Na vaše otázky odpovedajú:
MUDr. Martina Cuľbová, PhD.
MUDr. Martina Cuľbová, PhD.
Gynekológ
MUDr. Katarína Starovecká
MUDr. Katarína Starovecká
Gynekológ
Mgr. Jana Janáková
Mgr. Jana Janáková
Koordinátorka IVF
MUDr. Peter Krajkovič
MUDr. Peter Krajkovič
Vedúci lekár
« späť

Diskusia

Abecedný zoznam kľúčových slov:
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Chcem sa opýtať

Chcela by som sa opýtať, čím by sa dali upraviť spermie, tak aby bolo tvarovo správne minimálne 4%? Manžel má iba 1% tvarovo správnych spermií, je to veľký problém? Inak má počet spermií okolo 90 mil a pohyblivosť vraj v norme. Ďakujem za odpoveď.

katka

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň, podľa Svetovej zdravotníckej organizácie je síce norma tvarovo správnych spermií v spermiograme 4%, ale aj spermie pána s výsledkom, ktorý  uvádzate, dokážu oplodniť vajíčko partnerky pri pohlavnom styku, aj keď šanca je nižšia. Odporúčam Vám úpravu životosprávy partnera (dostatok spánku, vitamínov, vylúčiť cigarety a alkohol) a zrealizovať kontrolný spermiogram o 2-3 mesiace.

MUDr. Krajkovič Peter
Kľúčové slová: zlý tvar spermií

Dobrý deň, chcela by som sa opýtať, ako prebieha inseminácia, ako dlho zákrok trvá a je bolestivý? Môžem mať v čase,keď sa vykonáva gélové nechty?Ďakujem.

katka

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň, inseminácia je nebolestivá, nemusíte byť nalačno. Samotné vpravenie spermií cez krčok do maternice klientky popisujú ako gynekologické vyšetrenie, niektoré udávajú pocit tlaku ako pred menzesom. Trvá niekoľko sekúnd. Po inseminácií zostáva klientka ležať v kľude ešte cca 10 minút na lôžku v ambulancii, potom odchádza domov. V čase inseminácie môžete mať gélové nechty.

Mgr. Jana Janáková (koordinátorka IVF)
Kľúčové slová: inseminácia

Dobry den, chcem sa opitat, ci je mozne ze krvne testy sa milia ,som 19den po transfere a tehotenske testy mam stale pozitivne ,15den som bola na krv boly negativne ,dnes je uz 19den a uz treti den spinim , prsia ma uz nebolia ale su uplne ine pradavky su uplne ine ,aj okolo mam ako by flaciky rosirenne dkujem za odpoved.

eva

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň, ak si nie ste istá výsledkom testu, je vhodné zopakovať krvný tehotenský test HCG.

MUDr. Krajkovič Peter

Zdravim vas chcem sa opytat mala som 4 potraty - nic mi nezistili.Zmenila som gynekologov a ten terajší mi povedal ze mam hustu krv v tehotenstve.Geneticke testy mi robili ale tam sa nic nepreukazalo.Naposledy ked mi pozerali vysledky z tehotenstiev usudil ze akonahle otehotniem tak mam prist k nemu a nasledne na hematologiu ze tam mi nasadia liecbu a uvidi... (viac)

Alena

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň, po 4 potratoch je vhodné zrealizovať komplexné vyšetrenie páru v centre asistovanej reprodukcie a navrhnúť prípravu pred tehotenstvom a liečbu v tehotenstve. Objednať sa môžete prostredníctvom telefónnych čísel recepcie: 0434271201, 043/4306148, 0918 702986, 0911 825297

MUDr. Krajkovič Peter
Kľúčové slová: opakované potraty

Dobry den,chcem sa opytat5.augusta som mala poslednu menstruaciu a zaciatkom septembra som si nasadila norethisteron nakolko sme isli na dovolenku,nedostala som menzes uz je to vysse tyzdna a a trst som mala 4 krat pozitivny.Moze to nejako ovplyvnit alebo poskodit vyvijajuci sa plod? Dakujem za odpoved

Lenka Pinterova

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň, užívanie Norethisteronu v tomto týždni tehotenstva by nemalo negatívne ovplyvniť vývoj tehotenstva. Po zistení tehotenstva Norethisteron neužívajte.

MUDr. Krajkovič Peter
Kľúčové slová: Norethisteron a tehotenstvo

Dobry den ja by som sa chcela spytat uz som dva krat bola na ivf nevisli doporucili mi kiretaz no moc nechcem ist na tento zakrok je aj ina moznos na kontrolu maternice okrem kiretaze som s mt a ak by ste mi vedeli poradit nemam problem prist k vam na kozultaciu a ak by ste mali niake riesenie treba vam doniet aj spravy s toho centra kde som Dakujem za odpoved

Katarína

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň, objednajte sa prosím na konzultáciu a prineste si so sebou taktiež dokumentáciu, na konzultácii zvážime realizáciu hysteroskopie. Pri hysteroskopii sa kontroluje dutina maternice bez potreby kyretáže.

Objednať sa môžete na telefónnych číslach:0434271201, 043/4306148, 0918 702986, 0911 825297

MUDr. Krajkovič Peter
Kľúčové slová: hysteroskopia vs kyretáž

Dobry den.na buduci tyzden by sme mali s manzelom absolvovat inseminaciu.Minuly tyzden som si lahko porezala prst no urobil sa mi zapal v tom prste a nasadili mi antibiotika Augmentin.Chcem sa opytat ci musime.kvoli tomu odlozit inseminaciu.Dakujem.

Mirka

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň, môžete pokračovať v príprave na insemináciu aj napriek užívaniu antibiotík.

MUDr. Krajkovič Peter

dobry den prajem,potrbujem od vas pomoc,som momentalne 2 krat tehotna a som v 22 tyzdni,mam obcasne spinenie a krvacanie slabe,niekedy je to raz denne a inokedy viackrát spinenie cez den a niekedy aj 2 dni nic. podla lekara je vsetko v poriadku aj babatko aj testy tak ze to vraj moze sposobovat praskanie cievok,,uzivam ascorutin ale aj tak je to rovnake.prosim vas... (viac)

alena

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň, tehotné, ktoré krvácajú v priebehu tehotenstva si vyžadujú zvýšenú pozornosť. Pokiaľ sa nezistí príčina krvácania, sú vhodné opakované ultrazvukové kontroly, šetriaci režim. Preventívne môžete užívať Ascorutin.

MUDr. Krajkovič Peter
Kľúčové slová: špinenie v tehotenstve

Dobry den,chcem sa opytať či je v poriadku tehotensky ultrazvuk ak mam napisane,že podla menzesu som v 29tt podla usg 30+3.Posledny menzes som mala 25.2.2014 KET mi bol robeni 14.3.2014 Termin porodu čo ste mi vyratali mam na 30.11.2014 na usg mam napisane hodnoty 1plod hlavickou postavenie lave,AP+AS+,placenta na PS 2.BPD 7,74cm=31+0 AC-26,04cm=30+1 HC-27,83cm=30+3... (viac)

Petra

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň, ultrazvuková biometria plodu zodpovedá týždňu tehotenstva, želáme Vám príjemný zbytok tehotenstva.

MUDr. Krajkovič Peter
Kľúčové slová: biometria plodu

Dobrý deň,chcela by som sa opýtať,mám nízke AMH é,3,ovulácia podľa ultrazvuku prebieha,partner má spermiogram v poriadkuppriechodný mám len jeden vajcovod,myslíte že má zmysel absolvovať vnútromaternicovú insemináciu?Tento mesiac mám začať stimulovať... (viac)

Maria

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň, pri týchto výsledkoch vyšetrení je výrazne nízka šanca na otehotnenie pri inseminácii, vhodné je zvažovať cyklus IVF. Viac o zlyhávaní funkcie vaječníkov (máte nízke AMH 0,3) sa dočítate napríklad aj tu: http://www.sanatoriumhelios.sk/predcasne-ovarialne-zlyhavanie

MUDr. Krajkovič Peter
Kľúčové slová: nízke AMH

Dobry den,chcela by som sa spytat tento mesiac mam uz 2 krat menzes prvy mi zacal normalne po 27 dni a opat som zacla krvacat po 16 dni so silnymi bolestami uzivam duphaston, ktory som tento mesiac nezacla uzivat koli druhemu menzesu neviem ci som urobila spravne dakujem za odpoved

pacientka

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň, urobili ste správne, Duphaston začnete zase užívať od 16 dňa cyklu (16. deň od prvého dňa menštruácie). V prípade opakovania sa Vašich ťažkostí navštívte gynekológa.

MUDr. Krajkovič Peter
Kľúčové slová: nepravidelná menštruácia

Dobry den ,moja dcera ma podozrenie na nurofimbrozu nf1, budu sa jej robit geneticke testy ,je kojena bude mat 2 roky .Moze byt kojena pred odberom krvi?

anna

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň, pravdepodobne ste sa zmýlili v názve ochorenia neurofibromatóza, dcéra môže byť kojená aj pred odberom krvi.

MUDr. Krajkovič Peter

Dobry den,dakujem za Vasu odpoved,pre upresnenie sa chcem este spytat,manzel uziva antibiotika Unasyn 375 mg na 6 dni, ako aj horúci nápoj Coldrex,predtym užíval od bolesti zubov Novalgin,16.9. by som mala uz stimulovat na ivf,kratky protokol,odporucili ste mi pockat,ale ako dlho bude potrebne cakat?endometriom mi rastie,amh mam nizke a cyklus sa mi... (viac)

Janka

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň, spermie sa plne obnovia po troch mesiacoch. Avšak vzhľadom na Vašu diagnózu nie je vhodné čakať tak dlho. Preto doporučujem urobiť kompromis - odsunúť stimuláciu o 1 mesiac a potom s menštruáciou začať krátky protokol podľa rozpisu, dovtedy manžel môže užívať nami doporučené vitamíny.

MUDr. Starovecká Katarína
Kľúčové slová: plánovanie stimulácie

Dobrý deň, chcela by som sa spýtať či je nejaká šanca otehotnieť, keď manželovi vyšiel 2x spermiogram so záverom \"oligoastenoteratospermia gravis\". Ďakujem

Mirka

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň, pri uvedenom náleze šanca na spontánne otehotnenie je veľmi nízka. Diagnóza je dôvodom na umelé oplodnenie. Môžete sa objednať na bezplatnú konzultáciu, kde Vám radi všetko vysvetlíme.

MUDr. Starovecká Katarína
Kľúčové slová: OAT gravis

Dobry den,chcem sa spytat ci mozu spermie ovplyvnit lieky proti bolesti a antibiotika,manzel prechladol a mala by som 16.9. zacat stimulovat na ivf kvoli endometriomu a velmi nizkemu amh....no neviem ci by nebolo lepsie pockat este mesiac,aby sme boli obaja fit. Dakujem.

janka

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň. Užívanie antibiotík môže zhoršiť kvalitu spermiogramu, bolo by teda vhodnejšie nasadiť partnerovi vitamíny /C, E, zinok, selén/ a posunúť IVF o mesiac neskôr.

MUDr. Martina Cuľbová, PhD.
Kľúčové slová: antibiotiká a spermie

Dobry den ja by som sa chcela poinformovat.Ak uz mam za sebou jedno bezproblemove tehotenstvo,druhe som potratila v 12tt lebo plod sa prestal vyvyjat a prekonala som aj konizaciu.A s manzelom sa pokusame o babo len sa nam niejako nedari uz 4mesiaciac.viem ze je to kratko ale moze byt ze je niekde problem?Ovulaciu si sledujem takze viem kedy prebehne ale aj napriek tomu sa... (viac)

Patrícia

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň. 4 mesiace trvajúca snaha otehotnieť je naozaj ešte krátke obdobie, nemusí znamenať nejaký problém. Nie každý mesiac máte reálnu šancu otehotnieť - dôležité je správne načasovanie, nie v každom cykle dozrieva kvaliné vajíčko, folikul môže byť aj prázdny... Pokiaľ máte viac ako 35 rokov, po potrate Ste absolvovali opakované čistenie, mávate častejšie gynekologické zápaly alebo prekonal partner urologický zápal alebo iné ochorenie, doporučujem Vám po 6 meisacoh prirodzenej snahy otehotnieť navštíviť centrum asistovanej reprodukcie. V prípade, že u Vás nie je prítomný žiadny z týchto rizikových faktorov, vhodné je komplexné vyšetrenie pre neplodnosť približne po roku snaženia. Držíme palce!

MUDr. Martina Cuľbová, PhD.
Kľúčové slová: snaha otehotnieť

Dobrý deň, po vyšetrení na reprodukčnej imunológii mi zistili hraničné hodnoty zvýšenej imunity proti plodu. Predtým sme s partnerom absolvovali ostatné vyšetrenia - hematologia, genetika, + u Vás hormonálny profil, partner rozšírený spermiogram, všetky... (viac)

Dada

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň. Vzhľadom k Vašej anamnéze je možné preventívne pri plánovaní tehotenstva nasadiť Prednison v nízkej dávke. Prineste si, prosím, výsledok vyšetrenia z imunológie na konzultáciu, dohodneme sa na ďalšom postupe.

MUDr. Martina Cuľbová, PhD.
Kľúčové slová: Prednison po opakovaných potratoch

Dobry den. Chcem sa informovat ohladom predoperacnych vysetreni pred oberom vajicok. Konkretne ake stare moze byt predoperacne vysetrenie - moze byt stare aj 3 tyzdne? A musi byt v nom zahrnuta aj gynekologicka prehliadka ci len odber krvi a vysetrenie u internistu? Dakujem

pk

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň. Predoperačné vyšetrenie pozostáva z odberu krvi, EKG a správy od internistu, môže byť staré maximálne 3 týždne. Gynekologickú prehliadku by Ste mali absolvovať 1xročne, nie je potrebná špeciálna gynekologická prehliadka pred IVF.

MUDr. Martina Cuľbová, PhD.
Kľúčové slová: predoperačné vyšetrenie k IVF

Dobrý deň. Chcel by som sa spýtať aké vyšetrenie by som mal podstúpiť ak sa nám s manželkou nedarí už rok počať druhé dieťa. Ja mám 35 a manželka 33. Predpokladám že je potrebný spermiogram. Koľko stoja základné vyšetrenia plodnosti a čo je potrebné pre... (viac)

Lukac

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň. Stačí sa k nám objednať aj s Vašou manželkou na vstupnú bezplatnú konzultáciu a zároveň v ten deň na vyšetrenie spermiogramu. Ak Ste už podstúpili nejaké vyšetrenia ohľadom možnosti otehotnieť, prineste si ich, prosím, so sebou. Počas konzultácie zvyčajne realizujeme odbery krvi u partnerky - cca 3-15 Eur, za spermiogram sa hradí 17 Eur. Podľa výsledkov vyšetrení Vám doporučíme optimálny potup vo Vašom prípade. Objednať sa môžete cez recepciu telefonicky, mailom alebo prostredníctvom kontaktného formulára, odporúčanie od lekára nepotrebujete.

MUDr. Martina Cuľbová, PhD.
Kľúčové slová: vstupná konzultácia

Dobry den, chcela by som sa spytat na Vas nazor. V 31 tt ma hospitalizovali- skratenie krcku na 30 mm, predna klenba vyplnena hlavickou, cs 3-4, krcok uzavrety. Bol mi nasadeny duphaston 3x2 tabletky ( okrem toho este magnezium, 3x1, guakacuran 3x1 a zelezo kvoli nizsiemu hemoglobinu, sirup ventolin 4x1) Dnes som v 35 tyzdni, z nemocnice ma pustili pred dvoma tyzdnami so... (viac)

katka

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň. Liek Duphaston je progesterón, hormón, pomáhajúci udržiavať tehotenstvo. Tento hormón po ukončenom 1.trimestri v dostatočnej miere produkuje placenta, jeho užívanie teda nie je potrebné. Nepotvrdilo sa jednoznačne, že jeho nasadenie v pokročilom tehotenstve znižuje riziko predčasného pôrodu, škodlivý však nie je. Po ukončenom 36. týždni sa už doporučuje vysadiť aj lieky, potláčajúce kontrakcie maternice /napr. Magnézium vo Vašom prípade/, pretože plod je už dostatočne zrelý a nepravidelné sťahy maternice v tomto období sú normálne - znamenajú postupnú prípravu maternice na pôrod.

MUDr. Martina Cuľbová, PhD.
Kľúčové slová: Duphaston v tehotenstve

Dobrý deň, manžel mal opakovane diagnostikovanú azzospermiu. Genetické vyšetrenia preukázali, že má klineferterov syndróm. Bol aj na urologickom vyšetrení, kde bolo zistené, že má semeníky ako šesť ročný chlapec. Uvažovali sme o MESA, alebo TESA, ale údajne... (viac)

Viera

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň, v prípade geneticky čistého Klinefelterovho syndrómu sa spermie netvoria. Pokiaľ sa ale jedná o mozaiku tohto syndrómu s normálnym karyotypom, je šanca (aj keď nízka) nájdenia spermií pri TESE. Hypoplázia semenníkov (malé semenníky pri urologickom vyšetrení) však naznačujú, že veľmi pravdepodobne sa spermie u partnera netvoria.

Pokiaľ máte ďalšie otázky, môžete sa objednať na bezplatnú konzultáciu.

MUDr. Cuľbová Martina, PhD.
Kľúčové slová: Klinefelterov syndróm

Dobrý deň, prosím vás možem byť tehotna, keď mám v výsledok z odberu 0,3 mIU/ml. Ďakujem

Barbora

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň, Výsledok, ktorý uvádzate je negatívny. V prípade meškania menzes, bolestí atď. sa môže tehotenský test zopakovať s odstupom pár dní.

MUDr. Cuľbová Martina, PhD.
Kľúčové slová: výsledok tehotenského testu

Dobry den vyska endometria pred ivf bola 7mm na 10 den.bolo to dostacujuce?

nena8

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň, z Vašej otázky nie je jasné, či udávate 10. deň stimulovaného cyklu, alebo 10. deň pred KET.

V priebehu stimulácie je výška sliznice pravidelne kontrolovaná ultrazvukom, aj samotné stimulačné injekcie pôsobia na jej rast. Výška 7mm je dostačujúca pred transferom embrya.

V prípade, že sliznica počas stimulácie klesne, doporučuje sa odklad transferu embrya o mesiac neskôr.

MUDr. Cuľbová Martina, PhD.
Kľúčové slová: endometrium pred IVF

Dobrý den, chcela by som sa opýtať: sme 15 den po IUI a krvný test mi vyšiel negatívny....ideme samozrejme skúsiť aj druhy krat IUI :-)...ale mam otázku,pretože ma neustále asi od 5.dna po zákroku boli a pichá v podbrusku. Tieto bolesti niesu nevydtzatelne ale su takze sa chcem opýtať ci je... (viac)

Dadka

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň, s menštruáciou by Vaše ťažkosti mali ustúpiť. Clostilbegyt môžete začať užívať hneď v nasledujúcom cykle.

MUDr. Cuľbová Martina, PhD.
Kľúčové slová: bolesti podbruška po IUI

Dobry den, mame s manzelom u vas zmrazene 1 posledne embrijko cca 1 rok. Aka je moznost, keby sme o neho uz nemali zaujem ( zdravotne dovody)? Co s nim bude? Neradi by sme boli, aby bolo len tak vyhodene. Neda sa darovat, pripadne ake su ine moznosti? Dakujem Lenka

Lenka

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň, čo sa týka možností, tých nemáte veľa. Nakoľko nespĺňate niektoré podmienky nevyhnutné pre darovanie embrya (chýbajúce krvné vyšetrenia v deň odberu vajíčok) , máte v podstate 3 možnosti:

1. embryo si môžete dať vložiť

2. ukončiť jeho uskladnenie

3. naďalej hradiť uskladnenie

Konzultovať ďalší postup s nami môžete aj na telefónnom čísle embryologičiek: 043/4271217

Ing. Hana Gocníková, PhD. (embryológ)
Kľúčové slová: uskladnenie embrya

Riesit umele oplodnenie alebo by tu bola moznost spontane otehotniet? Mam 35 rokov a 2x som spontane otehotnela,ale vzdy to skoncilo potratom medzi 10-11 tyzdnom.Bola mi robena genetika,hematologia,endokrinologia vsetko negativne.Ale bolo mi zistene,ze tvorim protilatky voci spermiam cuzim aj vlastnym a proti trofoblastu.Uzivam prednison.A aby toho nebolo malo bola mi... (viac)

Monika

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň, doporučujem Vám navštíviť centrum asistovanej reprodukcie, kde naplánujeme ďalšie doplňujúce vyšetrenia (test integrity DNA spermií u partnera, infekčná serológia, event. hysteroskopia...). Podľa výsledkov vyšetrení Vám doporučíme vhodný postup otehotnenia. Objednať sa môžete prostredníctvom telefónnych čísel recepcie.

MUDr. Cuľbová Martina, PhD.
Kľúčové slová: opakované potraty

Dobry den. Momentalne som u vas v procese IVF. Vcera som zacala brat Proveru. Len som sa zabudla na kontrole opytat ci mam aj nadalej uzivat aj liek Parlodel. Beriem 1/2 tabletky vecer. Mam ho teda uzivat nadalej aj pocas stimulacie a az do samotneho ET? Dakujem velmi pekne

pacientka

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň, Parlodel môžete užívať aj naďalej.

MUDr. Starovecká Katarína
Kľúčové slová: Parlodel počas IVF

Dobry den, prosim vás chcem sa opýtať som 14 den po KET beriem estrofem 2×3 a utrogestan 4×2 testy su negativne no menstruacia mi meska uz tyzden mohli to ovplyvniť lieky a po vysadeni ju dostanem? V predchadzajucich pokusoch som uzivala iba utrogestan a vzdy mi prisla v ocakavanom obdobi... Velmi pekne dakujem za odpoved

nikol

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň, pokiaľ užívate spomínané lieky, menštruáciu nedostanete. Pokiaľ máte krvným testom zistenú negatívnu hodnotu HCG, lieky môžete vysadiť.

MUDr. Starovecká Katarína
Kľúčové slová: Utrogestan, Estrofem

Dobry den:-)chcem sa opytat.....som fajciarka,2krat som absolvovalaET,embryo sa uchytilo ale v 7.a8.tyzdni som spontanne potratila.....v den vkladu som vzdy prestala fajcit....moze to byt pricina potratov?dakujem za odpoved

Janka

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň, v prvom rade Vám chcem napísať svoj názor, že žena, ktorá, sa pokúša otehotnieť by nemala fajčiť. Hormonálne lieky v kombinácii s fajčením môžu byť dokonca veľmi nebezpečné aj pre Vás. Odpoveď na Vašu otázku však je, že samotné fajčenie pravdepodobne nebolo príčinou predchádzajúcich potratov. Doporučujem Vám realizovať hematologické vyšetrenie na vylúčenie trombofilných stavov. Želám Vám pevnú vôľu pri odvykaní od spomínanej závislosti.

MUDr. Starovecká Katarína
Kľúčové slová: fajčenie a IVF

Dobry den,v prvom rade vam chcem vsetkym velmi pekne podakovat, po dlhom cakani sa spnil nas sen a cakame babatko :) som po uspesnom ET - 8tt a mam OHSS. Dnes som sice bola u vas na sone a vsetko je v poriadku, len som sa popritom vsetkom zabudla spytat, ci mozme mat pohlavny styk a ci to nepredstavuje dajake riziko. Dakujem a pekny den

Ada

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň, píšete, že máte OHSS, osobne po prezretí Vašej dokumentácie si myslím, že máte len zväčšené vaječníky s prítomnosťou malého množstva tekutiny v malej panve. Tento stav môže tiež spôsobovať pobolievanie v podbrušku, ale časom pri dodržiavaní určitých opatrení problémy ustúpia. Pohlavný styk Vám nedoporučujem do 12 tt tehotenstva. Prajem Vám príjemné tehotenstvo.

MUDr. Starovecká Katarína
Kľúčové slová: pohlavný styk po IVF

Dobry den chcela by som sa spytat,som Vasov pacientkou so snahou otehotniet uzivam dupasthon na upravu cyklu od 16 dna. Menstruaciu som mala 7 dni dost silnu s bolestami po skonceni som zas o 2 dni zacla krvacat teraz mam hnede spinenie mam znizene AMH v norme na spodnej hranici moze to byt sposobene tym dakujem s pozdravom

Katka

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň, poruchy menštruačného cyklu môžu mať rôzne príčiny. Jednou z nich môže byť aj znížená vaječníková rezerva s predčasným vaječníkovým zlyhávaním. Avšak bez ultrazvukového vyšetrenia zistiť aktuálny dôvod nepravidelného krvácania nie je možné.

MUDr. Starovecká Katarína
Kľúčové slová: nepravidelný cyklus

Dobrý deň, som v 11. týždni tehotenstva po IVF (ET), v Heliose ste mi odporučili užívať Utrogestan 2x2 tbl. do konca 12.týždňa. Obvodný gynekológ mi predpísal a odporučil užívať ho až do skončenia 13. týždňa. Je to v poriadku? Môžem ho užívať o týždeň dlhšie?

Lucia

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň, áno, je to úplne v poriadku, môžete užívať Utrogestan aj do konca 13. týždňa podľa odporučenia Vášho gynekológa.

MUDr. Starovecká Katarína
Kľúčové slová: Utrogestan

Dobry den. Zaujimalo by ma ci mozem pocas stimulacie na IVF cvicit jogu? A po samotnom ET ju mozem al. radsej nemam cvicit? Dakujem

Petra

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň, počas procesu IVF môžete cvičiť jogu, pár dní pred samotným odberom vajíčok je nutné byť už v kľude, pretože vaječníky budú zväčšené a mohlo by dojsť k popraskaniu folikulov pri zaťažení brušného svalstva. Po embryotransfere Vás o režimových opatreniach budeme inštruovať osobne podľa Vášho aktuálneho stavu.

MUDr. Starovecká Katarína
Kľúčové slová: joga počas IVF

Dobrý deň, chcem si upresniť TP. Som po KET, predlžená kultivácia, vklad 24.6.2014. TP mám určený na 16.3.2015. Je tento dátum určený správne? Ďakujem za odpoveď.

M.

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň, Váš termín pôrodu je od 12.3. do 16.3. Blahoželáme!

MUDr. Krajkovič Peter
Kľúčové slová: termín pôrodu

Dobrý deň, minulý mesiac som užívala clostilbegyt a dufaston, keď mi meškala menštruácia 7 dní urobila som si tehotenský test a potom ešte jeden na druhý deň, obidva boli pozitívne i keď čiarka bola trochu slabšia ale dosť výrazna. Na 11. deň meškania... (viac)

Slavka

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň, podľa Vašej otázky nie je možné jednoznačne potvrdiť že ste boli tehotná. Otehotnenie je možné hneď nasledujúci mesiac. Pri podozrení na tehotenstvo si môžete nasadiť Duphaston a čo najrýchlejšie si zrealizovať krvný tehotenský test. Držíme palce!

MUDr. Krajkovič Peter
Kľúčové slová: mikropotrat

Dobry den,chcem sa opytat som 5den po ET a uzivam ustrogestan 2xdenne 1tabletku mozem k tomu kombinovat aj duphaston?Dakujem za odpoved.

Zuzana

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň, užívanie Utrogestanu je možné kombinovať s užívaním Duphastonu, ohľadom dávkovania sa poraďte so svojim ošetrujúcim lekárom.

MUDr. Krajkovič Peter
Kľúčové slová: Utrogestan, Duphaston

Dobrý deň, chcela by som podstúpiť tento mesiac KET, ale 14-ty deň cyklu mi vychádza na nedeľu 14.9. Chcem sa opýtať, či mám prísť na kontrolu do centra v pondelok 15.9., to ale bude štátny sviatok, alebo už v piatok 12.9. kedy budem mať 12-ty deň cyklu. Menštruáciu zvyčajne dostávam... (viac)

Lia

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň, v našom centre pracujeme 7 dní v týždni, nie je problém zrealizovať kontrolu v nedeľu - ak Vám na tento deň vychádza 14. deň cyklu. Objednajte sa prosím cez telefónne čísla recepcie 043 4271201, 043 4306148, 0918 702986, 0911 825297.

 

Mgr. Jana Janáková (koordinátorka IVF)
Kľúčové slová: kontrola pred KET, kontrola cez víkend

Dobry den, som druhy den po OPU, zvolili sme predlzenu kultivaciu, mali sme 10 vajec ale len 5 bolo zrelych na oplodnenie a tie sa oplodnili. Mam obavu, ze po 5 dnoch nepridu do stadia blastocysty, ale len do fazy morula. Tak to bolo pri mojom prvom ivf, pred rokom. Bolo neuspesne. Ma vyznam vkladat morule? nemohli by v Car este den pockat kym by dosli do stadia... (viac)

katarina

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň, Vašu otázku by samozrejme bolo najlepšie adesovať priamo centru, v ktorom sú Vaše embryá kultivované, nakoľko neviem, či majú podmienky kultivovať embryá do 6. dňa. Môžem sa Vám vyjadriť iba takto: teoreticky to možné je.

V našom centre transferujeme blastocysty po 5. dňovej kultivácii. Pokiaľ embryá nedosiahnu toto štádium, kultivácia sa štandardne (aj bez vyžiadania) posúva do 6. dňa. Ak embryá rastú a vyvýjajú sa ďalej, transferujeme blastocysty po 6. dňovej kultivácii. Držíme palce!

Mgr. Petrušová Martina (embryológ)
Kľúčové slová: predĺžená kultivácia embryí

Dobrý den, pred niekoľkými mesiacmi mi bola pri preventívnej prehliadke zistená cysta na vaječníku, je dosť velká, zatiaľ ju sledujeme, bojím sa totiž operácie. Cysta je podľa dvoch nezávislých lekárov pravdepodobne funkčná. Všimla som si, že už pár mesiacov... (viac)

Dominika

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň, nemyslím si, že prítomnosť výraznejšej cievnej kresby na Vašom poprsí by mala znamenať nejaký vážny zdravotný problém. Pokiaľ sú prsia voľné, priehmatné, bez patologickej hmatnej rezistencie, nie je nutné ďalšie vyšetrenie. V prípade spozorovania hrčky alebo zdurenia doporučujem sono vyšetrenie prsníkov.

K Vašej cyste na vaječníku - funkčné cysty vaječníka sú časté a zvyknú spontánne vymiznúť. Ďalší menežment záleží od toho, či si teraz aktuálne prajete otehotnieť, alebo nie. Ak nie, nechajte riešenie cysty na Vášho gynekológa.

MUDr. Starovecká Katarína
Kľúčové slová: cysta na vaječníku, cievky na prsníkoch

Dobry den,som po 3 biochemickych tehotenstvach -3vklady za posledne 4 mesiace vo vasom centre. Kde moze byt problem? Poradte prosim. Hematologia OK,genetika OK,protilatky proti trofoblastu OK.pouzita metoda ICSI.PICSI nam nebola odporucena Vasou embryologickou.fragmentacia DNA vraj len 7%. O metode PGD vieme,zvazovali by sme pri dalsom IVF. Nakolko este mame u vas uz... (viac)

Lucia

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň, tak ako sme sa naposledy rozprávali, prichádza do úvahy ešte hysteroskopia (optické prezretie vnútra maternice), taktiež by som zvážila preventívne užívanie Prednisonu v nízkych dávkach v období vkladu. Vo vašom prípade by však najväčší význam malo genetické vyšetrovanie embryí (prichádza do úvahy až s novým cyklom). Objednajte sa prosím na konzultáciu.

MUDr. Starovecká Katarína
Kľúčové slová: biochemické tehotenstvá

Dobrý deň, chcela by som sa opýtať: sme 10 dni po prvej IUI a po 6 dňoch mi tehotensky test ukázal dve čiarky (hoc bola druha slabšia).Dnes čiže 10den po som si robila znova test a ukázal uz len jednu čiarku ...mam ist za 4dni na odber krvy ale som dost sklamaná ze najprv ukázal dve a teraz uz len jednu :-(...myslite... (viac)

Dadka

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň. Močový tehotenský test po inseminácii má význam robiť 14.deň, ani tak však nie je 100% spoľahlivý. Určite je potrebné zrealizovať krvný tehotenský test hCG. Zo skoršieho testovania sa nedá robiť závery. Pokračujte zatiaľ v užívaní Duphastonu, držíme palce!

MUDr. Martina Cuľbová, PhD.
Kľúčové slová: tehotenský test po IUI

Dobry den, som druhy den po ET a mala som problem so stolicou a musela som silnejsie tlacit.Chcem sa spytat, ci to moze mat vplyv na embryo a jeho uhniezdovanie.Zaroven sa chcem spytat,aky pripravok z lekarne pri pretrvavani takychto problemov mozem uzit. Dakujem

Denisa

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň. Tlak na stolicu by nemal prekážať pri uhniezďovaní embrya ani v tehotenstve. Zatiaľ sa tento problém pokúste riešiť úpravou životosprávy - viac mliečnych výrobkov, ovocia, zeleniny, vlákniny v strave, viac pohybu /prechádzky/. Užívanou liekov sa zatiaľ vyhnite.

MUDr. Martina Cuľbová, PhD.
Kľúčové slová: tlak na stolicu po ET

Dobrý deň chcela som sa opýtať. brala som clostilbegyt a injekciu pregnyl5000 a po 36 hod.sme mali styk a teraz beriem dufaston menstruacia mimeska 5 dni test negatívny čo sa mohlo stat a kedy dá to môže liečba zopakovať.ďakujem

Katka Piskorikova

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň. Pokiaľ bol tehotenský testnegatívny, môžete vysadiť Duphaston, menštruácia by sa mala dostaviť najneskôr do týždňa po jeho vysadení /meškanie menštruácie je pravdepodobne spôsobené práve Duphastonom/. Ak do týždňa od skončenia užívania Duphastonu menštruácia nepríde, doporučujem Vám ultrazvukové vyšetrenie a odber krvného tehotenského testu. Užívanie Clostilbegytu môžete opakovať 3 mesiace po sebe, potom musí byť aspoň jeden mesiac pauza pred jeho ďalším nasadením, celkovo by sa Clostilbegyt nemal užívať viac ako rok.

MUDr. Martina Cuľbová, PhD.
Kľúčové slová: Clostilbegyt, plánovaný pohlavný styk

Endometrióza a prirodzené počatie Dobrý deň, mám 29 rokov, s manzelom sa snazime o babätko 2 a pol roka, som po laparoskopii endometrioznej cysty, ktorú odstránili a urobili aj chromopertubaciu. V správe bolo: Uterus v AVF sú norm.velkosti, volné, bez zrastov s okolim, Ovarium vĺavo s nesusp. cystou... (viac)

Jana

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň, uvedený nález nie je prekážkou spontánneho otehotnenia, aj keď šance môžu byť o niečo nižšie, vzhľadom na to, že vaječník s cystou už nemusí byť plne funkčný. Doporučila by som v prvom rade kompletné hormonálne vyšetrenie aj s ovariálnou rezervou (AMH) a vyšetrenie spermiogramu partnera. Uvedené vyšetrenia môžete realizovať aj v našom centre.

MUDr. Starovecká Katarína
Kľúčové slová: endometrióza

Dobry den, vcera som bola u Vas na kontrolnom sone 14 den po iui, sono bolo v poriadku, ale krvny test dopadol negativne. Uz piaty den mam slabe spinenie, co som aj spominala pri sone, chcem sa opytat ci je to v poriadku, ked nie som tehotna. Duphaston som vcera vecer prestala uzivat. Na buduci mesiac chcem podstupit 3. iui , ale uvazovala som ze tento krat by bolo bez... (viac)

barbora

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň. Pokiaľ bol krvný tehotenský test negatívny, po vysadení Duphastonu špinenie postupne prejde do menštruačného krvácania. Vyšší počet dozrievajúcich folikulov neznižuje kvalitu vajíčok v nich. Nasledujúcu IUI môžeme ale bez problémov naplánovať aj v natívnom cykle bez Clostilbegytu, príďte na ultrazvukovú kontrolu 11.-12.deň cyklu.

MUDr. Martina Cuľbová, PhD.
Kľúčové slová: IUI

Dobrý deň, chcela by som sa spýtať ohľadne manželovho spermiogramu, kde mu vyšli následné hodnoti: Objem: 2 ml Motilné: 42x10 na šiestu/ml Nemotilné: 30x10 na šiestu/ml Motilita:a+b+b, Patologia: 96% Liquifikácia: + Semeno: 3x10 na šiestu/ml Nález: TERMATOZOOSPREM, LEUKOCYTOSPERM.... (viac)

Patrícia

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň. Leukocytospermia /zápalové bunky v ejakuláte/ môže byť prejavom infekcie, vhodné by teda bolo urologické vyšetrenie Vášho partnera so sterom z ústia močovej trobice. Teratozoospermia znamená, že je v ejakuláte znížený počet tvarovo normálnych spermií /morfologicky správnych spermií by malo byť 4%/. Pokiaľ je ale počet a pohyblivosť spermií v norme, samotná teratospermia len mierne znižuje šancu na prirodzené otehotnenie. Teratospermia neznamená, že spermie sú aj geneticky abnormálne, tvarovo poškodené spermie môžu byť kvalitou úplne v poriadku, len zvyčajne nie sú schopné oplodniť vajíčko. Pri takomto náleze je možné plánovať pohlavný styk alebo insemináciu podľa Vašej ovulácie, ak sa ani napriek takémuto cielenému plánovaniu nepodarí otehotnieť, indikované je umelé oplodnenie /IVF/ s vpichovaním spermií do vajíčok - metóda ICSI alebo PICSI /voľba metódy závisí od výsledku testu integrity DNA spermií = Halosperm, tento test dopĺňame pred plánovaným IVF, aby sme vedeli, koľko percent spermií s fragmentovanou DNA sa v ejakuláte nachádza a či je potrebné použiť špeciálny výber spermií PICSI/.

MUDr. Martina Cuľbová, PhD.
Kľúčové slová: teratozoospermia

Dobry den. Mam ist na laparoskopiu a hysteroskopiu,je to ale21.den cyklu. Ovplyvnuje den cyklu operaciu? Dakujem. Daniela

Daniela

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň. Laparoskopiu s hysteroskopiou môžete podstúpiť aj 21.deň cyklu, výsledok operácie nie je dňom cyklu ovplyvnený.

MUDr. Martina Cuľbová, PhD.
Kľúčové slová: operácia a fáza cyklu

Dobry den chcem sa poopytovať kedy mam po menzese uzivat utrogestan kolky den prosim vas.dakujem

slavka

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň. Utrgestan je progesterón a užíva sa v rôznych indikáciách, najčastejšie ako podporná liečba v tehotenstve /v cykle umelého oplodnenia, po vnútromaternicovej inseminácii, po prirodzenom otehotnení/. Keďže neudávate dôvod, pre ktorý by Ste mali užívať Utrogestan, neviem Vám presne odpovedať na Vašu otázku. Skúste bližšie uviesť dôvod alebo cieľ užívania Utrogestanu u Vás.

MUDr. Martina Cuľbová, PhD.

Dobry den chcela by som sa spytat ked oplodnite vajicko kolko buniek by malo mat na 5den vajicka mi brali vo stvrtok a v pondelok mi robyli transfer 1embria v strukture C10g2 nebolo jednotkove ale dvojkove ze sa tam nachadzaju fragmenti je tam mensia sanca ze sa vajicko uhniezdi aka je vobec sanca pri takychto dvojkovych vajicok Dakujem

Katarína

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň, v deň kedy Vám realizovali transfer by podľa odbornej literatúry malo mať embryo 16-32 buniek.

K druhej časti Vašej otázky sa však nemôžem vyjadriť, nakoľko v našom centre aplikujeme iný skórovací systém na hodnotenie kvality embrya.

Držím Vám palce!

Mgr. Petrušová Martina (embryológ)

dobry den mam otazku bola som na ivf, a chcem vediet ci sa v pripade negativneho tehotenskeho musim u gynekologa dat vysetrit. radcej by som si tento stres usetrila.

nena8

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň. Určite je potrebné zrealizovať krvný tehotenský test hCG po IVF, v prípade negatívneho výsledku nemusíte absolvovať gynekologické vyšetrenie.

MUDr. Martina Cuľbová, PhD.
Kľúčové slová: vyšetrenie po IVF

Prajem dobrý deň, som v 25tt a od začiatku tehotenstva užívam anopyrin a fraxiparín, kvôli syndrómu lepivých doštičiek. Chcela by som sa informovať, či je potrebné užívať aj anopyrin, či nestačí pichať si fraxiparín. Moja gynekologička tvrdí, že stačí si pichať... (viac)

Andrea

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň. Užívanie liekov, ovplyvňujúcich krvnú zrážanlivosť, indikuje hematológ - ten rozhoduje aj o ich užívaní, dávkovaní a event. vysadení v tehotenstve. Túto otázku teda v prípade pochybností prediskutujte znovu s Vaším hematológom. Určite je potrebné vysadiť Anopyrin pred očakávaným pôrodom, teda najneskôr v 36.týždni tehotenstva.

MUDr. Martina Cuľbová, PhD.
Kľúčové slová: Anopyrin v tehotenstve

Dobrý den, v januári mi museli ukoncit tehotenstvo - zamlklý potrat. Po zákroku mám stále problémy so špinením a krvácaním občas uprostred cyklu a pred menštruáciou asi 5 dní. Robili mi ultrazvuk - nízka sliznica maternice, príčina hormonálna... (viac)

nina

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň. Doporučujem Vám kompletné gynekologické vyšetrenie, najvhodnejšie v centre asistovanej reprodukcie. Okrem bežnej gynekologickej preventívnej prehliadky je potrebné ultrazvukové a hormonálne odsledovanie Vášho cyklu a priebehu ovulácie, na zváženie je aj hysteroskopia v 2.polovici cyklu po ovulácii /optické vyšetrenie dutiny maternice - kvalita sliznice, tvar dutiny maternice, zrasty/ - tento zákrok robíme aj v našom centre, máte ho hradený zdravotnou poisťovňou. V prípade záujmu sa k nám môžete objednať cez recepciu telefonicky, mailom alebo prostredníctvom kontaktného formulára.

MUDr. Martina Cuľbová, PhD.
Kľúčové slová: špinenie mimo menses

Dobry den, manzelovi bola diagnostikovana nekrospermia. Urolog odporucil uzivat Profertil 3 mesiace a nasledne kontrola. Manzel neveri, ze s touto diagnozou mame sancu mat dieta. Ako to je? Je s touto jeho diagnozou sanca, ze budeme mat deti? Manzel ma 40 rokov. dakujem za odpoved Lenka

Lenka

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň. Pri podozrení na nekrospermiu /mŕtve spermie v ejakuláte/ je potrebné zrealizovať urologické vyšetreie u partnera a kontrolný spermiogram po 2-3 mesiacoch vitaminoterapie - optimálne  v centre asistovanej reprodukcie s doplnením testu vitality spermií /spermie v ejakuláte môžu byť nepohyblivé, ale živé - takéto spermie je možné použiť na oplodnenie Vašich vajíčok v cykle IVF/. V prípade záujmu sa k nám môžete objednať na konzultáciu aj vyšetrenie spermiogramu, podľa výsledku Vám podrobne vysvetlíme možnosti liečby neplodnosti vo Vašom prípade.

MUDr. Martina Cuľbová, PhD.
Kľúčové slová: nekrospermia, test vitality spermií

Dobry den. Som po ET ktory sa konal 23.8 a 29.8 som zacala spinit. 30.8 sa objavila uz aj krv a zacala som krvacat -menstruacia. Po akom case mi odporucate absolvovat KET. Je v tom niejaky rodiel ak ho absolvujem hned v dalsom cykle alebo ak sa rozhodnem odlozit to o par mesiacov. Dakujem za odpoved

Miroslava Sassova

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň. Môžete plánovať KET hneď v nasledujúcom cykle po neúspešnom ET alebo si nechať nejaký čas pauzu. Určite je však potrebné po ET zrealizovať krvný tehotenský test hCG /najskôr 10.-11.deň po ET/ a až do jeho výsledku pokračovať v užívaní Utrogestanu, pretože aj v prípade krvácania môžete byť tehotná. Držíme palce!

MUDr. Martina Cuľbová, PhD.
Kľúčové slová: KET po neúspešnom ET

Dobry den.Chcela by som sa opytat .,som 3.mesiace po porode sekciou,kedy je vhodna doba mat dalsie babatko?som po ivf a mam zmrazene este embyjka a chceli by sme este jedno babatko.

NelaDobry

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň. Po pôrode cisárskym rezom je vhodné počkať s ďalším tehotenstvom jeden rok, aby sa rana po operácii maternice dobre zahojila. Pri príliš skorom otehotnení je vyššie riziko ruptúry maternice v jazve počas nasledujúceho pôrodu.

MUDr. Martina Cuľbová, PhD.
Kľúčové slová: tehotenstvo po cisárskom reze

Kolko krat sa robi odber spermii na vysetrenie plodnosti?? Priatel uz bol na jednom odbere a prislo mu ze ma zrobit druhy odber,zacinam mat obavy ze moze byt nieco v neporiadku...sme v zahranici a tu nam nikto nic nepovie kym nieje po vysetreniach tak by som chcela vediet ci je to bezny postup robit dva odbery ...

Tatiana

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň. Prvé vyšetrenia ohľadom neplodnosti sa zvyčajne doporučujú po roku pri neúspešnej snahy otehotnieť. Pokiaľ je spermiogram v poriadku, zvyčajne sa robí kontrolné vyšetrenie až s odstupom času, ak sa naďalej nedarí otehotnieť. Medzitým je vhodné u Vás odsledovať, či máte ovulačný cyklus /ultrazvukom, ev. odberom hormonálneho profilu/, príp. zvážiť vyšetrenie priechodnosti vajíčkovodov. Ak prvé vyšetrenie spermiogramu odhalí nejakú poruchu - v počte, pohyblivosti alebo tvare spermií - doporučuje sa zopakovať vyšetrenie o 2-3 mesiace po vitaminoterapii.

MUDr. Martina Cuľbová, PhD.
Kľúčové slová: vyšetrenie spermiogramu

Dobry den,ako to je mozne ze po iui mam hodnotu hcg 3,7 preco nie je nulova co to znemena?menstruaciu som nedostala

anet

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň. Hodnota hCG 3,7 je veľmi nízka /úplne negatívne hCG je pri hodnote 1,0, pozitivita je nad 5,0/. Je teoreticky možné, že u Vás prebehlo veľmi včasné, tzv. biochemické tehotenstvo. Preto je potrebné s odstupom niekoľkých dní odber hCG zopakovať. Menštruácia by sa pri negatívnom hCG mala dostaviť po vysadení Duphastonu do týždňa.

MUDr. Martina Cuľbová, PhD.
Kľúčové slová: hCG po IUI

Dobry den, chcem sa spytat, ked manzel nemal po vysetreni spermogramu ziadne spermie, to mu robili dvakrat aj kontrolne po nejakom case, je mozne ze ich bude mat v semenikoch,myslite ze budu take silne , aby som bola po umelom oplodneni tehotna, aka je tam sanca, a este urolog by mohol zistit preco ich tam nema? alebo ako je mozne to zistit, preco nejdu von, kde sa to da... (viac)

Daniela

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň. V prípade opakovaného nálezu azoospermie je potrebné absolvovať urologické vyšetrenie /vyšetrenie vzhľadu a charakteru semenníkov pohmatom, ultrazvukom + odber hromálneho profilu/ a genetické vyšetrenie. Pokiaľ bude dobrý výsledok urologického vyšetrenia a vylúči sa genetická príčina azoospermie, je cca 50% šanca získať spermie priamo zo semenníkov chirurgickým zákrokom TESE. Takto získanými spermiami je možné oplodniť Vaše vajíčka v cykle IVF /umelé oplodnenie/. Spermie po TESE nie sú vhodné na insemináciu /zavedenie spermií do maternice v čase ovulácie/. V prípade záujmu sa k nám môžete objednať cez recepciu na konzultáciu, na ktorej Vám radi podáme bližšie informácie.

MUDr. Martina Cuľbová, PhD.
Kľúčové slová: azoospermia, TESE

Dobrý deň, som po druhom IUI, prvé bolo neúspešné, dnes mi začalo mierne špinenie, zrejme začinajúca menštruácia. Má teda význam spraviť krvný tehotenský test a ultrazvukové vyšetrenie? Mám sa dostaviť na vyšetrenie? Ďakujem za odpoveď.

Zuzana

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň. Po IUI je určite potrebné zrealizovať krvný tehotenský test a ultrazvukové vyšetrenie. Špinenie alebo krvácanie sa môže v tehotenstve vyskytnúť. Do úvahy pri krvácaní prichádza aj nesprávne sa vyvíjajúce tehotenstvo alebo tehotenstvo mimomaternicové. Držíme palce!

MUDr. Martina Cuľbová, PhD.
Kľúčové slová: špinenie po IUI

Dobrý deň. Švagriná bola pred necelým mesiacom na umelom oplodnení, 22. júla si robila tehotenský test a vyšiel pozitívny. Včera však začala krvácať (intenzitu nepoznám). Chcela by som sa opýtať, či to automaticky znamená, že potratila alebo tam je ešte... (viac)

Dominika

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň. Neudávate presný termín IVF /dátum odberu vajíčok a embryotransferu/ ani či si švagriná robila len močový tehotenský test alebo krvný tehotenský test hCG, neviem sa teda k aktuálnej situácii vyjadriť. Všeobecne krátkodobé špinenie alebo slabé krvácanie sa môže po IVF vyskytnúť, pokiaľ je krvácanie silné a dlhšie trvajúce, šanca na otehotnenie je, ale znížená. Je potrebné zrealizovať ultrazvukové vyšetrenie a odber krvného tehotenského testu. Držíme palce!

MUDr. Martina Cuľbová, PhD.
Kľúčové slová: krvácanie po IVF

Dobrý deň, 18.9. cca by som mala začať stimuláciu, krátky protokol, začalo ma pobolievať v krku,mám zdurené uzliny, chcem sa spýtať či sa môžem ešte preliečiť antibiotikami Unasyn,alebo radšej niečo lokálne,nakoľko sa mi to bez preliečenia zvykne naťahovať a zhoršiť a bojím... (viac)

janka

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň. Zatiaľ môžete užívať akékoľvek lieky, doporučujem Vám navštíviť Vášho obvodného lekára a podľa nálezu zápal preliečiť. Pokiaľ liečba zaberie a budete sa dobre cítiť, výtery pred stimuláciou nemusíte absolvovať.

MUDr. Martina Cuľbová, PhD.
Kľúčové slová: bolesť hrdla a IVF

Dobry den. Chodim k Vam pravidelne na sono v case ovulacie.Po mimomaternicovom tehotenstve mam od aprila odobraty pravy vajcovod. Od tohto mesiaca mam ale prave ovulaciu z praveho vajecnika. Clostillbegyt mi musel byt vysadeni pre vedlajsie ucinky. Tento mesiac som mala22. den cyklu pozitivny tehotensky test,no na 24 den uz bol negativny. Stalo sa mi to este aj v cykle... (viac)

silvia

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň. Močový tehotenský test má význam robiť až v čase očakávanej menštruácie alebo po jej niekoľkodňovom meškaní. V prípade ovulácie okolo 14.-15.dňa cyklu môže po oplodnení vzniknuté embryo prísť do maternice okolo 19.-21.dňa cyklu a k jeho uhniezdeniu dochádza cca 21.-23.deň cyklu. 22.deň cyklu nie je výsledok močového tehotenského testu vôbec relevantný, falošne pozitívny môže byť napr. po podaní Pregnylu...

MUDr. Martina Cuľbová, PhD.
Kľúčové slová: močový tehotenský test

Dobry den chcem sa informovat na folikulimetriu. Vcera 26.8. som dostala menstruaciu a nakolko sa snazime o babatko, tak po konzultacii s mojou gynekologickou mam 3-7DC teda brat 5 dni 1x1 tabletku. Ktory den bude najvhodnejsie urobit folikulimetriu? Dakujem Eva

Eva

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň, odporúčam objednať sa na folikulometriu okolo 12. dňa cyklu. Ak mávate dlhšie cykly (30 a viac dňové), stačí aj na 14. deň cyklu.

Mgr. Jana Janáková (koordinátorka IVF)
Kľúčové slová: folikulometria

Chcela by som vediet vas nazor na vplyv sportu jumping na zenske veci. Zacla som pred mesiacom s tymto sportom a uz kopu \"zarucenych odbornikov\" mi dohovaraju,aby som s nim prestala,ze velmi skodi zenskym veciam- ze to maju od svojixh gynekologov... aky je vas nazor na to?

iveta

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň. Ak Ste tehotná alebo Ste v prebiehajúcom cykle IVF /stimulácia vaječníkov, odber vajíčok, embryotransfer/, nie je toto cvičenie vhodné. Inak sa mu môžete venovať s ohľadom na svoj zdravotný stav a fyzickú kondíciu.

MUDr. Martina Cuľbová, PhD.
Kľúčové slová: jumping a ženské zdravie

Dobry den, mam niekolko zamrazenych embryi, a som po transfere, cakam do testu HCG. Uz som mala situaciu, ze prisla som na test, bol negativny, vysadila som Estrofem aj Utrogestan, potom prisiel menzes, a prvym dnom som zacala uzivat Estrofem, cim som plynulo presla na dalsi KET. Avsak neviem, ako postupovat, ak pride menzes pred testom. Viem, ze preparaty mam uzivat az... (viac)

Marcela

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň. V prípade, že začnete krvácať skôr ako po vyšetrení tehotenského testu a užívate niekoľko dní Utrogestan už akoby v novom cykle, je vhodnejšie mesiac vynechať, nechať zregenerovať aj maternicu od neustálych hormónov a začať liekovú prípravu pred KET až v ďalšom cykle.

MUDr. Martina Cuľbová, PhD.
Kľúčové slová: KET

Dobry den, 18 augusta som bola u vas na inseminaciu bez stimulacie. U vas to bol moj druhy pokus, dokopy ale uz siesty. Vzdy bez liekovej stimulacie, raz dokonca bez pregnylu a duphastonu. Zatial cakam ako dopadol tento pokus. V predchadzajucich pokusoch ma zo zaciatku pobolievalo brucho ako pred MS, boleli ma prsia a krize. Teraz nic take necitim, akurat ma asi tak este... (viac)

MC

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň. Pocity po podaní Pregnylu a po ovulácii nemusia byť v každom cykle rovnaké, niekedy pobolievanie vaječníkov a napätie v podbrušku trvá dlhšie a je výraznejšie, inokedy sú príznaky ovulácie menej výrazné. Pri priechodných vajíčkovodoch a dobrom spermiograme partnera /počet, pohyblivosť aj tvar spermií/ zvyčajne odporúčame opakovanť IUI 3x, pri neúspechu zvažujeme už účinnejšiu liečbu neplodnosti /IVF/. Pokiaľ Ste už 6x absolvovali IUI /aj keď bez liekovej stimulácie/, doporučujem Vám prísť v prípade neúspechu na konzultáciu, kde preberieme možnosti ďalšieho postupu. Držíme palce!

MUDr. Martina Cuľbová, PhD.
Kľúčové slová: IUI

Chcela by som sa spytat ako sa robia genetické testy a co to stoji a ako dlho čaká na výsledky Ďakujem

patricia

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň. Genetické vyšetrenie spočíva v pohovore s klinickým genetikom a odberu krvi, je potrebné priniesť si zdravotnú dokumentáciu. Genetické vyšetrenie, pokiaľ je indikované lekárom, máte hradené zdravotnou poisťovňou. Výsledky sú hotové do 4-6 týždňov.

MUDr. Martina Cuľbová, PhD.
Kľúčové slová: genetické vyšetrenie

Bpla som na vyšetrenia z manželom v centre a zistii mu tazku oligoastenoteratospermia da sa to liecit odporucili nam hned umelé oplodnenie iuf neda sa to neako zlepšiť spermie ma iba 1,3 je to strašne malo prosim poraďte mi ako sa to dá zlepšiť Ďakujem

patricia

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň. Váš manžel môže užívať vitamíny /C, E, zinok, selén, Tribulus/ 2-3 mesiace a pokúsiť sa upraviť životosprávu /dostatok spánku, pohybu na čersvtom vzduchu, nefajčiť, obmedziť bicyklovanie, saunu, stres.../ Po 2-3 mesiacoch sa realizuje konrolný spermiogram. Ak sa nezlepší je indikované umelé oplodnenie /IVF/.

MUDr. Martina Cuľbová, PhD.
Kľúčové slová: oligoastenoteratospermia

Dobrý deň, chcela by som sa sa ešte informovať ohľadne mojej predchádzajúcej otázky. (Dobrý večer, chcela by som sa informovať ohľadom IUI. Dá sa robiť zákrok v iný deň ako odber spermií? Teda že by sa odobrali spermie a o niekoľko dní sa naplánuje IUI? Vaša odpoveď:... (viac)

Eva

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň. Za mrazenie spermií sa hradí 120 Euro, mesačné uskladnenie 9 Euro. Objednáva sa cez recepciu a čakacia doba je rovnaká ako na vyšetrenie spermiogramu - podľa aktuálneho programu a počtu objednaných pacientov. Úspešnosť IUI je porovnateľná ako pri použití nemrazených spermií.

MUDr. Martina Cuľbová, PhD.
Kľúčové slová: mrazenie spermií

Dobry den,chcem sa opytat bola som u vas na iui a od vtedy az doteraz mam bolest v podbrusku a hlavne na pravej strane kde bol folikul som jedenasty den po iui co to znamena? Dakujem

anett

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň. Po podaní injekcie Pregnyl môžete ovuláciu pociťovať výraznejšie ako obvykle, pocit napätia v podbrušku alebo mierneho pobolievania vaječníkov môže pretrvávať dlhšie. Pokračujte v užívaní Duphastonu až do stanovenia krvného tehotenského testu. Držíme palce!

MUDr. Martina Cuľbová, PhD.
Kľúčové slová: bolesť v podbrušku po IUI

Dobry den, chcela by som sa spytat ci 9 dnova manzelova sexualna abstinencia nebude problem pred planovanym IVF. Na 10 den od posledneho styku bude odber vajicok a taktiez aj odber spermii. Dakujem

Renata

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň. Optimálna pohlavná abstinenica pred odberom spermií k IVF je 2-3 dni, pri dlhšej pohlavnej abstinencii je v ejakuláte viac starších spermií s horšou kvalitou. Ak je to možné, pokúste sa dodržať uvedenú pohlavnú abstinenciu.

MUDr. Martina Cuľbová, PhD.
Kľúčové slová: pohlavná abstinencia pred IVF

Dobry den,mam podstupit ivf kvoli endometrioze,podstupila som operaciu a hormonalnu liecbu,avsak endometriomy sa vratili a mam velmi nizke AMH. Avsak pred ivf musim podstupit odstranenie polypu v maternici. No chcem sa spytat ci mohla moja gynekologicka prehliadnut polyp,v car ho objavili a mal 8mm. Dvakrat sa mi stalo,ze som mala pozitivny tehotensky test,ale menstruacia... (viac)

janka

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň. Polyp endometria /výrastok zo sliznice v maternici/ je najlepšie diagnostikovateľný v prvej polovici cyklu do ovulácie, po ovulácii sa charakter a vzhľad sliznice sa mení a polyp nemusí byť jednoznačne viditeľný, splýva s okolím. Je teda možné ho prehliadnuť. Polyp v maternici nie je absolútnou prekážkou otehotnenia, pokiaľ sa embryo zahniezdi do sliznice mimo polypu, vývoj tehotenstva nie je plypom nijako ovplyvnený. Čo sa týka možnosti prirodzeného otehotnenia u Vás, ak má partner dobrý spermiogram a Vy máte priechodné vajíčkovody, mohli by Ste otehotnieť aj prirodzene. No vzľadom k diagnóze endometriózy, recidíve endometriómov a nízkemu AMH je u Vás potrebné otehotnieť čím skôr, ďalší odklad môže znamenať progresiu endometriózy a predčasné vaječníkové zlyhanie. Pomocou IVF máte šancu čo najskôr otehonieť vyššiu.

MUDr. Martina Cuľbová, PhD.
Kľúčové slová: endometrióza, polyp v maternici, nízke AMH

dobry den, 12.8 som bola na vklade embrya na 11 den som zacala krvacat, berem utrogestan 2x2 do posvy, mam v tom pokracovat?dufam ze este nie je nic stratene.kontrolu mam 26.8. dakujem

darina

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň. Môžete zmeniť užívanie Utrogestanu na 3x1 tbl cez ústa a príďte na ultrazvukovú kontrolu a odber hCG podľa objednania. Aj v prípade krvácania môžete byť tehotná, i keď pri silnom krvácaní je šanca nižšia. Držíme palce!

MUDr. Martina Cuľbová, PhD.
Kľúčové slová: krvácanie po embryotransfere

Dobry den, tento mesiac som vo vasom centre absolvovala IUI,zial neuspesne. Mam pravy vajickovod nepriechodny,preto sa chcem opytat,ci si mam dat pauzu od stimulacie vajecnikov dalsi cyklus,alebo mam v stimulacii pokracovat hned? Obavam sa totizto,ze po stimulacii tento mesiac mi valicka dozreju na nepriechodnej strane. Dakujem Marcela

Marcela

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň. Po stimulácii vaječníkov Clostilbegytom môžu dozrievať folikuly na oboch vaječníkoch, teoreticky teda je možné, že dozrie folikul v tomto cykle aj na tej správnej strane, ale zaručiť Vám to nemôžem. Ak chcete, môžete skúsiť si nasadiť Clostilbegyt a prísť na kontrolu alebo môžeme nechať mesiac pauzu.

MUDr. Martina Cuľbová, PhD.
Kľúčové slová: Clostilbegyt

Dobry vecer meska mi menstruacia 54 dni tehotna niesom citim sa dost zle mam zavraty bolesty hlavy a som slaba.dakujem.

sofia

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň. Doporučujem Vám gynekologické vyšetrenie s ultrazvukovým vyšetrením malej panvy, podľa potreby aj s vyšetrením hormonálheho profilu a krvného tehotenského testu. Podľa výsledku bude zvolený ďalší postup.

MUDr. Martina Cuľbová, PhD.
Kľúčové slová: Meškanie menštruácie

Dobry vecer, dnes 10 den po ET som zacala mierne spinit (hnedy vytok ), citala som Vase doporucenia v podobnych pripadoch zvysit davku Utrogestanu z 2x2 tabl. na 3x2 tabl. Kontrolny odber krvi + ultrazvuk mam 26.8, mam si zvysit davku utrogestanu? Dakujem za odpoved.

Monika

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň. Môžete si zvýšiť Utrogestan na 3x2 tbl do pošvy, v prípade krvácania zmeňte užívanie na 3x1 tbl cez ústa. Utrogestan užívajte až do výsledku krvného tehotenského testu. Držíme palce!

MUDr. Martina Cuľbová, PhD.
Kľúčové slová: špinenie po ET

Dobrý deň, chcem sa opýtať, som po úspešnom KET - 1.7.2014. Podľa výpočtov som na začiatku 11 týždňa a došiel mi utrogestan, ktorý som brala 2x2 denne vaginálne. Lekár mi ho predpísal ale neviem ho nikde zohnať.... Viete mi poradiť čo mám teraz urobiť? Vedeli sme ho zohnať len... (viac)

Jana

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň. Pokojne môžete Utrogestan nahradiť Duphastonom 2x1 tbl, v priebehu 12.týždňa dávku postupne znížte - 1x1 tbl niekoľko dní a na konci 12.týždňa úplne vysaďte. Gratulujeme  a prajeme šťastné tehotenstvo a pôrod!

MUDr. Martina Cuľbová, PhD.
Kľúčové slová: náhrada Utrogestanu

Dobry den, mam 26 rokov, mavam silnu menstruaciu, druhy a treti den nie som schopna vobec nic robit, mavam silne krce. Bola som u gynekologicky ta ma ani nevysetrila povedala mi, ze sa to zlepsi po porode, ale ja este deti neplanujem. Bola som na operacii kolena a po operacii sa mi cyklus uplne zmenil, niektore mesiace mi menstruacia vynechava a dalsie mavam 2krat za... (viac)

Iveta

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň. Doporučujem Vám kompletné gynekologické vyšetrenie a ďalší postup podľa jeho výsledku, pri pretrvávaní nepravidelnej, silnej a bolestivej menštruácie je možná hormonálna úprava cyklu /hormonálna antikoncepcia, gestagény/.

MUDr. Martina Cuľbová, PhD.
Kľúčové slová: nepravidelná menštruácia, bolestivá silná menštruácia

Dobry den,kvoli soku z vysledkov som sa zabudla spytat ake mame sance na uspesne ivf s endometriomom a nizkym amh 0.22 ng/ml ? Spg.mame v poriadku,taktiez by ma zaujimalo aky protokol je vhodny a ake metody odporucate pouzit? Tiez ma zaujima ci existuje nejaky dedicny predpoklad ak otec je z dvojvajecnych dvojiciek a svokra z jednovajecnych,ze pri ivf mame este vyssiu... (viac)

janka

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň. Pri zníženej vaječníkovej kapacite /AMH menej ako 1/ je vhodný krátky protokol s vyššími úvodnými dávkami liekov. Môže sa stať, že Vaše vaječníky na stimuláciu nezareagujú - v takom prípade stimuláciu zastavíme a je možné ju zopakovať o 2-3 mesiace. Niektoré folikuly, ktoré budú počas stimulácie rásť, môžu byť aj prázdne, čo zistíme až po odbere vajíčok. Kvalita vajíčok môže byť tiež znížená. Metódu oplodnenia vajíčok volíme podľa kompletných výsledkov spermiogramu /počet, pohyblivosť, tvar, fragmentácia DNA spermií, ev. prítomnosť protilátok na spermiách/. Ked nám po kultivácii embryí narastie vhodné embryo na transfer, úspešnosť otehotnenia je cca 50%. Do maternice vkladáme jedno embryo, riziko viacpočetnej tehotnosti je minimálne /ak sa vložené embryo v maternici rozdelí  - jednovaječné dvojčatá/. V prípade, že kvalitných embryí vznikne viac, ostatné sa zamrazia a je možné rozmraziť a vložiť ďalšie embryo do maternice nasledujúci mesiac v prípade neúspešného embryotransferu alebo neskôr po pôrode, ak budete chcieť ďalšie dieťatko.

MUDr. Martina Cuľbová, PhD.
Kľúčové slová: nízke AMH

Dobrý deň prajem. Chcela by som sa Vás opýtať na cystu v tehotenstve. Som v 21 tt a moje tehotenstvo je bezproblémové až na cystu na ľavom vaječníku. Mám ju tam v podstate od začiatku. Začínala na nejakých 3 cm, teraz má do 6 cm. Zo začiatku ma to bolelo, najmä pri chôdzi,... (viac)

Miška

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň. Cysta na vaječníku nemá vplyv na vývoj plodu v maternici. Je však potrebné ju pravidelne ultrazvukovo sledovať /charakter cysty, progresia rastu.../. V prípade náhlych prudkých bolestí je potrebné ihneď ísť do nemocnice, cysta môže prasknúť a krvácať do brušnej dutiny alebo sa stočiť, čím sa stopka s cievami zaškrtí a následkom nedokrvenia môžete prísť o celý vaječník. Z tohoto dôvodu Vám tehotenské cvičenie nedoporučujem, vyhnite sa prudkým točivým pohybom a skákaniu.

MUDr. Martina Cuľbová, PhD.
Kľúčové slová: cysta v tehotenstve

Dobry den, chcela by som sa spytat , ze kolko dni musi mat manzel sexualnu abstinenciu pred planovanym IVF, kde sa odoberaju aj spermie? Dakujem

Renata

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň. Pred odberom spermií v cykle IVF je vhodná pohlavná abstinencia 2-3 dni.

MUDr. Martina Cuľbová, PhD.
Kľúčové slová: pohlavná abstinencia pred odberom spermií

Dobry den... Chcem sa spytat dnes sne boli 1 krat v car. Robili spermiogram a visla nam azoospermia... Ale pred tyzdnom si robil aj urologa spermiogram a tam spermie boli... Takze sme boli poriadne zaskoceny. A je pravda ze aby nam schvalili ziadost na ivf musime mat iui spravene aj ked spermie nato niesu... Vsetko nam vraveli len o darcovskych sperniach

petra

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň. V prípade takýchto rozdielnych výsledkov vo vyšetrení spermiogramu je potrebné určite znovu spermiogram vyšetriť, partner môže užívať vitamíny /C, E, zinok, selén, Tribulus/. Pokiaľ sa pri opakovanom vyšetrení spermie v ejakuláte nájdu, ale v nízkom počte alebo slabej pohyblivosti, bude Vám indikované umelé oplodnenie /IVF/. Ak sa potvrdní opakovaným vyšetrením azoospermia, doporučujem Vám aj s partnerom absolvovať genetické vyšetrenie a pri jeho negatívnom výsledku je možné pokúsiť sa získať spermie partnera chirurgickým zákrokom TESE priamo zo semenníkov. Úspešnosť získania spermií týmto zákrokom je asi 50%. Takto získané spermie môžu byť použité v cykle IVF na oplodnenie Vašich vajíčok. V prípade, že sa zistí genetická príčina azoospermie, TESE by bolo zbytočné. V takom prípade môžete otehotnieť jedine použitím darcovských spermií /inseminácia alebo IVF s použitím spermií darcu/. Uvedenú liečbu je možné zrealizovať aj v našom centre, v prípade záujmu sa k nám môžete objednať cez recepciu telefonicky, mailom alebo prostredníctvom kontaktného formulára.

MUDr. Martina Cuľbová, PhD.
Kľúčové slová: azoospermia, TESE

Dobry den, dnes som bola u Vas na druhej IUI, asi dve hodiny po inseminacii, ma zacalo pobolievat pod bruskom, skor na lavej strane, kde mam cystu na vajecniku, a podozrenie na endometriozu. Po pol hodine ma bolesti presli. K veceru som troska zacala spinit, je to v poriadku? dakujem

Barbora

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň. Pobolievanie v podbrušku po podaní Pregnylu v čase ovulácie je normálne, po IUI môže byť prítomné aj mierne krátkodobé špinenie. Držíme palce!

MUDr. Martina Cuľbová, PhD.
Kľúčové slová: bolesť v pobrušku po IUI

dobrý den volam sa Erika vo vašom centre som už bola v roku 2007 na in vitro a mám dnes už 6 ročného syna ktorý sa nám narodil po dlhých 16 tich rokoch, po roku a pol som bola na vkladanie rozmrazeného embria žial neúspešne: Je mi velmi luto že syn nemá súrodenca lenže ja mám... (viac)

Erika Brašková

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň. Môžete prísť k nám na konzultáciu, zrealizujeme ultrazvukové vyšetrenie a hormonálne testy na posúdenie vaječníkovej kapacity u Vás. Vzhľadom k Vášmu veku však už folikuly na vaječníkoch môžu byť prázdne alebo obsahovať nekvalitné vajíčka. Reálna úspešnosť IVF cyklu by teda bola veľmi nízka. Alternatívou je darcovský program vajíčok /pri dobrom spermiograme Vášho partnera/ alebo embryí. Bližšie informácie Vám radi poskytneme osobne, v prípade záujmu sa k nám môžete objednať cez recepciu telefonicky, mailom alebo prostredníctvom kontaktného formulára.

MUDr. Martina Cuľbová, PhD.
Kľúčové slová: IVF a vek

Dobry, už som vam pisala že som po 2 ET a 2KET všetky boli neuspešne,vy ste mi na to odpisali ake vyšetrenia mam podstupit. Bolo by možne tieto vyšetrenia podstupit u vas nakolko mam ešte 3zmrazene embria v inom centre.Alebo ako mam dalej postupovat. Dakujem

monika

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň. Všetky uvedené vyšetrenia /fragmentácia DNA spermií, protilátky proti trofoblastu, hysteroskopia, predimplantačná genetická diagnostika embryí/ v našom centre realizujeme. Pokiaľ máte ešte zamrazená 3 embryá a plánujete kryoembryotransfery, má zatiaľ význam odobrať protilátky proti trofoblastu, ev. zrealizovať hysteroskopiu /môžete absolvovať aj v centre, kde máte embryá zamrazené/. Vyšetrenie fragmentáce DNA spermií má význam až pri plánovaní ďalšieho IVF cyklu a predimplanatčnú genetickú diagnostiku embryí je tiež možné robiť až v novom IVF cykle /v liečbe sterility môžete pokračovať v centre, kde bol robený 1.IVF cyklus alebo v ktoromkoľvek inom centre asistovanej reprodukcie vrátane nášho/.

MUDr. Martina Cuľbová, PhD.
Kľúčové slová: vyšetrenia po neúspešnom IVF

Dobry den, chcela by som Vas poprosit o radu na preventivnej prehliadke mi gynekologicka zistila - ( v cavum uteri sa znazornuje hyperechogenny utvar, susp. endometrialny polyp 36x17 mm, ovaria bilateralnej velkosti a struktury). Chcela by som sa informovat na moznost liecby. Za odpoved dakujem.

Jana

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň. Pokiaľ nález polypu endometria /výrastok z výstelky v dutine maternice/ pretrváva pri opakovanom ultrazvukovom vyšetrení v inom cykle, liečba spočíva v jeho operačnom odstránení hysteroskopiou - optické vyšetrenie dutiny maternice v krátkodobej vnútrožilovej anestézii. Výkon sa robí z vaginálneho prístupu /cez pošvu a krčok maternice/ a trvá cca 10-15 minút.

MUDr. Martina Cuľbová,PhD.
Kľúčové slová: polyp endometria

Dobrý deň, chcela by som sa spýtať, v 6tich rokoch som bola operovaná na slepák a mám 10cm jazvu,aká je tu pravdepodobnosť,že mám nepriechodné vaječníky?

Lenka

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň. Po operácii slepého čreva /najmä ak slepé črevo praskne a rozvinie sa zápal v brušnej dutine/ sa môžu vytvoriť zrasty, ktoré vedú k poruche priechodnosti vajíčkovodov. Pokiaľ sa snažíte otehotnieť už viac ako rok, doporučovala by som najskôr vyšetriť spermiogram Vášho partnera a ak bude spermiogram dobrý, naplánovať u Vás vyšetrenie priechodnosti vajíčkovodov. Pokiaľ by spermiogram partnera nebol dobrý, partner by mal užívať vitamíny 2-3 mesiace a zrealizovať kontrolný spermiogram. Ak sa nezlepší, bude Vám indikované umelé oplodnenie /IVF/ a zákrok s vyšetrením priechodnosti vajíčkovodov nemusíte absolvovať.

MUDr. Martina Cuľbová, PhD.
Kľúčové slová: slepé črevo a priechodnosť vajíčkovodov

Dobrý deň. Chcela by som sa Vás spýtať, som pred planovaným IVF, začínam od októbra a začal ma bolieť zub, ktorý treba ale rongenovať. Preto by som sa chcela spýtať, či je to možné podstúpiť. Vopred Vám srdečne ďakujem. Mária.

Mária

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň. Môžete pokojne absolvovať RTG zubov.

MUDr. Martina Cuľbová, PhD.
Kľúčové slová: RTG zubov a IVF

Dobrý deň, som po úspešnom KET- 24.6.2014. Chcem sa opýtať dokedy a v akom dávkovaní si mám vkladať Utrogestan. Doteraz bola ordinácia 2x2 tbl. Ďakujem za odpoveď. M.

Martina

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň. Utrogestan sa po KET užíva do 12.týždňa tehotenstva v dávkovaní 2x2 tbl vaginálne. V priebehu 12.týždňa sa postupne dávka znižuje - 2-3 dni 2x1 tbl, ďalšie 2-3 dni už len 1tbl večer a po ukončení 12.týždňa môžete Utrogestan úplne vysadiť. Gratulujeme a prajeme bezproblémové tehotenstvo a pôrod!

MUDr. Martina Cuľbová, PhD.
Kľúčové slová: Utrogestan po KET

Dobry den, aky presny je test HCG z krvi na 8 den po ET? Dakujem.

Maria

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň. Optimálne je odobrať krv na hCG po embryotransfere na 14.deň. Najskôr to má význam na 10.deň po ET. Odber krvi 8.deň je zbytočne zavčasu, výsledok nemusí byť jednoznačný, aj tak by bolo potrebné ho zopakovať o pár dní.

MUDr. Martina Cuľbová, PhD.
Kľúčové slová: HCG po ET

ak by nebolo uspesne ET,k menstruacnemu krvacaniu dojde podla povodneho cyklu? dakujem. hanka

hanka

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň. Po ET sa štandardne aplikuje progesterón /Utrogestan, Duphaston, Lutenyl, Crinone/, ktorý do určitej miery nástup menštruácie potláča. V prípade neúspešného ET teda menštruačné krvávanie môže prísť s oneskorením a môže mať aj iný charakter a dĺžku trvania.

MUDr. Martina Cuľbová, PhD.
Kľúčové slová: menštruácia po ET

Dobrý deň, som v 9. týždni tehotenstva, chystám sa k zubárovi, ktorý mi bude aplikovať lokálnu anestézu. Je informovaný o tom, že som tehotná. Chcem Vás poprosiť o radu, či je bezpečné, nechať si pichnúť injekciu (alebo je vhodné počkať až do druhého trimestra,... (viac)

Lucia

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň. Pokiaľ je Váš zubár informovaný o Vašom tehotenstve, prispôsobí tomu aj výber medikácie, určite ošetrenie zubov neodkladajte.

MUDr. Martina Cuľbová, PhD.
Kľúčové slová: zubné ošetrenie v tehotenstve

Dobrý večer, chcela by som sa informovať ohľadom IUI. Dá sa robiť zákrok v iný deň ako odber spermií? Teda že by sa odobrali spermie a o niekoľko dní sa naplánuje IUI? Ďakujem Eva

Eva

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň. Pokiaľ by sme robili odber spermií iný deň ako IUI, bolo by nevyhnutné spermie partnera zamraziť. V takom prípade by sa partner musel objednať vopred na mrazenie vzorky spermií /ktoré by si hradil/ a v deň mrazenia by sme uňho odobrali krv na infekčné serológie /bez týchto výsledkov nemôžeme biologický materiál mraziť/. Následne v deň IUI by sme vzorku rozmrazili.

MUDr. Martina Cuľbová, PhD.
Kľúčové slová: mrazenie spermií pred IUI

Dobry den pisem vam este raz nakolko muz nevedel vysvetlit co znamena co bol na spermiogramee. Zaver: Astheno-teratozoospermia.Hypospermia.Zvysene pH,aglutinacie,Leukocytospermia! Vysoka bunkovost.Zvysena fragmentacia DNA,ASA na spermiach IgG v norme,IgA slabo pozit.(moze poukazovat na urogenitalnu infekciu) nezrele spermie v norme,Patologia spermii poukazuje na mozne... (viac)

Patrícia

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň. Astenoteratozoospermia znamená znížená pohyblivosť a horší tvar spermií, leukocytospermia a vysoká bunkovosť poukazujú na pravdepodobný zápal - bolo by vhodné absolvovať urologické vyšetrenie a pri potvrdení infekcie ju cielene preliečiť. Zvýšená fragmentácia DNA spermií znamená vyššie percento spermií s poškodenou genetickou informáciou, čo môže viesť k neplodnosti alebo opakovaným tehotenským stratám. Okrem urologického vyšetrenia je vhodné nasadiť vitamíny /C, E, zinok, selén, Tribulus/ a skontrolovať spermiogram o 2-3 mesiace. Pokiaľ nenastane zlepšenie, je indikované umelé oplodnenie /IVF/.

MUDr. Martina Cuľbová, PhD.
Kľúčové slová: fragmentácia DNA spermií, astenoteratospermia, leukocytospermia

Dobrý deň, v 11+4tt mi bolo robené NT, kde mi vyšla hodnota 2,0 (v najhrubšom mieste, inak 1,8-1,9). Nosová kostička bola prítomná. Dr. povedal, že je to v poriadku, že norma je do 3,0. Na internete som sa dočítala, že norma je do 2,5. Aká je teda norma? a je môj výsledok v poriadku?... (viac)

Miroslava Budošová

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň. Výsledok NT plodu u Vás je v rozmedzí normálnych hodnôt, patologické hodnoty sú až nad 3mm. Ultrazvukové aj krvné testy v tehotenstve sú len skríningové - majú vyhľadať rizikú populáciu, ktorú je potrebné dodiagnostikovať náročnejšími metódami. Pozitívne výsledky teda nemusia vždy automaticky znamenať poškodenie plodu a naopak negatívne výsledky nevylučujú 100% genetickú alebo inú abnormalitu plodu. Presná diagnostika je možná odberom plodovej vody /amniocentézou/. Tú doporučuje v prípade potreby genetik na základe krvných a ultrazvukových nálezov.

MUDr. Martina Cuľbová, PhD.
Kľúčové slová: NT plodu

Dobry den, momentalne stimulujem na moje druhe ivf.Na kontrolno, sone v 9 dc som mala vysku endometria 11 mm. Nemoze takato vacsia sliznica robit problem s uhniezdenim embryja. Dakujem velmi pekne za odpoved.

dominika

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň. Výška endometria 11mm je úplne v poriadku, je vhodná na embryotransfer. Držíme palce!

MUDr. Martina Cuľbová, PhD.
Kľúčové slová: výška endometria

Dobrý deň, mala by som na Vás jednu otázku. S manželom sa pokúšame o babätko, ale bezvýsledne. Preto sme navštívili centrum reprodukovanej asistencie, kde nám robili testy. Manžel má dostatok spermií, ale majú nižšiu pohyblivosť a tvar. Mne zistili... (viac)

zuzana

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň. Šancu na vlastné bábätko určite máte. No pokiaľ je u partnera znížená pohyblivosť aj horší tvar spermií /astenoteratospermia/ a u Vás prítomné protilátky proti spermiám, je šanca na prirodzené otehotnenie znížená. Skúste partnerovi nasadť vitamíny /C, E, zinok, selén, Tribulus/ na 2-3 mesiace a zrealizovať potom kontrolný spermiogram. Pokiaľ bude nález pretrvávať, doporučujem Vám skôr umelé oplodnenie /IVF/, pri ktorom máte šancu otehotnieť neporovnateľne vyššiu.

MUDr. Martina Cuľbová, PhD.
Kľúčové slová: astenoteratospermia

Dobry den,tak dnes sa dozvedela že je to zas negativne.Už som postupila 2krat ET a 2krat KET ja som podla Dr. zdrava vo mne nieje problem, manžel ma oligoasthenspermie.Embryologička nam povedala že embria su kvalitne tak potom kde može byt chyba už som s toho zufala.Budem rada za odpoved dakujem

monika

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň. Doporučujem Vám doplniť genetické vyšetrenie Vás aj Vášho partnera, u partnera test fragmentácie DNA spermií /je možné vyšetriť pri počte spermií nad 5mil/ml/. Bolo by vhodné u Vás doplniť vyšetrenie protilátok proti trofoblastu /placente plodu/ a ev. zvážiť aj hysteroskopiu /optické vyšetrenie dutiny maternice/. V novom IVF cykle je možné geneticky vyšetriť samotné embryá /predimplantačná genetická diagnostika embryí aCGH/.

MUDr. Martina Cuľbová, PhD.
Kľúčové slová: neúspešné IVF

Dobrý den, chcela by som sa opýtať, ci možem dva týždne po kyretazi letieť na dovolenku do Turecka a kúpať sa v mori. Dakujem pekne.

Janka H.

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň. Pokiaľ mala kyretáž nekomplikovaný priebeh a už nekrvácate, môžete ísť na dovolenku aj sa kúpať v mori.

MUDr. Martina Cuľbová, PhD.
Kľúčové slová: dovolenka po kyretáži

Dobry den. po dlhsej dobe sa zasa hlasim. mam na Vas jednu otazocku.pred 4 dnami som bola na Hysterosalpingografii (HSG) a bolo mi zistene (ako som aj predpokladala) na vajcovode co este mamje sactosalpix a je neprichodny (zrastene a zlepene fimbrie.).ten sactosalpinx v ten den bol aj dost velky....a teraz neviem ci si ho mam dat odstranit alebo spriechodnit pomocou... (viac)

Leony

» ZOBRAZIŤ ODPOVEĎ

Dobrý deň. Spriechodňovanie sactosalpingu /rozšíreného a nepriechodného vajíčkovodu/ nemá veľký význam - plne obnoviť funkčnosť už raz poškodeného vajíčkovodu sa zvyčajne nepodarí, skôr je následne riziko vzniku mimomaternicovej tehotnosti. Ak plánujete liečbu neplodnosti pomocou IVF, doporučovala by som radšej sactosalpinx odstrániť. Obsah sactosalpingu sa totiž môže intermitentne vyprázňovať do dutiny maternice a znižuje tak úspešosť IVF.

MUDr. Martina Cuľbová, PhD.
Kľúčové slová: sactosalpinx
Meno *:
E-mail *:
Napíšte číslicami "dvadsaťdva" *:
Vaša otázka *:
* položky nutné k odoslaniu.
Odoslať!
Fotogalérie
Fotogaléria
Fotogaléria Sanatória Helios
prim. MUDr. Pavel Texl
prim. MUDr. Pavel Texl
Odborný garant
MUDr. Peter Krajkovič
MUDr. Peter Krajkovič
Vedúci lekár
Mgr. Jana Mikulová
Mgr. Jana Mikulová
Vedúca koordinátorka
MUDr. Martina Cuľbová, PhD.
MUDr. Martina Cuľbová, PhD.
Gynekológ
MUDr. Katarína Starovecká
MUDr. Katarína Starovecká
Gynekológ
Mgr. Tatiana Košarišťanová
Mgr. Tatiana Košarišťanová
Vedúca embryologického laboratória
MUDr. Benedikta Svitačová
MUDr. Benedikta Svitačová
Anesteziológ
Iveta Jamrišková
Iveta Jamrišková
Vedúca sestra
Sme tu pre Vás aj počas letných dní!

Aktuality

2014-08-08

Sme tu pre Vás aj počas letných dní!

Sanatórium Helios v Martine pracuje bez obmedzení aj počas letných mesiacov, tešíme sa na Vašu návštevu!

Objednať sa na konzultácie, gynekologické vyšetrenia, prenatálne ultrazvuky či vyšetrenia spermií môžete cez telefónne čísla recepcie:

Viac

Prečo Sanatorium Helios

 
1

Skúsenosti


2

Spolupráca


3

Bezplatné konzultácie


4

Hľadáme riešenie


5

Kvalita


6

7 dní v týždni


7

Výber metódy


8

Predĺžená kultivácia


9

Transfer jedného embrya


10

Objednanie


11

Technológie


12

Metóda mrazenia


13

Prví na Slovensku


14

Program darcovstva gamét


15

Kvalitná starostlivosť
