ultrazvukového nálezu je na zváženie u Vás aj hysteroskopia /optické vyšetrenie dutiny maternice/. Bližšie informácie Vám radi poskytneme osobne na konzultácii, v prípade záujmu sa k nám môžete objednať cez recepciu.

MUDr. Martina Cuľbová, PhD.
Kľúčové slová: opakované IVF

dobry den chcela by som sa opytat ohladom spntanneho potratu...bolo mi diagnostikovane missed ab.s tym ze som v utorok spontanne potratila...vraj ostali nejake rezidua dutinka rozsirena 14 mm po podani methergin som zacala viac krvacat nieco zo mna vyslo a na druhy den som mala dutinka rozsirena do 9 mm s homogennym obsahom,znovu mi pichli methergin...chcem sa opytat... (viac)

katarina

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň. Je potrebné zopakovať ultrazvukové vyšetrenie, podľa potreby aj kontrolný odber hCG z krvi, aby bolo možné posúdiť, či bude treba zrealizovať kyretáž dutiny maternice alebo sa vyčistí sama. Ale pokiaľ Vám klesá výstelka v maternici a po podaní Meherginu mala už naposledy len 9mm, je možné, že kyretáž nebudete musieť podstúpiť.

MUDr. Martina Cuľbová, PhD.
Kľúčové slová: spontánny potrat

Dobrý deň, mám za sebou neúspešný cyklus IVF, ale ostali mi ečte mrazené embryá. Chcem sa opýtať, kedy je najlepšie podstúpiť KET, či hneď v nasledujúcom cykle po neúspešnom ET, kvoli pripravenosti tela na tehotenstvo, alebo je to úplne jedno, že medzi ET a KET prejde... (viac)

Lia

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň. Kryoembryotransfer po neúspešnosť ET môžete absolvovať hneď alebo aj s odstupom niekoľkých mesiacov - podľa Vášho fyzického a psychického stavu.

MUDr. Martina Cuľbová, PhD.
Kľúčové slová: KET

Dobry vecer, bola som na odber vajicok.potom som 26 den cyklu dostala menstruaciu a 3 dni po menstruacii este stale slabo krvacam.cim to je?

katka

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň. Krvácanie po IVF môže byť iné ako zvyčajne, úprava cyklu môže trvať aj 2-3 mesiace. V prípade bolestí alebo silného krvácania Vám doporučujem kontrolu v centre asistovanej reprodukcie, kde Ste IVF absolvovali.

MUDr. Martina Cuľbová, PhD.
Kľúčové slová: krvácanie po IVF

Dobry den. Zaujimal by ma Vas nazor na uzivanie kajenskeho korenia v tabletkach - chilli pred ivf. Vela zien si to chvali. Vraj im vdaka tomu vyslo ivf na prvykrat. Aky mate na to nazor? A tiez by ma zaujimalo ci sa mozu pred ivf uzivat kvapky Gynex. Dakujem

Peta

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň. V našom centre sme nesledovali úspešnosť IVF cyklov bez a s užívaním tbl s obsahom chilli. To, že sa niekomu podarilo otehotnieť hneď po 1.IVF pri užívaní týchto výživových doplnkov, nedokazuje, že za úspech vďačí práve chilli. Kvapky Gynex môžete pred IVF užívať.

MUDr. Martina Cuľbová, PhD.
Kľúčové slová: chilli a IVF, Gynex a IVF

Dobrý den.Som 16.den po KET a dnes som zacala krvacat.Uzivam Ultrogestan 2x2 tab.vaginalne a Fraxiparine.Na kontrolu ku Vam som objednana pozajtra 10.7.14.Mam nadalej uzivat Ultrogestan vaginalne,alebo mozem ustne?Je sanca,ze sa embrijko udrzi? Dakujem za odpoved.Pekny den.Zuzana

zuzana šadláková

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň. Pri krvácaní je lepšie užívať Utrogestan cez ústa - 3x1 tbl. Aj v prípade krvácania môžete byť tehotná, držíme palce!

MUDr. Martina Cuľbová, PhD.
Kľúčové slová: krvácanie po ET/KET

dobry den chcela by som sa opytat pred rokom som podstupila umele oplodnenie u vas ktore sa skoncilo potratom a mam este u vas zmrazene dve embrya, co by som musela podstupit ako by to prebiehalo a kolko sa plati pri vlozeni zmrazeneho embrya. za vasu odpoved vopred dakujem Ivana

ivana

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň. Ak máte cyklus 28- a viacdňový, pred kryoembryotransferom /KET/ je potrebné k nám prísť na ultrazvukovú kontrolu 14.deň cyklu. Pokiaľ máte Váš prirodzený cyklus kratší ako 28 dní, príďte na kontrolu k nám rašej už 12.deň cyklu. Podľa ultrazvukového nálezu sa dohodneme na nasadení Utrogestanu a termíne KET /väčšinou okolo 19.dňa cyklu/. V deň KET si hradíte 160 Eur.

MUDr. Martina Cuľbová, PhD.
Kľúčové slová: KET

dobrý deň, chcem sa spýtať som teraz 10.den po embryotransfere, bola som dneska na tehot.teste ale bol negatívny. mám od 5dna embryotransfera bolesti v podbrušku, nie je to stále ale sú to také tupé bolesti ako pred menštruáciou a bolesti prechádzajú až do krížov. som... (viac)

alena

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň. Optimálne je realizovať krvný tehotenský test po embryotransfere na 13.-15.deň, môžete si ho pre istotu teda dať ešte zopakovať. Ale pokiaľ bol krvný tehotenský test 10.deň úplne negatívny, pravdepodobne tehotná nie Ste. Popisované príznaky môžu byť dôsledkom hormonálnej stimulácie a užívania Utrogestanu, po vysadení Utrogestanu by mali vymiznúť.

MUDr. Martina Cuľbová, PhD.

Dobry den,chcem sa opytat,ci je normalne,ked mam nepravidelny cyklus 26-30 dnovy,4 mesiace som brala Duphaston na upravu cyklu (februar az maj), a teraz posledne 2 cykly som mala 22dnove,s tym, ze menzes mi naposledy trval 2 dni,co obvykle mam 5 dni...nedavno som bola na hysteroskopii kvoli priechodnosti vajickovodov (snazime sa otehotniet).Dakujem za odpoved!

Lucia

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň. Doporučujem Vám ultrazvukové odsledovanie Vášho cyklu s posúdením prítomnosti ovulácie, podľa potreby aj s hormonálnymi testami. Pokiaľ sa zistí anovulačný cyklus a partner má dobrý spermiogram, bude potrebná indukcia ovulácie liekmi /Clostilbegyt/ s plánovaním pohlavného styku, ev. inseminácie podľa Vašej ovulácie.

MUDr. Martina Cuľbová, PhD.
Kľúčové slová: nepravidelný cyklus

Dobry den, chcela by som sa Vas prosim spytat na uzivanie Clostilbegytu pred inseminaciou. Uzivala som ho podla Vaseho doporucenia 2x1 tabletku po dobu 5 dni. Vyvolal mi ale depresiu a uzkost, a dva dni som preplakala a ta uzkost mi sposobila, ze som sa nevedela poriadne nadychnut. V takom stave som sa necitila na to, aby som absolvovala akykolvek zakrok. Rodina mi... (viac)

Lenka

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň. Pokiaľ Ste liečbu Clostilbegytom zle znášali a máte aj bez liekov ovulačný cyklus, je možné plánovať insemináciu aj v naturálnom cykle bez stimulácie - iba odsledovať vývoj folikulu ultrazvukom. Pokiaľ máte cyklus 28- a viacdňový, na ultrazvukovú kontrolu môžete prísť cca 12.deň cyklu. Ak máte cyklus kratší ako 28 dní, príďte na ultrazvuk radšej 10.-11.deň cyklu.

MUDr. Martina Cuľbová, PhD.
Kľúčové slová: Clostilbegyt

Dobry den.Otehotnela som s vasou pomocou so stimulaciou po Clostylbegite, treti cyklus. V 7tt som potratila. Zacala som krvacat a hned mi urobili kyretaz. Je to par dni. Chcem sa opytat ako mam dalej postupovat? Kedy je mozne opat zacat planovat tehotenstvo a akym sposobom? Opat Clostyl? alebo pockat a odsledovat folikuly? Mam zatial brat nejake doplnky na podporu, ked... (viac)

Anna

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň. Po kyretáži dutiny maternice je potrebná 3-mesačná prestávka v snahe o tehotenstvo. Po 3 mesiacoch si môžete znovu nasadiť Clostilbegyt a budeme sledovať vývoj folikulov. Užívať môžete kyselinu listovú /Acidum follicum/.

MUDr. Martina Cuľbová, PhD.
Kľúčové slová: tehotenstvo po kyretáži

Dobry den, pri ICSI mi bol predpisany gel Crinone. Rada by som sa opytala, ci je rozdiel medzi uspesnostou IVF pri uzivani Crinone oproti IVF pri uzivani Utogestanu resp. Duphastonu.

Patricia

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň. Po embryotransfere môžete užívať ktorýkoľvek z týchto liekov - podľa toho, či preferujete aplikáciu cez ústa alebo do pošvy. Uvedené lieky nemajú rozdielny vplyv na úspešnosť IVF.

MUDr. Martina Cuľbová, PhD.
Kľúčové slová: lieky po ET

Dobrý deň,chcela by som sa opýtať ,či sa pred insemináciou užíva clostylbegyt na stimuláciu vaječníkov?

Anett

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň. Pred insemináciou /IUI/ sa zvyčajne užíva Clostilbegat v dávke 2x1 tbl od 3. do 7.dňa cyklu, ak Vám nebolo doporučené inak. Ultrazvuková kontrola sa realizuje 10.-11.deň cyklu.

MUDr. Martina Cuľbová, PhD.
Kľúčové slová: inseminácia, Clostilbegyt

Dobry den, chcela by som sa informovat ci je mozne podstupit umele oplodnenie metodou IVF resp. ICSI bez stimulacie vajecnikov a ci metoda ICSI je hradena poistovnou ked mam 31 rokov. Podotykam ze mam len jeden vajecnik. Dakujem.

Karolína

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň, v našom centre nerealizujeme IVF bez stimulácie vaječníkov, pretože úspešnosť IVF v takomto cykle je minimálna. IVF cyklus je čiastočne hradený poisťovňou 3x do 39. narodenín ženy, ale metóda oplodňovania ICSI poisťovňou hradená nie je.

Bližšie informácie Vám radi poskytneme na bezplatnej konzultácii v našom centre.

MUDr. Cuľbová Martina, PhD.
Kľúčové slová: IVF bez stimulácie vaječníkov

Dobrý deň, mala by som takú otázočku. Užívam clostilbegyt na dozrievanie vajíčok, no zle som pochopila užívanie a namiesto 5 dní, som ho užívala až 6 dní - 2x1/2 tabletky. Môže to spôsobiť niečo vážne? Vajíčko som mala vždy pekné okolo 20mm. No keď som si ho už... (viac)

Miroslava

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý  den ,  užívanie  Klomifenu  o  jeden  deň  dlhšie ako je  doporučené  by  nebol problem,  avšak  ak ste   ho  užívali  už  viac  cyklov, doporučujem  dať  si  pauzu. Zároven  je  vhodné  vyšetrovať  aj  spermiogram  Vášho partnera , prípade  na  objedanať  na  konzultáciu s kompletnými vyšetreniami na plodnosť kde Vám podľa Vašich výsledkov vieme navrhnúť optimálny postup otehotnenia.

MUDr. Starovecká Katarína
Kľúčové slová: Clostilbegyt

-neúspešné prvé IVF- Dobrý deň. Mám po prvom neúspešnom umelom oplodnení metódou ICSI na koľko mi boli zistené silné protilátky proti spermiám aj samotným vajíčkam. Postupovala som protokolom s antagonistom. K tomu som 1x denne brala prednison 5mg a... (viac)

veronika

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý  den , další  embryotransfer  môžete podstúpiť hned  v  dalšom   cykle. Nie  je  nutné  čakať  na "vyčistenie  maternice".  Nakolko  bolo HCG  po  vklade  negatívne , znamená to , že  ste  neotehotneli, a  krvácanie  bola  normálna  menštruácia. Teda  maternica  sa  nemá  z  čoho  čistiť.. Štandardne   sa  robí  ultrazvuková  kontrola  pred  vkladom  na  určitý  den  cyklu kde  sa  kontroluje  sliznica  maternice , ak  je  dostatočná  planuje  sa  vklad. Takéto  inštrukcie určite  dostanete  v CAR kde  máte  zamrazené  embryo. Je  vhodné  dať  si  odobrať  krv  na protilátky  proti  trofoblastu. V prípade  pozitivity  sa  doporučuje  užívanie Prednisonu.  

MUDr. Starovecká Katarína
Kľúčové slová: neúspešný ET

Dobri den chcem sa opitat som po laparoskopii cist ktore mi robili 5.9.2013 a aj po liecbe dipherelinom11,25mg a us som mala aj mezes dva krat poslednu som mala 18.6 4dni mavam a mala som aj styk vtedy a po menstruacii som o tri dni nato este trosku spinila a pobolievaju ma prsniky aj v podbrusku a som aj dost unavena a puchnu mi aj nohy sem tam.

Denisa

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň, Vami popisované pocity sú normálne pri liečbe Dipherelinom. Ak máte nejaké pochybnosti, bude najlepšie sa objednať na vyšetrenie k lekárovi, ktorý Vás lieči.

MUDr. Starovecká Katarína
Kľúčové slová: liečba endometriózy

Dobrý deň, prosím Vás je možné v tehotenstve ( 1.trimester) vykonávať elektroliečbu krčnej chbtice, Lawaterm( teplý zábal) krčnej chbtice, klasickú masáž a liečebnú telesnú výchovu? ďakujem pekne.

Andy

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň, rehabilitačné techniky v oblasti krčnej chrbtice nie sú prekážkou v tehotnosti.

MUDr. Starovecká Katarína
Kľúčové slová: Elektroliečba v tehotenstve

Dobrý deň, chcel by som sa opýtať v akom rýchlom čase je možná celková anestézia?

Edita

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň. Nerozumiem celkom Vašej otázke, skúste ju bližšie špecifikovať a uviesť viac informácií, čo by Ste potrebovali.

MUDr. Martina Cuľbová, PhD.

Dobry den dnes som bola na krvnom tehot teste po IUI 13 den cyklu koli krvacaniu(vysledo-negativny) gynekologicka mi predpisala Ascorutin na zastavenie krvacania do tehot vysledku hned rano som uzila uz 2 tablety a krvacanie prestalo chcem sa spytat do kolkych dni sa spusti menstruacia dakujem

Katarina

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň. Ascorutin už užívať nemusíte, vysaďte aj medikáciu po IUI /Duphaston alebo Utrogestan/. Menštruácia by sa mala dostaviť do 3-5 dní.

MUDr. Martina Cuľbová, PhD.
Kľúčové slová: menses po IUI

Dobra den absolvovala som Ket 25 6 a vcera mi zacal slaby hnedy vytok a mierne bolesti.. test mam pozitvny mozem mat zacinajuci samovolny potrat dakujem

DNISA

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň. V takomto včasnom štádiu /8.deň po KET/ sa ešte o samovoľnom potrate nedá hovoriť - embryo je mikroskopická štruktúra, ak nepokračuje v raste, v maternici sa vstrebe. Hnedý výtok po embryotransfere sa môže vyskytovať, pobolievanie v podbrušku je tiež normálne. Pokračujte v užívaní Utrogestanu/Duphastonu až do vyšetrenia krvného tehotenského testu, môžete si prípadne dávku zvýšiť /Utrogestan 3x2 tbl do pošvy alebo Duphaston 3x1 tbl cez ústa/. Vhodný je kľudový režim, vyhnite sa zvýšenej fyzickej námahe a pohlavnému styku v tomto období. Držíme palce!

MUDr. Martina Cuľbová, PhD.
Kľúčové slová: špinenie po ET/KET

Dobry den som po IUI dnes som zacla vecer krvacat mam vysadit dupasthon a pocitat Toto krvacanie ak 1 den menstruacie a zacat brat Od 3 DNA cyklu clostibegit? Dakujem s pozdravom Kanova

katarina

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň, aj napriek krvácaniu je po inseminácii potrebné vyšetriť krvný tehotenský test. Ak bude negatívny, môžete prvý deň silnejšieho krvácania počítať za 1. deň cyklu a môžete začať užívať od 3-7 dňa cyklu Clostilbegyt.

MUDr. Cuľbová Martina, PhD.
Kľúčové slová: krvácanie po inseminácii

Dobry den. Pisem zo zahranicia.Chcela by som vam polozit niekolko otazok.Mam38 rokov,pred rokom mi diagnostikovali endometriosu.Mam hemorhagicku cystu na lavom vajecniku vo velkosti 6,8x3,9x4,4 ktora mi sposobuje velke bolesti.Nedari sa mi otehotniet.Preto by som sa chcela spytat ako by ste riesili moj problem.Moze cysta sama prasknut napr.pri zatazi,cviceni atd.?Kolko... (viac)

Katarina Sujanska

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň, naše centrum je pracovisko jednodňovej chirurgie v gynekológii a centrum pre liečbu neplodnosti, u nás nerealzujeme laparoskopie. Keď budete na Slovensku, obráťte sa s touto otázkou na ktorúkoľvek ženskú kliniku v nemocnici v mieste Vášho bydliska.

V našom centre Vám vieme zrealizovať vyšetrenia na posúdenie plodnosti a navrhnúť optimálny postup otehotnenia  vo Vašom prípade.

MUDr. Cuľbová Martina, PhD.
Kľúčové slová: laparoskopia

Dobrý deň, som po dvoch potratoch. Prvý krát spontánny potrat v deviatom týždni / siedmy týždeň ešte nebolo srdiečko, neskôr bolo ale slabé a bol zväčšený žltkový vačok, nasledoval spontánny potrat a čistenie/ - február 2014. Druhý krát MA -... (viac)

Z.M.

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň. Doporučujem Vám objednať sa aj s partnerom k nám na vstupnú konzultáciu, na ktorej Vám všetky potrebné vyšeternia zrealizujeme. U Vás je potrebné podrobné ultrazvukové vyšetrenie, odbery krvi /hormonálny profil, infekčné serológie, protilátky proti trofoblastu/, hematologické a genetické vyšetrenie, podľa ultrazvukového nálezu na maternici ev. hysteroskopia /optické vyšetrenie dutiny maternice/. U partnera by sme okrem kompletného spermiogramu vyšetreili aj fragmentáciu DNA spermií /100 Euro/ - pri vysokom počte spermií s fragmentovanou DNA sa môže vyskytovať tiež opakované potrácanie. Väčšinu vyšetrení Vám hradí zdravotná poisťovňa, u nás si hradíte pri vstupnej konzultácii odbery krvi /cca 4,50 Euro/, vyšetrenie spermiogramu partnera + test fragmentácie DNA spermií. Na základe výsledkov Vám doporučíme optimálny postup vo Vašom prípade. Objednať sa môžete cez recepciu telefonicky, mailom alebo prostredníctvom kontaktného formulára.

MUDr. Martina Cuľbová, PhD.
Kľúčové slová: opakované potraty

Dobrý deň, mali sme u vás dohodnuté že sa objednám ďalší cyklus na ultrazvuk - na folikulometriu a následne na insemináciu. No teraz som zistila,že som prirodzene otehotnela, treba vám zavolať, aby ste si to tam poznačili?? podľa poslednej menštruácie som dnes začala 6 týžden,... (viac)

Andrea

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň. Slabšia morfológia spermií nesúvisí s rizikom potratov, zvýšeného rizika neúspešného tehotenstva sa nemusíte obávať. Doporučujem Vám navštíviť gynekológa, aby bolo tehotenstvo potvrdené aj ultrazvukovovo a skontrolovala sa jeho lokalizácia a priebeh. Dajte nám, prosím, vedieť výsledok. Gratulujem a prajem šťastné a bezproblémové tehotenstvo!

MUDr. Martina Cuľbová, PhD.
Kľúčové slová: kontrola v tehotenstve, morfológia spermií a potraty

dobry den chcem sa opytat ci mozem k vam prist aby ste mi zistili sonom ci som alebo nieco tehotna niesom spokojna so svojou gynekologickou testy su pozityvne clearblue pise ze som 2-3tt dakujem za skoru odpoved a este cena kolko by stalo zistenie tehu dakujeme

mariana

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň, príďte ktorýkoľvek pracovný deň ráno medzi 7-8 hod. (objednajte sa telefonicky na čísle: 043 4271201, 043 4306148, 0918 702986, 0911 825297), zrealizujeme ultrazvukové vyšetrenie (prenatálny ultrazvuk 16,50€), v prípade potreby vyšetrenie HCG z krvi (6,50€).

MUDr. Cuľbová Martina, PhD.
Kľúčové slová: potvrdenie tehotenstva

Dobry den chcem sa spytat som po IuI 11 den (23 den cyklu) dn mi začlo Hnede spinenie je este nejaka sanca tehotenstva dakujem za odpoved S pozdravom

Katarína Kánová

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň, aj napriek hnedému špineniu môžete byť tehotná, pokračujte v užívaní Duphastonu až do stanovenia krvného tehotenského testu. Držíme palce!

MUDr. Cuľbová Martina, PhD.
Kľúčové slová: špinenie po inseminácii

Dobry den prajem,chcem sa opytat v ktorom tyždny tehotenstva som.Som po IVF, odber vajičok bol 30.5.2014 a embryotransfer bol 4.6.2014 . Prvy den poslednej menštruaciie bol 19.5.2014. Dakujem pekne

Andrea

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň, dnes (2.7.) ste 6+5 (7. týždeň tehotenstva), termín pôrodu máte 20.2.2015. Blahoželáme!

Mgr. Jana Janáková (koordinátorka IVF)
Kľúčové slová: tehotnosť po IVF

Dobry den, chcela by som sa spytat, ci vyska sliznice cca 13 mm/14 mm (v den ovulacie) je vhodna na otehotnenie ci uz pri prirodzenom cykle alebo pri IVF. V pripade, ze nie, je mozne jej rast upravit pomocou liekov? Ak ano ako a ako dlho to trva? Dakujem.

Katarina

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň. Na otehotnenie Vám stačí aj sliznica výšky 6-7mm, dôležitá je jej kvalita. Pri výške sliznice 13-14mm teda môžete plánovať otehotnenie.

MUDr. Martina Cuľbová, PhD.
Kľúčové slová: výška sliznice a tehotenstvo

Dobrý deň, som po dvoch potratoch, prvý spontánny v 8 tt, pri druhom lekár na kontrolnom sone v 10 tt zistil, že srdiečko už nebije a plod sa prestal vyvýjať v 8 tt. Nepravidelný cyklus mám upravovaný už dlhodobo dufpastonom. Na vyvolanie ovulácie som brala Clomid. Po vyše roku snaženia o dieťa... (viac)

Slávka

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň. Doporučujem Vám ešte počkať na kompletné výsledky z hematológie a objednať sa aj s partnerom na komplexné vyšetrenie do centra asistovanej reprodukcie. Neviem, aké vyšetrenia už presne máte za sebou, ale bolo by vhodné vyšetriť u Vás protilátky proti trofoblastu, podľa ultrazvukového nálezu ev. hysteroskopiu /optické vyšetrenie dutiny maternice/, infekčné serologické testy. U partnera doporučujem zrealizovať test integrity DNA spermií, keďže vysoký počet geneticky poškodených spermií môže tiež viesť k opakovaným tehotenským stratám. Pri vysokom percente spermií s fragmentovanou DNA  je indikované umelé oplodnenie /IVF/ s použitím metódy PICSI na oplodnenie vajíčok. V cykle IVF je možné geneticky vyšetriť aj samotné embryá /predimplantačná genetická diagnostika, aCGH/ a do maternice Vám vložitť vyšetrenieé geneticky zdravé embryo. Bližšie informácie Vám radi poskytneme osobne na konzultácii. V prípade záujmu sa k nám môžete objednať cez recepciu telefonicky, mailom alebo prostredníctvom kontaktného formulára.

MUDr. Martina Cuľbová, PhD.
Kľúčové slová: opakované potraty

Dobrý deň, chcela by som sa opýtať ako dlho sa vyhýbať kúpaniu vo vode, savnovaniu, pohl. styku po absolvovaní-odstránenie polypu hysateroskopiou. Ďakujem za odpoveď.

Lucia

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň. Po hysteroskopii s odtránením polypu Vám doporučujem týždeň neísť do sauny, bazéna, nemať pohlavný styk.

MUDr. Martina Cuľbová, PhD.
Kľúčové slová: kúpanie po hysteroskopii

Dobry den, chcem sa opytat, aku ma spolahlivost vyšetrenie HYFOSY, vyšetrenie priechodnosti vajičkovodov sonom a kontrastnou latkou? Ked jednym vajičkovodom tekutina neprejde možem to na 100% považovat za nepriechodnost toho vajičkovodu, alebo je lepšie nalez ešte skontrolovat laparoskopicky? Dakujem za odpoved.

Lubomira

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň, neviem Vám povedať percentuálnu spoľahlivosť metódy Hyfosy, nakoľko ju v našom centre nepoužívame, ale určite nie je 100%-ná, avšak na druhej strane pokiaľ kontrastná látka evidentne neprechádza cez vajcovod, pričom priechodnosť druhého je jasná, je veľmi pravdepodobné, že vajcovod je nejakým spôsobom poškodený. Treba vziať do úvahy aj ostatné parametre - dobu snahy o tehotnosť, spermiogram, vek...a podľa toho sa rozhodnúť o ďalšom liečebnom postupe. Väčšinou laparoskopia nie je potrebná.

MUDr. Starovecká Katarína
Kľúčové slová: hyfosy

Dobry den.Dnes som bola na tehotenskom ultrazvuku pri svojom gynekologovi v sprave mam napisane 1Plod KP,AP+,AS+,placenta na PS typ 0, hemisfery sumerne,bez vidit.znamok dilatacie komor.systemu,normotelorizmus,cor4D,kontura branice klenuta,PBS bez vidit.znamok defektu,žb+,MM+,končatiny vyvinute,BPD 4,33cm=19,0 AC 13,61cm=19,0 HC 16,38cm=19,1 FL 2,89cm=18,5 FW... (viac)

Petronela 20

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň, uvedený ultrazvukový nález je úplne v poriadku a zodpovedá 19. týždňu tehotenstva.

MUDr. Starovecká Katarína
Kľúčové slová: ultrazvukový nález

Dobry den, mam znizenu funkciu vajecnikov a tie mi propaguju viac muzskych hormonov.Chcela by som sa opytat je tam prosim Vas nejaka sanca otehotnenia prirodzenou cestou?Pomocou nejakych liekov alebo injekcii?Za odpoved Vam velmi pekne dakujem.Prajem pekny den.

Katka

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň, pri zníženej funkcií vaječníkov je v rôznej miere aj znížená plodonosť. Možnosti otehotnenia Vám odporučia v ambulancii pre neplodné páry. Objednať sa môžete do nášho centra cez telefónne čísla recepcie O43 4271201, 043 4306148, 0918 702986, 0911 825297, mailom (recepcia@sanatoriumhelios.sk) alebo vyplnením kontaktného formulára http://www.sanatoriumhelios.sk/diagnostika-neplodnosti

MUDr. Krajkovič Peter
Kľúčové slová: znížená funkcia vaječníkov

Dobrý deň. Môjmu manželovi bola zistená pri 1. spermiograme absencia spermií v ejakuláte - diagnóza azoospermia. Má 26 rokov, nepije, nefajčí, zdravo sa stravuje a športuje. Medzi 7. - 9. rokom života prekonal mumps. Je pravda že mumps môže spôsobiť poškodenie semenotvorných... (viac)

Katarína

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň, mumps je jednou z príčin poškodenia tvorby spermií, poškodenie je trvalé a nie je možné obnoviť tvorbu spermií. Pri azoospermií je potrebná návšteva centra asistovanej reprodukcie, kde si dohodnete možnosti otehotnenia, centrum môžete navštíviť aj predtým, než obdržíte výsledky z genetického vyšetrenia.

Viac o azoospermií sa dočítate aj na našej stránke http://www.sanatoriumhelios.sk/azoospermia

MUDr. Krajkovič Peter
Kľúčové slová: mumps a azoospermia

dobry den sôm asi v 6t.t a moj gynekolog tam videl len gs 10mm a zltkovy vacok a tiez hematom 15x5mm vravel ze jeďna o missed abort ale ze chce este par dni pockat...viete mi poradit aký by uz mal byt velky gs akedy najneskoŕ je vidno akciu srdiecka? dakujem za skoru odpoved

katarina

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň, Váš gynekológ zvolil správny menežment. Tiež Vám odporúčam zrealizovať ultrazvuk s odstupom niekoľkých dní. Štruktúry plodu sa objavujú na ulktrazvuku v 6.-7. týždni tehotenstva, akcia srdca je zistiteľná v 7.-8. týždni tehotenstva pri pravidelnom menštruačnom cykle a správnom datovaní tehotenstva.

MUDr. Krajkovič Peter
Kľúčové slová: missed ab.

Dobry den, som po prvej IUI vo Vasom centre - bola vykonana 27.6.2014 . Dna 23.6. som bola na sone, kde mi bol zistny jeden zrely folikul, a dva este nedozrete folikuly. Na ten vacsi folikul ste mi doporucili mat v ten den pohl. styk a na dozrievajuce folikuli sme dohodli IUI. 25.6. som si vecer bola dat pichnut Pregnyl, asi za hodinu po pichnuti mi zacala byt zima. Od... (viac)

Barbora Jarošova

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň, v prípade potreby môžete užiť Paralen, aj keby ste boli tehotná. Ak by Vaše ťažkosti neustúpili, navštívte všeobecného lekára.

Držíme palce!

MUDr. Krajkovič Peter

Dobrý deň, pichám si každý deň Fraxiparine, keďže mám zlomenú nohu. Asi pred 10 dňami, cca 3. deň čo som si injekcie pichala, som nešikovne odstránila plastový kryt ihly a pichla som sa do prsta (ruky som mala pozorne umyté, ale nie vydenzifikované). Ponáhľala som sa a bolela ma noha,... (viac)

Frederika

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň, nemyslím si, že je potrebné absolvovať akékoľvek vyšetrenie, mimo toho, ktoré Vám odporúča lekár, ktorý Vám Fraxiparine pedpísal (ortopéd?traumatológ?). Pokiaľ nemáte miesto vpichu začervenané, mokvajúce...riziko infekcie je zanedbateľné. Prajeme Vám skoré uzdravenie.

MUDr. Starovecká Katarína
Kľúčové slová: Fraxiparine

Dobrý deň, aku dobu po kyretazi mozem lahko sportovat? Behat kratsie trate, zumba, korcule, dakujem

MaryK.

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň, akonáhle sa budete sama cítiť fyzicky v poriadku (predpokladám 2-3 dni po zákroku) môžete robiť prakticky čokoľvek, okrem plávania, kúpania, saunovania...Treba sa vyhýbať riziku zanesenia infekcie (napríklad pohlavným stykom). Takéto zvýšené opatrenia sú nutné do najbližšej menštruácie.

MUDr. Starovecká Katarína
Kľúčové slová: Životospráva po kyretáži

Dobrý deň, chcem sa opýtať, aká je spojitosť medzi ivf, icsi a nezostúpením semenníkov u chlapcov. Citujem MUDr. Krajkoviča:\"Pokiaľ viem, tak dokázaný je vyšší výskyt nezostúpených semenníkov u chlapcov po IVF.\" Máme päťmesačného... (viac)

Martina

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň, oproti minulosti sa výrazne zmenil manažment nezostúpených semenníkov u chlapcov, operácie sa realizovali pomerne neskoro (v 8.-10. roku života) s častými následkami v zmysle zhoršenia spermiogramu v neskoršom živote. Dnes sa už tieto operácie realizujú výrazne skôr, s malým vplyvom na plodnosť v budúcnosti. Preto je potrebné sledovať stav semenníkov u Vášho syna a pri nezostupovaní semenníkov realizovať operačný zákrok po dohode s detským urológom čo najrýchlejšie. Pri správnom menežmente nezostúpených semenníkov je veľká šanca na zachovanie plodnosti v dospelosti.

MUDr. Krajkovič Peter
Kľúčové slová: nezostupené semenníky

Dpbrý deň, chcem sa spýtať či ak mám maternicu srdcovitého tvaru, či to môže spôsobovať problémy s otehotnením a čo to pre mňa vlastne znamená. Ďakujem Martina

Martina

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň, ak je podozrenie na vrodenú vývojovú chybu maternice, treba spraviť v prvom rade kvalitné ultrazvukové vyšetrenie. Pokiaľ je podozrenie na prepážku v maternici (uterus subseptus, uterus septus), táto sa diagnostikuje najľahšie pomocou hysteroskopie,  je vhodné ju pred tehotenstvom odstrániť.

Vy ale asi pravdepodobne myslíte preliačenie dna (fundu) maternice - tzv. uterus arquatus event. uterus bicornis, hlavne pri uterus bicornis je vhodná laparoskopická diagnostika, pri ktorej sa spraví aj skúška priechodnosti vajíčkovodov. V prípade, že sú obidve časti maternice rovnocenné, nie je doporučený žiadny zásah pred plánovaným tehotenstvom, avšak riziko potrácania pri vrodených vývojových chybách maternice je zvýšené. 

MUDr. Starovecká Katarína

Dobrý deň, rada by som sa opýtala. Mne je 36 a manzelovi 38 rokov.My sme podstupili uz 3x ICSI z dôvodu 100% zlej morfologie spermii. Pri poslednom. DNA fragmentacie spermii bola 9%, ostatne moje hodnoty boli v norme. Odobratých mi bolo 17 vajicok, z toho 7 sa prvy den zacalo delit. Na 3 den sa rovnako krasne delilo 7 vajicok, ale na 5 den uz... (viac)

Patricia

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň, pri slabom delení embryí doporučujeme páru absolvovať genetické vyšetrenie so stanovením karyotypov, aby sa eventuálne vylúčila genetická  príčina problému. Ak je genetické vyšetrenie v norme, ostáva len doporučiť ďalšiu stimuláciu.

Nepíšte, či bol rovnaký záver pri všetkých troch stimuláciách, aké boli použité lieky, dávky, typ stimulačného protokolu...Tieto veci je lepšie konzultovať na osobnej konzultácii s prinesenou dokumentáciou.

MUDr. Starovecká Katarína
Kľúčové slová: slabé delenie embryí

Dobry den,uzivala som antikoncepciu 7 rokov,teraz mi predpisala doktorka proveru ktoru uzivam cca 3 roky . Chcela by som sa spytat ak by som chcela mat este dietatko treba prestat uzivat lieky aku dobu? Porodila som jedno dietatko cisarskym a silno krvacam da sa to este niako inac riesit ako tabletkami? Dakujem za odpoved. Zuzana

Zuzana

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň, Váš gynekológ Vám pravdepodobne nasadil hormonálnu liečbu pre zvýšené krvácanie počas menštruácie, ktoré môže byť spôsobené hyperpláziou endometria. Pri plánovaní tehotenstva by bolo vhodné zmeniť Proveru na Duphaston, doporučujem odsledovať, či máte ovulačné cykly. Ak nie, treba riešiť ovuláciu - v prípade plánovania tehotenstva sa môžete objednať na konzultáciu aj do nášho centra.

MUDr. Starovecká Katarína

Dobry den chcela by som sa opytat či sa da planovat umele oplodnenie ked mi nasli cystu na vaječniku dakujem

ivana

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň, z Vášho popisu nie je zrejmé o akú cystu sa jedná. Ak ide o čerstvo vzniknutú folikulárnu cystu, je lepšie IVF odložiť o jeden mesiac (väčšina týchto cýst sa spontánne vstrebe alebo praskne), pri endometriotických  cystách zväša nedoporučujeme ich odstraňovanie ale naopak preferujeme plánovanie IVF. V každom prípade Vám doporučujem ultrazvukové vyšetrenie v centre asistovanej reprodukcie, kde sa chystáte IVF podstúpiť, event. doplnenie ďalších potrebných krvných testov na bližšie dodiagnostikovanie pôvodu cysty.

MUDr. Starovecká Katarína
Kľúčové slová: cysta a IVF

Dobry den chcel by som sa Vas spytat co sa stane s tekutinou ktore po \"prefuku vajcovodou\"sa dostane do brusnej dutiny,vstrebe sa?nevadi nijak telu?aka to je tekutina a ake mnozstvo tekutiny sa pouzije pri zakroku,Dakujem vopred za Vasu odpoved.

Peter

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň, priechodnosť vajcovodov možno diagnostikovať prostredníctvom:

1.laparoskopie s chromopertubáciou, kde sa na skúšku priechodnosti používa zväčša kontrastná látka (event. iná farebne sfarbená tekutina, alebo aj fyziologický roztok). Množstvo použitej tekutiny je zväčša maximálne 20ml.

2. HSG - používa sa RTG kontrastná látka, množstvo ako pri LSK

3. HSK + hycosy - používa sa sterilný fyziologický roztok, ktorý naplní dutinu maternice, aby bolo možné zobraziť jej vnútro a vidieť odstupy vajíčkovodov, spotrebuje sa cca 150 ml + na samotnú skúšku priechodnosti sa použije ďalších 20ml.

Všetky použité tekutiny sú pre organizmus v uvedených množstvách neškodné a vstrebú sa do niekoľkých dní.

MUDr. Starovecká Katarína
Kľúčové slová: prefuk vajcovodov, laparoskopia chromopertubácia, hysteroskopia hycosy, HSG

dobry den chcela by som sa opytat na hodnoty hcg...boli mi namerane najskor 200 o dva dni 440 o dalsie dva dni 770 a este 1350... bola som hospitalizovana koli podozreniu na mimomater.tehu ktora sa nastastie vyvratilo a na kontrolnom sone po dalsich asi 4-roch dnoch od posledneho merania hcg povedal ze vidi GS 7mm YS+ EP nediferencujem a ze som v 5t.t. ale ze sa mu to... (viac)

katarina

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň. Pokiaľ hodnota hCG v počiatočnom štádiu stúpa pomalšie, môže to znamenať nesprávne sa vyvíjajúce tehotenstvo. U Vás v tomto štádiu len opakované ultrazvukové vyšetrenia s kontrolou rastu plodu a akcie srdiečka ukážu, či bude tehotenstvo pokračovať správne. Držíme palce!

MUDr. Martina Cuľbová, PhD.
Kľúčové slová: HCG
Meno *:
E-mail *:
Napíšte číslicami "dvadsaťdva" *:
Vaša otázka *:
* položky nutné k odoslaniu.
Odoslať!
Fotogalérie
Fotogaléria
Fotogaléria Sanatória Helios
prim. MUDr. Pavel Texl
prim. MUDr. Pavel Texl
Odborný garant
MUDr. Peter Krajkovič
MUDr. Peter Krajkovič
Vedúci lekár
Mgr. Jana Mikulová
Mgr. Jana Mikulová
Vedúca koordinátorka
MUDr. Martina Cuľbová, PhD.
MUDr. Martina Cuľbová, PhD.
Gynekológ
MUDr. Katarína Starovecká
MUDr. Katarína Starovecká
Gynekológ
Mgr. Tatiana Košarišťanová
Mgr. Tatiana Košarišťanová
Vedúca embryologického laboratória
MUDr. Benedikta Svitačová
MUDr. Benedikta Svitačová
Anesteziológ
Iveta Jamrišková
Iveta Jamrišková
Vedúca sestra
PRÍJMEME ZDRAVOTNÚ SESTRU/PÔRODNÚ ASISTENTKU

Aktuality

2014-05-20

PRÍJMEME ZDRAVOTNÚ SESTRU/PÔRODNÚ ASISTENTKU

Sanatórium Helios v Martine príjme do trvalého pracovného pomeru zdravotnú sestru /pôrodnú asistentku s nástupom ihneď.
V prípade záujmu zasielajte životopis na e-mail: krajkovic@sanatoriumhelios.sk

Viac

Prečo Sanatorium Helios

 
1

Skúsenosti


2

Spolupráca


3

Bezplatné konzultácie


4

Hľadáme riešenie


5

Kvalita


6

7 dní v týždni


7

Výber metódy


8

Predĺžená kultivácia


9

Transfer jedného embrya


10

Objednanie


11

Technológie


12

Metóda mrazenia


13

Prví na Slovensku


14

Program darcovstva gamét


15

Kvalitná starostlivosť
